Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 21-02-2015, 22:56
Nana Buluku Nana Buluku isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Stepal Kepton´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben evet Einstein'dan güç alıyorum hemde muazzam bir güç. Einstein ile aynı fikirde olmak müthiş bir şey diyebilirim. Sonuç olarak ateizm Stephen Hawking ve Einstein ile örtüşmüyor. Yine de ateizmin bu boşluğu doldurması için gereken cevabını bulamadım.
Leonardo da Vinci'de deisttir. Bence Leonardo da Vinci, Einstein'den daha zeki. L.V
2.milenyumun(bin yıl)adamı seçilmiştir.

http://tr.m.wikipedia.org/wiki/Deistler_listesi
Alt 21-02-2015, 22:58
pianola - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pianola pianola isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Super Moderator

"Dogrusu deism olabilir mi?"
Hayir.

Stepal Kepton´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Gelmiş geçmiş en büyük dahi Albert Einstein
Bu sekilde inananlar olabilir. Lakin ortaya konmus calismalari irdelerseniz en azindan bir Nicola Tesla'nin Einstein'i donunda sallayacagi hukmune kolayca varilabilir - kisisel gorusum.

Bu çok önemli bir ayrıntı. Stephen Hawking ise bildiğim kadarıyla birkaç yıl önce agnostik veya deist olduğu anlaşılabilecek bir röportaj verdi (kendi filminde de bu sahne vardır). Demek istediğim ben evet bir deist insanım ve bu önemli iki ismi gördükçe büyük güç alıyorum. Hani derler ya doğru yolda olduğuma bir kez daha inanıyorum.
Diger insanlarin ne bildikleri, neye inandiklari, ne soyledikleri, ortaya konan somut ya da soyut ogeleri kendiniz ardina irdeleyip gercekliklerini teyit etmediginiz surece sizin acinizdan sadece birer 'hikaye'dir.

Fakat burada özellikle ateist arkadaşların çokluğunu görerek sormak istiyorum. Bilimin iki önemli ismi sizce yanılıyor mu? Yani bu dehalar için ne düşünüyorsunuz fikirlerinizi öğrenmek istiyorum.
Yukarida da degindigim uzere, 'bilim' pragmatik ve deneyseldir. Dileyen herkes, zekasi el verdigince bilime yonelebilir. Fakat bilineni gercege uygun olarak tanimlamak algilayan zihnin kapasitesine bagli ayni sekilde. Dolayisiyla insanlarin ne dusundukleri bir baskasi adina onemli degil, her dusunce bireylerin kendi tecrubelerine dairdir.

Bilimin peşinden giden ateistler acaba bu iki bilim dahisinin neden peşinden gitmiyor olabilirler merak ettim?
Ateizmin felsefi acidan bilime bir ilisigi yoktur. Hayat algisi genel olarak idealizm veya materyalizm kutuplarinda sekilleniyor. Bilim; gozlem, siniflandirma ve turetimdir. Fikir/dusunce/tanim ise egoya/egilimlere dairdir.

Sonuc olarak, deism de, diger tum fikirler gibi kosullara bagli gelismis, yapilandirilmis bir fikirdir. Egotik bir yapilandirmadir. Bu yapilandirmalar ise yine kosullara dayali zihniyetlere ve egilimlere dahil olup, gecici hayallerden/zihinsel kurgulardan olusuyor.

Yaratici bir egonun varligi dusuncesi; dogru algi ile paralel degildir. Cunku dogru alginin mumkun olmasi; ilk once varligin ne oldugunu ve nasilligini gozlemlemekten geciyor. Varligin nasilligini gercege uygun, egilmlere sartli tanimlar olmaksizin gozlemledikten sonra bir yerlerde bir 'ego' bulundugu, mutlak bir "ben" bulunabildigi sonucuna varmak ise mumkun degil.

Sonucta; deizmin one surdugu deus ya da deuslar da, dusunsel fabrikasyonlardir. Bu yuzden deizm de, dogru/gercek ile paralel degil.

Saygiyla

Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath

Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett

Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel

Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot

İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan

Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe

ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
Alt 21-02-2015, 23:09
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Bahsettiğin iki bilim insanının da tanrı inancı az veya çok var muhakkak.

Bu adamlar kutsal kitapları bilimsel bulmadıkları için tercih etmiyorlar.
Ayrıca kuranı kerimden yeterince haberleri de yok.
Üzerinde dursalardı belki müslümanlığı seçebilirlerdi.
Alt 21-02-2015, 23:16
Nana Buluku Nana Buluku isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

zfr87´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bahsettiğin iki bilim insanının da tanrı inancı az veya çok var muhakkak.

Bu adamlar kutsal kitapları bilimsel bulmadıkları için tercih etmiyorlar.
Ayrıca kuranı kerimden yeterince haberleri de yok.
Üzerinde dursalardı belki müslümanlığı seçebilirlerdi.
Kuran bilimsel mi ?
Alt 21-02-2015, 23:22
Üye

Nana Buluku´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kuran bilimsel mi ?
yok değil işte, bu yüzden ilk bakışta kabullenmezler.. ama iyice araştırıp düşündükten sonra belki bir ihtimal verdim.

kutsal kitapların bilimsel olması gerekliliğini de pek mantıklı bulmuyorum.
kuantum teorisinden ayrıntılı bahsetseydi, o dönemdeki insanlar için saçmalık olurdu ve herkes gülerdi.
Alt 21-02-2015, 23:32
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

yok değil işte, bu yüzden ilk bakışta kabullenmezler.. ama iyice araştırıp düşündükten sonra belki bir ihtimal verdim.

kutsal kitapların bilimsel olması gerekliliğini de pek mantıklı bulmuyorum.
kuantum teorisinden ayrıntılı bahsetseydi, o dönemdeki insanlar için saçmalık olurdu ve herkes gülerdi.
Nasıl bir çelişki içinde olduğunu farketmiyorsun... Kâinatın her tarafını bilimsellikle, matematikle özeyip bezeyen, tüm o halâ keşfetmek için kasıp durduğumuz ve iddiaya göre daha okyanusta bir damla kadarını idrak edebildiğimiz yasalarla yönetilen kâianatı yaratacak kadar zeki bir Tanrı ne diye masalsı, tam olarak ne anlama geldiği belli olmayan hikâyelerle dolu bir kitap göndermeyi tercih etsin? Sadece zeki olanların, araştırıp soranların keşfedebileceği bir kâinat yaratan Tanrı, ne diye habire akıl yerine imana vurgu yaptığı bir kitap göndersin?

Süper zeki bir Tanrı'nın masalsı bir kitap göndereceğini iddia etmek, Einstein'ın görelilik teorisi yerine Batman ile ilgili kitap yazması gerektiğini iddia etmek gibi birşey herhalde...

Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.
Alt 21-02-2015, 23:38
Üye

Dialectics´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Nasıl bir çelişki içinde olduğunu farketmiyorsun... Kâinatın her tarafını bilimsellikle, matematikle özeyip bezeyen, tüm o halâ keşfetmek için kasıp durduğumuz ve iddiaya göre daha okyanusta bir damla kadarını idrak edebildiğimiz yasalarla yönetilen kâianatı yaratacak kadar zeki bir Tanrı ne diye masalsı, tam olarak ne anlama geldiği belli olmayan hikâyelerle dolu bir kitap göndermeyi tercih etsin? Sadece zeki olanların, araştırıp soranların keşfedebileceği bir kâinat yaratan Tanrı, ne diye habire akıl yerine imana vurgu yaptığı bir kitap göndersin?

Süper zeki bir Tanrı'nın masalsı bir kitap göndereceğini iddia etmek, Einstein'ın görelilik teorisi yerine Batman ile ilgili kitap yazması gerektiğini iddia etmek gibi birşey herhalde...
İnsan ve tanrı arasındaki benzetmeler daima hatalıdır.Bu yüzden tanrı-einstein benzetmeni geçerli görmüyorum.

Öte yandan evreni sadece zeki insanlar çözebilirken kutsal kitapları en cahil insan bile az-çok kavrayabilir.Eğer fazla bilimsel olsaydı o cahil insan nasıl anlayacaktı? Cahil olmak veya gerizekalı olmak o insanın suçu mu ? hayır.
Öyleyse bu kitaplar herkesin anlayabileceği basitlikte olması daha mantıklı.

Hem kuranda yaratılışa dair bir sürü ayet vardır.Tabi bu ayetler bilimsel ifadeler içermez.
Evrenin ve insanın ve hatta tüm canlıların kökenine dair ve yaratılışında dair sayısız ifade vardır.Tanrı bunları ihmal etmemiştir kitaplarda.Sadece bilimsel ifadeye yer vermez.
Alt 21-02-2015, 23:48
Dialectics - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Dialectics Dialectics isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

İnsan ve tanrı arasındaki benzetmeler daima hatalıdır.Bu yüzden tanrı-einstein benzetmeni geçerli görmüyorum.

Öte yandan evreni sadece zeki insanlar çözebilirken kutsal kitapları en cahil insan bile az-çok kavrayabilir.Eğer fazla bilimsel olsaydı o cahil insan nasıl anlayacaktı? Cahil olmak veya gerizekalı olmak o insanın suçu mu ? hayır.

Hem kuranda yaratılışa dair bir sürü ayet vardır.Tabi bu ayetler bilimsel ifadeler içermez.
Evrenin ve insanın ve hatta tüm canlıların kökenine dair ve yaratılışında dair sayısız ifade vardır.Tanrı bunları ihmal etmemiştir kitaplarda.Sadece bilimsel ifadeye yer vermez.
Bütün iddialarına karşıt tezler sunabilirim. Örneğin Tanrı insan benzetmesine karşı çıkarken ne diye insan gibi öfkelenen, kıskanan, intikam almak isteyen, cezalandıran, övünülmek isteyen, insan gibi konuşan bir Tanrı'nın betimlendiği kutsal kitaplara inanıyorsun?

Diğer husus: neden Tanrı'nın dini cahil ve gerizekalılar dahil herkese açık olmak zorunda. Aslolan tekamül ile, mücadele ile, gelişim ile ilerleme kaydetmek ise? Ya gerçek din sadece hakedenlere, yeterli çabayı gösterenlere sunulabilen gizli bir din ise?

Gerçek bir Tanrı'nın dininin "gizli" bir din olabileceği ihtimal dahilindedir. Herkese açık bir din pekâla bir aldatmaca olabilir...

Kuran'da yaratılışa ait dediğin ayetlerin kaynağı için Sümer destanlarını oku. Adı üstünde destandır ve aynı kurandaki gibi bilimsellikten uzaktır...

Bizler dünyanın şarkı söyleyip dans eden çöpleriyiz.

Konu Dialectics tarafından (21-02-2015 Saat 23:54 ) değiştirilmiştir.
Alt 21-02-2015, 23:50
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Cahil olmak ya da kalmak kimin "sucu?"

Geri zekali ancak zeka ozurluler icin kullanilir, yani tibbidir.

Zekasini kullanmayan insanlar ise, bilincsiz ve bilgisizdir.

Zaten cehalette bilgisizlikten gelir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 21-02-2015, 23:59
Üye

Dialectics´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bütün iddialarına karşıt tezler sunabilirim. Örneğin Tanrı insan benzetmesine karşı çıkarken ne diye insan gibi öfkelenen, kıskanan, intikam almak isteyen, cezalandıran, övünülmek isteyen, insan gibi konuşan bir Tanrı'nın betimlendiği kutsal kitaplara inanıyorsun?

Diğer husus: neden Tanrı'nın dini cahil ve gerizekalılar dahil herkese açık olmak zorunda. Aslolan tekamül ile, mücadele ile, gelişim ile ilerleme kaydetmek ise? Ya gerçek din sadece hakedenlere, yeterli çabayı gösterenlere sunulabilen gizli bir din ise?

Gerçek bir Tanrı'nın dininin "gizli" bir din olabileceği ihtimal dahilindedir. Herkese açık bir din pekâla bir aldatmaca olabilir...

Kuran'da yaratılışa ait dediğin ayetlerin kaynağı için Sümer destanlarını oku. Adı üstünden destandır ve aynı kurandaki gibi bilimsellikten uzaktır...

Tanrıda kıskanma veya intikam alma gibi özellikler yok, bunları sen üretiyorsun.Tanrıda cezalandırma var, övülme var.Zira bu gibi özellikler tanrısal özelliklerdir.
İnsan gibi konuşmasının diğer bir nedeni de insanla konuşuyor olması.İnsanla konuşurken iletişim kurabilmesi için mecburen insanın seviyesine hitap etmeli.
Sen şimdi bir köpekle iletişim kurarken insan gibi cümleler mi kurarsın?

Tanrının amacı bizi cennetine koymak.Bunu yapmak için cahillerin bile anlayacağı tarzda kitap göndermiş olabilir.Herkes sevinsin istiyor çünkü tanrı iyidir.İyiliğin kökeni tanrıdır.
Ayrıca inanmak bedava ama ibadet etmek çalışmayla ve çabayla olur.

İhtimallere kalırsak herşeyi ihtimal dahiline alabiliriz.Seçeneklerin ve ihtimallerin varlığı bizim özgür irademizi kullanabilmemiz için şarttır.Tek bir ihtimal ve seçenek olsaydı özgür irade anlamsız olurdu.

Destanlar gerçek hikayelerden beslenir.Dolayısıyla sümerlerin destanları kurandaki hikayelerin gerçekliğine işarettir.

Önerilen Siteler