Bir inanan olarak,bu konuda bir bilimsel çalışma yapılıp yapılmadığını bilmiyorum.
Ama sevgili aydoe "Tanrı Yanılgısı kitabında İngiltere 'de Üniversitede bu konuda yapılmış bir anket var." diyor.
Bu anketi bulabilirsek "Bilimsel" bir doneye de sahip olabiliriz ama,bu done,sevgili mhmmd'nin şerh koyduğu,"Çevre" şartlarına uyum sağlar mı ?
Şahsen bu konudaki fikirlerimi,bilimin de içinde ilk hareket olan "Gözlem"den yola çıkarak ifade ettim.
Sevgili özgür_beyin de zaten " bu soruya kendince cevap vermek isteyenler, namaz vakitlerinden sonra dağılan cemaata bakmalıl." diyerek "Gözlem"i önermiş.
Sevgili peker'e yaptığım ve kendimi Faik Türün gibi hissettiğim *

olay da,içinde ateistlerin de bulunduğu sitemizdeki başlıklar ve cevaplar ile,içinde tamamı dindar olduğunu söyleyen kişilerden kurulu iki sitedeki başlıklar ve cevaplar "Gözlem"lendiğinde aradaki fark,soruya cevap kendimce anlaşılabilir diye düşündüm.
Şahsen,ister özel,ister iş yaşantımda,çevremde bulunanları "Gözlem"lediğimde ;Kendini ateist olarak tanımlayanlarla,dindarlar arasında büyük bir "Kültür" farkı olduğu güneş kadar açık.
Tabi bu dindar olanların "Zeki ve kültür"lüsü yok anlamına gelmiyor.
Ancak sayısal olarak bir istatistik yapıldığında atesit olanların büyük çoğunluğunun "Zeki ve kültürlü" olduğunu,dindar olanların ise,"Zeki" olsalar da,"Kültür"lü olduklarını söyleyebilmek benim için güç.
Sitemize gelen ve kalıcı olan dindar arkadaşlarımızın durumunu sitedeki tüm arkadaşlar az,çok biliyorlar.
Ama sitemize gelen dindar olduğunu söyleyen ve büyük çoğunlukla "Allah sizi ıslah etsin" "Cehennem odunu olacaksınız" "Sizi seviyoruz,cehenneme gitmenizi istemiyoruz."vb söylemlerde bulunanların ise,"Kültür"lerinin baş mimarı olan "Kitap"larının içeriğinden,kendini ateist olarak tanımlayanlar kadar bile, haberleri yok.