Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Multimedya

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 19-12-2025, 12:31
Andrew - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Andrew Andrew isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

spartacus´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Bilimde inanc olur. Insanin oldugu heryerde inanc da olur, hata da olur, eksik de olur. Bilimsel yontem inanc degil; bilakis nesnel temellidir. Biraz balance …insan faktorunden..Ben bilim yapiyorum. Bilimi yaparken inanca gore yapmiyorum. Belirli bir yontem uzerinden gidiyorum. Ama inanclarimiz olmadigi Hatta bazen bizi etkilemedigi anlamina gelmez. Bu motivasyon olarak aciga cikar, bazen baska sekillerde, bir dinosaur hakkinda da.

Insanin oldugu her yerde hersey vardir. Sengor bilimi din gibi goruyor. Bilim boyle bisey degil. Her bilim insaninin inanci vardir, ontolojisi farklidir.
Alt 19-12-2025, 15:11
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Andrew´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Bilimde inanc olur. Insanin oldugu heryerde inanc da olur, hata da olur, eksik de olur.
Bilimde olmaz, olursa bilim olmaz. Kişilerde olabilir ve bilime inancını dahil etmemesi gerekir, çünkü bilim bilgi üzerinedir, zan değil. Bilimde inanca yer olmaması doğasından gelir, bilgi ile inanç(zan ve hele ki peşin hüküm, önyargı ve kırılma zorluğu) bağdaşmaz ve hatta çatışırlar. Hava tahminleri üzerine çalışan birisi "Allah'ın işine karışılmaz" derse ne olur? Ben şuna inanıyorum derse ne olur, bilim olmaz, zan olur.

Yani bilim(iş, eylem, pratik) ile insan karıştırılmamalı ve mümkün olduğunca da insan, kendisni inanç mefhumundan kurtarmalıdır(bu kaç bin yıllık bir empozdan da kaynaklı, başka türlü düşünememe, bilinçaltına işlenme durumu)... İnançlı insan da kendisine sağlanan alan üzeriden pratik yaparken inanca girmemeli. Veriler ortaya dökülmelidir ve kişinin inancı burada bağlayıcı olmaz, veriler herkesçe yorumlanabilir ancak işin bu kısmı bilim değildir ve ancak bilgiye dayalı, veriyle, akıl, mantıkla tutarlı yorumlar bilimsel olabilir, inanç ise bilim de olmaz, bilimsel de ve kişiyi bağlar(öznel)...

Bugün bizi biz yapan aslında çevredir ve bu çevre bir kaç bin yıllık birikim ve bilince, reflekse, empoza sahip, olduğu gibi aktarıyor, davranışalrımızdan, nasıl ve neyi düşüneceğimize kadar genel olarak belirliyor, aşılması gerekir. (bir bebeği ormana bıraksak, 40 yıl sonra karşılaşsak nasıl bir tablo çıkar karşımıza?)

Celal Şengör menfaat insanı, çıkarları namına neo liberal, neo faşist karakter sergileyebilen bir karakter, ancak bilimde inancın olmaması tavrı tutarlıdır ve bu tespit ona ait değildir. Bilim böyledir ve ancak böyle icra edilebilir(inanç, bilimin kapısından içeri girmemelidir, girerse gedik açar ve bilim açısından inanç, bilimi imkansızlaştırır. Bilim açısından ya bilinir, ya bilinmez, eksik, hatalı da olsa bilgidir, inanca(zanna) yer yok.)... Günümüzde teknolojide, güçlü sermayedarların çıkarlarına hizmeti bir kenara bıraksak, piyasada hakim olan sözdebilimdir ve dogmatik inançlar, inanç mefhumu, çeşitli şarlatan, basit, ama etkili safata taktikler, yöntemler burada görülür ve sözde bilim insanı olan bir çok isim de, ağırlıklı olarak medya, çeşitli menfaat sağlayan etkili veya bu sayede etkili, şöhret olan kişiler, köhnemiş inançları uğruna yalan, dolan, talanı esas almış geniş kitleleri sömüren dinciler(veya bunların mankurtlaştırdığı kesimler), çıkarları, para, pul, şöhret için bu alanı istismar eder, edebilir ve gerçek genelde sadedir, mutluluk vermez veya hayal, arzularla, çoğunlukla beklentilerle örtüşmez vb., o sebeple de insanlara çekici gelmez. Yalanlar, gerçekle bağdaşmayan fantastik anlatılar, ucuz hamasetler, uyduruk gizemler ve ayrıca bunlar gerçek olmadığı(böylece doğanın, fiziğin, hayatın zorluğunun üzerinde sanıldıkları), afyon etkisi taşıdığı için çekici gelir...

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 19-12-2025, 21:28
Üye

Bu baslikta uzatmak istemiyorum---konusu, isleyisi itibariyle---Cok kisaca soyleyecegim ve devam etmeyecegim. Bilimde inanc vardir, ama bu dini bir inanc degildir; bilimin calisabilmesi icin kabul edilen onkabullerdir. Ornegin doganin duzenli oldugu ya da yaptigimiz olcumlerin dunyayi en azindan yaklasik olarak dogru yansittigi varsayimi gibi. Bunlar dogma degildir, yontemsel kabullerdir. Ben bir bilim insaniyim ve benim icin din ile bilim catismaz; cunku bunlar ayni sorulari sormaz, ayni yontemleri kullanmaz ve ayni alani kapsamaz. Bilim neden ve nasil isler sorusuyla ilgilenir, din ise anlam, deger ve amac gibi baska bir duzlemde konusur. Bu yuzden ikisini birbirine rakip gibi gormek bana gore yanlis. Bence problem su: Biz ne zaman din konustugumuzun, ne zaman felsefe yaptigimizin, ne zaman bilimsel alanda yer aldigimizin farkinda degiliz.
Alt 20-12-2025, 01:19
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bilim insanı ayrı bilim ayrı ve bilim esasen pratik alanı temsil eder ve kişi gözlemlerini, verileri, deney veya sınamaları ortaya koyup, bunlarla da çelişmeden yorum yapmak zorunda ve neye dair yorum yaptığı da ortada olmalı ki, böylece başkaları da yorumlayabilsin.

Veriye dayalı ve tezat oluşturmayan her yorum, analiz(analizden çıkan tespit) bilgidir, inanç bilginin olmadığı koşulda hayat bulur ve o halde orada bilimsel pratik yoktur. Bilim insanlarının ne düşündüğü değil(ki yarısı menfaatinin derdine düşmüş, sözdebilim piyasasında kazanç peşinde), bilimin işleyişi ve kriterleri esas alınmalı...

Bilgiye dayalı hiç bir bilimsel(kriterleri var) yorum = inanç olamaz. Sezgi, his, zan bunlar inancın sağlayanı... Bilimdeki kabuller ise; -genelde hesap işlemleri için şart, varsayım değil, zaten kıstası, kriteri, neye dayandığı, hangi koşullzrda geçerli olduğu, sapma oranı(toleransı) vs. ile ifade edilir.

Zaten bilim de bilgi edinimi, kişisel sezgilerle veya kişilerin kendi kurgu, hayal güçleriyle yargı oluşturulmasını aşmak içindir. Kralın çıplak olduğunu görmek(his, zan, sezgi değil) ve böylece çıplak olduğunu kabul etmek elbette inanç olamaz, kral çıplaksa, çıplaktır, değilse değildir ve buradaki kabul, inanç eksenine saptırılmamalı, bu bilimin pratiği, işleyişi, doğasına ters...

İnanç dile işlemiş, insanlar çoğunlukla tahmin, varsayımları(bilgiye dayalı olanlar), veriye dayalı düşüncelerini(şu, şunlar olduğuna göre sonucun şu olacağını düşünüyorum), beklentilerini(veriye dayalı olanlar), güveni(çoğunlukla veriye dayanır, inanca değil, inanca dayandığı an genelde hataya, şartlanmaya düşülür), itimatı dahi ifade ederken "inanç" kelimesi, zannıyla ifade ediyorlar. Oysa inanç sezgilerle(tabi o kişinin), zan, hisleriyle veya desteksiz, mesnetsiz bir yargıya varması, gözeleme taban vermemesi durumunu işaret, temsil eder. Kısaca ayrıca dilde yanlış kullanıyoruz(sebebi de bir kaç bin yıllık toplumsal edinim ve nesillere empoze, alışkanlıklar vs.)

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 21-12-2025, 06:47
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Bilal efendi hazretleri tekbirlerle geliyor, gelmiyor kükrüyor mübarek...

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
------
Alt 30-12-2025, 17:37
Yıldıztozu - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yıldıztozu Yıldıztozu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Şuna denk geldim. 6. dakikaya kadar dayanabildim.

Freud ''insan, acizliğinden dolayı tanrıyı yaratmıştır'' gibi bir şey demiş.
Caner de diyor ki ''freud gibi ateistler allahın varlığını anlayamadığı için insandaki acizliğin aslında tanrı delili olduğunu görememişler''
Komedi niyetine izlemiş oldum.
Alt 30-12-2025, 19:02
Üye

Ben 2 dakikadan biraz fazla izledim. Cok komik bi adama benziyor. Oyuncu, sinemaci sanirim. Yada oyuncu olmali degilse. Eglence icin belki izlenebilir. Guldurdu beni😆
Alt 03-01-2026, 00:41
Üye

Dun bir video izledim. Bir motorlu kuruye --nasil yazildigini bilmiyorum suan--cakarli luks bir arabaya denk geliyor trafikte. Arac, trafik kurallarina uymuyor. cakarini, lambalarini, polis arabasi sesini acip, sagdan soldan gidiyor. Bu motor kurye arakadas da, "gorevde misiniz" diye soruyor. Arac icindekiler de kadinlar..."arac tahsisli" diyorlar, hava basip gidiyorlar. Zenginler. AKP'liler.

Bir digeri, devlet baskani. milleti dinle, sembollerle aptallastirip, sirtindan geciniyor, belki altina bez baglayacak, yuruyemeyecek durumda---ilaclar olmasa haaa---bu adam tum milletin canina okuyor. Hayatini, ozgurlugunu, insanlik degereini caliyor...Milletin bir bolumu de tum kotuluklere ragmen bu adami krallari, padisahlari ilan edip tapiyor.

Nefret ediyorum kardesim.

Ben, bu adamlardan nefret ediyorum.

Bu adamdan da, bu adama yol veren cahilden de ...

Hergun, hergun nefret ediyorum.
Alt 04-01-2026, 01:02
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
------
Alt 04-01-2026, 08:10
Kıdemli Üye

Onur Üyeliği 

Yorumlar hayli iyi ve AKP trolleri de bu tür içeriklere atlayıp, saçma sapan biçimde esksi kadar anıramaz oldu...

Başka ne verelim?

- Emine'yi de verdik
- Babayı Verelim
- Yirtik Don kaldi onumu istiyor
- Marifetli babasına Almanyayı da verelim
- Çocuk şalvar giyemiyormuş… 🥲 Allahım ne büyük acılar var 🤦*♀️
- Ülke kimsenin babasının çiftliği değildir.akpye oy vermiş biri olarak seçimi sandığı sabırsızlıkla bekliyorum lambaya püf deme zamanı geldi....
- Verecek bişey kalmadı topluca hibe ettik
- Devletin temeli YYY -3Y dir.Verildi.Verilmedik bir Zikimiz kaldı.
- Daha kicimizdaki donu boğazımızda Ekmeği istiyo ❤😂başka Türlü biz Akıllanmayacağizz Uyumaya devam
- Beyin şart. Makarna yaşasın!
- Azrailin tırpanını verelim!!
----- Azrailin tirpanida elinde
- Din bile Akşeytanlara bağlı cennet yine öyle , sizin de suçunuz var......
- Aslında babası için istemiyor kendi için istiyor sultanlık verseydiniz babamdan sonra bana kalırdı demek istiyor
- Haysiyet yoksunları, haysiyetimizle oynuyor. Niye? Adam zannettik, insan yerine koyup saygı gösterdik diye. Ama artık değil su, bir damla bile yok Saray erkanına😡
[pişman seçmen b.b.]
-DAHAAA NE İSDİYON
ANANİ VERDİK YETMEDİ DEFNEYİ VERDİK YETMEDİ MUAZEZİ VERDİK YETMEDİ
İNAN OLSA DUKAN BABAYİN
TEK BULENT ERSOY KALDİ
İSDİYORSAN ONUDA VEREK

- KAHHAR ZÜLTİKAM OLAN ALLAH IN KAHRI GAZABI ELEM VERİCİ 🔥 🔥 ALEVLİ ŞEDİT ATEŞİ AZABI LANETİ TEZ VAKİTTE ERDOĞAN VE AKP VE MHP VE NE KADAR OYDAŞI YOLDAŞI YANDAŞI İŞBİRLİKÇİSİ DESTEKÇİSİ VARSA ÜZERİNE OLSUN 🤲 🤲 🤲
- Bilal 21 gün dövizli askerlik yapmış Sahte çürük raporu ile askerlik yapmayan Burak ehliyetsiz araba sürerken hızla Sevim Tanürek e durakta beklerken hızla çarpıp öldüren de Burak

- "Biz kimseyi aptal yerine
koymadık,herkes geçip
kendi yerine oturdu."
Can Yücel

-------
-------
-------
-------
------
------
------
------
------

Önerilen Siteler