Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam > Önerdiğimiz Başlıklar

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 29-08-2007, 23:36
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Hükümsüz Ayetler

Yanlış meal veriyorsun.

O gün şefaat yarar sağlamaz. Ancak Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimse müstesna... Taha 109

Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkânı bulamazlar. Meryem 87
Alt 29-08-2007, 23:41
InVitatio
Üye Değil

Sevgili Pante
Simdi senin bir "Hadis" merkezli siteden de alinti yaparak sundugun bu calisma cidden takip ediyorum
ve kendi kendime soruyorum.....hani hükmü kaldirilan ayetler nerde ?
veya sen nerden cikartiyorsun su hükmü kaldirilmis bir ayet diye ?
bu ayetler bir birinin hükümü kaldiriyor mu ? yoksa bir birini tamanliyormu ?
birde söyle sorayim ....hükmü kaldirilmis ayetin kurani kerimde isi ne ?
yani ne diye bu kurani kerimi toparlayanlar bu sözüm ona hükmü olmayan ayetleri de alsinlar kurani kerim icine ?!
burada gene hep oldugu gibi ....hadisci takim kendince birseyler zirvalamis
müslümandan önce müslüman olmayanlar bu hadisci takimin zirvaliklarina sahip cikmis....

Ama istersen Maide33 hakkinda biraz kafa yoralim....
bu ayeti ne zaman uygulanir uygulanmaz diye...
ve bu ayeti uygulanmasi icin ortam varmi yokmu diye ....
bir ayetin toplum icinde uygulanmamasi , o ayetin hüküm kaldirildigi anlamamina gelmedigi gibi
o ayeti inkar etmek de degildir ....
Alt 30-08-2007, 00:21
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Yanlış meal veriyorsun.

O gün şefaat yarar sağlamaz. Ancak Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimse müstesna... Taha 109

Rahman katında söz almış olandan başkaları şefaat imkânı bulamazlar. Meryem 87
Bak bakalım, kim yanlış...

Abdülbaki Gölpınarlı

O gün rahmanın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başka hiçbir fert şefaat de edemez.

Ali Bulaç Meali

O gün, Rahmanın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati bir yarar sağlamaz.

Diyanet İşleri Meali

O gün Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati fayda vermez.

Diyanet Vakfı Meali

O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşlandığından başkasının şefaati fayda vermez.

Edip Yüksel Meali

O gün, Rahman'ın izin verdiği ve sözünü uygun gördüğü kimseden başkasının şefaatı (aracılığı) yarar vermez. *

Elmalılı Hamdi Yazır

O gün, Rahmân'ın kendisine izin verdiği ve sözünden hoşnud olduğu kimselerden başkasının şefaatı fayda vermez.

Ömer Nasuhi Bilmen

O gün şefaat faide vermez, ancak Rahmân kime izin verirse ve kim için söylemeğe razı olursa o müstesna.

Muhammed Esed

O Gün, hakkında sınırsız rahmet Sahibi'nin izin verdiği, sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasına kayırmanın, arka çıkmanın bir yararı olmayacaktır. 92

Suat Yıldırım

O gün, Rahman'ın şefaat izni verip sözünden razı olduğu kimselerden başkasının şefaati fayda vermez. [2,255; 53,26; 21,28; 78,38]

Süleyman Ateş Meali

O gün Rahman'ın izin verip sözünden hoşlandığı kimseden başkasının şefa'ati fayda vermez.

Şaban Piriş Meali

O gün, Rahman’ın izin verdiği ve sözünden hoşlandığı kimselerden başkasına şefaat fayda vermez.

Ümit Şimşek Meali

O gün, Rahmân'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimseden başkasının şefaati bir fayda vermez.

Yaşar Nuri Öztürk

O gün şefaat yarar sağlamaz. Ancak Rahman'ın izin verdiği ve sözünden hoşnut olduğu kimse müstesna...

Yusuf Ali (English)

On that day shall no intercession avail except for those for whom permission has been granted by (Allah) Most Gracious and whose word is acceptable to him.

M. Pickthall (English)

On that Day no intercession availeth save (that of) him unto whom the Beneficent hath given leave and whose He accepteth:

Ayrıca;
"Kimsenin şefaayi kabul olmaz."
cümlesi ile
"Allah'ın hoşnut olduğu ve izin verdiklerinin dışında kimsenin şefaati kabul olmaz."
cümlesi aynı mıdır?
Alt 30-08-2007, 00:28
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ayrıca Kuran apaçıktır; bu kadar tartışmaya ne gerek var?
Alt 30-08-2007, 00:35
Kıdemli Üye

İnvitatio;
Ben sadece İslamdaki nesh savunucularının *"hadisin ayeti neshi" konusunda bir örneğini alıntıladım. O da sorulan bir soru üzerine idi.
Dikkat edilirse yaptığım çalışmada yorum olmayıp madde madde sadece Kur'an'dan ayetleri sıralıyorum. Bunlar bir siteden değil, Kur'an'dan alıntıdır.

İslamda akılcı metodu izlemiş olan akımlar neshi kabul etmişlerdir.
Verdiğim ayet örneklerinde nesheden ile neshedilen ayetlerin anlamları arasında bir fark yoktur diyen akılcı yönden değil tutucu yönden bakıyor demektir.

Hem neden Allah'ın kabul ettiği ve yaptığını söylediği bir konuyu siz kabullenemiyorsunuz?
Allah'ın söylediğini değiştirmesi size bir eksiklik olarak mı geliyor?
Neden böyle hissediyorsunuz?
"Allah herşeyi bilir." diye, "Allah'ın herşeye gücü yeter." diye bildiğiniz için mi?

Sen Maide-33'ü boşver. O nesh konusuna dahil değil. Şeriatçilerin savunduğu ve uygulamak istediği bir ayet.
Sen yazdığım ayetler arasında fark olmadığını söyleyebiliyor musun?
Hangisini birbirine eşit görüyorsun? onu yaz.

Ben kafama yatmayan neshi buraya yazmıyorum. Örneğin içki konusunu açıklayacağım.
Ama neticede bunlar benim görüşümdür. Yazdıklarımın doğru olup olmadığına değerlendirenler karar verir. Ama itiraz edenin akılcı, mantıklı yorum getirmesi gerekir.
Alt 30-08-2007, 00:48
Kıdemli Üye

İçki Meselesi:

Kur'an'daki içki ile ilgili ayetler birbirini nesheder ama hükümlerini kaldırmaz. Yani buradaki nesh, ayetlerin aşama aşama birbirini tamamlaması şeklindedir. İlk 3 ayette yasak gelmemiş, son ayette içki yasaklanmıştır.
Ancak son durumda 4 ayetin de geçerliliği vardır.

Şimdi inceleyelim:

Nahl/ 67. *Hurma ve üzüm ağaçlarının meyvalarından da hem içki, hem de güzel gıdalar edinirsiniz. Şüphesiz ki bunda aklını kullanan kimseler için büyük bir ibret vardır.

Ayette yanlış var mı? Yok. Şimdi alttaki kırmızı ayetleri okuyun, bu ayete ters düşüyor mu? Hayır.

Bakara/ 219. *Ey Muhammed! Sana şarap ve kumardan soruyorlar. De ki: Bu ikisinde büyük bir günah, bir de insanlar için bazı menfaatler vardır. Fakat günahları, menfaatlerinden daha büyüktür. Yine sana neyi infak edeceklerini soruyorlar. De ki: İhtiyaçtan fazlasını infak edin. İşte böylece Allah, size âyetlerini açıklıyor. Umulur ki siz düşünürsünüz.

Aynı şekilde bu ayette de bazı menfaatlerin yanında zararları olduğu yazılı. Hüküm yine kalkmıyor.

Nisa/ 43. Ey iman edenler! Sarhoş iken ne söylediğinizi bilinceye kadar namaza yaklaşmayın. Cünüb iken de yolcu olanlar müstesna gusül edinceye kadar namaza yaklaşmayın. Eğer hasta olur, veya yolculukta bulunursanız veyahut biriniz abdest bozmaktan gelince veya cinsî münasebette bulunup, su da bulamazsanız o zaman tertemiz bir toprak ile teyemmüm edin. Niyetle yüzlerinize ve ellerinize sürün. Şüphesiz ki Allah çok affedicidir, çok bağışlayıcıdır.

Bu ayet bugün de geçerlidir. "İçki içen müslüman değildir." diye bir kural yok, ama günahtır. Diğer günahlar gibi müslümanlar, bu günahı da işleyebilir. Ama içkiliyken namaz kılamaz. Aynı cünup olarak dolaşamaması gibi.

Maide/ 90. Ey iman edenler! İçki, kumar, dikili taşlar (putlar) ve fal okları şeytan işi birer pisliktir. Bunlardan kaçının ki, kurtuluşa eresiniz.
Maide/ 91. Şeytan, içki ve kumarla sizin aranıza düşmanlık ve kin sokmak ve sizi Allah'ı anmaktan ve namazdan alıkoymak ister. Artık bunlardan vazgeçtiniz değil mi?

Ben objektif değerlendirdiğime inanıyorum. Ya siz?
Alt 30-08-2007, 00:59
Kıdemli Üye

Hiramusta'nın itirazı sanıyorum "şefaat edemez" değil " şefaati fayda vermez" şeklinde idi.
Yanlış anladığım için meal dökümü verdim.
Ama sonuçta farkeden birşey yok. Yani, "şefaati bir netice vermez" anlamında.
Bu fark şefaatin tanımından kaynaklanıyor.
Şefaati affetme anlamında ele alırsak;
Benim yazdığım doğrudur.
Şefaati "affını isteme" olarak alırsak;
Bu defa Hiramusta'nın dediği olur ama "Allah'ın şefaati" sözü anlamsız kalır.
Çünkü Allah affını istemez, affeder.
Alt 30-08-2007, 01:30
hiramusta hiramusta isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ömer *Nasuhi *Bilmen ,
Muhammed *Esed ,
Şaban *Piriş ,
Yaşar *Nuri *Öztürk *benimle aynı meali vermiş.
Alt 30-08-2007, 11:30
Kıdemli Üye

Ömer *Nasuhi *Bilmen ,
Muhammed *Esed ,
Şaban *Piriş ,
Yaşar *Nuri *Öztürk *benimle aynı meali vermiş.

---------------------

Tüm mealciler seninle aynı meali vermiş olsun. Sonuç?
Sonuçta geçerli olan ayetin "Allah kimseye şefaat hakkı vermez" olmadığı,
" Allah'ın izin verdiği ve hoşnut olduğu kişiler dışında kimsenin şefaatinin faydası olmaz." olduğu açıktır.
Bakın bunun benzeri bir nesh'in hadis yoluyla açıklaması vardır. Bu hadis doğrudur-yanlıştır o önemli değil sadece örnek olması için veriyorum. Normal hayattan, siyasetten vs. de örnek verebilirim. Aklıma o ayet ve hadis geldiği için o örneği vereceğim.

Allah, bir ayetini gönderiyor. Ama itiraz üzerine birkaç dakika sonra Cebrail'i tekrar göndererek ayete ilave yapıyor:

Hani Abese suresinde peygamberin yüzünü ekşitittiği gözleri görmeyen ama vardı ya;
Aynı ama ile ilgili bir ayet daha var hadisle anlatılan.

Peygamber evinde birkaç kişi ile otururken vahiy gelir. Nisa-95' dir gelen ayet.
Mü'minlerden,oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir.
diye başlayan ayeti vahiy katibine yazdırır.
O sıra içeri giren ama Abdullah Ümmü Mektüm, " Benim de gözlerim görseydi ben de savaşa katılırdım ya resulallah." der.
Bunun üzerine peygamber vahiy katibine döner ve " Özrü, mazereti olanlar müstesna" diye ayete ilave yapar.

Yani ayet önce;
"Mü'minlerden,oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir." iken;
Abdullah Ümmü mektüm'ün müdahalesinden sonra:
"Özür sahibi olanlar dışındaki mü'minlerden oturanlar ile, Allah yolunda mallarıyla ve canlarıyla cihad edenler eşit değildir." şeklini almıştır.
Eğer ayet ilk haliyle kalsaydı, savaşa katılmayanların dışındaki herkes, özürlü de olsa asker kaçağı gibi görülecekti.

Burada da bir nesh olayı vardır ama ayet daha yazım aşamasında iken düzeltildiği için ve başka bir ayeti etkilemediği için tamamlayıcı nesh'dir ve kaynağı hadis olduğundan üzerinde tartışmaya gerek yoktur.

Şimdi Hiramusta burada kalksa dese ki :
"Ben arada sırada kanatlanıp uçuyorum."
Ertesi günü aynı konuda tekrar yazsa:
" Ben arada sırada rüyamda kanatlanıp uçuyorum"
2. sözü, ilk sözünü neshetmiştir. İlk sözünün hükmü kalmamıştır. İkinci sözünden bahsetmeden ilk sözünü kullanmak, Hiramusta'nın aleyhine hareket etmektir.
Kur'an için de bu böyledir ve neshedilen ayetler ile neshedenler ayrı yerlerde olduğunda yanlış anlamlar çıkabilmektedir.
Alt 30-08-2007, 13:23
Kıdemli Üye

Şimdi Neshi kabul etmeyenlere can alıcı bir soru soralım:

Siz Mut'a Nikahına yani fuhuşun örtülü hali olarak nitelendirilen geçici evliliğin neshedilmediğine ve hala geçerli olduğuna inanıyor musunuz?

Nisa/ 24. Sağ ellerinizin mâlik olduğu müstesna olmak üzere kadınlardan kocalı olanlar da size haramdır. Bu Allah Teâlâ'nın üzerinize bir yazısıdır. Bunlardan başka kadınları ise iffetkar, zinadan müçtenib olduğunuz halde mallarınızla taleb etmeniz size helâl kılınmıştır. İmdi o kadınlardan herhangisi ile istimtada bulunmuş olursanız, onlara ücretlerini bir farize olarak veriniz. Mihir takdir olunduktan sonra birbirinizle uzlaştığınızda üzerinize bir günah yoktur. Şüphe yok ki Allah Teâlâ alîmdir, hakîmdir.

Putperestler döneminden kalma bir adet olan ve İslamiyet zamanında da devam eden kısa süreli geçici beraberlikler Nisa-24 ile bir kurala bağlanmış, bu anlaşmaların şahitsiz nikah yerine geçeceği ama anlaşma bedelinin faydalanma sonunda kadınlara ödenmesi şartı getirilmiştir.

Halife Ömer zamanında Mut'a nikahının yasaklandığı ve Nisa-24 ayetinin nisa/ 11-12 ayetleriyle neshedilmiş olduğu ileri sürülüyor.
Ben bu ayetin neshedildiği çıkarımı yapamadığım için nesh örnekleri içine dahil etmedim.
Yani bana göre Nisa-24'ün hükmü devam ediyor. Mut'a nikahı ayeti hala geçerli.
Ya size göre?

http://www.sorularlaislamiyet.com/su......qna&id=1742

http://ravza.wordpress.com/2007/07/2...a-muta-nikahi/

http://www.islamkutuphanesi.com/turk...i/contents.htm

http://www.hayrettinkaraman.net/yazi/hayat2/0155.htm

Önerilen Siteler