bilgivehis´isimli üyeden Alıntı
Dinler dünyayı fani ve önemsiz görürler
|
Saygideger bilgivehis,
Yukaridaki cumlede iki sey soyluyorsun. Birincisi dinlerin dunyayi "fani", ikincisi "onemsiz" gordukleri.
Birincisi,
Turk Dil Kurumu'na gore "fani" kelimesinin anlami, "
Ölümlü, gelip geçici, kalımsız"mis.
Dunya dedigin, dunya gezegeni ve icindeki canli, cansiz varliklar, insan hayati vb. sanirim. Bu anlamda sen dunya'yi ve icindeki bilhassa canlilari Ölümsüz mu goruyorsun? Bilimsel olarak hem dunya olumludur, bir sonu olacaktir; hem de canlilar olumludur yani bir baslangici oldugu gibi bir de sonu vardir. Gunesin ve diger gezegen ve yildizlarin da bir omru vardir. Yani her formun bir sonu vardir. Bu formlar "olur" ve yeni formlar "dogar". Formlar sekil degistirir, nitelik ve nicelik degisimine ugrar fakat ayni sey ayni formuyla kalmaz. Yani, nereden bakarsaniz bakin, bu dunya gecip gidecek. Sen, bu konuda farkli mi dusunuyorsun?
Oyle gorunuyor ki dunya hem ateistler icin, hem de teistler icin "Ölümlü"dur, yani "fani'dir, degil mi?
Ikincisi, dinlerin dunyayi onemsiz gordugune iliskin ifaden. Sanirim Islam dininden bahsediyorsak, hakli olabilirsin. Olabilirsin diyorum cunku Islam dini ve Kuran hakkinda cok bir bilgim yok. Kuran'i da 3 bes sure disinda okumadim. Fakat Allah'in onemsiz bir sey (dunya) yaratmasi muslumanlar acisindan anlamsiz olur. Cunku Allah, onemsiz, gereksiz, luzumsuz bir seyi neden yaratsin?
Yani muslumanlar acisindan bakarsak, muslumanlarin dunyayi luzumsuz ve onemsiz gormesi kendi allah inanciyla celisir gibime geliyor. Belki de burada kasit, ahiretin daha onemli oldugu. Bir baska deyisle, ahiretin, dunyaya nazan daha onemli ve kalici bir yer oldugu fikri olabilir.
Dolayisiyla genelde dinlerin, ozelde ise islam dinin dunyayi "onemsiz" gordugunu soylemek dogru olur mu? Dunya gelip gecici (ki bu dogru, yani dunyanin bir sonu var) oldugundan, ahiret gibi gecici olmayan bir seyin
daha onemli olduguna inaniyor olabilirler mi? Cunku bir seyin bir seye kiyasla daha onemli olmasi,
digerinin onemsiz goruldugu anlamina gelmez.
Bir diger nokta ise, butun dinler mi dunyayi "onemsiz", yada "gereksiz" veya "luzumsuz" bir yer olarak gorur? Biliyorum, sen sadece 'onemsiz" dedin. Ben, bir kac turev ekledim. Fakat sen, "dinler" digerek butun dinleri genelledin. Butun dinler mi boyle goruyor? (Burada teistik dinlerden bahsediyorum. Budizm dahil degil).
Yani, dunyanin da (icindeki canlilar, insan hayatinin onemi, aile kavrami, bazi prensipler, ilkeler, normlar vb")
ahiret kadar olmasa da onemli yani bir degeri oldugunu soyleyen dinler var midir?
saygilarimla