Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Önerdiğimiz Başlıklar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 10-03-2007, 12:06
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Dinî Gerçekler ve Adım Adım Aydınlanma

Bildiğiniz *gibi *peygamberler *hep *Ortadoğu'dan *çıkmıştır.
Filozoflar *ise *Ortadoğu *dışından.
Ortadoğu'dan *filozof *çıkmaz. *Çıkmaya *kalkanların *da *derisi *yüzülmüştür.
Filozoflar *karşılık *beklemeksizin *insanları *aydınlatmaya *ve *düşündürmeye
çalışır. *Kendileri *için *hiç *birşey *istemezler. *Kendilerine *inanılmasını *da
beklemezler. *Sorularla *insanları *araştırmaya, *incelemeye *yönlendirirler.
*
Peygamberler *ise *sadece *kendilerine *inanılmasını *ister. *Kendileri *dışında
başka *fikir *ve *düşüncelerin, *başka *inançların *peşinden *gitmelerini *yasaklarlar.
Düşünce *ve *isteklerini *tehdit *ve *mükafat *vaadi *ile *topluma *kabul *ettirmeye
çalışırlar. *Kendilerini *diğer *insanlardan *üstün *ve *insanüstü *gösterirler.
Beklentileri *yokmuş *gibi *davranır *ama *çıkarları *doğrultusunda *kanunlar *koyarlar.
*
Ortadoğu *insanı *peygamber *kültürü *nedeniyle *düşünmeye, *araştırmaya *yönelik *
değil *kaderci, *hazırcı, *üretken *olmayan, *bilimsellikten *uzak *ve *bağnaz *yapıdadır.
Yönetim *bilinçleri *de *gelişmemiştir. *Yönetilmeye *alışıktırlar *ve *duyarlılıktan,
tepkiden *uzaktırlar. *Çünkü *böyle *öğrenmiş, *böyle *eğitilmişlerdir.
Alt 10-03-2007, 13:14
Üye Değil

kamil18";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
1 mart günü batıl ilimlerine batı tarafından yapılan boykot insanların yavaş yavaş aydınlandığını gösteriyor.edison olmasaydı şimdi bir dere kenarında ellerimle tuttğum balığı yiyordum ne şeker ne kalp nede böbrek yetmezliği batıl insanlığa yaptıklarının hesabını verecektir.

kamil18 batıl ilim derken hangi ilimleri kast ettiğini daha açık yazabilirmisin. bu saydığın hastalıklar balığı elimizle tutunca geçicekmiymiş şimdi. Yapmayın be kardeşim azcık mantıklı olun artık nolur ya. Eğer o batıl ilim gelişmemiş olsaydı bir çok hastalığın tedavisi bulunamamış insanlar bu hastalıklardan ölmüş olurlardı. Örneğin veba aşısı bulunmamış olsaydı insanlığın nesli *veba salgınından bitmiş olabirdi. Yada verem, yada hatta çiçek hastalığı. Çiçek aşısı bulununcaya kadar çiçek hastalığından kaç kişi ölmüş biliyormusun. Tabiiki çağın getirdiği hastalıklarda var. Tansiyon, stres,panikatak vb. gibi hastalıklar.Bunları örnek verseydin hadi gene ucundan kıyısından tutulacak bir düşünce ortaya koymuşsun diyecektim. Ama kalp,şeker, böbrek yetmezliği gibi hastalıkların kaynağı teknolojinin gelişmesidir dersen çok yanlış olur. İnsanlarda hep şu kanı var: Ah eskiden böyle şeyler yoktu zaman ilerledikçe ortaya çıktı. demek ki bunun suçlusu zamandır, ilerlemiş medeniyettir. Yok böyle bişey. Burdaki tek durum eskiden bu var olan hastalıkların bilinemiyor olmalarıydı. Dediğin gibi bir çağda bilemiyorum sen seç hadi balığı elle tuttuğumuz bir dönem olsun. Bir insan kalp krizinden ölseydi sen bilebilirmiydin onun, bilimin yardımı *olmadan, kalp krizinden öldüğünü? Bilemezdin tabi. Allahın hikmeti derdin. eceli geldi öldü derdin. Bilim sayesinde bu ölümün nedenini öğrendin ve engellemek için çözüm yolları aradın. Sonra bir gün geldi bir insan öldü. Bilim dedi ki ölüm nedeni kalp krizidir. Sende kalktın eskiden böyle hastalıklar yoktu. Bu hastalığı sen söylediğine göre sorumlusu sensin dedin. Yani durum bundan ibaret. Aranızdan bir tane akıllı çıksın adımı değiştiricem.
Alt 10-03-2007, 16:16
Kıdemli Üye

Farabi'nin *Allah, *peygamberler *ve *filozoflar *hakkındaki *görüşleri *şöyledir:
*
Allah *hiçbir *şeyi *yoktan *yaratmamıştır, *hatta *hiçbir *şeyden *haberi *olmadığı *gibi *
herhangi *bir *şeyin *meydana *gelmesinde *veya *gelmemesinde *etkende *değildir, *
zira, *bu *görüşe *göre *yaratıklar, *istese *de *istemese *de *kendisinden *“sudur” *yani *fışkırmak *suretiyle *varlığa *gelmektedir; *Allah *aynı *
zamanda *kendi *zatından *başkasını *bilmemekte, *yani *kainatın *varlığı *konusunda *
bir *bilgisi *bulunmamaktadır. *
*
Farabi, *her *şeyin *Allah’tan *çıkarak *meydana *geldiğini *“sudur” *ettiğini *söylemekle bir *anlamda *“Vahdet-i *Vücut *" *düşüncesini *benimsemektedir. * *
*
Farabi, *peygamberleri *Vahiy *alan *kimseler *değil *de, *hayal *kuran *kimseler *olarak *tanımlamaktadır. *Bu *konuda *Ali *Bulaç *şöyle *diyor;
*
“Farabi’nin *üzerinde *durduğu *ikinci *önemli *konu *nübüvvettir. *
Ona *göre *nübüvvet *tabiatüstü *bir *olay *değildir. *Yalnızca *bir *insan *olan *
peygamberin *muhayyile *gücünün *kemalin *doruğuna *ulaşması *halidir. *

Ona *Münfail *Akıl *ulaşır. *Peygamber *işte *bu *yolla, *şimdi *ve *gelecekteki *cüz’i *
bir *takım *bilgileri, *haberleri *feyiz *yoluyla *alır. *Farabi *bu *bağlamda *mucizeyi de akılcı *yöntemlerle *açıkladı *ve *kutsi *güçlere *bazı *tanımlar *getirdi. *Burada *Farabi’nin *peygamberlerle *filozof *arasında *ilginç *benzerlikler *kurduğu *görülüyor. *Getirdiği *bu *
felsefi *yaklaşıma *göre, *peygamber *de *filozof *da *Faal *Akıl’la *ilişki *kuran *
seçkin *insanlardır. *Aralarında * ki *fark, * buna *muhayyile *gücüne *sahip *mertebesiyle *varması, *ikincisinin *ise *buna *düşünce *ve *nazarla *ulaşmasıdır.” *(Felsefe-i *Ülâ, *
Ali *Bulaç *İslâm *Düşüncesinde *Din-Felsefe/Vahiy-Akıl *İlişkisi, *Sayfa *127, *Beyan *
Yayınları *1994. *)
*
Görüldüğü *gibi, *Farabi, *Vahyi *red *etmenin *yanında, *akıllı *davranışı *filozofa, *hayal *kurmayı *peygambere *yakıştırmaktadır. *Peygamberin *vahiy *almasını *konu *ettiği *
zaman, *İslam *da *anlaşılan *gerçek *manadaki *vahiy *kavramını *değil *de, *peygamberin *hayal *kurduğunu *ve *bu *hayalleriyle, *faal *akılla *ilişki *kurduğunu *söylemektedir.
Alt 11-03-2007, 02:39
Kıdemli Üye

İsa *ve *Muhammed *Farkı:
*
Peygamberlik *bir *Yahudi *geleneği *idi. *Hristiyanlığın *tohumları *atılana *kadar
Yahudilerin *dinleri *dışında *diğer *dinlerde *bir *peygamberlik *müessesesi *yoktu.
Ta *ki *Pavlus'un *İsa *efsanesini *yaymaya *başlamasına *kadar.
İsa'da *Yahudi *idi *ve *kendinden *önceki *Yahudi *peygamberleri *gibi *o *da *Tanrı
tarafından *gönderildiği *iddiası *ile *ortaya *çıkmıştı. *Ama *Yahudi *inançlarına *ve
geleneklerine *aykırı *söylemlerde *bulunması *nedeniyle *Yahudiler *tarafından
benimsenip *peygamberler *listesine *alınmadı *ve *İncil'lerdeki *bilgiler *doğruysa
sahte *peygamber, *sahte *kral *suçlamasıyla *çarmıha *gerilerek *idam *edildi.
*
Yahudiler *arasında *tutunamayan *rablerini *havariler, *Yahudi *toprakları *dışında
propaganda *yaparak *benimsetmeye *çalıştılar. *Pagan *inançlarının *hakim *olduğu
Anadolu'da *ve *diğer *Roma *topraklarında *paganist *özellikler *katarak *yeni *bir *
din oluşturmayı *başardılar.
İsa, *Yahudiler *tarafından *benimsenmiş *olsaydı *bir *Yahudi *peygamberi *olarak
Musevi *dini *içinde *yer *alacak *ve *bölge *sınırları *dışına *çıkamayacaktı.
Musevi *dininden *ayrı *bir *yol *çizilince *İsa *bir *peygamber *olarak *değil, *
peygamber gönderen *Tanrı *olarak *tanıtıldı. *Hatta *Hristiyan *aleminde *
Yahudilerin *Tanrısı Yahve'nin *yerini *almış *oldu.
*
İsa'dan *600 *yıl *sonra *ise, *Yahudiler *tarafından *peygamber *olarak *kabul *görmeyen,
Hristiyan *aleminde *ise *Tanrı *olarak *inanılan *İsa'yı *peygamber *olarak *iddia *eden *
ve kendisinin *de *İsa'dan *sonra *gönderilen *son *peygamber *olduğunu *öne *süren
Muhammed *Mustafa *Arap *topraklarında *İslamiyeti *yaymaya *başladı.
Tabi *ne *İsa *tarafına *yaranabildi *ne *Musa *tarafına..
O *ne *kadar *"Allah'ın *gönderdiği *din *yalnızca *İslam'dır. *Benden *önce *gelen *
elçiler *de İslam *peygamberiydi" *dese *de *bunu *kabul *ettiremedi. *
*
Sonuçta *Yahudilere *göre; *kendi *milletlerinin *içinden *çıkan *ve *dininden *dönen *
biri *Tanrı ilan *edilerek *kendilerinden *çok *daha *güçlü, *hatta *dünyada *en *çok
inanırı *olan *bir *din oluşturuldu. *Yine *kendi *dinlerini *ve *kitaplarını *kopyalayan *
bir *başkası hasım *bir *millet içinden *çıkıp *kendini *peygamber *ilan *ederek *yine * *
kendilerinden *çok daha *güçlü *bir *din oluşturdu *ve *başlarının *belası *oldu.
*
Yahudilerde *peygamber *çıkışı *durdu *ama *Mesih *inancı *onlarda *da *var *ve *
beklemekteler. Hristiyan *alemi *zaten *bu *inançta *ve *İsa'nın *döneceği *günü *
bekliyor. İslam *aleminde *ise *bu *konuda *bir *bölünme *var. *Mesih *de *bekleyen *
var *Mehdi *de. Şu *Mesih *bir *gelse *de *yüzyılların *beklentisi *sona *erse *artık. *
Kurtuluş *Mesihte.
Alt 11-03-2007, 21:39
Kıdemli Üye

Muhammed Ateist miydi?

Kur'andaki ayetlerin akıl ve bilim dışı oluşunun ispatı ile birlikte bu defa kafaları
Muhammed'in ateist olup olmadığı sorusu kurcalamaya başlamıştır.

Muhammed Kur'an'ı kendi uydurduğuna göre o halde Allah'a inanmıyordu.
Çünkü Allah olarak sunduğu ilah, putperestlerin ay tanrıçası El-lah idi ve
Muhammed diğer ilahları saf dışı bırakıp tek tanrılı bir din oluşturmuştu.
Kendi oluşturduğu bir dine, kendi uydurduğy ayetlere inanması mümkün değildi.
Putperestliğe de inanmadığı kesindi. O halde ateist olma ihtimali çok kuvvetliydi.

Yaratan ve hesap soracak olan bir Tanrı inancı olmuş olsa, o Tanrıdan bir görev
almadığı halde elçiliğe soyunmaktan çekinirdi. Üstelikte bu elçiliği kötüye kullanmış,
kendisine harem kurmuştu. Ayrıca, kendine vazife çıkarmak uğruna bir toplumu
birbirine düşman etmiş, savaşlara ve katliamlara sebep olmuştu.

Bu durumda Muhammed ya deist idi. Yani bir yaratıcı olduğuna inanıyor ama onun
dünya ile ilgilendiğini sanmıyor ve ölümden sonraki yaşama inanmıyordu.
Ya da hiç tanrıya inanmıyordu. Yani ateist idi. Din yoluyla iktidar olmayı amaçlamış
ve bunda muvaffak olmuştu.

Allah'a inancı konusunda bir olasılık daha vardı. O da kendini öylesine kaptırmıştı ki,
transa girdiğinde ve ilham geldiğinde bunun gerçekten Allah'tan geldiğine inanıyordu.
Peki ama Ayşe'nin dediği gibi, Allah neden hep kendisine uygun, kendi istekleri
yönünde ayet gönderiyordu? Bunu düşünemiyor muydu? Bunun ise tek açıklaması
onun bunu düşünemeyecek kadar narsist oluşu, psikolojisinin buna elvermemesi idi.

Bu olasılıklardan acaba hangisi doğru?
Ateist miydi?
Deist türü bir Tanrı inancında mıydı?
Yoksa psikolojisinin bozukluğu nedeniyle Allah'a inanıyor ve Allah tarafından
görevlendirildiğine mi inanıyordu?

Bu makale inanmayanlar içindir. Tabi ki inananlar "O, Allah'ın kulu ve resulü idi"
diyeceklerdir. Ama Allah'ı ve melekleri dahi kendisine salat ettiren, kendisinin
ilk yaratılan olduğunu öne süren, kendisi olmasaydı kainatın yaratılmayacağını
iddia eden, arşa çıkıp Allah'la görüştüğünü bildiren, tüm müslümanları kendisine
her namazda ve namaz haricinde salavat ettirten, günde 5 defa adını bağırttırıp
insanlara duyuran, nefret ettiği amcasına ve yengesine her namazda insanlara
beddua okutturan bir insanın psikolojisinden kuşku duymayı anlayışla karşılayacaklardır.
Alt 11-03-2007, 23:52
ziggurat ziggurat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Pante o kadar güzel yazmissin ki, eger Cennet ve Cehennem varsa yerin dogrudan CENNET.Bütün Huri kizlari sana helal olsun.
Alt 12-03-2007, 23:38
Kıdemli Üye

"Pante *o *kadar *güzel *yazmissin *ki, *eger *Cennet *ve *Cehennem *varsa *yerin *dogrudan *CENNET.Bütün *Huri *kizlari *sana *helal *olsun. "

Teşekkürler Ziggurat.
Dinlerin cennet ve cehenneminin palavra olduğu kesin o nedenle onların cennetinden
bize hayır yok.
Ama gerçekten ölüm sonrası bir yaşam varsa reankarnasyon gibi ya da bir güç varsa
eğer yeni yaşam sunacak şekilde;
Son günlerdeki "Edison cennete gidecek mi?" tartışmasındaki gibi,
bana göre bir Tanrıya inanmış ya da inanmamış olmanın bir fonksiyonu olmaz
kesinlikle. Çünkü inanmak ve inanmamak arasındaki fark bana göre pamuk ipliği gibi.
Tanrı varsa bile dinlerin dışında eğer, olduğuna ve olmadığına dair eşit ipucu vermiş.
O nedenle tamamen dünya yaşamlarının tarzına, biçimine bakılır diye düşünüyorum.

Eğer inanca bakılırsa, bundan karlı çıkan inanmayan iyiler olur. En zararlı çıkanlar
ise inanan kötüler.
Çünkü;
İnanmayan iyi ----- daha makbuldür ----- İnanan iyiden. *Neden?
Çünkü İnananların genelinin iyiliği, inanmasından ve korkmasından ya da cennete
gitme hesabından kaynaklanıyor.
Bu şuna benziyor. İki çocuktan biri kendisine çikolata, dondurma vs. gibi ödül vaat
edildiği ve dayakla, ceza ile korkutulduğu için yaramazlık yapmıyor, kurallara uyuyor.
Diğer çocuk ise kendisine bir ödül vaad edilmediği veya ceza ile korkutulmadığı halde
kendiliğinden uslu ve kurallara uyuyor, söz dinliyor.
Bu durumda tabi ki 2. çocuk daha makbuldür.
İnanan kötü de, inanmasına rağmen kötülüğü seçtiği için. Çünkü asilik de giriyor içine.
İnanmayan, hadi inanmadığı için korkacak bir faktörü yoktu. O nedenle daha az suçlu.
Alt 14-03-2007, 23:02
Kıdemli Üye

Diyelim ki kainatı ve tüm varlıkları yaratan bir Tanrı, yarattığı varlıklardan birini yani
insanı özel olarak yaratıyor. Onları sonsuz hayatı sunmadan önce bir dünya sınavına
tabi tutuyor. Sınavı başarıyla geçenler cennetle ödüllendirilecek, başaramayanlar da
cehennemle. Şimdi herşeyi bilen, herşeye gücü yeten bir Tanrı şunları yapar mı?

1- Yarattığı insanların hangilerinin cennetlik, cehennemlik olduğunu bile bile yaratır.
2- Dilediği insanı doğru yola, dilediğini kötü yola sevkeder.
3- Dilediğinin kalbini mühürler, gözlerini ve kulaklarını perdeler.
4- İnsanları uyarmak için peygamberler gönderir ama görev verirken kimse görmez.
5- İnsanları uyarmak için kitaplar gönderir ama kitapları yazanlar insanlardır.
6- Gönderdiği elçiler 1-2 millete gelmiştir ama o kitabında hepsine gönderdiğini söyler.
7- Gönderdiği elçilerin büyük çoğunluğu aynı soydan ya da babadan oğula göndermiştir.
8- Kimi elçisinin anasının rahmine kendi üfürürek babası kendi olur.
9- Kimi elçisiyle güreş tutar.
10- Kimi elçisinin nikahını kendi kıyar.
11- Kimi elçisine melekleriyle birlikte salat kılar, salavat getirir.
12- Gönderdiği kitaplarını korumaz, tahrif edilir.
13- Bir söylediği bir söylediğini tutmaz. Bir kitapta haram dediği diğerinde helaldir.
14- Kitaplarında "öldürün, kesin, yakın" der. Katliama, soykırıma teşvik eder.
15- Kitaplarında dua eder, yemin eder, küfreder, tehdit eder.

İnanan arkadaşlar;
İçten, samimi olarak "yapar" diyorsanız imanınızın gücü konusunda kuşkunuz
olmasın. Sizi kimse kolay kolay değiştiremez.
Sadece biri dahi size tuhaf geliyorsa, panik yapmayın! O madde için böyle
düşünmenizde tuhaflık sizde değil!
Yapmanız gereken "Diğer maddeler *bana neden tuhaf gelmiyor?" sorusuna
yanıt aramak olmalıdır.
Alt 16-03-2007, 00:25
Kıdemli Üye

Eğer Tanrı kainatı ve tüm varlıkları bilinçli bir tasarımla yaratan, herşeyi bilen,
insanları dünya sınavına tabi tutan ve bu sınav için uyarma amacıyla elçi gönderen
kudretli bir varlık ise;

1- Birden çok peygamber değil tek elçi göndermeliydi.
2- O elçinin kitabı, yazılı tarih içinde en eski kitap olmalıydı.
3- Orijinali, tomarlar halinde korunabilmiş ve hiç değişmemiş olmalıydı.
4- Kitap, elçi ile ilgili konuları değil, tüm insanlığa hitap eden söylemleri içermeliydi.
5- Kitapta akıl ve bilimdışı herhangi bir bilgi ve çelişki olmamalıydı.
6- Kendisine inanılmasını değil, iyiliği, güzelliği, sevgiyi, adaleti, insanlığı önemsemeliydi.

Böyle bir yol-yöntem izlenmediğine göre, izlendiği iddia edilen, inanılan yol ve yöntemler de akla, bilime aykırı olduğuna göre;
Tanrı, bir kitap ve elçi göndererek insanları uyarmaya gerek duymamıştır.
Doğrusu da budur.
Ya da Tanrı dünyayla, insanlarla öyle inanıldığı gibi ilgilenmemektedir.
Ya da Tanrı inanıldığı anlamda herşeyi bilen, bilinçli, kudretli bir varlık değildir.
Ya da Tanrı bilinçli bir tasarımla kainatı ve varlıkları yaratan bir varlık değildir.
Ya da Tanrı kendisini yok ederek kainatı yaratmıştır. Her zerresi kainatı kaplamıştır.
Ya da Tanrı ..................................................
Ya da Tanrı .................................................
Alt 16-03-2007, 03:17
Üye Değil

Pante senin başlığı bir miktar dağıtmış oluyorum kusura bakma,

Bu "Edison cennete gider mi" tartışması aslında çok başka birşeyi daha ortaya koyuyor. Bizim "Efsane bilim adamı" mitlerimizi. Birincisi, teknolojik gelişmeler 1-2 kahraman kişinin eseri değil, ama biz bu şekilde öğrenmekteyiz. Birçok teknolojik gelişme, daha önceki gelişmelerin üzerine kuruluyor. Edison oldukça çalışkan biri olmasının yanında başarılı bir işadamı idi. Kendi bulduğu akkor lamba için o dönem kullanılan gaz lambalarını örnek almıştı. Yumuşak, düşük bir ışık. O lambaların kullanımı için gerekli olan elektrik dağıtımı ve sayaçlar için de aynı gaz dağıtım sistemini model almıştı kendine (bkz. Teknolojinin Evrimi - George Basalla).

Ancak bugün kullandığımız elektrik dağıtım sistemi Edison'a ait değil. Edison, doğru akım temelli bir elektrik dağıtım ağı kurmuştu. Bu nedenle de oldukça kısa erimli bir dağıtım yapabiliyordu. Doğru akımı kilometrelerce öteye taşımak, ciddi kayba neden olur. Günümüzde kullandığımız alternatif akım şebekesi (ve bu sistem ile ilgili bir çok donanım - jenerator, motorlar, trafolar vs) ise bir dönem Edison'un şirketinde de çalışmış olan ama Edison ile anlaşamamış başka birine ait. Nikola Tesla. Tesla, aynı zamanda Floresan lamba, radyo, uzaktan kumanda gibi başka buluşları da yapıyor. Bugün, Tesla etrafında doğrulu yanlışlı bir efsane bulutu dolaşıyor sadece. Ama "Teknoloji kahramanı" olarak sadece Edison'un adı biliniyor.

İnsan olarak, basitleştirme, "mucizevi" çözümlerden ve kahramanlardan hoşlanma özelliğimiz sadece inanç alanında değil, bilim ve sanat alanında da kendini gösteriyor.

Önerilen Siteler