Bir de ben şunu söylemek istiyorum:
İlkel insanın ülkesine gelen insan grubuna karşı "O benim toprağımı alacak, o benim işimi / ekmeğimi alacak" diye korkması, bir yandan da tiraj derdindeki gazetelerin bu insanların bu korkusunu iyice arttırması filan, bunlar ırkçılık değildir.
Irkçılık komünizm veya anarşizm gibi bir ideolojidir. Hindistan'da ve Afganistan'da da bazı gruplara karşı "ırkçılık" vardır. Ama ben bunu da ırkçılık saymıyorum. O da iki farklı etnik grubun birbirini çekememesidir. Yine tarım insanına özgü bir "ben daha iyiyim" dürtüsüdür. Yine içi boş bir şeydir.
Irkçı olman için "Ben ondan daha insanım" diyebilmen gerekir. "Ben onu hayvan öldürür gibi öldürebilirim. O zaten insan değil. Benim kölem olması normal. Bunları ortadan kaldırsak dünya daha iyi bir yer olur" diyebilmen gerek, "Niye?" diye sorduğunda "tanrı önce Beyaz ırkı yaratmıştır, bunlar evrimleşmiş birer maymundur" gibi, sahte bilime veya sahte felsefeye dayalı tez üretebilmen gerekir. Mesela bu tür insanların okudukları kitaplar filan vardır. Ve bu dediklerime ciddi ciddi inanırlar.
Tabi bu da bir nefret ideolojisidir. Ama nefret ideolojisini benimsemiş olmakla, kaba dayılık yapıp "ben bunları istemiyorum" demek aynı şey değil. İkinciye vakit ayırırsan laf anlatabilirsin, Çoğu da anlar. Birinciye laf anlatamazsın. Sana isim filan takıp, Sen Siyonist misin? filan der. Birinci grup bizde çok ciddi siyasal İslamcılara benzer. Dünyanı Yahudilerden kurtarma misyonu filan vardır. Böyle katı bir ideolojisi vardır.
|