Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-02-2007, 10:35
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Standart 5 duyu = gerçek dünya??

Aslında sodomo'nun Zen hikayeleri topikine yazmıştım bunu ama, ayrı bir başlık altında tartışılması belki daha uygun olur diyerek yeni bir başlık açtım.

Sadece 5 duyumuz olduğu için dünyayı bu şekilde görüyor ve algılıyoruz. Bu beş duyumuz bize gerçeğin "bu" olduğunu söylüyor.

Bir körün duyuları yardımıyla dış dünyadan topladığı bilgiler; bilinçten ve tecrübeden süzülünce onun için dünyanın "bu" olduğunu söyleyebiliyor. Dünyasında renge yer yok. Kokular var, sesler var, dokunarak eşyanın şekillerini çözebilir (dokunabildiği kısımların) sertliklerini, yumuşaklıklarını anlayabilir, uzaklıklarını seslerine göre algılayabilir, tadlarına bakabilir ama onun için dünya tek renkli hareket eden, ses çıkaran, kokan, tadı olan nesnelerden ibaret kalır.

Bir siyah-beyaz renk körü için dünya griden ibarettir. Onun gerçeği "gri"dir.
Balık, köpek ve insan'ın göz özellikleri farklıdır. Bu konuda deney de yapılmış yanlış hatırlamıyorsam. Bir diğerinin gözünden dünya, bizim gördüğümüz dünyadan farklı görünüyormuş.

Peki "gerçek dünya" hangimizin gördüğüdür?
Balığın mı, köpeğin mi, insanın mı, kartalın mı...? Hangi görüntü aslında "olan", "mevcut" "gerçek" görüntüdür. "Yanlış" gören hangimiz?
Diyebilir miyiz ki "kırmızıyı" hepimiz aynı renk görüyoruz? Bir diğerinin gözünden bakmadık ki onun gördüğü kırmızı ile bizimkini kıyaslayabilelim...

Biz sadece 5 duyumuz olduğu için dünya "böyledir". Bir duyumuz daha olsa belki 3 boyutlu bir alemden de öteye bir şeylerin varlığını görebiliriz, hissedebiliriz, tadabiliriz, duyabiliriz, daha doğrusu o algı ne işe yarıyorsa o yönde algılayabiliriz...

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 20-02-2007, 10:45
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: 5 duyu = gerçek dünya??

"Biz *sadece *5 *duyumuz *olduğu *için *dünya *"böyledir". *Bir *duyumuz *daha *olsa *belki *3 *boyutlu *bir *alemden *de *öteye *bir *şeylerin *varlığını *görebiliriz, *hissedebiliriz, *tadabiliriz, *duyabiliriz, *daha *doğrusu *o *algı *ne *işe *yarıyorsa *o *yönde *algılayabiliriz... "

e aylardır burda yazıyoz.kc.başka alemler var biz algılayamıyoruz diye.algılayanlar da bize anlatacak kelam bulamıyor ve mecburen şu algılayabildiklerimizmişcesine anlatabiliyorlar onları.zira kimsenin algılamadığı alemlere ait kelimeler yok ve anlatım şekli ve manaları ifade etme gücümüz yok.arş,kürsü,su diyince hemen bir taht veya saraydaki kral zannediyo bazı arkadaşlar Allah hakkında.
işte bu lafızlar hep,bizde olmayan mana ve kelimelerin mecburen bizim bildiğimiz en yakın iafadelerle anlatılması olayıdır.
Alt 20-02-2007, 11:08
sodomo-- sodomo-- isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili KC, hoş ve tatlı bir topic konusu bu. Arasıra böyle felsefi konulara da girmeliyiz, dinledirici oluyor.

Şimdi burada mesele şu ki, sen siyah-beyaz görüyorsun diye gerçek siyah beyazdır deme hakkına sahip değilsin. Bizim gerçek dedğimiz şey sadece bize ait olan bir şey değil herkes tarafından paylaşılan bir şeydir. Kaldı ki, siyah-beyaz görmek veya hiç görememek bir kriter olamaz çünkü bunlar "eksiklik"tir. Ama fazladan bir şeyler görüyorsan  mesela bildiğimiz renklerin dışında fazladan bir renk görüyorsan söyle araştıralım

Aynı şekilde bir şizofren de gözleri görmesine rağmen hatta renkli görmesine rağmen halüsünasyonlar görebilir ama bu gördükleri gerçek değildir.
Çünkü bir hastalığın, kusurun, eksikliğin meydana getirdiği algı bizim "gerçeklik" tanımımız için kriter oluşturmaz ve bunun sebebi de bu algının sadece o kişiye has oluşudur.

Daha da ilerletebiliriz konuyu şimdilik bu bir başlangıç olsun.
Alt 20-02-2007, 11:16
Üye

Çok ilginç ama bu 5 duyuya bakarken şu linkte
ilginç bir bilgiye rastladım 6. duyu ile ilgili.

Altıncı His
Kendini Hissetmeproprioception olarak adlandırabileceğimiz bu duyu eklemler aracılığı ile elde edilir. Bu duyunun kaybı ile ilgili patolojik vakalar için Karısını Şapka Sanan Adam1 oldukça zengin bir kaynaktır.

1 Oliver Sacks, Türkiye Yayıncısı Yapı Kredi Yayınları, 1996

Bu kitabı göreniniz olursa bana linkini versin lütfen mutlaka okumam lazım
Alt 20-02-2007, 11:37
Kıdemli Üye

Çoğunluk hangi yöndeyse "gerçek" o mudur?
Çoğumuz 5 duyu ve renk görme yetisi sahibi olduğumuz için mi acaba "gerçek budur" diyebiliyoruz?
Çoğunluk bu şekilde olmasaydı, mesela çoğunluk siyah-beyaz renk körü olsaydı "azınlığın gördüğü renkler değil, bizim gördüğümüz griler gerçektir" der miydik? Onların gördüğü renkleri bir halüsünasyon olarak algılamaz mıydık? :mrgreen:

Alt 20-02-2007, 12:20
Üye

Kc, gerçekler paylaşıldığı müddetçe daha da gerçek olur Öyle var mı herkes kafasna göre gerçek şudur budur desin, sonra ne olur ? Anarşi olur

Çoğunluk  bu  şekilde  olmasaydı,  mesela  çoğunluk  siyah-beyaz  renk  körü  olsaydı  "azınlığın  gördüğü  renkler  değil,  bizim  gördüğümüz  griler  gerçektir"  der  miydik?

demişsin de ben de bunun cevabını söylemişim zaten. Fazladan bir renk görüyorsan söyle araştıralım dedim ya, işte varsa bizden fazla renk gören bir insan hemen bakalım duruma icabında
Alt 20-02-2007, 12:37
Kıdemli Üye

Sodomo, ben de demiştim ki; "Diyebilir miyiz ki "kırmızıyı" hepimiz aynı renk görüyoruz? Bir diğerinin gözünden bakmadık ki onun gördüğü kırmızı ile bizimkini kıyaslayabilelim... "

Gözlerimiz Mor ötesini ve kızıl ötesini görmeye müsait olsaydı *dünyayı daha farklı görürdük (kanımca)

Balıklar dünyayı farklı görüyor(muş) Dünya onların gördüğü gibi mi gerçekte, yoksa bizim gördüğümüz gibi mi? Görüntünün gerçekliği bile izafi.

Bu arada 6. hisle ilgili bir haber bulmuştum:

"Alman Focus dergisinin haberine göre altıncı his, hayatımızda herhangi bir şey ters gittiğinde, bir hata söz konusu olduğunda ya da zor bir kararın eşiğinde olduğumuzda harekete geçiyor. Washington Üniversitesi'nden Joshua Brown ve Todd Braver adlı bilim adamları, Anterior Cingulate Cortex (ACC) olarak adlandırılan bu merkezin zorluklara karşı insanı uyardığına dikkat çekiyor. Nöroloji uzmanları ayrıca beynin bu bölümünün olası zorluklara karşı eğitilebileceğini savunuyor.

Testlerle kanıtlandı

Bilgisayar yardımıyla yapılan testler de bu çalışmayı doğruladı. Deneklere bilgisayar ekranında iki şıklı sorular soran uzmanlar, daha sonra soruları zorlaştırdı. Uzmanlar, bu durumda deneklerin beyinlerindeki ACC merkezinden yardım aldıklarını belirledi. Daha önce bu konuyu araştıran bilim adamları, bağışıklık sisteminin altıncı his olabileceğini iddia etmişlerdi. Bağışıklık sisteminin vücudu sadece mikroplara karşı korumadığını öne süren uzmanlar, aynı zamanda bu sistemin beyni harekete geçirerek gerekli tepkilerin verilmesi için uyardığını öne sürmüşlerdi."

Belki de gerçeği algılamak için muhtaç olduğumuz kudret beynimizde mevcuttur da uygun zemin ve şartları bekliyordur açığa çıkmak için.
(iman etmeme ramak kaldı )

Alt 20-02-2007, 12:45
Kıdemli Üye

Lise'de sınıfa Göz doktorları geldi. Şu hepimizin bildiği göz taramasından yaptılar.
Bir arkadaşımız 6 numara miyop çıktı.
Doktor şaşırdı: "kızım şimdiye kadar hiç mi farketmedin göz bozukluğun olduğunu?"
-"Ben herkesi benim gibi görüyor sanırdım."

Alt 20-02-2007, 12:47
frodo - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
frodo frodo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Algıladığımız gerçek yaşamımızı sürdürdüğümüz gerçekliktir. Nesnel dünyanın algılama sınırları-
mızın ötesinde farklı görüngüleri ,algıladığımız dünyanın "gerçekliğine" ilişkin yanılsamamızı değil
eksikliğimizi gösterir.

İnsani olan her şey kabûlüm.
Alt 20-02-2007, 13:08
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Frodo,

Eksikliğimizle ortaya çıkan durumun, tarafımızca tasfiri de bir şekilde; "gerçekliğe" ilişkin *yanılsama değil midir?

Hatalarımızı, cehaletimize bağışlayın.

Önerilen Siteler