Transhümanizm, insan üzerinde çeşitli sebeplerle uygulanan kalıcı implantlar [ek modüller-eklentiler], genetik değişiklikler, organların özelliklerinin geliştirilmesi gibi eklentilerin bulunduğu türevi işaret eden bir kavramdır. Kelime olarak 'dönüştürülmüş insanlık' diye çevirmek uygun olur diye düşünüyorum.
İnsanlar, bedeninin kırılganlığının farkında, genetik olarak birçok hastalığa sahip olduğunun farkında, bazı hastalıklarının çocuklarına da geçeceğinin farkında, yüksek/düşük tansiyon-şeker-yüksek/düşük tiroid-kalp damar-kanser hastalıklarına yakalanacağının farkında, yaşlanınca görmenin-duymanın-yürümenin-yemesinin/içmesinin gerilediğinin, yaşam kalitesinin çok düşeceğinin de farkında. Haliyle -sonunda ölümsüzlük olmasa bile- yaşam kalitesini arttırmak istiyor, hastalanmadan veya daha az hastalanarak yaşamak istiyor.
İnsan genetiğinin yeniden organize edilmesiyle veya genetik kusurların giderilmesiyle, bu tür hastalıkların önemli bir kısmının giderilebileceğine dair epey iddialı hipotez var.
Örneğin, gözleri normal bir insanda 46 yaş sonrasında görme kayıpları başlıyor, özellikle yakını görmede dramatik bir düşüş yaşanıyor. Şimdilik gözlükle, lensle, retina traşlamasıyla idare ediyoruz. İlerde diyecekler ki, gözünüze kalıcı bir elektronik mercek takalım, dürbün olarak da kullanabilirsiniz. Bir başkası da diyecek ki, bizim mercekten takalım, mikroskop olarak da kızıl ötesi kamera olarak da kullanabilirsiniz. Bir başkası da diyecek ki, diğerlerinin tüm özellikleri bizde zaten var, fazladan 64 terabyte hafıza ve wireless [kablosuz] ethernet de var.
Örneğin beyini yapay zekaya bağlayacak wireless bir aparat yaparak hayatın ne kadar kolaylaşacağını söyleyenler var. Bunlara göre herkes bildiği dili konuşacak, ama dinleyicinin bağlı olduğu yapay zeka, anında kendi diline çevirecek, böylece hiç kimse yabancı dil öğrenmek zorunda kalmayacak.
İlk tahlilde çok rahatsızlık verecek bir düşünce değilmiş gibi gelmekle birlikte, denetimsizlik sonucunda teknolojiyle birleştirildiğinde kolaylıkla insanlıktan çıkarabilecek noktaya gelme potansiyeline sahip olduğu anlaşılıyor.
Transhümanizm düşüncesine yöneltilen eleştirilerden -maddi eşitsizlik sebebiyle bundan yalnızca zenginlerin yararlanacağı- itirazı en başta gelir.
Transhümanizm toplumumuzda henüz pek üzerinde enine-boyuna düşünülmüş bir konu değil maalesef. Toplumumuz, Maslow'un ihtiyaçlar piramidinde henüz çok altta yer aldığı için sıra ona gelememiş.
Aşağıda konuyla ilgili bir kaç açıklayıcı youtube videosu koyuyorum.
İnsanlık Öldü mü? - Transhümanizme Kısa Bir Giriş - Kafa Yolları Haritası - Harun İsmail Çırak
Transhümanizm nedir? | Yapay zeka ve zihnin geleceği
Transhümanizm ve Yapay Zeka - Öğr. Gör. Dr. Okan Aksu
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
* Bir ben vardır bende, benden içeri. (Yunus Emre) * Gören bizi sanır deli, usludan yeğdir delimiz. (Muhy-i) * Kadınlar insan, biz insanoğlu. (Neşet Ertaş) * Bu otobüs de benim Maserati'm, halkımla birlikte kullanıyoruz. (Tuncel Kurtiz) * Rahat yaşamak uğruna gerçeği mezara mı götüreyim; halka gerçeği anlatmak uğruna ölümü mü göze alayım? (Turan Dursun) * Beneath this mask there is more than flesh, beneath this mask there is an idea Mr Creedy, and ideas are bullet-proof. (V for vendetta) * O iyi insanlar, o güzel atlara binip çekip gittiler. Demirin tuncuna, insanın piçine kaldık. (Yaşar Kemal) * Sen yanmazsan, ben yanmazsam, biz yanmazsak, nasıl çıkar karanlıklar aydınlığa. (Nazım Hikmet Ran) * Çin'den İspanya'ya, Ümit Burnu'ndan Alaska'ya kadar her milli bahride her kilometrede dostum ve düşmanım var. Dostlar ki; bir kere bile selamlaşmadık, aynı ekmek, aynı hürriyet, aynı hasret için ölebiliriz.. (Nazım Hikmet Ran) * Bir insan size alın teriyle zengin olduğunu söylerse, ona şunu sorun; kimin alın teriyle?.. (Don Marquis)
Konuyla ilgili Netflix'de 'Altered Carbon' adlı diziyi izlemenizi öneririm.
Homo Deus veya Hümanizmin Sonu! - Böyle Buyurdu Kültür - Prof. Nevzat Kaya - B17