bu resimde fransadaki sarı yelekliler sırasında gözü çıkan bir eylemcinin yaşadığı vahşeti görebilirsiniz. bu olay avrupanın merkez ülkelerinden birinde yaşanıyor. bu da aslında avrupanın gerektiğinde ne kadar faşist olduğunu gösteriyor. amerikada böyle bir şey göremezsiniz. çünkü orada ilerici demokrasi ve özgürlük var.
ben isterim ki
eğilsin dallar bereketten
ama insanoğlu başını eğmesin
utançtan yada güçsüzlükten
her şey eğilsin insanın önünde
ama insan, insana tutsak olmasın
bu resimde fransadaki sarı yelekliler sırasında gözü çıkan bir eylemcinin yaşadığı vahşeti görebilirsiniz. bu olay avrupanın merkez ülkelerinden birinde yaşanıyor. bu da aslında avrupanın gerektiğinde ne kadar faşist olduğunu gösteriyor. amerikada böyle bir şey göremezsiniz. çünkü orada ilerici demokrasi ve özgürlük var.
Sevgili karakedi;bu yazdıklarınızda ciddisiniz,anlıyorum sizi ama çok fena yanılıyorsunuz..
Bir kere Abd dediğiniz ülke,kapitalizmin merkezi..Kapitalizmin başkenti..Böyle bir ülkede ne demokrasi olur,ne özgürlük,ne hukuk,ne insan hakları..Hiçbir b.k olmaz..Bunu bilmiyor olabilirsiniz tabi ama bunu bilmek için Abd tarihi okumak veya Abd'ye gitmeye gerekte yok..
Aklıma gelen birkaç şey sayayım size;
1-Atom bombasını kullanan bir ülke
2-Vietnam,Irak,Afganistan savaşlarını çıkaran bir ülke
3-Dünya'nın her yerinde askeri üsleri bulunan bir ülke
4-Siyahilere bakışın bugün bile hiç değişmediği ırkçı bir ülke
5-Ataerkil,kadınları aşağılayan,hor gören bir ülke
6-Sokaklarında açlıkla boğuşan,evsiz milyonlarca insanı olan bir ülke
7-Bugün istediği ülkeye posta koyabilen,istediği ülkede darbe yapabilecek gücü olan tamamen faşist bir ülke
Yeter mi?
Abd'deki durumlar o kadar kötü ki,artık sanatçılar bu konuyu özellikle işliyorlar ve müthiş şeyler ortaya çıkıyor..Geçen seneden iki film ve bir parça göstereceğim..Üçünde de işlenen konu,ülkedeki siyahilere beyazların bakışının ne kadar b.ktan olduğu..Irkçılık konusunu aşamamış bir toplum var karşımızda..
İki film de şahanedir,parça da öyle;
Bu ırkçılık meselesi iyi bir örnek. Demokrasilerde süreçler var. Köleliğin bitmesi 1860, Siyahların hukuki haklarının beyazlarla eşit olması 1960'lar /70'le. Siyahlara karşı önyargıların bitmeye başlaması: Günümüz.
Diğer ülkelerde de benzer süreçler var. kadın haklarında önce ülkelerden biri Türkiye'dir. İsviçre'de 1970'Lerde kadınların çalışmasına kötü gözle bakılırmış + kadınlara karşı ayrımcı yasalar varmış.
Yani biri bana sosyalizm sabır işidir, sonuç almak için beklemelisin" demişti. demokrasi de öyle. Daha kadınlara oy hakkı bile geçen yüzyılın başında filan verilmiş.
Evsizler: Sarı yeleklilerin Macron'a dayattıkları şeylerden biri bu evsizler. Yani adamlar başbakanlarına "Bu insanlar ölüyorlar, niye bir şey yapmıyorsunuz?" diye sorabiliyorlar.
/Neyse. ABD hayranı da değilim. Da Obama'nın dediği gibi, Mesela Osmanlının Kanuni döneminde, ya da 20 yy'In çoğunda İngiltere + Fransa'nın rolünü ABD ve Rusya üstlenmiştir.
Ülkeler arası ilişkilerin dinamiği o. her zaman bir "mahallenin iri yarı oğlanı" vardır. Ona da bir şey yapamazsın.
Da işte, ABD'nin dış politikalarına karşı çıkacaksan da demokrasi lazım.
Yoksa Tayyip gibi olur. Yani "ben Amerika'ya kafa tutuyorum" imajı verip, Trump ne derse harfi harfine yerine getirirsin.
1-Atom bombasını kullanan bir ülke
2-Vietnam,Irak,Afganistan savaşlarını çıkaran bir ülke
3-Dünya'nın her yerinde askeri üsleri bulunan bir ülke
4-Siyahilere bakışın bugün bile hiç değişmediği ırkçı bir ülke
5-Ataerkil,kadınları aşağılayan,hor gören bir ülke
6-Sokaklarında açlıkla boğuşan,evsiz milyonlarca insanı olan bir ülke
7-Bugün istediği ülkeye posta koyabilen,istediği ülkede darbe yapabilecek gücü olan tamamen faşist bir ülke
Atom bombasi hataydi evrt ama artik onlar gecmiste kaldi dunya degisti. Vietnem savasi da oyle.
Irak afganistan farkli. O ulkelere abd demokrasi goturdu, yeni dunyanin uygarliklarini goturdu. mesela rekabete dayali ekonomi. Amerika gelmeden once koca ulke saddamin ve ailesinin maliydi.
Uslerle ilgili. Maalesef demokrasiyi teskil etmenin de masraflari var. Amerika sana yardim edecek sen de bedelini odeyeceksin. Hem us kurmasa nasil yardim edecek. Ucaklar her seferinde kalkip amerikadan gelemezki. Ayrica butun usler o ulkedeki iktidarlarin ve halklaron ortak mutabakati ile kuruluyor. Tukriyede de amerikan uslerine karsi cikan bir avuc insan var. Muhtemelen rus destekliler. Onun disinda halkin bir sorunu yok. Hani sokakta goruyormusunuz incirlige karai cikan?
Siyahilere bakis degisti. Onceden koleydiler. Simdi esit birer amerikan vatandasi. Oy atabiliyor. Parti kurabiliyor. Amerikan vatandasi bile oluyor daha ne olsun. Bu videolardaki zenciler junkie. Sucun kaynagi onlar. Suc oraninin en yuksek oldugu yerlere bakin hep zenci mahalleleri. Calissa basarili olur ama onlar gevezelik yapip esrar iciyor. Ee o zaman tabii kendi kendini dislatiyor. Kendi sucu.
Evsiz insanlar var. Ama evi olan insanlar da var. Amerikada hayat boyle. Calisirsan basarili olursun. Yan gelip yatarsan boyle sokakta kalirsin. Ben calisiyorum vergimi oduyorum. Benim vergimle devlet bu tembel teneke insanlari mi beslesin? Bu kotu birsey. Onlari rahata alistirir. Kalksin calissin.
Kadinlar da aynen oyle..condelezza rice varsi mesela cok basarili bir siyasetci. Ataerkil yok is hayatinin getirdigi zorunluluklar var. Kadinlarin erkeklerden daha zayif oldugu gercek. Erkek daha guclu. O zaman kadin yerini bilecek. Bazi sektorlerde erkegin egemenligini tolere edecek. Piyasa sartlari boyle.
Posta koymayi amerika biraz da zorunda kaldigi icin yapiyor. Mesela venezuelada suan fasist yonetim iktidarda. Napsin amerika izlesin mi? Sonunda saddam gibi mi olsun? O zaman yine amerikayi cagiracaklar gel yardim et diye. Trump basina gelecegi biliyor. O yuzden maduro bir saddam bir kadsafi olmadan simdiden cozuyor meseleyi. Venezuela halkinin bekasi icin. Ee o kadar masrafa giriyor. Babasinin hayrina mi giriyoe. Venezuela da tasina altina elini koymali. Bu guaido yonetime gelirse pentagona boru ceksin. Petrollerden biraz versin amerika bu isi kilcik temizler gibi halleder. Kazanan yine venezuela halki olur. Amerikaya da petrol lazim zaten. Tamam iste.
ben isterim ki
Karakedi;Abd'de demokrasi yok ki,başka ülkelere demokrasi götürsün..Trump gibi birisi tüm ülkeyi tek başına yönetiyor,demokrasi bu mu?Sizin demokrasi anlayışınız bu mu?Hem niye Abd,diğer ülkelere demokrasi götürme derdine düşüyor?Abd,demokrasi dağıtan bir mekanizma mı?
Abd'nin demokrasi götürme palavrası,bir ateistin Müslüman mahallesinde Müslümanlara namaz kılmayı öğretmesi ile aynı şeydir..
Aklımızla burada alay etmeyin lütfen..
Atom bombası ne hatası?Yanlışlıkla mı düğmeye bastılar yani?Toplu taşımada durakta inmek için bastığınız düğme gibi bir şey mi bu?Pardon,yanlış oldu filan..
Vietnam'a yanlışlıkla mı girdiler?Aslında Meksika'da tatbikat yapacaklardı da,yanlışlıkla Vietnam'a mı girmişler?
Hem Irak ve Afganistan niye farklı olsun?Japonya'dakiler,Vietnam'dakiler insan da;Irak'taki,Afganistan'dakiler bitki mi?
Hepsi insan ve hepsini Abd vatandaşları katletti ve buna devam ediyorlar..
Irak'ta 1,5 milyon insan öldü deniyor..Uzak tarih mi bu?Kaç sene evvel?
Ebu garip işkence hapishanesi veya Guantanamo cezaevi filan..Bunlar nedir?Demokrasiyi yanlışlıkla işkence olarak mı algılamışlar?
Tam bağımsız bir ülke olsan,Abd gelip ülkene üs mü kurabilir?Siyasetçilerin bağımsızlıktan yana olsa,yabancı bir ülkenin askerlerini ülkeye sokabilir mi?
Dünya'daki hemen her ülke,Abd'ye bağımlı hale gelmiş,Abd'de istediği gibi Dünya'da at koşturuyor işte..
İncirliği kapatmanız için,tam bağımsız bir ülke olmanız lazım..Türkiye böyle bir ülke olmadığına göre,o üs orada Abd istediği müddetçe duracak..
Siyahilere bakışın değiştiği filan yok..Hak konusunda ilerlemeler olabilir ama bakış değişmedi..Bir örnek size..Bu sene 5 kişi Oscar için erkek oyuncu dalında yarışacak..5'i de beyaz..Halbuki geçen sene bir çok siyahi oyuncu ödül alacak kadar iyi rol yapmıştı ama beyaz hayranlığı ağır bastığı için,siyahiler görmezden gelindi yine..Yıl olmuş 2019..Abd'de ırkçılık aynı ivmeyle ilerliyor..
Kafaya bak..Evsiz insanlar,çalışmadıkları için evsizmiş..20 ya da 30 milyon kişiden bahsediyoruz..Hepsi de size göre yan gelip yattıkları için evsizler yani..!Hiç sistemle,mortgage gibi şeylerle filan alakası yok yani..
Türkiye'de Tansu Çiller vardı..Tansu Çiller'in başbakan olabilmesi,Türkiye'de kadınların erkeklerle aynı haklara sahip olduğunu göstermez ki..
Kadinlarin erkeklerden daha zayif oldugu gercek. Erkek daha guclu. O zaman kadin yerini bilecek. Bazi sektorlerde erkegin egemenligini tolere edecek. Piyasa sartlari boyle.
evet Mister Leonardo. buyrun cevap verin. venezüela'nın derdi, amerika'yı neden geriyor?
ben isterim ki
Uslerle ilgili. Maalesef demokrasiyi teskil etmenin de masraflari var. Amerika sana yardim edecek sen de bedelini odeyeceksin. Hem us kurmasa nasil yardim edecek. Ucaklar her seferinde kalkip amerikadan gelemezki. Ayrica butun usler o ulkedeki iktidarlarin ve halklaron ortak mutabakati ile kuruluyor. Tukriyede de amerikan uslerine karsi cikan bir avuc insan var. Muhtemelen rus destekliler. Onun disinda halkin bir sorunu yok. Hani sokakta goruyormusunuz incirlige karai cikan?
Sevgili Leonardo
Karakedi umarım sana yazdırmıyordur bunları
Böyle yazmak aslında hayli kolay da oluyor, ben de mi bu yönteme geçsem diye düşünüyorum, ne güzel, suya, sabuna dokunmadan, altı, üstü olamdan her tarafa dokundurabilmek mümkün, üstelik insanı zahmete de sokmayan güzel safsatalar üretilebiliyor.
Denesem mi?
Tabi kapitalizm demokrasinin kalesidir. Dünya böyle demokrasiyi Roma'da bile görmedi. paran, gücün varsa parti kuruyorsun, medya, şu bu desteği de sağlayabilip, halkın inancı, kültürü, etniği vb kulanmayı da başardın mı, bitrine çıkıp, seçin beni diyorsun. yani adam kendisini seçtirme hakkını sana veriyor, onu seçmezsen ötekini, al birini ..., bırak, seç öbürünü.
Sonuç itibariyle sen seçiyorsun, al sana demokrasi
Aslında sen seçmiyorsun ya neyse, kafalar almıyor... demokarisinin esası, örgütlü toplum ve özü ancak kongredir, konre ve yerin-genel-merkezileşmiş(konseyler, konfederasyon) örgüt yok demokraside yok, demokrasili toplumda, gerisi hikaye. Kapitalizmde hiç bir şeyi belirleyen de, karar veren de siz değilsiniz, zaten size soran da yok! Demokrasi de bak endamım, kaşım, gözüm ne güzel, beni seç diye oy atılmaz, demokraside sorunalr, çözümler, politikalar ve kararlar size sorulur, ne yapmalı? Ohoo daha neler, neler...
Gerçek demokrasi esasında kapitalizmin sonudur, o sebeple kapitalizm koşullarında gerçekten demokrasi beklemek, tahterevalli gibinin, 2 yakası gibi, çözümsüz bir paradokstur.
Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
------- Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Izlemekle yetiniyorum dedigi andan itibaren birinin bu amerikan manda bayragini devralmasi gerekmiyor muydu. Durust olalim
ben isterim ki