Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 05-12-2016, 18:31
Ahlaksız Ahlaksız isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Sn.Felasife;muhtemelen tasavvuftaki ''insanı kamil'' söylemi,gnostisizmdeki christ(yani İsa,yani Tanrı)söyleminin karşılığıdır..
Google'a şimdi bir soruyum dedim,karşıma Muhammed çıkıverdi;
https://tr.wikipedia.org/wiki/%C4%B0...%B1_k%C3%A2mil
Zaten Muhammed=İsa..!
Gnostikler(gerçek Hristiyanlar) bir christ olmaya,tasavvufçular(gerçek Müslümanlar) da bir Muhammed olmaya çalışıyorlar..Ben böyle anlıyorum bunu..Tabi dediğim gibi tasavvuftaki kavramlara,işleyişe filan yabancıyım..Yanlışsam düzeltin beni lütfen..

Bu ''bütün'' meselesinin gnostisizmdeki yerini yazımda açıkladım sanırım;

Gnostik inisiyasyonun hedefi aşağı kendiliği yüksek kendilik ile birleştirmek idi.Çünkü aydınlanmak bunlar bir hale geldiğinde gerçekleşir.Tomas incili 22.ayet-İsa onlara dedi;''İkiden bir yaptığınızda ... krallığa gireceksiniz.''Tomas incili 106.ayet-''Siz ikiyi bir kılarsanız insanoğlu olursunuz ve ey dağ ileri git derseniz,o ileri gider''
Bu bir veya birlik konusu gnostisizmde önemli..Gerçek tanrı bir veya birlik olarak aktarılıyor..''Tanımlanamaz,bilinemez,anlatılamaz yüce birlik'' gibi..
Buradan agnostisizmin de kaynağını öğreniyoruz..Agnostikler bana inançlı olmadıklarını anlatamazlar..Çünkü agnostiklerin bu ''bilinemez'' argümanları,dindarlara(gnostiklere,paganlara) aittir..Antik Yunan'dan beri insanlar Tanrı'yı ''bilinemez'' diye tarif etmişlerdir..Allah bile,bilinmek istemedi mi?!

İki tanrı meselesi de önemli..Uzaktan bakıldığında gnostisizmde iki tanrı var gibi görülür ama aslında tek bir tanrı vardır ve o tanrı da üstte ifade ettiğim gibi bilinemez olandır..İyi olandır,bir olandır..Bu tanrının Dünya ile bir alakası yoktur..Dünya'yı yaratan tanrı Demiurgos isimli tanrıdır..
Dünya'daki savaşları,açlığı,kötü durumu biliyoruz..İşte bu kötülüğün arkasında Demiurgos vardır..İnsanlar ''Kötülük varsa eğer,mutlaka iyilikte vardır'' tarzında akıl yürütmüşler ve Dünya ile alakası olmayan bir tanrı icat etmişler..Tabi bu çok uzun mesele..Anlatması zor..Bunun mitolojik öyküleri filan var..Zerdüştlükle veya Yunan'la bağları var..Çok kaba olarak böyle anlatabilirim..Açıkcası bu görüş,bu inanç;bana en rasyonel açıklama olarak geliyor..İnanan birisi olsaydım,kesinlikle bir mistik veya gnostik olurdum..Çünkü Dünya'daki kötülük problemini açıklayan diğer dinler/inançlar irrasyonel..

Önerilen Siteler