Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Fizik > Kuantum Mekaniği

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 24-11-2019, 21:44
ilahimasal ilahimasal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

"ictenlik"´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
KUANTUM DENEYİ NESNEL GERÇEKLİK YOK DEDİ

Gerçeklik bakanın gözünde mi? Kuantum fizikçiler gözlemciden bağımsız nesnel gerçeklik olmadığını gösteren bir deney yaptı. Gerçekten de kuantum fiziğindeki Heisenberg'in belirsizlik ilkesi, bizzat bir parçacığı gözlemlemenin onu değiştirdiğini gösteriyor. Bu belirsizlikten yola çıkan yeni kuantum deneyi ise 2500 yıldır filozofları meşgul eden nesnel gerçeklik teorisinin tabutuna son çiviyi çakabilir.

NESNEL DÜNYA VAR MI?
Elbetteki var.

Belirsizlik kelimesinden yola çıkıp ,herhangi bir niteliğini ölçmeye çalıştığın PARÇANIN olmadığını söylemek ne anlama gelir ?

Bir parçanın konum ve hızını ölçmek için bilindik yaşamda o kadar çok örnek var ki , mesela herkesin bildiği kapı sensörleri , bu sensörler parçanın konumunu algılar ve belirlenen süre içinde kapıyı sana acar.
Bunun belirsizlikle ne alakası var diyebilirsin ama şuraya gelicem.

Kapıdaki sensör senin varlığının yerini tespit etmek için sana elektronlar fırlatır , sen bu elektronlardan varlığına ait beden olarak muhakkak etkileniyorsundur ama bu etki o taşıdığın bedenin o kapıdan geçmesine yönelik durumu belirsizleştirmez O KAPIDAN GEÇERSIN.

şimdi tam bu örnekten çiftt yarık deneyine gidelim.
Gözlemlendiginde belirsizlik gösteren duruma bakalım.

Herkesin bildigi deneyde parçacık gözlemlendigi anda onu gözleyen ona elektron fırlattıgı sürece KONUMU DEĞİŞMEK VE HANGİ İSTİKAMETE VE HIZA gideceği yani durumu belirsiz olmak zorunda . Çünkü o hareket halindeiken sen onu ölçmek için bir seyler VURMAK zorundasın . Sen hareket halindeki hangi cisme ne vurursan vur yönü hızı BELİRSİZDİR. ( ANCAK MÜNECİM GİBİ TAHMİNLER YAPABİLİRSİN , BU HALDE BİLİM DEĞIL FALCILIK OLUR )

Her kim senin buraya ekledigin konuya dair deneye dayanarak nesnenin gerçekliğini BELİRSİZLİKTEN dolayı yok sayıp gerçeklik değildir diyemez. Dememiştirde. Sanmıyorum. Birilerinin deney sonuçlarına dair üfürme , masal çıkarımlarıdır.

Bu gün degil belki ileride bu durum ÖLÇÜLEBİLİR. Kim bilir belkide asla ölçe bilecek durumada ulaşılamayacak . Öyle olsa dahi belirsizlik durumu dışımızdaki dunyanın NESNEL GERÇEKLİĞİNİ yok saymaya safsata üretmeye fırsat vermez. Beyhude çaba bunlar.

Önerilen Siteler