Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dünya Dinleri, Mitoloji & Antik Uygarlıklar > Mitoloji & Esoterisizm > Sufizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 17-12-2007, 13:42
ikixiki ikixiki isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Re: Mevlana'nın Felsefesi İslama Uygun mudur?

Erdoğan Aydın,sanki hinduların kutsal ineğinden daha dokunulmaz bir yerde bu özgür sitede.
Bu sonuclara nereden ulasiyorsunuz, inanin hayret ediyorum.

Sayın vartor,
Kelimelerimi kırıcı anlamda kullanmadığımı lütfen dikkate alın,madem bu yumuşak imgeleme açıklayıcı olmadı,şunu deneyeyim,

''Bu site siyasi *anlamda *durduğu yer dolayısı ile mi Erdoğan Aydın'ı onaylamak ,ya da Erdoğan Aydın tarafından onaylanmak zorunda,tek köşe yazarı,tek fikir,özgürsek nerede başka renkler.Onlar da olmalı ki gökyüzü griden kurtulsun,aydınlansın,özgürlük gerçek anlamıyla varolsun. Erdoğan Aydın'ın aydınlığında ki özgürlüğü mü yaşıyoruz yoksa Erdoğan'ın aydınlığında farkedemediğimiz bir tutsaklık mıdır yaşatılan?''
Alt 17-12-2007, 15:13
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili ikixiki

Erdoğan Aydın dokunulmaz değildir, bu açıdan yaklaşmayalım, lütfen dokunalım, hatta bu yazdıklarımada dokunalım... Tabi dokunmaktan kasıt umarım eleştirel ve fikirsel yaklaşım olarak görülüyordur... İnsanlara değil düşüncelerine, fikirlerine dokunalım, kimse kimsenin ifade yada söylemlerini kabul etmek zorunda değil... Bakın sizde düşüncelerinizi söylüyorsunuz ama ben rahatsız olmak yerine mutlu oluyorum... Kimse bizim gibi düşünmek zorunda değilse, kendimizi yalnız hissetmeyelim, ortak düşüncelerimiz olacak farklı görüşlerimiz olacak, böyle ele almaya çalışalım...

Mevlana'yı seviyor olabilirsiniz, hepimiz seviyor olabiliriz. neden bu duygularımızı her şeyin önüne alalım? Sorunda burada. Mevlana yılı(günü)ilan edilmiş, hayırlı uğurlu olsun...

Buyrun eleştirin, eğer ortada olan şeyler tarihsel kaynaklar değilse yada yanlış kaynaklar ise doğrularını ortaya koyun, itirazımızın sebebi "seviyor" olmamız olmasın... mesala canlı bir örnek vereyim "Fettullah Gülen" ne kadar çok seveni var değil mi? Nasıl da güzel bir gönül adamı? Bu sitede bazı gerçekler vurgulandı bu konuda, binlerce seveni hangisini okuyup irdeleyebildi, irdeleyemez di çünkü sizin iddia ettiğiniz gibi değil "dokunulmazlık", dokunulmazlık "ben seviyorum" noktasından doğuyor, farkında değilmiyiz?

Her yönüyle dokunalım, "olumlu" yönleri olduğu gibi "olumsuz" yönleriyle de dokunalım... Olumlu yönler olumsuz yönlerin önünde bir dokunulmazlık duvarı örmesin, gayemiz bilgi sahibi olmak, taraftarlık olmasın...

Hiç düşündünüz mü "Dokunulmazlık" dediğimiz şeyleri kendimizin ördüğü şeyler de olabileceğini. Mesala Mevlana konusunda... Lütfen dokunalım!

Nasreddin Hoca'yı seviyorum ama benim sevmem Mevlana'nın Ona dokunmasının önüne geçiyor mu?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 17-12-2007, 15:29
Üye

Sevgili psikokemoterapi,

Açık artırmalarda büyük paralara satılan padişah fermanlarının pahası arttıkça artan zavallılığını hisseder misiniz?Müzayede de satılmadan önce üzerinde eksperin biçtiği fiyat etiketi ile sergilenirken kendisine yabancılaştırılmış anlamına ve kendiliğinden kopmasına rağmen pahaca artmış değerine üzülür müsünüz?.Anlamlar ait oldukları doğal ortamlarda bulunduğu sürece yaşar,ya da doğduğu benzer iklimi gördüğünde tekrar canlanır,bulundukları yerden koparıldıklarında ise,anlamlarını kaybedip paha biçilemez antikalara dönüşürler,çünkü gerçekteki işlevselliklerini artık kaybetmişlerdir,onları değerli kılan yeni ortamlarında nadir bulunur olmalarıdır,anlamları değil.Padişah fermanının yanında sergilenen daha eski bir el yazması yemek tarifinin ederi daha yüksek bile olabilir.Peki ferman hala ,ferman mıdır?Hayır yamulmuş kimliğiyle bir antikadır,yeri ya bir müze yada bir salonun duvarıdır..

Konumuz Mevlana ise Mevlanayı sadece folklorik sema gösterileriyle ananlarla ve Mevlanadaki gerçek anlamı,antikalaştırıp müzeye koyan,onu kendine yabancılaştırıp sadece tarihsel kimliğiyle tartışanlarla ortak paydayı bulmakta zorlanıyorum.Mevlana semasındaki dönüş tekniği ile ilgilenmiyorum,dönerken gözünü kapadığında ne hissettiğini anlamak istiyorum.Mevlana’nın zihninde nasıl bir anlam onu dönmeye zorladı,eğer bu anlamı yakalarsam zihnimdeki yansıması ne olur.Mevlana’yı tartışalım dediğimde anladığım bu.Yoksa ben ne yapayım,Mevlana’nın seceresini,soyunu,tarihini.Ben tarihçi değilim ,sadece anlamlardaki farklılığı tanımak ve onların kendi zihnimdeki yansımalarını bulmak istiyorum, tüm konuşulacak şey bence bu.

Fil büyük,elimiz küçük,eller filin üstünde,ben fili okşamaktayım,bir diğerinin eli filin dişlerinde,koparıp boynuma kolye yaptırabilirmiyim diye bakıyor. Elinizin benim elim gibi filin üzerinde dolaşırken fildeki anlamı hissetmeye çalışanlardan olduğunu biliyorum.
İnsan olmanın ortak paydasında birleşsek de filin dişini söken zihinlere ben ne diyeceğimi bilemiyorum.
Alt 17-12-2007, 15:42
Üye

Sevgili spartacus,

Niye bu başlığa bu kadar çok şey yazıp gevezelik yaptım ki,uslu uslu okumaya devam etmedim ki,

Buyrun eleştirin, eğer ortada olan şeyler tarihsel kaynaklar değilse yada yanlış kaynaklar ise doğrularını ortaya koyun, itirazımızın sebebi "seviyor" olmamız olmasın... spartacus

Bu kadar yazı yazdım bunu mu anladınız,size anlamadınız diyemeyeceğime göre ben anlatamıyorum demektir.umarım Fethullah Gülen örneklemesini onunla da aramda bir sevgi bağı olduğunu düşünerek vermediniz.Kalbim herkese o kadar sevgi dolu değil.
Alt 17-12-2007, 15:52
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili ikixiki

Yazdıklarınız konusunda hiç bir şey söylemedim ki? Yazdıklarınız konusunda ne anladım nede anlamadım gibi bir şey mi var? Ben sadece yazdığım yazımdan, bir önceki yazınıza değindim. Yani konuyla alakalı olmayan belkide yönteme dönük diyebileceğim, belki rahatsız olduğunuz bir tarz diyebileceğim bir yerde görüşümü bildirdim.. Hiç bu açıdan baktınız mı demek istedim? Sizce düşündüklerim yanlış mı?

Fettullah Gülen ise güncel bir örnekdi, demek istediklerimin anlaşılması açısından size dönük bir şey değildi, "seviyor" olmak, "gel ne olursan yine gel" denmiş olması her şeyi açıklıyor ise o halde Mevlana eleştirilemez, Dokunulamazdır diyorum...

"Bu site siyasi *anlamda *durduğu yer dolayısı ile mi Erdoğan Aydın'ı onaylamak ,ya da Erdoğan Aydın tarafından onaylanmak zorunda,tek köşe yazarı,tek fikir,özgürsek nerede başka renkler.Onlar da olmalı ki gökyüzü griden kurtulsun,aydınlansın,özgürlük gerçek anlamıyla varolsun. Erdoğan Aydın'ın aydınlığında ki özgürlüğü mü yaşıyoruz yoksa Erdoğan'ın aydınlığında farkedemediğimiz bir tutsaklık mıdır yaşatılan?"
demişsiniz

Bakın böyle dediniz bunu demişim, bilinki benim yazdıklarımın altında herhangi bir başkasının imzası yoktur...

"Erdoğan Aydın dokunulmaz değildir, bu açıdan yaklaşmayalım, lütfen dokunalım, hatta bu yazdıklarımada dokunalım..."

Onlar da olmalı ki gökyüzü griden kurtulsun,aydınlansın,özgürlük gerçek anlamıyla varolsun.

demişsiniz
Bakın sizde düşüncelerinizi söylüyorsunuz ama ben rahatsız olmak yerine mutlu oluyorum... demişim..

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 17-12-2007, 17:30
okinono
Üye Değil

http://www.sabah.com.tr/2007/05/11/h...B97417322.html
Alt 18-12-2007, 11:44
mhmd mhmd isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İlk birbuçuk sayfanın tadı mükemmel.
Bir deryanın açıklaması için yeterli mi? Değil.
Olsun.

Ürettiklerimiz: Geçmişimizden kalanlar ile, akıl ve yeteneğimizdekilerin karışımıdır.
Her şeyden önce bir insandan bahsediyoruz. Doğru ve yanlışları ile bir insandan.
Bizce mükemmel olsa da, bir insandan bahsediyoruz.

Belh'den başlayan hikaye; *Nişâbur, Bağdat, Kûfe, Kâ'be, Şam, Erzincan, Sivas, Kayseri, Niğde, Karaman ve Konya ile devam etmiştir.
Geçtiği tüm topraklardaki kokuları almış, renkleri görmüş, tatları tatmıştır.
En büyük eserini de bunlara göre yapmıştır. Hint felsefesi bu konuda dikkat çeker.

Hint felsefesi ile alakalı bir kitap incelemesini yönetime sunmuştuk (Kelile ve Dimne). Mesnevi hikayeleri ile benzerlikler enteresan.
İnceleme hala bitmedi ki sunuma koyulmamış anlaşılan :wink:
*
Okuduklarımızdan anladık, Ulu Mevlana bir derya imiş,
Tarifle değil, içine girip yüzmekle anlanır imiş.

Hatalarımı, cehaletime bağışlayın

Önerilen Siteler