Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-07-2005, 21:21
ensareo ensareo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

daha evrenin çok küçük bir bölümünü keşf ettik o bölümde 200 milyardan fazla bizim ki gibi güneş sistemi var niye cevap versene tanrı niye 200 milyardan fazla güneş sistemi yaratıyor tabii bu bilimsel araştırmalarla ileride trlyonları bulacak.

elbette bir hikmeti vardır..astronomiyi severim fakat inceliklerini bilecek kadar bilgi sahibi değilim.ama belgesellerden bildiğim kadarıyla bilim adamları işte bunlara bakarak güneş sistemimiz hakkında birşeyler diyebiliyorlar.hatta şuda var eğer içinde bulunduğumuz galaksinin uçlarında bir yerde olmasaydık;astronomi ilimi diye birşeyde olmayacaktı..çünkü gözlem imkanı oluşmayacaktı..

doğa yasası mükemmel diyorsun ama doğada canlı türlerinin %99'u yok oldu mükemmellik nerede

mükemmelikten beklediğin nedir.mesela insan ölümlüdür;ölümlü ise mükemmel değilmidir?şimdi petrol olarak kullanıyorsun o nesli bitmiş canlıların artıklarını.....bu dünyada meyvada,sebzelerde,otlarda,çiçeklerde çürüyecek;ağaçta,insanlarda...ama hüzünlenmeye gerek yok bak anlayana;her baharda nasıl bu toprağa karışmış bu çürümüş şeyler nasıl başka bir baharda tekrardan hayat bulup ortaya çıkıyorlar, diriliyorlar..İnsanda bir tohum gibi topağa atılıyor,dikkat et insanda birgün bir baharla dirilecek;onun için sakın rabbine karşı saygısızlık etme ve elinden geldiği kadar anlamaya çalış..vesselam...
Alt 14-07-2005, 14:57
hellori hellori isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Dinlerin insanlığa faydasından çok, ihtiyaç var mı kısmına bakmak istiyorum.
İnsanların büyük çoğunluğu belli bir noktadan sonra "niye yaşıyorum?", "yaşamamın amacı ne?" türünde sorgulamalara düşüyor. Cevap bulamamak insanı meczup eder, yörüngesini bozar. Zaten çevrenizde bu türden çok fazla insan görebilirsiniz. Ne yapsanız takdir edilmediğinizi, insanların gözündeki değerinizin geçiciliğini, elde tutulur hiç bir manevi hazza sahibi olunamaması gibi gerçeklerle karşılaşırsınız. Buradan itibaren yol ikiye ayrılabilir (üç, dört de olabilir):
1- Tüm yaptıklarınızın kayıt altına alındığı, olumlu yanlarınızın ve çabalarınızın da mükafatlandırılacağı, yada tersi cezalandırılacağınız bir düşünce şekli ki, insanı bu tasalardan uzaklaştırabilsin.
2- Kendini ve evreni kapasitence, elden geldiğince algılayıp, buradaki varlığını anlamlandırmaya çalışmak için, sanat, bilim, felsefe, siyaset ve benzerlerinde kalıcı etkide bulunmak için çabalamak.
Her ikisin de de belirleyici dürtü ölüm, yani yitip gitme korkusu.
Birinci örnek için ölümsüzlük vaad eden Din olgusu karşımıza çıkar ve pek fazla çabayı gerektirmez. Kurallar basittir ölümsüzlük (diğer dünyada devam vaadi vardır) için yapmanız gereken fiziksel ve zihinsel kalıplar vardır. Hiç bir deneyim, özel çaba, ve yetenek istememektedir. İnsanlar yok olacakları bilgisiyle çıldırmamak için kolay can simidi dini hemen başlarından aşağı geçirirler. Yani din hayli işe yarar bir olgudur.
İkinci örnek için ise çok çaba gerekir, yetenek gerekir, düşünce ve yeniliklerle belli gurupları, hatta mümkünse insanların tamamını etkilemek ve üzerlerinde kalıcı izler bırakmak gerekir. Bu izler, fiziksel olarak yok oluşunuzdan sonra da sizin yaşamaya devam etmeniz anlamına gelir. Ölümsüzlük böylelikle yakalanmaya, varoluşa anlam katılmaya çalışılır. En zor yöntem olduğu için de pek tercih edilmez.
Bir de bu ikisini birleştirebilenler vardı, değmeyin onların keyfine.
Modern çağ bunların yerine yeni bir din olgusu koydu çoktan: Psikiyatri. bu iç huzuru bulma ve kendinle, dünyayla barışık yaşama konusunda hayli de etkili olduğu varsayılmakta (Hırıstiyanların, günah çıkarma seansları temelli olsa gerek).
Birşeyi kaldırırken yerine yeni bir şey koymak gerekiyor. Örneğin; Çölde susuz kalmış kişinin kirli suyunu dökerseniz ölümünü hızlandırırsınız. Oysa kirli suyu içerek dizanteri olabilir ama biraz daha hayatta kalıp belki bir yerleşim yerine ulaşabilir. Ve belkide orada dizanterisini tedavi dahi ettirebilir.
Demem o ki, şu an için din halen işe yarar bir hayata tutunma sebebidir. Kirlenmiş dahi olsa kişiler onu içecekler. Çünkü ümitsizliğe kapılmak istemiyorlar. Psikoloji bilimi, UFO'inananları gibi denemeler aynı rolü üstlenip, benzer sömürücülük kılıflarına büründürülüyor hemen.
Ben suyun sterilize edilmesi taraftarıyım, dökülmesi değil. Ya da içilebilir başka bir su verilmesi.
Ben su ihtiyacımı giderme yöntemlerimi bulduğumdan, matarayı bırakalı hayli zaman oluyor
Alt 14-07-2005, 22:16
birveiki birveiki isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

hemavaz Diyor ki
şu tesadüf olayına biraz daha dikkatli bakmanız gerekir...evrim tesadüf değildir...göz evrimsel bir süreçte gelişmiş ve şimdiki halini almıştır...tesadüf yoktur...haa nerde tesadüf vardır...dünyada hayat olmasında...sizler dersiniz ki yok şu şöyle olsaydı hayat olmasaydı...böyle olsaydı hayat olmazdı...bunlar ince düşünülüp öyle yaratıldı.... e zaten bütün şartlar dünyada uygun olduğu için dünyada hayat var...bunların bir araya gelmesi ne kadar tesadüftür onu bilemem...milyarlarca belki trilyonlarca gök cismi içinde hayat için yeterli şartların bir gökcisminde sağlanmış olması çok küçük bir olaslık mıdır ya da tesadüfmüdür...bu tesadüfse mantıklı bir tesadüftür...
Tesadüfün zorlandığı noktalar var. Mantıkla çakışan yönleri çok fazla. Örnek vereyim: Simetri.

Tüm vucutlar Simetriktir. Ve bu simetriyi TRİLYONLARCA hücre oluşturur. Önceden belirteyim: 1 hücrede bilinç aranmaz, çünkü daha bilincin ve akılın yerini bulamadık!

İşin en ilginç yanlarından birisi burası işte. Anne karnında tek bir hücre oluşur. Bu tek hücrenin içerisinde kodlanmış nükleodlar şu bilgileri de içerir.

1. Kaç adet hücre çoğaltılacağı
2. Hangi hücrenin hangi noktada bulunacağı ve başkalaşım geçirerek farklı organlar geliştireceği (Kalp, beyin, bağırsak birbirleri ile hiç alakalı olmayan şeyler. Kimsenin .ıçında beyin olmaz mesela!)
3. 2 tane göz, 2 tane kulak, 2 burun deliği, 2 göğüs, 2 testis, 2 böbrek. Simetriktir bunlar. Ve daha aklıma gelmeyen bir sürü şey. Aynı şekilde ve birbirine zıt istikamette.

Bunlar için tesadüf kelimesi biraz değil epeyce bir BASİT kalıyor kanımca.
Alt 15-07-2005, 06:32
azad
Üye Değil

dinlerin tek faydası insanı görünmeyen bir yaratıgın yarattıgı sacmalıgından kurtarmasıdır....
ta dinazorlar zamanında yasamıs magara adamlarının uydurduklarına inanmamayı öğretir... bunları daha cok cesitleriyle sıralayabiliris...
Alt 02-08-2005, 18:32
melih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
melih melih isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

dinlerin insanlığa faydası var fakat sadece milyarlarca insanı yöneten çok az sayıda ki yöneticilere faydası var.
Alt 03-08-2005, 02:12
ensareo ensareo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

yanılıyorsun melih..kötü örnekler örnek olamaz.dine safsata hurafe karıştırmış insanlar bu dinin uygulayıcıları sahipleri olarak görülemez.kötü bir inşaat mühendisi var diye,mühendislik bilimi yanlıştır demek kadar yanlış bir hüküm yok..arkadaşın açtığı konu ise okadar genişki kitap dahi yazılabilir..
Alt 03-08-2005, 10:17
melih - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
melih melih isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ensareo bana dinin yoğun olarak yaşanıp yöneticilerin adaletli olduğu bir ülke göster.
Alt 24-01-2007, 22:14
vacsmt - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vacsmt vacsmt isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: Dinlerin insanlığa faydası varmıdır ?

Soru güzel aslında !Dinlerin insanlığa faydası var mı ? Varsa nedir ?
Aslında bu yarısı dolu yarısı boş bir bardağı göstererek bu bardak
dolu mudur ? diye sormaya benziyor.Olay tamamen bakış açınıza
kalmış.Belli bir dine inanarak ve öldükten sonraki yaşamında huzura
kavuşmak emeliyle hayat akışını düzenleyen birisine göre en azından
kendi inandığı din insanlığa faydalıdır.Kişi inancı sayesinde kötülüklerden
uzak durmakta Allah'ın emrettiğine inandığı iyi şeyleri yerine getirerek
hem bu dünyada iyi bir yurttaş olmakta hem de öteki dünyasını kazan-
maktadır.Ve bu kişi otomatikman şöyle düşünmektedir:Eğer herkes
benim gibi yapsa bu dünyada kötülük kalmazdı !İyi de iyi bir yurttaş
olabilmek için illa bir dine inanmak mı gerekir ? Dinsiz olan bir kişide
örnek bir yurttaş olarak yaşamını sürüp insanlığa faydalı olamaz mı ?
Elbette olabilir.Hatta bu noktada karşı bir tez olarak dindar olan bazı
kişilerin taasuba kaçarak çevresindeki insanlık açısından olumlu gelişmelere engel oldukları bunları engelledikleri bile öne sürülebilinir.
Hemen akla gelen bir örnek dinci tayfanın matbaanın Osmanlı'ya
gelişini dinsel itirazlar öne sürerek 200 sene geçiktirmesidir.Bir başka
örnekte din adına işlenen cinayetlerdir.Bu noktada da bazı kişiler
kendi dini inançlarını savundukları teziyle ortaya çıkmakta ve aksine
görüş belirten kişileri öldürme yetkisini kendilerinde bulabilmektedirler.
Sonuç olarak kendi halinde dinini yaşayan hatta dininin gereklerini
günün koşullarına uyarlayarak reforme eden;edebilen kişilere kimsenin
bir itirazı yok ve olmamalıdır.Ancak dini bir taasubla hayatını sürdüren
ve çağdaşlaşma yolundaki adımların önünde birer engel teşkil eden
kişilerin insanlığa pozitif bir katkısı yoktur ve olmamıştır.Bu soruyu
cevaplarken tüm bu unsurları birlikte irdelemek ve öyle cevap vermek doğru olur diye düşünüyorum.....
Alt 24-01-2007, 22:35
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

dinler iki yönde insanlara fayda sağlamıştır.
astronomi ve inşaat teknikleri.
bu gün dünya üstünde eli ayağı düzgün yapılar hep tanrı inancı sayesinde
inşa edilmişlerdir.
(tabi günümüzden bahsetmiyorum)
Alt 25-01-2007, 00:59
nil_tuana nil_tuana isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

yazılanlara göz gezdirdim de,ne bilimsel olarak ne de inanış olarak nedenlerle sıralayabileceğim cümlelerim yok..ama hissettiğim birşey var ki o da inanma isteği..bişeylere gereksinim.bunun psikolojik açılmımlarıyla beraber gerçekten inanmayan arkadaşlarımın söylediklerini tamamen bir kenara atamıyorum .ancak dediğim gibi,dua ettiğinde ki huzur,bişeylere sığınma ve güvenme isteği var..ki ben ,inanışların insanları kötülüklerden ve pisliklerden uzak tutacağına inanıyorum(yanlız bu lafım gerçekten ibadetini yapanlar içindir,yoksa namazını beş vakit kılıp sonrada ger haltı yiyen pislikler için değil.)insanlar korku ve çekinceleriyle,harama el uzatmıyorlar,ellerine bellerine ve dillerine dikkat ediyor sahip çıkıyorlar...ve günümüz insanını izledikçe şunu farkediyorum ve düşünüyorum;özgürlük özgürlük dedikçe,rahatlık dedikçe gençlik kendini kaybediyor,yanlış yollar biryerlere tutunma arzusu ,bölünme ,kültürel zenginlikleri kaybetme,yolsuzluk,haksızlık artıyor...düşüncelerin biri gelip biri gidiyor beynimde..başa çıkılmaz bir hal alıyor,ama ben duamı edip allahıma secde atmekten huzur duyuyorum.. :idea:

özgürlük aldığım nefeste saklı

Önerilen Siteler