Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 15-10-2007, 12:59
okinono
Üye Değil

Standart Din ne demektir?

din (I)
isim, din b. (***) (di:ni) Arapça d³n

1 . * * Tanrı'ya, doğaüstü güçlere, çeşitli kutsal varlıklara inanmayı ve tapınmayı sistemleştiren toplumsal bir kurum, diyanet:
* * * "Her dinin mabetleri bütün müminlere açıktır."- H. C. Yalçın.
2 . * *din b. (***) *Bu nitelikteki inançları kurallar, kurumlar, töreler ve semboller biçiminde toplayan, sağlayan düzen:
* * * "Yazık ki bu sanat ve din bahsinde bana arkadaşlık edecek kültürde değil."- R. H. Karay.
3 . * mecaz *İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült.

Atasözü, deyim ve birleşik fiiller

dinden imandan çıkmak *dinden imandan olmak *dini bir uğruna *dini gibi bilmek *
dini imanı para *dinim hakkı için (veya dinim aşkına) *dinine yandığım *

Birleşik Sözler

din adamı din baronu din birliği din dışı
din erki din felsefesi dini bütün gizli din
Hak dini * * *

din (II)
isim, fizik Fransızca dyne

C.G.S. sisteminde 1 g'lık bir kütlenin hızını saniyede 1 cm artıran güç birimi: Bir nevton 105 din'e eşittir.

din (III)
isim, halk ağzında

Bir şeyin en yüksek ve sivri noktası.

Birleşik Sözler

din doruğu * * *

din (IV)
isim, halk ağzında

İlmek.

...........

Türk Dil kurumunda böyle yazıyor.

Acaba bizler Din kelimesini hangi anlamlarda kullanıyoruz?

Yukarıda ki tanımlara bağlı olarak
"Hristiyanlık veya Yahudulik veya Müslümanlık denilince, din faktöürünü de açıklamış mı oluyoruz?

Yoksa;
TDK tanımları yanlış veya yetersizmidir?
Alt 15-10-2007, 14:06
gercekisim gercekisim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelikten Ayrılanlar

Standart Re: Din ne demektir?

Bence,TDK açıklamaları gayet sade biçimde veyeterli..
Bana göre din:
Bir takım insanların, insanlık tarihi boyunca insanların tecrübelerle elde ettikleri ve kendi doğalarında bulunan bazı ahlaki ve vicdani duyguları,kuralları diğer insanlara öğüt olarak söylemeleri ve kendilerinin tavsiye ettikleri yoldan onların da gelmelerini istemeleri,bütün bazı olumlu öğütlerin yanında kendi çıkarlarını da gözeterek bazı kuralları da eklemeleri ve de kendilerini Tanrı'nın elçisi ilan ederek oluşturdukları kurallar bütünüdür.Öyle kurallar ki,bir defa kendisine katılanın daha sonra ayrılmasını,o kişiyi öldürmek için yeterli gören,kendisine katılmayanı da düşman gören,ama kural olmasına rağmen çeşitli kişiler tarafından çeşitli şekillerde de yorumlanan muğlak ifadeler biçimidir din.
Alt 15-10-2007, 14:28
okinono
Üye Değil

Sevgili gerçekisim;

TDK nın tanımı yeterli dediğiniz halde akabinde bana göre din diye başlayarak bir tanım ile karışık yorumda yazmışsınız. *
Bu yorumunuz TDK nın tanımlarından hangisine uymaktadır?

Yorumunuzdaki bazı pasajlara aynen bende katılıyorum. Bunu da belirtmek isterim.
Din yorum mudur sahi?

Selamlar
Alt 15-10-2007, 14:54
gercekisim gercekisim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyelikten Ayrılanlar

okinono";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili gerçekisim;

TDK nın tanımı yeterli dediğiniz halde akabinde bana göre din diye başlayarak bir tanım ile karışık yorumda yazmışsınız. *
Bu yorumunuz TDK nın tanımlarından hangisine uymaktadır?

Yorumunuzdaki bazı pasajlara aynen bende katılıyorum. Bunu da belirtmek isterim.
Din yorum mudur sahi?

Selamlar
2 *. * * *din *b. *(***) * Bu *nitelikteki *inançları *kurallar, *kurumlar, *töreler *ve *semboller *biçiminde *toplayan, *sağlayan *düzen:
şeklindeki tanıma uygundur diyebilirim.
Ayrıca önceki cevabımı biraz acele yazmıştım bu yüzden sorunuzun bir kısmını yanıtlayamadım..

Yukarıda verdiğiniz tariflerde özellikle ikincisinde tüm dinleri kapsayan bir tanım var.

Benim yazdığım tanım ise yine ikinci tanıma uygun,kendi düşüncelerimi eklediğim bir tarif.

Din bazı zamanlarda katı kuralların karşılayamadığı durumlarda çok normal bir şekilde yorum haline de geliyor.Bu yüzden olsa gerek din konusunda uzman olduğu söylenen kişiler kendi aralarında ihtilaflara düşüyorlar.Şayet dinlerde herşey açıklanmış olsaydı veya herşeyin yolu net olsaydı o zaman kurallar net olacağından ihtilaf olmayacaktı..Bu durumda çeşitli yorumlarla fetvalar verenler de biryerde dine yeni eklemeler yapıyorlar demektir.Ama insanlar genellikle dine körü körüne denebilecek şekilde bağlı olduklarından bu durumu hiç te garipsemiyorlar.Onlar için bir kesimin söyledikleri ne olursa olsun doğru iken,kendilerine karşıt gördüklerinin de her söyledikleri tartışmasız yanlıştır..bu son cümlemdeki ifade de "3 . * mecaz *İnanılıp çok bağlanılan düşünce, inanç veya ülkü, kült. " şeklindeki tarife büyük oranda uyar.
"
Alt 15-10-2007, 15:18
okinono
Üye Değil

Evet bu görüşü aldık arkadaşlar. Çok teşekkür ederim. Mantıklı bir tanım seçimi bence.

Başka fikir olan ?
Alt 15-10-2007, 16:11
thunderpoint - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
thunderpoint thunderpoint isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

20. Yüzyıl'ın ilk çocuklarındandı babaannem; 1900 doğumluydu...

Çocukluğumda onun namaz vaktini dört gözle bekler, kıldığı odanın kapı arkasında pusuya yatardım. Taa ki secdeye gidene kadar... Çocuk yaramazlığımla av anı geldiğinde birden fırlar ve sırtına binerdim. En hoşuma giden şeylerden biriydi bu! Televizyonun, buzdolabının, çamaşır makinesi ve radyo hariç bilimum elektroniğin ya da telefonun henüz bizlere ulaşmadığı bir dönemde gazete ve kitap okuyamayacak kadar küçük bir çocuktan ne beklenirdi ki?

Bu yumuşacık yüzlü, pamuk saçlı kadın bazen 'yurttan sesler' bazen de 'radyo tiyatrosu'yla,çok iyi görmeyen gözleri ve sobanın yanında sıcaktan öne düşüveren başıyla örgüsünü bitirmeye çalışır ya da uyuklardı. Muzurluk bu ya; o uyuklama anlarını da kollar, ne zaman dalsa -her defasında yakalanmama rağmen- hemen şişleri ilmeklerden asılıverirdim. Nedenini 40'lı yaşlarımda anlayabildiğim bu hafif uyku sonrası da fırçayı yerdim tabii...

60'lı yaşının son çeyreğindeki bu güleryüzlü ve anlayışlı nine "oğlum, dinimi kaçırttın yine" diye serzenişte bulunur; bir-iki "cık cık" tan sonra örgüye devam ederdi.

İşte sevgili okinono; "din" deyince benim aklıma bu geliyor!

Bu gün de hala -belki- birilerinin 'din'lerini kaçırıyor olabiliriz, şişleri yememek için... * *

Babaannem 86 yaşında örgü örmeyi ebediyyen bıraktı!...

Sevgiler...

Düşünebildiklerinin hepsini düşünülebileceklerin tamamı zannetme!
Alt 15-10-2007, 16:33
okinono
Üye Değil

Evettt,

İşte bu...

Babanne demek ki dinin anlamını hem ilmek olarak biliyordu. İşte bütün sırrı açıklayacak bir bakış.

Çok güzel... Çok beğendim.

Sevgili thunderpoint teşekkür ederim.

Başka fikri olan ?
Alt 15-10-2007, 16:59
degisim degisim isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Benim için din sadece şu anlama geliyor;

1.si Gelin bir anlaşma yapalım buralar buralar hep sizin olsun ve siz diğer insanlardan *üstün olun,

2.si Sizler günahkar doğdunuz ben sizin yerinize acı çekmek için geldim,

3.sü Sizleri *ben yarattım,sizler sapıklık içindeydiniz benim adamlarımı hep öldürdünüz,

diyen,bizim şansımıza *kura çekimiyle ortadoğu bölgesine düşmüş bir Tanrı ve kendi aralarında dünyayı parsellemiş, insanlara madem sizleri biz yarattık bizim istediğimiz şekilde yaşayacaksınız diyen Tanrıların koyduğu kurallar şeklinde bir açıklama sanırım *benim için geçerli bir tanım olur. :wink:

Demek ki yazdığınız seçenekler arasından sn okinono, 2. şık banada mantıklı geliyor. 8)

Saygılar.

''..halk kimden tiksinir? Serbest ruhtan, zincir düşmanından, tapmayan adamdan, ormanda yaşayandan...Nietzsche
Alt 15-10-2007, 18:05
okinono
Üye Değil

Teşekkürler değişim.

Seçenekler bana değil, Türk dil kurumuna ait. Bunu belirtmek isterim.

Kavramlar ile kavramlara çöreklenenler arasında, anlamsal açıdan bir ilişki yoktur diye düşünüyorum naçizane.

Ayrıca ortada bir kavram ve bu kavramın bir de gücü var ise bu gücü kendi çıkarları için kullanmayı hedefleyenler de olacaktır mutlaka.

Teşekkürler genel bir bakışı güzel özetlemişsiniz.

Evet başka?
Lütfennnnnn *:cry: *:cry:
Alt 15-10-2007, 21:15
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

abim ben cail olaraktanne annıyom dinden:

din demek.:
1-doru issan olamk demek.
2_çalmamak çırpmamak*başkasının hakkına yememek demek.
3-Kazanmak içün veyama öne geçmek içün başkasına ezmemek* itelememek demek.
4-edrafına baktıında*bütün bu güzelliklere yaratn bi rap var*onada düşünün demektir.
5_Başkasının inandıına saygıduymak demektir.*
6-Dosdorullua doru gitmek demektir.
Ben dine böle annıyom oKino abim.selamlar. cemal krdşn.

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'

Önerilen Siteler