06-10-2017, 12:23
|
 |
Yasaklandı
|
|
|
|
Cinsiyetçilik
Bazı insanlar cinsiyetlere mana yüklerler ve biyolojik kısmını unuturlar. Mesela erkek yalan söylemez, sözünde durur ama yapmıyorsa erkek değildir tadında bir algı var. Ayrıca kadın dediğin şöyle yapar şöyle olur gibi algı var. Aslında erkeklik ve kadınlık cinsel organın ne olduğuna göre belirlenir. Bütün erkeklerde cinsel organ penistir, bütün kadınlarda vajinadır. İşte bu ortaklıktan ötürü zaten erkek ve kadın gibi ayrımlar anlam kazanır. Ama her erkek ve her kadının davranışları ve sözünde durma gibi insan ilişkilerindeki özellikleri aynı olmayabilir, fakat buna dayanarak cinsel organa dayalı yapılan ayrım göz ardı edilemez, burdan cinsiyetçilik yapılamaz. Bazıları tam da bu hataya düşer, erkek ağlamaz, yalan söylemez; kadın bilmemne yapmaz vs.
Halbuki bazı erkekler yalan söylerken bazıları da hiç söylemeyebilir, bu erkeklikten ziyade karakter meselesidir, bazı durumlardaki duruma göre yapılan eylemle ilgilidir. Yani yalan söyleyip söylememe, cesur olma, ağlamama gibi şeylere göre cinsiyet belirlenmez, kişilik ve karakter ile alakalıdır. O yüzden erkekler şöyle kadınlar böyle diye genelleme yaparken çok çok dikkat etmek gerekir. Bazıları erkekler güçlü zanneder, sert duruşu olur zanneder. Böyle olan da olur olmayan da. Yani erkeklikten kaynaklanan veya onu belirleyen kriter olarak görülmesi hatadır.
|

06-10-2017, 20:58
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Hormonal ve aklî ayrımlar vardır ama. Mesela kadınlar daha olgundur, erkekler daha geç olgunlaşır, kadın daha barışcıldır, erkek daha çabuk sinirlenir, gibi...
Kadinlarin daha karmaşık bir mantığı varken erkelerin daha basit ve pratik bir aklı vardır. Kadın daha duygusaldır, vb...
Bunlar genel ayrımlar. Elbette istisnalar var.
Mesela bir insanın cinsiyetini yazım tarzından anlamak mümkün mü acaba?..
|

06-10-2017, 21:39
|
|
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Nero´isimli üyeden Alıntı
|
Yüzde yüz olmasa da ve her insan için geçerli olmasa da anlamak mümkün.
70'li yıllarda duvarlara slogan yazmak modaydı.
Bir gün gece biz komünistler sabaha kadar duvarlara yazı yazdık, kimseye görünmeden ve yakalanmadan işi başardık.
Lakin bir arkadaşımız vardı hangi yazının kime ait olduğunu yüzde 80-90 tutturuyordu.
Üstelik bu arkadaş bizim yazımızı daha önce görmemişti.
İşin ilginç yanı hem cinsiyet hem de karakter olarak tutturmasıydı...
|

06-10-2017, 21:42
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
bilgivehis´isimli üyeden Alıntı
70'li yıllarda duvarlara slogan yazmak modaydı.
Bir gün gece biz komünistler sabaha kadar duvarlara yazı yazdık, kimseye görünmeden ve yakalanmadan işi başardık.
Lakin bir arkadaşımız vardı hangi yazının kime ait olduğunu yüzde 80-90 tutturuyordu.
Üstelik bu arkadaş bizim yazımızı daha önce görmemişti.
İşin ilginç yanı hem cinsiyet hem de karakter olarak tutturmasıydı...
|
Ben yanlış ifade ettim. Demek istediğim, yazı stilinden değil, ifade tarzından anlaşılabilir mi, idi.
|

06-10-2017, 21:50
|
|
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Ben yanlış ifade ettim. Demek istediğim, yazı stilinden değil, ifade tarzından anlaşılabilir mi, idi.
|
Ben bazen anlıyorum, her zaman olmasa da ilk defa girdiğim bir sitede okuduğum yazının bir bayana ait olduğunu hissedersem yazarına baktığımda gerçekten bayan olduğunu görüyorum.
Bazen de uzun yazılar veya uzun yazışmalardan anlaşılabiliyor.
Örneğin bu forumda yazan birinin kadın olabileceğini tahmin etmiştim, gerçekten kadınmış, daha sonra öğrendim.
|

06-10-2017, 21:55
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Ben bazen anlıyorum, her zaman olmasa da ilk defa girdiğim bir sitede okuduğum yazının bir bayana ait olduğunu hissedersem yazarına baktığımda gerçekten bayan olduğunu görüyorum.
Bazen de uzun yazılar veya uzun yazışmalardan anlaşılabiliyor.
Örneğin bu forumda yazan birinin kadın olabileceğini tahmin etmiştim, gerçekten kadınmış, daha sonra öğrendim.
|
Tabii erkeksi kadınlar ve kadınsı erkekler bu anlama işini zorlaştıracaktır. Kadınsı erkek sözünü küçümseyici anlamda kullanmıyorum, aksine iyi bir şey olabilir. Ama erkeksi kadın pek iyi olmasa gerek.
Mesela Figen Yüksekdağ buna örnek. Kötü anlamda, erkeksi kadın tipine örnek. Selahaddin Demirtaş ise ona göre biraz daha iyi. Öykü kitabını okumadım ama edebiyatla ilgilenmesi bile olumlu bir özellik.
|

07-10-2017, 01:52
|
 |
Üye
|
|
|
|
|
|
|
Bence de mümkün, nihayetinde yazı dediğimiz şey arkasında "iz" bırakan bir şey ve bazıları da bu konularda kendini geliştirebilirler.
Hatta bu tip durumlar takıntılara da sebep olabilir, ama takıntı olmadan da bu tip şeylerde ilerleme olmaz. 
Polislik gibi bazı meslek türlerinde, normal halkın anlamadığı, bakmadığı açılardan değerlendirme olayları da varmış, mesleki bir yetinin gelişmesi yani.
Sevgiler
Derinde ittifaklar var, yüzeye çıktıkça ayrılıklar.
Zıtlar temelde aynıdır, gayrı hikayedir ayrılıklar.
Artık yersen bu ayrılıktır, yemezsen de aynılıktır.
Aynılaşanlar ayrı olamaz, kandırmacadır ayrılıklar.
|

07-10-2017, 02:11
|
|
Üye
|
|
|
|
Her şeye rağmen kadınlar erkeklerden daha fazla konuşuyor diyebilirim,çünkü bu bariz gözlemlediğim bir şey.ayrıca çok da hızlı konuşabiliyorlar.cümle arasına girip karşılık vermeme de müsaade etmiyorlar.arada bir virgül olsa "niye,ama,olmaz ....."falan diyeceğim ama dedirtmiyorlar.geçen akşam bayanın biri cep telefonuyla konuşurken kulak misafiri olmak zorunda kaldığim da şu gerçeği farkettim"bu kadar hızlı konuşan ve uzun cümleler kuran , susmaya niyeti olmayan bir erkeğe hiç denk gelmedim "
''senin derdin ne biliyor musun cevap yetiştirmenin seni büyük adam yaptığını sanıyorsun''
|

07-10-2017, 11:21
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Az konuşma-çok konuşma nitelemeleri görecedir.
Eğer çok konuşanlar kadınlar olsaydı, bu gün bizi siyasetçi erkekler değil, kadınlar yönetiyor olurdu.
Tarihimizde bir kadın başbakan oldu.
O da Erzurum'a "serhat şehri" dedi.
Profesördü ancak; konuşmayı beceremiyordu.
İşin ahlâk faslına gelirsek, bu mevzunun içinden hiç çıkılmaz.
Erkeğin orosbusu fahişeden beterdir.
|