26-09-2007, 18:52
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Re: Merhaba
Ezan konusunu atlamışım.
Herşey referandumla çözülmez. Çoğunluğun duygularına veya çıkarlarına hitap eden konularda referanduma giderseniz sonuç bellidir. Örneğin insan hakları konusunda referanduma gidemezsiniz. Çoğunluk reddini istese dahi, uluslararası sözleşmelere, anlaşmalara uymak zorunluluğu var.
Ama hoparlör sesine bir desibel sınırı koyabilirsiniz. Özellikle sabah namazı için bu desibeli düşük tutarsınız. İnadına sonuna kadar açıp bangır bangır bağırtıyorlar.
Benim ezanı belirtirken, amacım ezanı tartışmak değil. "1400 sene önce peygamberliğini ilan etmiş insanın, bugün dahi günde 5 defa bu ilanını dinlemek zorunda kalıyor herkes." derken dayatmayı ortaya koymaya çalıştım ama tüm halk için değil, inanmayanlar için. Yani inanmayan zaten bu dayatmaları yaşıyor, kendi vatandaşlarından korkuyor dini inançları yüzünden, hiçbir yerde inancını, düşüncesini özgürce açıklayamıyor, bir takım kuralları, adetleri yaşamına müdahale olarak algılıyor.
İnancına, düşüncelerine karşı sürekli kötü sözler duyuyor ve itiraz edemiyor. Tabi ki tüğm bunlara karşı tepkisini sanal alemde verecek, söyleyemediklerini burada söyleyecek.
|

26-09-2007, 19:45
|
|
|
Sevgili pante
Bir ülkede her inanca saygı duyulması gerekir.Ateist insanlarda rahatlıkla yaşayabilmeli ve düşüncelerini ifade edebilmelidir.
Bu konuda sizlere katılmamam mümkün değil zaten.
Bir kısım kişiler tarafından haksız yere yaşamınızın zorlaştırıldığınıda biliyorum ve bu davranış biçimine karşıyım.
Benim yukarıda tepki gösterdiğim şey müslüman = zehirli kafa özdeşleştirmesi idi.
Ezan konusuna gelince
Ezanın tamamen kaldırılması inançlı vatandaşlarımızı zor duruma düşürebilir.Sizde bunu demiyorsunuz zaten..Ama dediğiniz gibi en azından sabah ezanları desibeli düşük bir sesle okunabilir.Bu konuda katılıyorum.
|

26-09-2007, 20:17
|
|
Üye
|
|
|
|
yahu herşeyi anladım da...nil hoca teyzemle arama neden Gİriyorsunuz??o benmle gayet güzel anlaşabileceğini söyledi ben onunla alakalı konuya yazıyorum onu siliyorlar..ben bu kadar mı acıtıyorum ya..olmadı ama  he bu arada bir kardeşimde aydınlığı başkalrını kötüleyerek olduğunu düşnüyor..nil hocam dine inananlara aydın değil vs dedi..bir arkadaş buna tepki gösterdi..gayet normal de aydınlananlar karar versin diyen kardeşimizde sanki nile karşı gelince suçlu olunmuş gibi cevap verdi..olmuyor ama
Kara Cahilim anlamam anladığımıda anlatamam hele birde zehrimi kimseyle paylaşamam....
....................
ceza dan alıntıdır  bana kızmayın
|

26-09-2007, 20:38
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
sayın adrio böylesi daha iyi herhalde.
* *saygılarımla
|

26-09-2007, 20:40
|
|
Üye
|
|
|
|
Arkadaşlar hararetlenmeye gerek yokJ yazdıklarımı daha dikkatli okursanız bazılarınızın beni yanlış anlamış olduğunuzu anlayabilirsiniz.
“doğaüstü inanca sahip olanlar arasında çok iyileri olabildiği gibi ateistler ve *bilimciler arasında da kötü insanlar *olabiliyor ne yazık ki, ama cahillik, doğaüstü inanç, kötülük, baskı ve şiddet, ırkçılık, etnik milliyetçilik, cinsiyet ayrımcılığı ve kadın erkek eşitsizliği hep birarada aynı kişilerde *oluyor genellikle. Bu yüzden her şeyden önce insanlık gelir, çünkü insanın en evrensel ve en temel kimliği insan olmasıdır. Kim olursa olsun önce insan olsun gerisi o kadar önemli değildir düzeltilebilir ama hayvanlıktan kurtulup insan olmamışsa gene kim *olduğu o kadar önemli değildir bizim için pek bir değeri olmaz, *isterse aileden birisi olsun”
demiştim yazımda
Ben söylediklerimi tüm Müslümanlar için söylemedim. Bu özellikler aynı kişilerde toplanıyor genel olarak dedim, genel konuştum. Ben öğretmenliğimde bunun böyle olduğunu daha iyi gözlemleyebildim. Bu benim düşüncemdir katılır ya da katılmazsınız, *ön yargı olduğunu sanmıyorum ama bu da sizin düşüncenizdir. Ayrıca insanlarda ön yargı olabilir, örneğin ön yargıyla bazı kitapları okumadığımız olmuyor mu? Bazılarımız korkudan bazılarımız vakit kaybı olarak gördüğümüzden ön yargılı davranıp okumuyoruz.
Elbette doğaüstü inanca sahip ya da Müslüman olanlar içinde de bu kötü özelliklere sahip olmayan çok iyi, değerli *hatta aydın diyebileceğim pek çok kişi oluyor ve ateistler arasında da tam tersi kişiler olabiliyor, bunları belirtmiştim.
Benim aydın için yapmış olduğum tanım da aydınlığın en son aşaması gerçek aydın tanımydı.
“Bence aydın kişinin yalnızca öğrenim görmüş okuyan araştıran bunları yaymaya uğraşan kişi olması yeterli değil. Bunların yanında ilerici, yenilikçi ve en önemlisi doğaüstü inançlardan kurtulmuş olması ve insanların da bundan kurtulması için uğraşan biri olması gerekiyor. Aydınlanmanın asıl anlamı da doğaüstü inançlardan kurtulmak olgu ve olaylara daha doğru bakabilmek, gerçek ve doğruları görebilmektir.”
Demiştim.
Her dönemde aydın insanlar olmuştur bunların pek çoğu doğaüstü inançlardan kurtulamamış oldukları halde dönemlerinin aydınları olmuşlardır. Aydını bunları da katıp tanımlarsak döneminin ilerici ve bu ilericiliği yaymaya uğraşan kişi yani döneminin yanlış ve *eksikliklerinin bazılarını aşabilmiş doğruların, bilimsel bilgilerin ve /veya evrensel değerlerin bazılarını keşfedebilmiş, gerçeklere biraz daha yaklaşabilmiş ve bunları başkalarına da öğretmeye uğraşan kişidir aydın.
Fakat gerçek aydın yani son aşamadaki aydın doğaüstü inançlardan kurtulup bunları tehlikeyi de *göze alarak yaymaya çalışandır. Aydınlanma devrimlerinin dayanağı da budur.
Örneğin Turan Dursun, İlhan Arsel, Erdoğan Aydın gibi kişiler gerçek aydınlardır bence *katılmayabilirsiniz elbette.
Tanrı bilimin boşluklarındadır.
Bilim boşluklarını doldurdukça Tanrı'ya yer kalmayacaktır.
|

26-09-2007, 20:50
|
|
Üye
|
|
|
|
dilaver";p="´isimli üyeden Alıntı
sayın adrio böylesi daha iyi herhalde.
* *saygılarımla
|
neden??? bir üyemiz nickini antimuhammed yazıyor ona bir tepki olmuyor da ben turan dursun adlı şahsa ŞİİR yazınca mı suçlu oluyorum nerede *burada adalet vs...kendi tekelinize almışsınız forumu çomak oynuyorsunuz bari saygınızda olsun..bende o ismi görmeden önce saygım vardı bazılarına ama o nicki görünce dedm kesin burada aşırı SAYGI VAR..sanırım haklıda çıktım...lütfen bikaç aşırı bilmiş arkadş bizi istedikleri gibi yönlendirme eğilimine girmesinler bildiklerini düşüncelerini paylaşsınlar en ufak bir yazım hatasını bile sorun yapıp TARTIŞMA çıkaran seviyesizlikler de var burada...
asıl ben saygılar
Kara Cahilim anlamam anladığımıda anlatamam hele birde zehrimi kimseyle paylaşamam....
....................
|

26-09-2007, 21:04
|
|
Üye
|
|
|
|
Zihni cehennem korkusuyla zehirlenmiş, kendini *cennet hayaliyle kandıran birine ne kadar zeki olursa olsun laf anlatamazsın.
sayın nil ablacım ve hocacım  siz bu ifadeyi kullanmışsınız hoş güzel peki sizin yaşamaktaki amacınız ne ?? mesela inanmıyorsunuz ahirete vs... peki nereye kadar *bu yaşam? ölünce bitecekmi herşey?bana bu konuda SADECE SİZ yardımcı olurmusunuz?teşekkür ediyorum şimdiden
....................
|

26-09-2007, 21:38
|
|
|
Sevgili Nil
Simdi Turan Dursun Müslümanken aydin ve aydinca bir durus sergilemiyormuydu da , inandigi ve varligni kabul ettigi Allah'i, inkar ettikten sonra mi aydin oldu 
birde"aydin" siniflandirmasi cikti :-)
"aydin" , "öz aydin" , "hakiki aydin" , "gercek aydin" , fazla aydinliktan önünüzü göremez hale gelmissiniz, daha hala kendinizce müslümanlari asagalayabilmenize bir kilif ariyorsunuz.
"neymis gercek aydinmis mis mis"......
degerli "öz hakiki mega gercekci aydin nil" isterseniz bir sonraki iletinizi ders verdigniz ögrencilerinze bir "son düzenleme" amaci ile okuttuktan sonra foruma asin'da , battikca batmayin aydin aydin...
lütfen kendi ön yargilarinizin ürünü olan "sizceleri" toplum hayatinin merkezine koyup bir genelleme yapmayin.
Beni düsündüren simdi , sizin tarafinizdan egitilen ögrencilerin durumu, bu kibirli ve ön yargili haliniz ile "doga üstü inanclara sahip olan" ögrencilerinizin haline cidden sizi burada okudukca özülüyorum.
|

26-09-2007, 21:41
|
|
Üye
|
|
|
|
InVitatio";p="´isimli üyeden Alıntı
[b]
Sevgili Nil
Simdi Turan Dursun Müslümanken aydin ve aydinca bir durus sergilemiyormuydu da , inandigi ve varligni kabul ettigi Allah'i, inkar ettikten sonra mi aydin oldu 
|
evet ya bencede güzel bir soru..NOLUR HOCAM BENİDE AYDINLAT
....................
|

26-09-2007, 22:04
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Adrio;
Sakın burayı islami sitelerle karıştırma.
Saygılı ol, haddini bil.
Aklına geleni hemen yazma, bi kere daha düşün öyle yaz.
Burası bir tanışma başlığı. Kişiselleştirerek çirkinleştirmeyin.
|