Konu hakkında az bilgim var aslında bu aşlığı öyledir böyledir demek için değilde nedir nasıldır demek için açtım... buyurun anlatın sizleri dinliyorum
NOT:bu başlık buraya ait deilse doğru yere alıp link atarsınız sevinirim
Deizm, tanrının evreni ve tabiat kurallarını yaratıp, sonrasında hiç bir şeye karışmadığına inanan bir felsefedir. Tanrı sonrasında hiç bir şeye karışmadığı içindir ki dünyaya hiç bir peygamber göndermemiştir. Cennet, cehennemi, melekleri yoktur. Şeytan da yoktur. Dualara ve beddualara karşı tanrı kayıtsızdır deizmde. Ünlü yazarlardan Voltaire deist biliniyordu. Günümüzde Türkiyede de dinlere inanmayan ama ateizmi de fazlaca materyalist bulan insanlara gittikçe daha sık rastlanıyor. Hatta site ana sayfasındaki anketde deistlerin tahminimin üstünde oranda çıktığını itiraf etmeliyim.
cevaplar iyi ama tatmin edici deil her neyse sanırım bunun için kapsamlı bir yayın okumalıyım teşekkürler ancak son bir soru her hangi birsimgesi sembolü var mı gerçi düşünürsek olmamalı gibi geliyo sonuçte değmez gibi anlayış var sanki...
tamam yukarıdaki soruyu es geçiyorum 4 gün oldu yanılmıyosam ama cevap gelmedi belki deizm büyü ya da onun gibi doğaüstü olaylara ne dior??
Geçmiş ölüdür;sadece arada sırada cesedi kokar
Konu murted tarafından (30-07-2011 Saat 15:43 ) değiştirilmiştir.
Sebep: İki kısa ileti birleştirildi.
Bu konu hakkında kapsamlı bir yayın olacağını sanmıyorum, deizm de ateizm gibi kuralları ve belli bir öğretisi olmadığından deistler de belli sınırlar içerisinde farklılaşabilirler, eminim büyü benzeri "güç" lere inanan deistler vardır. Ama deizm herhangi bir konuda birşey demediği gibi büyüye de birşey demez...
Allah,vardır,evreni ve insanı O,yaratmıştır.Fakat yaratıktan sonra Tanrı'nın yaratması devam etmiyor. Yani Tanrı,evren ve insanla ilgilenmiyor,müdahale etmiyor,gözetim ve kontrol altında tutmuyor. Tabiat ve yaratıklar kendi kendine işliyor.Allah, ötelerin ötesinde-evrenin dışında-duruyor ve sadece ilk yaratmayı O yapıyor,sonra emekliye ayrılıyor.Sanki bir mimar gibi evi yaptıktan sonra evi kişiye veriyor ve ilgisini kesiyor. Tanrı,insanla ilgilenmediği için Kitap ve peygamber göndermez;insanın duasına cevap vermez.Çünkü insan kendi çaresine bakmalıdır. Örn:yağmur ve benzeri olaylar kendi kendine yağıyor,Tanrı karışmıyor..İnsanlara din,kutsal kitap göndermiyor v.b.
peki evren kendi kuralları ile devam ediyor ancak bu devamlılık esnasında hayvanlar bitkiler pek çok olgu meydana geliyor acaba diyorum büyü ya da herhangi bişey bu kozmik döngü içerisinde oluşuma gelmiş olabilirmi
peki evren kendi kuralları ile devam ediyor ancak bu devamlılık esnasında hayvanlar bitkiler pek çok olgu meydana geliyor acaba diyorum büyü ya da herhangi bişey bu kozmik döngü içerisinde oluşuma gelmiş olabilirmi
BİR AYRAN ALIN ELİNİZE VE BİRDE TUZ SONRA TUZU ALIN VE AYRANIN İÇİNE ATIN VE KARIŞTIRIN NE OLACAK TUZ KAYBOLACAK SİZE SORUYORUM TUZ NERDE TABİKİ HERYERDE İŞTE ALLAHTA HERYERDEDİR
Bende deistim.Şunu diyebilirim,Deizmde yalnızca Tanrı kavramı ortaktır diğer görüşler göreceli olabilir.Ayrıca;
17. Yüzyılda Fransa ve İngiltere'de ortaya çıkan bir anlayıştır. Bu görüş, Tanrı'yı akla dayanarak açıklamak ister. Dindeki mucizelere, boş insanlara karşı çıkarak batıl görüş ve dogmalardan insanı koruyarak, insanların din çerçevesi içinde akıllı, bilgili ve sorumlu biçimde davranmalarını amaçlar. Deizm, laikliğin doğması ve gelişmesinde etkili olmuştur.
Deizm'e göre Tanrı, ilk neden olarak evreni yaratmıştır. Tanrı, varlık düzenini bir kere yaratmıştır ve daha sonra müdahale etmesi akla aykırıdır. İnsan için en önemli ödev, Evren'i ve yasalarını akıl yoluyla bilmek ve anlamaktır. Dinlerdeki duygusal ve akla aykırı Tanrı kanıtlamaları gereksizdir. Bu görüş, Cherburi, J. Locke, J.J. Rousseau ve Voltaire tarafından temsil edilmiştir. Ayrıntılara buradan bakabilirsin.http://tr.wikipedia.org/wiki/Deizm