arkadaşlar bir süre sizden uzak kaldım elimde olmayan nedenlerden dolayı ama nihayet sizlere döneblecek zamanı buldum....
en son körelmiş arkadışımızla kalbin düşünebilmeyi veya anlamayıı sağlayan bir organ olup olmadığını tartışıyorduk benim basitleştirerek anlatmak istediğim bazı terimlere yüklenerek yanlış bilgilere sahip olduğumu savundu...oysa septum interventrikülare veya crista terminalis gibi terimleri kullanmam konuyu anlaşılmaz kılacağından basitleştirme yolunu seçtim... gelelim konumuza gecikmiş olsada cevabımı veriyim körelmişe
kalp in kendi ağrı duyusu yoktur... kalpte meydana gelen herhangi bi defektte ağrı kalp dışında başka yerlerde hisedilir(ör:sol omuz sol ,sol kolun iç kısmında veya sol pektoral bölgede) (anjina pektoris) kalpte afferent lifler bulunmaz körelmişin karıştırdığı afferent lifler arcus aorta ,v.cava superiror, akciğer damarlarındaki basınca hassas reseptörlere hizmet ederek buradaki uyarıları beyne iletir dolayısyla kalpte diil ondan çıkan damarlardadır... kalp kasında sınırlı olaylara duyarlı ağrı sensörleri vardır ama bunlarda ancak kalpkası ölümüveya ordaki hücrelerde metabolik artık birikimi sonucunda uyartı oluştururlar...KALP DOKUNMAYA KESMEYE SICAĞA SOĞUĞA KARŞI DUYARSIZDIR....
böyle bir organın nasıl olurda düşünme veya anlama gibi yeteneklere sahip olduğunu söylenebilirkii..
körelmişin pubmedden bize aktardığı hipotez hücre hafızası hipotezidir ..yani kanıtlanmamış gözleme dayanan tahminleri içermektedir ve şunu anlatmaktadır ...kalp nakli yapılan kişilerde kalbi aldığı kişiyle benzer bazı davranışlar sergilediği gözlenmiş gözlemi yapılan 5 kişiden sadece 2 si bu belirtileri göstermiş... asıl ilginç olan bu gözlemlerin sadece kalp nakli diill diğer nakledilen organlardada gözlemlenmiş olmasıı bilim adamlarına göre de bunun nedeni kalbin düşünebilme özelliği değildir...nedenii: beyinden salgılanan bazı nöropeptid maddelerii diye tahmin ediliyo ama unutmayın bu sadece gözleme dayanan kanıtlanmamış bir hipotezdir yani tahmin
Ayrıca açıklamak istediğim bi nokta daha var beyin sözcüğü kuranda çok az geçmekte ve bunların hiçbirinde organ olarak bahsedilmemektedirr sadecee BEYİNSİZ adı altında hakaret aşağılama aracı olarak kulanılmaktadır isteyen araştırsın ...ÖR:Allah'ın sizi başına diktiği mallarınızı beyinsizlere vermeyin. Onları o malla besleyin, giydirin ve onlara güzel öğütler verin. *nisa(5) yani daha öncedende bahsettiğim gibi ortada taaaa yunan medeniyeti döneminden kalan bi yanlış anlaşılma var beyinin özelliklerini kalbe atfetme sevdası hiç bitmicek ama gerçek her zaman karşılarındadır işte o AYET=ARAF 179 “Andolsun, cehennem için cinlerden ve insanlardan çok sayıda kişi yarattık (hazırladık). Kalbleri vardır bununla kavrayıp-anlamazlar (idrak edemezler), gözleri vardır bununla görmezler, kulakları vardır bununla işitmezler. Bunlar hayvanlar gibidir, hatta daha aşağılıktırlar. İşte bunlar gafil olanlardır.”..................................
başka bi ayet ........(ali imran167).....Onlar: "Savaşmayı bilsek arkanızdan gelirdik" dediler. Onlar, o gün imandan çok küfre yakındılar, ağızlarıyla kalplerinde olmayanı söylüyorlardı, Allah onların kalplerinde ne sakladıklarını en iyi bilendir.... son kez söylüyorummmm tüm müslümanlara kalp bir saklama aracı bir anlama aracı bir inanma aracı yada mühürlenebilen bişey değildir.. kalbin görevleri tıp bilimi tarafından kanıtlanmış ve ortaya konmuştur artık beyni mühürlü olmayanlar anlar umarım

............... beyinle ilgili bi ayet
İnsanlardan beyinsiz takımı: "Bunları bulundukları kıbleden çeviren nedir?" diyeceklerdir. De ki: "Doğu da batı da Allah'ındır. O, dilediği kimseyi doğru bir caddeye çıkarır. (bakara 142)
Beyinsizler beyinsizler beyinsizler.......sadece buuuuuuuuuu başka bi amaçla beyin lafından bahsedilmiyor