Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Ateizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-07-2012, 16:37
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şuanda  online konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Sevgili fthgzl79
spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Birisi çıkıp şu soruyu sorsa Alice kız mı, yoksa erkek mi?
....
Subjektif alanda özneleşmiş bir şeye nasıl yok diyebiliriz? Bir kere o her ne ise bir özne olarak, ön kabul yapmamız gerekir.

Mantıken ve somut olarak böyle bir şey çıkıp eyyyy ben tanrıyım demediği sürece geçerlidir. Bu Alice'in hayır ben hayal ürünü değilim diyerek, dev tavşanın sırtında çıkıp gelmesine benzer, dileyen ihtimal verebilir dileyen de vermez.
Bu insan aklının varsaydığı bir muamma ve kim ne diyebilir, dileyen dilediği gibi düşünsün.

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Siz hiç Alice'nin kız mı, erkek mi olduğu sorusu ile kafayı bozar mısınız ki, ateistlerde kafayı tanrı ile bozmuş olsun.
yani hiç de niyetli değilim.

Sizin sorularınızı bende çok sık kendime sormuşumdur. Ama asıl sorunun nerede olduğunu bulduğumu sanıyorum.

Evreni yaratıp unutan bir tanrı, olabilir(mümkündür, sonuçda somut bir veriye sahip değiliz ve düşünebiliriz), ama bu seferde akıl orada durur mu, durmuyor, tamam, o zaman evreni yaratanı yaratanda, evreni yaratanı unutmuş olmalı.

Asıl sorun bence tanrı da değil, aşılandığımız bir şeyde. Bilmediğimiz halde mutlakmış gibi kullandığımız bir kavram da, YARATILMAK! Bu kavram olduğu sürece bu konuda yapacağımız her yorum aslında Alice'in kız mı, erkek mi olduğu tartışması gibidir. Anlamsızdır. Hesaplaşacağımız kavram tanrı değildir, yaratılmışlık kavramıdır, malesef budur. Bu kavram olduğu sürece biz bilmenin yollarında başı baştan bağlı bir halde tökezleyip kalacağız. Üstelik Yoktan bir şeyler var etmek, aslında var-yok madalyonuna da aykırı. bunlar önce yok vardı, sonra var oldu denemeyecek unsurlar, birisi varsa diğeri vardır, birisi yoksa ötekide yoktur. Bir madalyon tek yüzlü olamaz, malesef bizim var-yok iddiamızda böyle. Evren yaratılmıştır demektense, evren varlık ve yokluktur, ikiside birlikte anlamlıdır diyebilirim.

Düşünelim, hem bir tanrı olabilir diyoruz ama hemde kesin bildiğimiz bir şey var? Evren yaratılmıştır. Bence sorun tanrı fikrinde değil, bu yaratım fikrinden kaynaklı. Tanrı birincil değil, ikincil. Bir neden değil bir sonuçtur malesef. Biz yaratım kavramının kölesi olmuşuz, hem hiç bir şey bilmediğimizi iddia edip hem de evreni yaratılmış diye mimlemek evrene de, insan aklına da, kendimize de, bilince de haksızlık. Bir insan bir şey bilmiyorum deyip, evreni yaratılmış kabul ediyorsa, o insan gelişime açık olabilir mi? O insan bilmiyorum derken dahi kendisini kandır mıyor mu? üstelik dünya evren ölçeğinde nedir ki, insan nedir ki, ne kadar yer tutabilir ki, her şeyin merkezine insanı, dünyayı koyalım. bu da evrene haksızlık olurdu..

Basitçe bir iki soru için böyle düşünüyorum.

Yoksa birileri teistlerin o karanlık cenderesinden muaf olmuş, dilerse kül kedisine inansın, bir önemi yok.

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 12-07-2012, 20:31
Sesli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sesli Sesli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Ateistlerin inançları var!

Ateistler öncelikle '' ATEİST= TANRICI OLMAYAN '' bunu öğrensinler yeter...Çünkü buradaki bazı ateist arkadaşlar, ATEİSTLERİN DİNSİZ olduğunu sanacak kadar bir inanca sahipler.

FARKINDALIK / FARKINDALIK / FAKINDALIK

Konu murted tarafından (12-07-2012 Saat 22:23 ) değiştirilmiştir. Sebep: Yanlışlıkla oldu, özür dilerim.
Alt 12-07-2012, 22:23
murted - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
murted murted isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Moderator

Ateistler öncelikle '' ATEİST= TANRICI OLMAYAN '' bunu öğrensinler yeter...Çünkü buradaki bazı ateist arkadaşlar, ATEİSTLERİN DİNSİZ olduğunu sanacak kadar bir inanca sahipler.

FARKINDALIK / FARKINDALIK / FAKINDALIK
Ateist, teist olmayan demekse teistik bir tanrıyı benimsemeyen tanrıcılılar (artık her ne demekse) da ateisttir.

Bunlar yapay ayrımlar, Mantık'ın dediği gibi karşımızdaki kişinin tanrısını tarif etmesini bekleyip tavır alamak daha yerinde. Bu yapay ayrımdan günümüzün önde gelen ateist düşünürleri de rahatsız oluyorlar.

milomanara´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Wiki'ye göre kavram sonradan hidayete eren Antony Flew tarafından 1976'da icat edilmiş[1]. Bence gereksiz bir ayrım.
Aynen katılıyorum, bu oyunlara gelmemek lazım.

No Religion No Cry

Ateizmi Anlamak için tıkla!
Alt 13-07-2012, 16:04
vishnu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vishnu vishnu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

fthgzl79´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın spartacus,uzun yazıları ben okurum da,genelde forum ortamında uzun yazılar pek okunmaz..O yüzden daha kısa yazarsanız daha iyi olur
Hem agnostisizm hem de ateizm konusunda söylemlerinizi beğendim..Kendimi agnostisizme daha yakın buluyordum ama doyurucu açıklamalarınız sonrası bu konuda biraz düşünmem ve biraz daha okumam gerekli artık..Demek ki daha net olarak bu kavramları öğrenebilmiş değilim..
Dinlerin Tanrı'larının bir zırva olduğunu ben de biliyorum ama işte ne kadar büyük bir boşlukta yaşadığımızı bilmediğimiz için bir yaratıcı fikrinin toptan rafa kaldırılması bana biraz ilginç geliyor..Somut olarak olmayan birşey veya benzeri birşey için bilinemez demek mantıksız aslında..Ama neyi bilip/bilmediğimiz bile muğlak..

Evrim dinlerin Tanrı'larını yok etmiştir..Evrim lanse edilen Tanrı modellerini çöpe yollamıştır..Evrim yaratma devam ediyor derken,lanse edilen Tanrı'lar yaratmanın belirli bir zamanda bitirildiğini söyler..Bilim bu lanse edilen Tanrı'yı yok etmiştir..

İnsanların sığındığı bu Tanrı'dan farklı bir Tanrı olabilir mi evren'de?
Dünya'yı başı boş bırakmış bir Tanrı olabilir mi Evren'de?
Farklı boyutlarda bizleri seyreden bir Tanrı olabilir mi?
Ben bu farazi Tanrı kavramının bilinemeyeceğini düşünüyorum..Ama sizin bakış açınız ile ateizme biraz daha yaklaşmış oldum..
Çünkü bilinemez dediğim Tanrı fikrini arakladığım yer şizofrenlerin söylemlerinin bulunduğu yer..Aklını kaybetmiş birileri ortaya bir Tanrı fikri atıyor ve bizde Tanrı bilinemez filan diyoruz..
Eski teist olmamızdan kaynaklanan bir sorun bu sanırım
Deistler ile agnostikler arasında pek bir fark yok sanki..İki görüşte Tanrı fikrini teistlerden araklamış durumda..Ateistler tamamen Tanrı fikrine karşıt olmaları hasebiyle daha doğru bir konumdalar sanki..
Yani 2 mesajla beni ateist yapacaksınız nerdeyse
hinduizmde evrim vardır hatta insan ve maymun evrimi kutsal kitaplarında geçer. geçmiş pagan dinlerinde de evrim vardı.

insan olsak yeter
Alt 14-07-2012, 00:18
Firestorm - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Firestorm Firestorm isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

http://www.turandursun.com/forumlar/...ad.php?t=24458

Şu topikte zamanında biraz konuşulmuştu, gerçi tam olarak bu konu değil daha genişti ama yine de bakılmasını tavsiye ederim.

Önerilen Siteler

Etiket
ateizm, ateizmin çeşitleri, negatif ateizm, pozitif ateizm