Mevlana konusuna ilgi duyduğum için konuyu biraz araştırayım dedim. İkixiki'nin üzüm/bağcı diyalektiği üzerine güzellemeleri de ilgimi kışkırtmadı değil hani. Ben de bir "Erdoğan Aydın"lık yapayım dedim. Sanırım yazının sonunda "Erdoğan Aydın"lık yapmanın ne demek olduğu da daha iyi anlaşılacaktır.
Olay sanırım basınımızda "2007 Mevlana Yılı" biçiminde duyurulduğu için ben de Unesco'nun her yıl bir tarihsel kişiliği seçip dünyanın her tarafında onunla ilgili etkinlikler yaptığını düşündüm. Yani bir tür Nobel ödülü gibi birşey olduğunu düşündüm. Unesco'nun sitesinde bu tür bir seçim göremedim. Bunun nasıl birşey olduğunu anlayabilmek için UNESCO'nun 33. Genel Konferansı'nın dosyasını bulmam gerekti. Dosyayı aşağıdaki linkten görebilirsiniz.
http://unesdoc.unesco.org/images/001...28/142825e.pdf
Burdan 126. sayfadaki "Celebration of anniversaries" bölümüne bakmanız gerekiyor. 2006-2007 yılları için kültür mirası sayılabilecek toplam 63 kişi, kurum ve olay saptanmış. Herkesi bu uğraştan kurtarmak için 2006-2007 yıllarında kutlanması kararlaştırılan kültürel olayların listesini aşağıya aktarıyorum:
(1) 100th anniversary of the birth of Jean Carzou (Garnik Zoulumian) (Armenia)
(2) 100th anniversary of the birth of Norair Sisakian (Armenia)
(3) 150th anniversary of the birth of Sigmund Freud (Austria)
(4) 250th anniversary of the birth of Wolfgang Amadeus Mozart (Austria)
(5) 100th anniversary of the award of the Nobel Prize to Bertha von Suttner (Austria)
(6) 100th anniversary of the birth of Letif Kerimov (Azerbaijan)
(7) 200th anniversary of the birth of Napoleon Orda (Belarus)
(8) 500th anniversary of the birth of Lambert Lombard (Belgium)
(9) 100th anniversary of the death of King Gbehenzin of Abomey (Benin)
(10) 100th anniversary of the death of Marin Drinov (Bulgaria)
(11) 100th anniversary of the birth of Emilian Stanev (Bulgaria)
(12) 150th anniversary of the birth of Nikola Tesla (Croatia)
(13) 150th anniversary of the birth of Dragutin Gorjanović Kramberger (Croatia)
(14) 100th anniversary of the birth of Vladimir Prelog (Croatia)
(15) 100th anniversary of the birth of Alejandro García Caturla (Cuba)
(16) 100th anniversary of the birth of Jaroslav Ježek (Czech Republic)
(17) 150th anniversary of the establishment of the Secondary School of Glassmaking in Kamenickı Šenov (Czech Republic)
(18) 300th anniversary of the death of Jiří Josef Kamel (Czech Republic)
(19) 100th anniversary of the establishment of the city of Mbandaka and the Zoo and Botanical
Garden of Eala (Democratic Republic of the Congo)
(20) 100th anniversary of the birth of Jorge Icaza (Ecuador)
(21) 100th anniversary of the death of Paul Cézanne (France)
(22) 300th anniversary of the birth of Georges-Louis Leclerc, known as (comte de) Buffon (France)
(23) 50th anniversary of the death of Irène Joliot-Curie (France)
(24) 1500th anniversary of the construction of Jvari Church in Mtskheta (Georgia)
(25) 900th anniversary of the construction of Gelati Monastery (Georgia), architectural complex and cultural centre
(26) 100th anniversary of the birth of Dietrich Bonhoeffer (Germany)
(27) 150th anniversary of the death of Heinrich Heine (Germany)
(28) 50th anniversary of the death of Bertolt Brecht (Germany)
(29) 100th anniversary of the beginning of Bartók’s and Kodály’s systematic field research to collect traditional folk music (Hungary)
(30) 100th anniversary of the birth of Luchino Visconti (Italy)
(31) 300th anniversary of the birth of Carlo Goldoni (Italy)
(32) 400th anniversary of the first performance of Claudio Monteverdi’s Orfeo (Italy)
(33) 100th anniversary of the birth of Hideki Yukawa (Japan)
(34) 500th anniversary of the death of Aisha al-Baounieh (Jordan)
(35) 100th anniversary of the birth of Akhmet Zhubanov (Kazakhstan)
(36) 100th anniversary of the birth of Akzhan Zhaksybekuly Mashani (Kazakhstan)
(37) 100th anniversary of the birth of Abdylas Maldybaev (Kyrgyzstan)
(38) 800th anniversary of the foundation of Cesis City (Latvia)
(39) 50th anniversary of the First International Congress of Negro Writers and Artists (Mali)
(40) 200th anniversary of the birth of Benito Juárez (Mexico)
(41) 150th anniversary of the death of Danzanravjaa Dulduitiin (Mongolia)
(42) 100th anniversary of university evening classes in West Africa (Nigeria)
(43) 1300th anniversary of the birth of al-Khalil bin Ahmad al-Farahidi (Oman)
(44) 100th anniversary of the birth of Jerzy Giedroyć (Poland)
(45) 150th anniversary of the birth of Joseph Conrad Korzeniowski (Poland)
(46) 100th anniversary of the birth of Grigore Moisil (Romania)
(47) 100th anniversary of the first flight of a heavier-than-air aircraft entirely propelled by an onboard engine, produced and earlier used by the Wright Brothers in their 1903 flight, performed
by Traian Vuia (Romania)
(48) 50th anniversary of the death of Constantin Brancusi (Brâncuşi) (Romania)
(49) 150th anniversary of the State Tretyakov Gallery (Russian Federation)
(50) 200th anniversary of the foundation of the Moscow Kremlin State Historical and Cultural
Museum-Reserve (Russian Federation)
(51) 250th anniversary of the foundation of the Russian Academy of Fine Arts (Russian Federation)
(52) 100th anniversary of the birth of Léopold Sédar Senghor (Senegal)
(53) 100th anniversary of the birth of Ladislav Hanus (Slovakia)
(54) 100th anniversary of the birth of Ľudovít Rajter (Slovakia)
(55) 100th anniversary of the creation of the Committee for the Promotion of Studies and Scientific Research (Spain)
(56) 100th anniversary of the birth of the Venerable Buddhadasa Bhikkhu (Thailand)
(57) 600th anniversary of the death of Abdurrahman Ibn Khaldun (Tunisia, Morocco, Egypt, Algeria and Afghanistan)
(58) 800th anniversary of the birth of Maulana Jalal-ud-Din Balkhi Rumi (Mevlana Celaleddin-i
Belhi-Rumi) (Turkey, Egypt and Afghanistan)
(59) 100th anniversary of the birth of Ivan Bahriany (Ukraine)
(60) 150th anniversary of the birth of Ivan Franko (Ukraine)
(61) 50th anniversary of the establishment of St Joseph’s Kaengesa Seminary (United Republic of
Tanzania)
(62) 2000th anniversary of the foundation of the city of Marg’ilon (Margilan) (Uzbekistan)
(63) 2750th anniversary of the foundation of the city of Samarqand (Samarkand) (Uzbekistan)
Yani aslında İbn-i Haldun'un 600. doğum yılı da kutlandığı için "2007 İbn-i Haldun yılı" denebilirdi. *Yada ne bileyim belki Tayland medyası da bizimki gibi "2007 *Unesco tarafından 'Venerable Buddhadasa Bhikkhu' yılı olarak ilan edildi" diye olayı şişirmiş olabilir.
Görüldüğü gibi Unesco bir müslümanı seçmiş, bir sürü spekülasyona yol açacak bir şey yapmamıştır. Hangi dinden, hangi anlayıştan olursa olsun kültür hayatımıza katkıda bulunmuş olan önemli isimlerin bu yıllar içinde anılmasına karar vermiş, bunun içinde bir bütçe oluşturmuş.
Şimdi geliyorum "Erdoğan Aydın"lık yapma konusuna. Bana göre "Erdoğan Aydın"lık yapmak gerçeklere ulaşmaya çalışmaktır. İdeolojik yada dinsel gözlüklerini takıp, dünyaya sadece ordan bakınca insanlar inançları dışındaki herşeyle dalga geçerler. Bu siteye gelen bazı bilmiş müslümanların ilk sözleri "sizlere acıyorum, sizler komik adamlarsınız" vb. olması bu kişilerin dinsel/ideolojik körlüklerinden dolayıdır. "Erdoğan Aydın"lık yapmak ise şunun arkasında ne var acaba diyebilme cesaretini göstermektir.