Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 22-06-2007, 10:34
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: evrim bilimsel bir gerçektir !!

Aklı başında birinden cevap bekliyorum.

Elimizdeki bulgular ile cevaplar peşinde koşmak ve yeni bulgulara ulaşmanın sakıncası nedir?

Tabiat araştırmalarında, tümevarım ilkesini kullanmak daha mantıklı değil mi? (Özellikle fen bilimlerinde bunu ilk deneyen de İbn Heysem(965-1040) olduğunu hatırlatarak!!!)

Tümdengelim, belirli bir konuda insan davranışı ya da olguların açıklanabilmesi amacıyla oluşturulmuş bir kuramla başlayan, kuramın doğrulanması amacıyla hipotezler oluşturulması, bu hipotezlerin toplanan veriler yardımıyla test edilerek doğrulanması ya da reddedilmesi süreciyle kuramı kabul ya da reddeden bir yaklaşım olduğuna göre ve ezici çoğunlukla sosyal olguların açıklanmasında kullanıldığına göre bu teoriyi fen bilimlerinde ısrarla kullanmak istememiz, sağlıklı mı?

Bize öğretilen!!! inançlarımıza temeller ve ilkeler oluşturmak peşinde koşacağımıza, milim milim, santim santim öğrenerek adım adım gerçeklere yaklaşmak ve öğretilenlerden hariç bilinçli öğrenme temelinde bilgilenmemizin inancımıza bir zararı mı var?

Niçin hala; ağzımızdan güvendik derken, Yüce Yaradan'a güvenmiyoruz?
Niçin; inandık derken, hala inanmıyoruz?

Şüphe etmedik, derken bile iki yüzlü davranıyoruz. Şüphe ediyoruz.
Ama daha da vahim olanı bu şüphelerin üzerine cesaretle gitmek varken, riyakarca yalanlar söyleyip üstlerini kapatıyoruz.

Biz ne yapıyoruz?

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın (Söz sanatlarından bihaber bir yazarın uyarısı ile artık bu cümleyi tekil kullanma kararı aldım.)
Alt 22-06-2007, 11:07
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Bilmem beni akli basinda kabul eder misiniz ama aklim erdigince kisaca cevap vermeye calisayim. Tabiat arastirmalarinda tumevarim yontemini kullanmak daha mantikli degildir. Her iki yontem de kullanilir. Cunku tumevarim yontemi ile elde edilen somut bilgiler genellestirilirken, tumdengelim ile de tek tek olaylara uygulanarak test edilmis olur. Dolayisi ile bi yontemler birbirlerine kopmaz bir bag ile baglidirlar. Bu icice gecise de diyalektik yontem diyoruz.

Tumdengelim yontemine sik sik Aristo mantigi denir. Bunun nedeni de onceden dogru oldugu kabul edilen bir takim saptamalardan yola cikarak yeni seyler elde etmesidir. Once tanrinin varligi kabul edildikten sonra da bundan yola cikarak alt sonuclara ulasilir. Dolayisiyla tek yanli bir tumdengelim yontemi tarihte dinler tarafindan cokca kullanilmistir. Hala da ayni. Doga bilimleri ise boyle birsey yapmaz. Her iki yontemi birlikte kullanir. Biriyle genellestirip digeriyle test eder.

Evrim teorisi de bir genellestirmedir. Binlerce veriden yola cikarilarak ortaya atilmis bir teoridir. Ortaya atilmasindan sonra 150 yil falan gecmis ve yine binlerce key test edilmistir. Bu testlerde elde edilen sonuclar ile teorinin tespit edilen eksikleri kapatilip guclendirilmistir. Bu eksikler teoriyi yerle bir edecek eksikler olmadigi icin evrim teorisi daha da guclenmis, bugun artik bir bilimsel gercek gibi muamele gormeye baslamistir. Ayni sekilde Einstein"in izafiyet teorisi de bircok defa test edilmis durumda. Goruldugu gibi bunlar "tanri vardir ve bizi yaratti" gibi sadece tumdengelimin uygulandigi skolastik dusunce tarzindan fersah fersah uzak konulardir.

Evrim teorisi bilimsel bir teoridir ve binlerce key test edilmistir, yanlislanabilir oldugu icin bilimseldir ve simdiye kadar curutulememistir.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 22-06-2007, 11:51
aldostu aldostu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

" Hatalarımı, *cehaletime *bağışlayın *(Söz *sanatlarından *bihaber *bir *yazarın *uyarısı *ile *artık *bu *cümleyi *tekil *kullanma *kararı *aldım.)"

Sevgili Mhmmd;

bilgiler inançlar,kararlar zaman içerisinde öyle veya böyle bozulur/değişebilir.
Yeni bilgiler,yeni teknolojiler,yeni araştırmalar eskiyi yerle bir eder veya mevcut binaya kat çıkmaya devam eder.

Ama nezaket ve dediğiniz gibi söz sanatı öyle mi?

Siz lütfen yine, nezaketinizi saygınlığınızı satırlarda özetleyen imzanıza dönün lütfen.

Kabul ederseniz, bu bir ağabey ricası...

Aldostu.

Sevmeyin, inanmayın, sınırsız tenkid edin.
Ama, bir başka fikre hakaret etme hakkınızın -sıfır- olduğunu unutmayın.
Başkalarını alçaltarak yükselmeyi amaçlayanlar,
sadece yükseldiklerini zanneden insanlardır.
www.aldostu.blogcu.com
Alt 22-06-2007, 20:18
zincari zincari isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

gencmüslüman (gençcahil) derim başka birşey demem. sen habilis in dediklerini okudun mu bence hayır. kopyala-yapıştır sistemini kullanarak kendi cehaletini kanıtlarsın....

Onu ancak varolmamış olması affettirebilir.. A.Einstein

Önerilen Siteler