Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 04-01-2007, 02:16
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder
Standart Re: tanrı nedir??

zelzeleci";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben de bir kaç soru ekleyim. -Eğer Tanrı *varsa-

Tanrı kendini tamamen yok edebilir mi?

Tanrı kendisinin aynısından yaratabilir mi?
-Eğer yaratırsa hangisi Tanrı olur?
-Yaratma gücüne sahip ama yaratmak istemiyorsa Tanrı korkak mı?

Tanrı kendisinden daha üstün bir varlık(aslında varlık demek yanlış) yaratabilir mi?

Tanrı bildiği bir şeyi isterse unutabilir mi?
-Eğer Tanrı'nın unutma özelliği yoksa insan Tanrı'dan(unutma yönünden) daha üstündür. Çünkü ekstradan özelliği vardır.( Unutmak olumsuz bir özellik olabilir, bu sonucu değiştirmez.)

Tanrı başlattığı bir olayın sonucunu bilmeyebilir mi ya da bilmek istemeyebilir mi?
Tanrı maddeyi yok edebilir mi?

Tanrı negatif kütle yaratabilir mi?

İnsanı yaratan Tanrı ise Tanrı'nın insana gereksinimi mi vardı?
-Tanrı niçin yaratır?

Tanrı'nın yarattıkları sadece 'var' ile 'yok' ile mi sınırlıdır?
- 'Var' ile 'Yok' dışında başka ne tür yaratma yetenekleri vardır?

Doğada bir deneyin olasılıkları [0-1] değerleri arasındadır.
Tanrı'ya göre olasılık var mıdır? Olasılığının 1'den büyük olması ya da 0'dan küçük olması neyi ifade eder?

Binlerce soru yazılabilir. İnsanın, düşünemediği, özelliklerini dahi bilmediği bir şeye(varlık demek doğru olmaz onun için şey diyorum) inanması doğru mu sizce? Hele ki *o şeye dinlerle inanmak ne kadar doğru? Dinler(kutsal kitapları, hadisleri ya da mitolojileri) sorularıma cevap verebiliyor mu? Ben göremedim. Gören varsa beni de bilgilendirsin lütfen.
zelzeleci kardeşim sana inanmaman için para mı veriyolar?Nedir derdin anlayamadım.Ben sana sorayım peki.Gerçi tanrıyı madde gibi değerlendirip sormuşsun tüm sorularını.İşte zaten yanılgın da burda.Çünkü sen de ben de ve burdaki herkez birer madde.Biz maddeyiz kardeşim.Yaratılışımızın doğası bu.Doğa da madde.

Soruyorum:Sen tanrı olsan tüm bunları yaparmıydın?Yalnıssın.Aynından yaparsan yandın.Seni yok etmeye kadir olur.Yalnıssın canın sıkılmaz mı?Sana benzeyen ama senden zayıf.Bir takım şifreleri olan(yeme,içme,uyku,sex,barınma)en temellerini sdaydım.Basamağin en altını yani...

Bu arada özelliğini bilmediğim bir tanrı diyosun.Aç oku kuranı hepsi yaziyo tüm sahip olduğu sıfatlar.Kardeşim benim.SAYGILAR
Alt 04-01-2007, 02:19
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bir tek soru sormak istiyorum. Daha önce defalarca sordum, topik bile açtım ama Tanrı inancı olup din inancı olmayan hiçbir arkadaş görmedi sanırım.

.............

Tanrı dua kabul eder mi?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 04-01-2007, 03:19
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Sevgili pante,
Senin tanimini yaptigin tanrin, var olsada olur, olmasa da. Gunah sevap hesabi tutmayan, insanlardan birsey beklemeyen, yaratmis da kainati, sonra basi bos birakmis bir tanri, ne derecede ilgilendirebilir bizleri. Fiziksel gucler sozcugunu Tanri yerine kullansam ne degisir?
* Halbuki, tanri deyince, insanlarin yedigi ictiginden, yatak odasina kadar karisan bir "sey" gelir akla. Iradesiyle bizleri yaratan bir guc ki kendisine devamli ovgu, itaat, sukran bekler .Simdiye kadar yaratigimiz butun diger tanrilar gibi.
* *Evrenin, doganin bir takim gucler tarafindan iradesiz olarak var edildigini ve bu guclerin evrenin her bir zerresine dahil ve *mesulu oldugunu soylemekle, tanri yoktur demek arasindaki farki ben pek goremiyorum.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 04-01-2007, 04:18
zelzeleci zelzeleci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili beelzbb,

Soruyorum:Sen tanrı olsan tüm bunları yaparmıydın?Yalnıssın.Aynından yaparsan yandın.Seni yok etmeye kadir olur.Yalnıssın canın sıkılmaz mı?Sana benzeyen ama senden zayıf.Bir takım şifreleri olan(yeme,içme,uyku,sex,barınma)en temellerini sdaydım.Basamağin en altını yani...

Bu arada özelliğini bilmediğim bir tanrı diyosun.Aç oku kuranı hepsi yaziyo tüm sahip olduğu sıfatlar.Kardeşim benim.SAYGILAR

Ben Tanrı olsam herhalde insanları, maddeyi, zamanı, Tanrı'yı(yani kendimi) dahil herşeyi silerdim.(yok ederdim) İşte o zaman ne kadar kudretli olduğumu anlardım. ( Sakın Tanrı beni duyuyor olmasın. Sonra denemeye kalkışır )

Abicim Kuran'da yazıyor demişsin. Ben sordum "Negatif kütle yaratabilir mi Tanrı?" diye. Muhammed döneminde negatif sayı biliniyor muydu Arap Yarımadası'nda ki Kuran'da yazdırsın böyle bir şeyi.

Sen de diyeceksin "Onun herşeye gücü yeter.". Ben de o zaman sana soracağım. Bir maddeyi ya da herhangi bir şeyi yaratamamaya gücü yeter mi? Dikkatini çekerim "yaratmamaya" değil, "yaratamamaya" gücü yeter mi?

Bir de demişsin abicim "Sana para mı veriyorlar inanmaman için?"

Düşünmek parayla değil ki! Ama düşünmemek için para ödeyenleri de tanıyorum.

Düşünüyorum öyleyse "Tanrı'nın varlığı hakkında konuşmak için önce Tanrı'yı tanımlamak gerekir. Sonra varlık ve yokluğu tanımlamak gerekir."

ee O zaman yaşasın Agnostisizm

[/b]
Alt 04-01-2007, 07:08
kalkandelen - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
kalkandelen kalkandelen isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tanri insanlarin kendi akillarinda yarattiklari noel babadir..Uslu olursaniz oyuncak getirir..

Dinler afyondur, allah zayif insanlarin kafasinda yarattigi varolmayan birseydir..
Alt 04-01-2007, 11:22
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Tek soruda tüm diğerleri yanıtlanıyor. Tanrı Nedir? Soyut bir kavramdır(Vampir Kont Drakula gibi), insanlarca hayatı, evreni, maddi ve manevi yaşamı düzenlediğine inanılan, çok daha sonraları, kendilerini Tanrıların elçisi, sözcüsü, temsilcisi ilan eden üst sınıf egemenlerinin Devlet, taht ve taç dan sonra gelen, zorunlu eğitimlerde insanların az biraz anlayabilir olduğu anda dini okullarca empoze edilen bir kurumu....

1.İnsanların ölüm korkuları, sonsuz mutlu bir hayat hayalleri, doğadan kaynaklı korkuları, hayatlarını ve nesillerini sürdürme telaşı, korkusuz ve daha güvenceli hayat sürme arzusu onları doğa üstü bir gücün koruması ve bereketli ellerine sığınmaya götürmüştür. Tanrılar hikayesinin masum baş yazarları, ölüm korkusu, sonsuz mutlu yaşam ve doğadan kaynaklı korku, barınak ve yiyecek üretim ve bereket, nesillerin güvence altında sürmesi, güçsüz olanın ihtiyaç duyduğu güçtür...

2.Bu masum kabul edilebilir iken, bu masumiyet ve korku ile yaratılan sembollerin(tanrılar), birey yada belirli elit kesimler menfaatine kullanımı ise masum değildir. İnsanlığın bin yıllarca güçsüz ve çözümsüz sığıntılarından yarattıkları doğa üstü güçleri, onlara atfedilen güç ve yüceliği arkasına alanlar, otorite olma, kurma yada merkezi olarak birleştirme yolunda emin adımlarla Tanrı yada Tanrıları kullanmışlardır. Ortaçağ'ın Kilisesi, Engizisyonları, antik çağın parlayan yıldızı Mısır'ın Rahipleri, günümüzün sakal, el etek öptüren şeyhleri, siyasetçileri vs...

"CİN SÛRESİ
(23) Ancak Allah'tan gelenleri tebliğ edebilirim ve O'nun vahiylerini açıklayabilirim. Kim Allah'a ve Resülüne karşı gelirse, şüphesiz onlar için, içinde ebedi kalacakları cehennem ateşi vardır."
AHZÂB SÛRESİ
(57) Şüphesiz Allah ve Resülünü incitenlere, Allah dünya ve ahirette lanet etmiş ve onlara aşağılayıcı bir azap hazırlamıştır."
2 Tane ayet,yeterli...

Yerleşik hayatta malınız mülkünüz var, ancak göçerler her kuraklıkda gelip yağma yapıyorlar, malınızdan mülkünüzden korkuyorsunuz ve toplumda sizin mal ve mülkünüzü korumaya dönük bir Tanrı korkusu yok, devletinde, yada egemen kesiminde tahtındasınız, bu egemenliğinizi tahtınızıda koruyacak, size biat ettirecek bir tanrı korkusuda yok, o halde sizi kim dinler? Düşünün bir şeyler yaptırmak istiyorsunuz, sizi hiç kimse dinlemeyecek, ancak yaptırmak istedikleriniz eğer korku ile göbekten bağlanılmış bir Tanrı tarafından Buyurulmuş ise değil dinlemek, insanlar yeri ve zamanı geldiğinde amuda bile kalkarlar. Savaşlarda dahi herkes Tanrısının buyruğu ile ölüme(yağmaya) bile gitmiyormuydu? Karşılığında ölüm mü, Tanrı size Cenneti vaad ediyor denmiyormuydu? Ne kadar da etkili!

Tanıyalım
Zeus - (Jüpiter) Zeus Tanrıların kralıdır. O Olimpos'ta altın tahtında oturur. Zeus başkan, Gök'ün hükümdarı, Yağmur Tanrısı, korkunç şimşeği fırlatan Bulut Toplayıcısıdır.

"RA'D SÛRESİ
(13) Gök gürlemesi O'na hamd ederek tespih eder. Melekler de O'nun korkusundan tespih ederler. O yıldırımlar gönderir de onlarla dilediğini çarpar. Onlar ise Allah hakkında mücadele ediyorlar. Halbuki O, azabı çok şiddetli olandır."

Geçelim
Ortaçağda veba salgını insanları kasıp kavurur iken, insanlarda korku, acı, sefillik o kadar büyüyordu ki, bir taraftan korkuları ile Tanrılara sığınanlar diğer taraftanda içten içe, Tanrılara güceniyor, isyan ediyorlardı. Kilise 2 çözüm bulmuştu.
1.Koşun Kiliseye koşun, Tanrının sevgili kulu iseniz, veba olmayacaksınız, bu Tanrının insanlara bir cezasıdır, af dilenmeye koşun!!(fırsattan istifade)
2.Vampirler, hurafeler uydurulması. Vampir sizi ısırır ve sonsuz işkence ile yaşarsınız. Kurtuluş mu? Koşun koşun Kiliseye koşun, vampiri ancak en azından 1 Rahip ve bir Haç ile savuşturabilirsiniz, arının, günah çıakrtın!!

2 Nolu vampir maddesi bizi ilgilendiriyor, çünkü inanıldığı sürece vampirden korkulacak ve karşılığında vampirin gazabından kurtulabilinecektir. Görüldüğü gibi, bırakın Tanrıları, soyut kavramlara ve soyut hikayelere yada masal kahramanlarına neyi atfeder iseniz, hayatta, insan bilincinde somut bir karşılık sağlanabiliyormuş.

Bu gün çocuğu olmuyor diye, niye akın akın insanlar taş parçacıklarına çaput bağlar, mumlar yakar, etrafında tavaf döner, bu sorunun yanıtı Tanrı'nın varlık nedeninide izah eder. Birileride çıkar, Bilmem Ne Efendi türbesi diye evinin altına 2 taş diker, etrafına havlular, güzide halılar serer, *birde mumluk yaptı mı, artık geriye koşun, koşun demek kalır. Buda sığıntı ve inancın, korku ve çekincelerin nasıl kullanılabildiklerini ve Tanrıların süregiden varlık nedenlerinide izah eder.

Sevili Dolfen, Vampir ısırabilir ise, Tanrı'da sorduğunuz o soruların hepsine olumlu yanıt verebilir yada verdirebilir. Tabi önce ilkine yanıt verebilmeli, Tanrı nedir?

Aklıma geldi, (egemen olan, hakim olan hükmünü veriyor) Yahudi Peygamber İlyas, Baal Peygamberlerini öldürtüyor. Diyor ki, kalabalık olduğunuz için önce siz, getirin boğayı ateş yakmayın, yalvarın bakalım tanrılarınıza, pişecek mi? Ardından da tüm Baal peygamberlerini Kişon'da öldürtüyor. Öldürülenlerin sayılarını 450 olarak biliyorum.
O halde;

Dolfen soruları sormuş, hadi yalvarın Tanrınıza, buraya gelip cevap verebilecek mi?

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 04-01-2007, 17:44
beelzbb beelzbb isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

beelzbb - MSN üzeri Mesaj gönder beelzbb - YAHOO üzeri Mesaj gönder

zelzeleci";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili beelzbb,

* Ben Tanrı olsam herhalde insanları, maddeyi, zamanı, Tanrı'yı(yani kendimi) dahil herşeyi silerdim.(yok ederdim) İşte o zaman ne kadar kudretli olduğumu anlardım. ( Sakın Tanrı beni duyuyor olmasın. Sonra denemeye kalkışır )

* * * *Abicim Kuran'da yazıyor demişsin. Ben sordum "Negatif kütle yaratabilir mi Tanrı?" diye. Muhammed döneminde negatif sayı biliniyor muydu Arap Yarımadası'nda ki Kuran'da yazdırsın böyle bir şeyi.

* * Sen de diyeceksin "Onun herşeye gücü yeter.". Ben de o zaman sana soracağım. Bir maddeyi ya da herhangi bir şeyi yaratamamaya gücü yeter mi? Dikkatini çekerim "yaratmamaya" değil, "yaratamamaya" gücü yeter mi?

* *Bir de demişsin abicim "Sana para mı veriyorlar inanmaman için?"

* *Düşünmek parayla değil ki! Ama düşünmemek için para ödeyenleri de tanıyorum.

* *Düşünüyorum öyleyse "Tanrı'nın varlığı hakkında konuşmak için önce Tanrı'yı tanımlamak gerekir. Sonra varlık ve yokluğu tanımlamak gerekir."

ee *O zaman yaşasın Agnostisizm

[/b]
Dost yazını okurken aklımdan ne geçti biliyomusun?Bana kesin inanmican biliyorum ama AGNOSTİSİZM diyeceğin satırlarının sonunda.Bugünlerde nedense aklıma gelen hep başımda.Ne hikmetse.Vallahi bak şaşıyorum kendime.Hem de öveceğini bile tahmin ettim.Galiba Tanrı var be.Valla bak

Gene maddi düşünüyon işte farkımız burda.Felsefi bakıyon olaya.Onları biz yarattık bizi tanrı.Nasıl oldu?Daha zekice demi
Alt 04-01-2007, 19:45
zelzeleci zelzeleci isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Evet Sn. beelzbb hikayemi dinleyin.

* * Tanrı bu güne kadar bir çok evren ve gezegen yaratmıştı. Kiminde cinler, kiminde uzaylılar, kiminde kaostolaposlar, kiminde *fafaoqpanlar... İstediği sonucu alamıyordu bir türlü. Tüm yarattıkları azıyordu ve kendisine karşı geliyordu. Tanrı bunun sebebinin "hür irade" olduğunu düşünüyordu.
* * Birgün, Tanrı şimdiye kadar yarattığı tüm alemleri canlısıyla cansızıyla etrafına topladı ve onlara " Şimdiye kadar yarattıklarımdan çok farklı bir şey yaratacağım." dedi. Ardından Big Bang'i başlattı. Tanrı oturdu ve doğayı izledi. Evrimin basamakları hızla ilerliyordu. Tanrı şimdiye kadar yarattıklarının hiçbirine *vermediği bir şeyi bu yeni yarattıklarına vermeye hazırlanıyordu.
* * Doğada evrim canlıları çeşitlendirdikçe Tanrı müthiş bir haz alıyordu. Tanrı evrime karışmıyordu fakat evrimin hiç bir türe zeka kazandırmayacağından da emindi. Sonra dik yürüyen maymunları gördü. Bu maymunlar Tanrı'nın çok hoşuna gitmişti. Onlara "şok yıldırım indüktif mutasyonu"nu uyguladı. Bu maymular böylece süper muhakeme yeteneği ve süper zeka kazandı.
* * * Tanrı artık amacına ulaşmıştı. Yapacak bir şeyi kalmayan Tanrı bütün güçlerini yaşadığımız evrene eşit olarak dağıttı. İşte bu güç hepimizde var.
Hepimiz Tanrı'nın çocuklarıyız ama Tanrı öldü şimdi onun yerine Allah'lar Rab'lar, Ahura Mazdah'lar var.
Alt 04-01-2007, 21:52
intizar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
intizar intizar isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Allahla ilgili birçok soruya cevap vermek mümkün değildir, Çünkü Allahı sadece O nun kendisini bize anlattığı kadarıyla tanıyoruz. Ve din inanç burda devreye giriyor. İnanmanın manası bu değilmidir zaten?
Allahı görebilseydik şayet inanmaya ne gerek vardı, inkar edemezdikki. Gerisi felsefeden ibaret doğruda olbilir ,yanlışta

*Allah'ı hakkiyle tavsif mümkün değildir, çünkü sıfatları, bizim bildiğimiz sıfatlar gibi değildir, Kitapta ve Sünnette vârid olan sıfatlar bizim idrâkimize göredir. Ancak bizim görmemiz, duymamız, renk, şekil, ses, uzaklık, yakınlık yönünden olduğu gibi gözle ve kulakla mümkündür. Halbuki Allah'ın görmesi, duyması, bir esere tâbi olmadığı, bir ihtiyaca bağlı bulunmadığı gibi âletle de değildir, ilmi, görülen, duyulan şeyleri muhît olduğu gibi görülmeyen, duyulmayan şeyleri de muhîttir. Bu bakımdan, bizim bilgimizle onun sıfatlarını kıyaslamak, âdetâ onun zâtına bir eşit kabul etmeye benzer ki vahdete, tevhid inancına aykırıdır. Varlık ve birlik, Allah sübhânehu ve Teâlâ'nın zatında sâbit iki sıfattır, zâtın aynı değildir.

Gerçekle savaşan elbette altolur gider. (Hz.Ali)
Alt 04-01-2007, 23:59
merakli merakli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

tanrı demek yaratan demektir, yani varoluşun sebebi, kaynağı. nasılların değil nedenlerin cevabı.

sonlu varlıklar olarak sonsuzu ne kadar tanımlarsak tanımlayalım, tanım eksik olacaktır. ayrıca kısıtlı bilgi dağarcığıyla yapılan ne kadar sonsuz tanımı varsa eksiktir ve aynı bilgi dağarcığıyla o tanımlara yapılan eleştiriler de bi o kadar eksiktir.

a dan dolayı b gibi bir ihtiyaç doğmuştur demek, b nin varlığını yok saymak için yeterli bir argüman değildir, sadece ve sadece bu bir yorum farkıdır. insandaki a duygusunun kaynağı b'dir gibi bir argümanda ileri sürülebilir.

evet inanç birileri tarafından güç ve otorite unsuru olarak kullanılırsa istenilmeyen sonuçlar doğabilir. ama bu sadece inanç için geçerli olan bir olgu değildir. aynı şekilde:
insan bilimi iyi yönde de kullanabilir, kötü yönde de.
insan ateşi iyi yönde de kullanabilir, kötü yönde de.
insan aklını iyi yönde de kullanabilir, kötü yönde de.

birşeyin iyi ve ya kötü yönde kullanılıyor olması ona düşman olmayı gerektirmez ya da onun gerçersiz ya da saçma oluşunu gerektirmez.

inanmak güzeldir, hoştur. yaşamı daha anlamlı hale getirir. daha anlamlı getirmesi hasebiyle de bir ihtiyaçtır da denebilir. bence mahsuru yoktur.

Önerilen Siteler