19-06-2023, 17:42
|
 |
Üye
|
|
|
|
bilgivehis´isimli üyeden Alıntı
Din-devlet baskı ve çıkar üzerine kurulmuştur
O halde din ve devlet ahlaksızlıktır.
|
Katilmiyorum. Birinci nedeni dinsel olarak iki yuzlu davranan insanlarin olmasi, insanlarin ahlaksizligi olur, dini prensipler iki yuzlulugu ve ahlaksizligi tevik ediyorsa (birincil kaynaklar) o halde dedigin dogru olurdu. Ornegin, hristiyanlikta, hacli seferlerinin olmasi, Isanin bir emri, yonlendirmesi yada sucu degil, insanlarin cikarlarindan kaynaklanir. Daha da somutlastiracaksak, dinde durust olun denir da ben de kendimi inancli diye tabir ediyor ve gidip uckagit yapiyorsam suclu kim?
Devletle ilgili olarak, Amerikan Anayasasi dunyanin EN IYI anayasasidir. Nitekim bugun Amerikan dis politikasi berbattir. Biden'in igrenc politikasindan hareketle James Madison‘ i mi suclayacagiz? James Madison‘In sucu ne!
Dolayisiyla yukaridaki tanimlamaya katilmiyorum.
Saygilarimla
A
'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth
'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
|

20-06-2023, 08:38
|
|
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Alvin´isimli üyeden Alıntı
insanlarin cikarlarindan kaynaklanir
|
Din adına katliamlar yaparak gücü ele geçirebiliyorlar.
O halde din insanın çıkarlarına kanla, sömürüyle beslenen bir kolaylık sağlamış.
Alvin´isimli üyeden Alıntı
Devletle ilgili olarak, Amerikan Anayasasi dunyanin EN IYI anayasasidir.
|
Dünyada en büyük katliamları yapan ve yapmaya devam eden ABD, övdüğün devlet ortada.
Ayrıca din-devlet iyidir ama insanlar kötüdür mantığı yanlış.
Bundan "sosyalizm-komünizm iyidir ama insanlar kötüdür" anlamı çıkarken, sosyalizmi kötüleyen senin adına kendinle çelişmiş olursun.
Ve ayrıca sosyalist saydığın ülkelerin sosyalist olmadığını, sosyalizme karşı yürütülen yüz yıllık kara propagandanın uydurması olduğunu araştırmadığın belli.
Daha da önemlisi kapitalizmin katliamcı ve vahşi olduğu gerçeğini görmezden geliyorsun.
Ya iyi araştırmıyorsun ya da kapital sınıfa dahilsin.
|

20-06-2023, 10:10
|
 |
Üye
|
|
|
|
bilgivehis´isimli üyeden Alıntı
Dünyada en büyük katliamları yapan ve yapmaya devam eden ABD, övdüğün devlet ortada.
.
|
Ben, devleti savunmuyorum, devleti OVMUYORUM. Anayasasini savunuyorum. Bir kere bile okumadigin bu Anayasa, icerigi itibariyle dunyanin en iyi anayasasidir diyorum. Bu anayasanin nasil yazildigini, neler yazildigini bir ogrenin. Amerikan emperyalizmiyle hic bir ilgisi Y-O-K guzel kardesim.
Ustelik, dunyanin tum ulkeleri halklarina zulmediyor. Sadece ABD degil [bunla birlikte], Cin, Rusya, Lubnan, Misir, Turkiye, Iran, Israil, Suriye..Yani daha pek cok! Ustelik ben Amerikan dispolitikasini hem Turkiye'de hem Amerika'da elestiren biriyim.
Birakin su sosyalizmi, emperyalizmi. Kendiniz olun, iyi insan olun.
Saygiyla
A
'baglilik düşünmemek demektir. düşünmeye gerek duymamak demektir' Orwell, 1984...
no matter how far we go intellectually or how much science we do, we are not even close to understanding the truth
'kimi dinde imanda buldu yolu, kimi akil, bilim yolunu tuttu derken ses geldi karanliklardan; gafiller! dogru yol ne odur, ne bu' - Hayyam
|

07-03-2026, 00:12
|
 |
Üye
|
|
|
|
Khaos´isimli üyeden Alıntı
ahlak toplumsal kurallar bütünü diye tanımlanabilir basitçe.
bir arada yaşayan toplumun paylaştığı iyinin ne olduğuna dair kurallar.
o halde iyi nedir.
biz iyi hakkında ne biliyoruz.
iyi zamanla ve toplumlara göre değişirmi, evrensel ve değişmez iyiler de varmıdır.
bunları tartışmak istiyorum.
bu konu her başlıkta alt konu olarak zaman zaman tartışılıyor amöa bir bütün olarak neden tartışılmıyor ilginç.
|
Khaos,
Sorunun ana basligini yanıtlamama izin ver----iyi nedir meselesine sonra girelim----- Soruyu net sormussun, o halde net cevap vermek gerekir. Ahlakin kokeni temelde insandir. Yani ahlak dedigimiz sey gokten inmis, degismez bir kurallar listesi degildir; insanlarin birlikte yasarken olusturdugu degerler ve kurallar butunudur. Insan tek basina yasayan bir varlik degildir, topluluk icinde yasamak zorundadir. Aile olur, kabile olur, toplum olur. Birlikte yasadigin yerde de ister istemez bazi kurallar ortaya cikar. Kim kime nasil davranacak, cocuklara nasil bakilacak, insanlar birbirini nasil sinirlayacak, hangi davranis kabul edilir hangisi edilmez… Bunlar zamanla ahlak diye adlandirdigimiz seyleri olusturur. Ama tarih ve dunyadaki farkli toplumlara baktigimizda sunu goruruz: insanlarin dogru ve yanlis dedigi seyler her yerde ayni degildir. Bir yerde normal sayilan bir davranis baska bir yerde cok buyuk bir ahlaksizlik sayilabilir. Bu da bize ahlakin tek bir kaynaktan gelmedigini, insanlarin yasama bicimleri icinde sekillendigini gosterir.
Mesela zor yasam kosullarinin oldugu bazi toplumlarda yaslilarin acliktan olmesine izin verilmesi normal karsilanmistir; cunku toplumun hayatta kalmasi daha oncelikli gorulmustur. Baska bir toplumda hirsizlik bile bazen ahlaki bir sorun olarak degil, guc veya cesaret gostergesi olarak gorulebilmistir. Tarihte ve bugun dunyanin bazi yerlerinde bebek oldurme uygulamalari da gorulmustur, oysa baska toplumlar bunu en buyuk suclardan biri sayar. Cinsellik konusunda da toplumlar arasinda buyuk farklar vardir. Bazi toplumlar es cinsel davranislari kabul ederken bazilari sert bicimde reddeder. Bazi toplumlarda cok eslilik normal sayilirken digerlerinde bu ahlaksizlik olarak gorulur. Hatta tarihte oyle toplumlar olmustur ki insanlar olen yakinlarinin bedenlerini yiyerek onlari onurlandirdiklarini dusunmuslerdir; oysa baska toplumlar bunu barbarlik olarak gorur. Yani insanlar genellikle kendi kulturlerinin kurallarini dogal ve dogru zanneder. Ama biraz genis baktiginda dunyada inanilmaz bir cesitlilik oldugunu gorursun. Bu durum bizi su noktaya getirir: ahlak buyuk olcude insan toplumlarinin deneyimi icinde olusur. Insanlar birlikte yasarken hangi davranislarin duzeni korudugunu, hangilerinin toplumu zayiflattigini gorur ve buna gore kurallar gelistirir. Zamanla bu kurallar gelenek olur, kultur olur, bazen de dinle veya hukukla desteklenir. Ama yine de zamanla degisir. Bir donem cok normal sayilan bir sey baska bir donemde ahlaksiz sayilabilir. Bu yuzden ahlaki tamamen bireyin keyfine indirgemek de yanlistir, tamamen disaridan dayatilan sabit bir sistem gibi gormek de yanlistir. Ahlak, insanin toplumsal hayati icinde yavas yavas sekillenen bir degerler duzenidir. Insanlar birlikte yasadikca bu duzen degisir, tartisilir ve yeniden kurulmaya devam eder.
|