Öncelikle sorularınız ve deizme karşı öne sürdüğünüz savlar için teşekkürler. Ancak niye bir deist benim yerime de cevap vermemiş ona üzüldüm. Tabi gördüler sizin gibi cengaverleri hangi birine cevap yetiştirelim diyip gözleri korkmuş olabilir
placebo´isimli üyeden Alıntı
...Eğer "deistlere tanrı nın olmadığını ıspatlarsanız ateist olurlar" demişsiniz ve "bakın ispat diyorum varsayım v.s. değil "diyerekte üzerine basıyorsunuz...Şimdi bu önermeniz bilimsel görünme amaçlıdır.. ama tamamen Metafizikseldir...Tanrının varlığını kanıtlayın da deist olalım...
|
Sanırım gözden kaçtı. Bir önceki mesajımda demiştim. Yine söyleyeyim. Elbette bu konuda haklısınız. Bunu ciddi ciddi yazmamıştım. Zaten bu ibare bizi "korkak ateist" diyerek küçümseyenlere hitabendir. Elbette metafiziktir. Zaten deizm 1/2madde 1/2 metafiziktir. metafizik olmasının tek nedenide Tanrı'yı kabul etmesidir. Dediğim gibi bize söylenen o alaycı sıfata alaycı bir cevap vermek istedim ama başka şekilde anlaşılmaya devam ediyor. Ne siz bana ne de ben size bunu ispatlayamam. Aklı yerinde her insan bunu bilir zaten. Sizinle o konuda bir fikir ayrılığımız yok.
dr humanist´isimli üyeden Alıntı
deistlik adına bazı yorumları okuyorum;onlar da tanrının nası bişe olduğunu bilmiyorlar;yine kafalardaki tanrı kavramı değişken.Vardır,şöyle de olabilir böyle de olabilir...bu görüş,sanki bana agnostizmi hatırlatıyor.olabilirlerle deist olunuyorsa,agnostikler de olabilir veya olmayabilir der.aradaki tek fark,evren nasıl yaratıldı sorusuna "tanrı" cevabını vermek midir?
saygılarımla
|
Efendim zaten agnostik düşünceyle bizimki birbirine çok benzer ancak ince bir çizgiyle ayrılır. Benzetmeniz çok normal. Agnostiklerde şöyle bir ayırt edici bir durum var. Onlar Tanrı olmayadabilir diyorlar. Yok demiyorlar ama olmayabilir diyorlar. Bizde Tanrı kesinlikle var. Bu sorgulanmıyor. En belirgin farkımız bu.
www.agnostik.net 'te görmüştüm. bu durum şöyle anlatılmış. deistler açısından doğrudur.
dilaver´isimli üyeden Alıntı
Sayın özne
Kavradıgım kadarıyla sizin tanrınızın size hiç bir faydası yok. Bir işe yaradıgı da yok. Belki tek faydası ilki açıklamak yönünde olabilir, gerçi o zaman da o nereden çıktı diye sorulacaktır, yani aynı döngü.
O halde sizden bir şey istemiyorsa, bir yaptırımı yoksa bu varlıktan tanrı adını kaldırmaya ne dersiniz. Bu varlıgı tanrı degil de ilk varlık ya da başlatıcı olarak adlandırabilir misiniz. Tanrı lafzı, fazlasıyla şeyler çagrıştırıyor çünkü.
Ayrıca sizden bir şey talep etmeyen ve size bir şey dikte ettirmeyen bir varlıgın da tanrı olarak adlandırılması ne derece dogrudur ve tanrı terminolojisiyle uyumludur.
saygılarımla
|
Tanrı yerine başlatıcı demenin çok bir zararı yok. Tanrı olarak nitelendirmemizin nedeni başlangıçta ortaya koyduğu yaratıdır. Deistlerin Tanrı'ya bakış açıları herhangi bir dine mensup kişiden farklı olduğundan sizinde bizim Tanrı kavramımızı karıştırmamanızı rica ediyorum. Bizi ve doğayı yarattığına inandığımızdan Tanrı'ya karşı bir sevgimiz saygımız vardır. Ama dediğim gibi dinciler gibi bel bağladığımız yok. Tanrı yerine yaratıcı, başlatıcı vs desek bile kastettiğimiz varlık değişmez. O yüzden kelimelere bu kadar takılmayalım. Bizi dincilerle karıştırmayın lütfen
evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı
Saygideger ozne;
Sen deizmden ziyade; panteizm ve panenteizmi bir incele, belki o zaman; sana uygun izmini bulursun. Bu konudaki en onerilebilecek kaynak ta, pante arkadasimizdir. "orda, bir tanri var; uzakta, o tanri benim tanrimdir. Gitmesem de, gormesemde; o tanri benim tanrimdir" cumlesi sana ve inancina uyuyormu?
Saygilarimla;
evrensel-insan
|
Tavsiyen için teşekkür ederim. Kendi adıma konuşacağım ama eminimki çoğu deistte benim gibi düşünür. Düşenen çok gördüm o bakımdan.
Efendim şöyle.. Deistler genelde pek pervasız olurlar dini anlamda. Derizki Tanrı varmı? var. Gerisine koy gitsin o zaman. yani çok irdeleme gereği duymayız. Tanrı ordamı burdamı uzaktamı şu mu bu mu ilgilenmeyiz. Yanlış anlamayın size karşı demiyorum bunu. Tavsiyenizi dikkate alıyorum tabi.
Vallahi gözüm korktu. Bir mesaj yazdım kaç kişi birden üstüme geldi. Siteye bir deist gelsede onun canını çıkaralım diyemi bekliyordunuz

bu müslümanların dert yandığı kadar var. siz adamı dinden imandan çıkarırsınız

Şimdiden panteizme transfer etme niyetinizden belli.
Şaka yapıyorum tabi alınmayın veya bana kızmayın sakın.
Sorularınızı ve düşüncelerinizi yazdığınız için teşekkür ederim.