Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Prev önceki Mesaj   sonraki Mesaj Next
Alt 17-03-2026, 17:01
Andrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Andrew Andrew isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Arkadaslar,

Bu bir kac haftadir, Caner Taslaman'in bir kac kitabini okudum. Daha korpeyken okudugum gibi algilamadim. Daha eskiden algiladigim suydu: bu adam ayetleri egip bukuyor, saklabanlik yapiyor, kelime uzmani ve iyi arguman kuruyor. Sahtekarin teki. Fakat bir kac kitabini 40 yasinda okuyunca, sunu fark ettim: bu adam bir seye ictenlikle inaniyor ve bunu paylasmaya calisiyor. Akil almaz sacma sapan seyleri kendi kafasinda rasyonalize etmeye calisiyor. Inandiklari, bana sorarsaniz sacmalik. Ama yaptigi seyi yanlis anlamisim. Yaptigi sey sahtekarlik degil; inandigini temellendirme cabasi.

Gencken cok dikkatli dusunmedigimi ve isime gelen herseyi sahiplendigimi fark ettim. Dogru olsun, olmasin; ateizmle uyumlu mu, degil mi temel kriterim olarak algiladigimi fark ediyorum son bir kac yildir.

Bana ateist, teist gozlugu lazim degil. Ben 40 yasimda kendimi yargilamaya basladim. Ben daha gencken herseye teist gozlugu ile bakardim. Bu sayfayla tanistim ve icimdeki mucadelelerle kabugumu burada kirdim. Sonra ateist gozlugu kullandim. Sonra yillarca bu sitede ateist kismi temsil eden ve bolca fedakarlik yapan bir yonetici oldum. Sonra isleri bmbok ettim ve bazilariniza saygisizlik ettim. Onu da zaman zaman kafama dank edercesine ezikligini yasadim—yaptigim haksizliklardan dolayi— sonra fark ettim ki ben dunyayi ideolojik gozluklerimle degerlendiriyorum. Insani insan gibi gormek yerine, ateism theism kelimeleriyle degerlendiriyorum.

Halbuki hem bu metafizik cercevesinde hem de insana yapilan haksizliklar cercevesinde bos bir adam olarak yasadigimi fark ettim. O zamanlarda da okuyordum ama olaylara bakisim ateist de olsam teist de olsam dar cerceveden. Onu gordum yani. Ben bir kac yil once ideolojilerden ozgur geldim buraya. Sebebi de bu: bilmeme ama bir yerde bu isin pesini birakmama hali.

Bana ne teism ne ateism cevap verebilir; onlari kebap yapar yerim; geriye benim esasinda bilmeme halim kalir. Benim 40 yasinda geldigim yer bu: bilmeme hali. Belki cehalet ile iliskilendirilir ama benim cehaletim ideolojik olarak degerlendirmek ile ilgili. Ben iki tarafi da cok iyi bilirim. Ama kendimle ilgili bildigim cok iyi bir sey su: hayata ateism ve teism ile bakabilmek ve tatmin olmak.

Bence gerceklik (truth anlaminda soyluyorum) bunun otesinde. Benim arzuladigim ama yakalayamadigim bir sey.

'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...

Önerilen Siteler