Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 10-06-2009, 16:22
digeri_1 digeri_1 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart İsa-Musa-Davut arasında Benzelikler var Mı ?

yada isanın musa ve davutla olan benzer yönleri ..sizin dikkat ettikleriniz neler ?
Alt 10-06-2009, 17:07
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Bence pek benzer yanlari yoktur. Farkli kisilikler olarak cizilmislerdir. Musa ve Davut sert karakterlidir, saldirgandir. Musa bu yapisindan dolayi cinayet isler, Davut da hem cinayet isler, hem de öldürttügü adamin karisini alir. Isa yumusak baslidir, sürekli sevgi sözcükleri söyleyerek dolasir.

Hepsinin benzer bir yanlari vardir. Delice inanirlar. Tanrilari ne derse onu yaparlar, ama buna ragmen günaha girmekten kacamazlar. Her ücü de tanrilari tarafindan yukari alinir. Musa ve Davut suc isler, o yüzden. Isa, anlatilana göre suc isledigi icin degil, ama diger insanlarin suclarini üstlendigi icin ceza ceker.

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 10-06-2009, 17:52
elcihanaferin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
elcihanaferin elcihanaferin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sn. Natan,

Şu sıralarda 'İsa Mesihin Kişiliği' başlığında yaptığım derlemeden bildiğim kadarıyla ilk Hıristiyan yazarlar gospel veya mektuplarında inanılmaz biçimde bütün Eski Ahitteki belli unsurları çarpıtarak İsa ve ona ait unsurlar için yeniden yorumlamışlar. Mesela su, vaftiz için kullanılmış. Ağaç ve tahta ise haç için kullanılmış. Bundan Musa da (İbrahim, Hanok, Daniel vs peygamberler de) payını almış.Hepsi bir şekilde İsa'nın gelişinin işaretini vermişler.

Eski Ahit'e göre Mesihin gelişinin işaretlerinden birisi Davut'un soyundan ve Davut'un şehrinde geliyor olması. Bu yüzden Evanjelik Gospel yazarları acayip atraksiyon yapmışlar.

Ancak bundan başka bir şey bilmiyorum. Anlaşılan sizin aktaracaklarınız var. İlginç konu. En iyisi sizi izleyelim

.

Açıklık gerçeğin vazgeçilmez koşuludur.
Alt 10-06-2009, 17:58
Akhenaton
Üye Değil

Sallama bir başlık olmuş.
Alt 11-06-2009, 01:07
Paolo Paolo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Paolo - MSN üzeri Mesaj gönder

Mesela Musa peygamberde Mesih İsa gibi liderdi.Davutta cesurdu.
Alt 11-06-2009, 15:08
Üye

sn sargon

ben bazı fikirlerinize katılıyorum ancak bence pek çok benzer noktaları var . eski karakterlerin evrimiyle daha iyi karakterler oluşturulmuş mudur yoksa tarihsel kişiler midir bu konuda bir yargı verecek bi potansiyelim yok .

sn elcihananaferin

başlığınızı ilgiyle takip ediyorum ancak eleştiriler hep olumsuz yönde
biraz daha iyi enerji üzerinde durulsa ne biliyim daha hoş omaz mı ?

sm akhenaton

başlık "sallama" mı olup olmadığı biraz sonra ortaya çıkacak acele etmeyin . burda bazı üyelerle bilgi paylaşımında bulunmayı düşünüyoruz sizin gibi önyargılı &yargıç bir profil çizmiyoruz .

sm paolo ,

ben süleyman hakkında dadüşünmüştüm ancak kitabı mukaddesten çok fazla bir veri elde edemedim . güzel saatler harcadım ancak sadece süleymanın hikmetli sözleri üzeine bir benzerlik kurulabilir diye düşündüm. paylaşımınızı beklerim .
Alt 11-06-2009, 15:09
Akhenaton
Üye Değil

Natan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
sm akhenaton

başlık "sallama" mı olup olmadığı biraz sonra ortaya çıkacak acele etmeyin . burda bazı üyelerle bilgi paylaşımında bulunmayı düşünüyoruz sizin gibi önyargılı &yargıç bir profil çizmiyoruz .

.
Biraz acele edinde okuyalım, arada kaynayıp gidecek.
Alt 11-06-2009, 15:32
Üye

İsa- Musa arasındaki bazı benzer noktalar

--> ikisi de bebekken zalim kabul edilen bir hükümdar tarafından öldürülmekten kurtulmuştur.

-->ikiside suyla ilgili mucizeler yapıyor. isanın ilk mucizesi suyu şaraba çevirmektir örneğin. suyun üstünde yürümesi vs. musaya baktığımızda kitabı mukaddeste ilk mucize yapan peygamber olduğu kabul edilir.

-->ikiside tanrılarına hizmet etmek için yüksek knumlarnı bırakmışlar.

-->ikisininde seçilmiş ,meshedilmiş kişiler olduğu idda edilir.

-->ikiside tanrılarının "adına" geldiği yazılıdır.

-->kitabı mukkadste ikisininde yumuşak başlı olduğu yazılıdır. her nekadar musa katı sert bir kişik yansıtıyorsada.

-->ikiside "büyük toplulukları" doyurmuştur .

-->ikisininde tanrının sadık şahitleri&tanıkları olduğu yazıldır.

-->ikisininde bedenleri ölümlerinden sonra ortadan kaybolmuş & tanrı tarafından alınmıştır.

-->ikiside "aracı" olarak adlandırılıyor.

-->ikiside peygamber olarak adlandırılıyor.

-->ikiside "kurtarıcı" olarak niteleniyor. musa israiloğullarının ,isa ise tüm insanlığın kurtarıcısı olduğu yazılıdır.

İsa ve Davut Arasındaki Benzer Yönler

--> ikiside aynı kentte doğmuştur. bildiğim kadarıyla teologlar Davut'un isadan 1500 yıl önce aşadığını idda ediyorlar.

-->isa arkadaşı Yahuda İskaryot'un ihanetine, davut ise danışmanı Ahitofel'in ihanetine uğrar.

-->ikiside tanrının mabetleri için duyarlılık gösterdiği yazılıdır.

-->ikiside "çoban"dır.davut bu mesleği yapıyordu . isa ise manevi anlamda takipçilerinin çobanı olduğunu söylemiştir.

-->ikiside sn . Paolonun dediği gibi cesur bir kişilik olarak sergilenmektedir.

--> ikiside "zafer kazanan kral "olduğu yazılıdır.

not: kitabı mukkadddesten hala araştırmaktayım .şimdilik bu kadarını yazabildim. süleyman peygamberin isayla bir benzerliği olup olmadığını ben sonra yazmayı düşünüyorum. ama siz yardımcı olabilirsiniz tabiki

ve ayetleri yanlarına yazmadım. istediğiniz noktayı belirtebiirsiniz , yazarım .

esenlikle

Konu Natan tarafından (11-06-2009 Saat 15:45 ) değiştirilmiştir.
Alt 11-06-2009, 16:10
Paolo Paolo isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Yasaklandı

Paolo - MSN üzeri Mesaj gönder

Özdeyişler bölümü okuyabilirsin sülayman peygamberle ilgili olarak.Bazı tespitleriniz yanlış.Mesih İsa ve Musa peygamberle ilgili olarak.Mesih İsa peygamber değildir.Zaten Musa pey. Yahve(Mesih) adına gelmiştir.Mesih İsa öldükten sonra ölüler diyarına gitmiştir.Diğerlerin katılıyorum.Davut peygamberle iligli söylediklerinize aynen katılıyorum.
Alt 11-06-2009, 20:10
Üye

Paolo´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Özdeyişler bölümü okuyabilirsin sülayman peygamberle ilgili olarak.Bazı tespitleriniz yanlış.Mesih İsa ve Musa peygamberle ilgili olarak.Mesih İsa peygamber değildir.Zaten Musa pey. Yahve(Mesih) adına gelmiştir.Mesih İsa öldükten sonra ölüler diyarına gitmiştir.Diğerlerin katılıyorum.Davut peygamberle iligli söylediklerinize aynen katılıyorum.
sn paolo

tavsiyeniz için teşekkür ediyorum . süleyman hakkında sonra yazmayı düşünüyoru . kitabı mukaddesi bilirim. siz de paylaşırsanız ortaya güzel şeyler çıkarabiliriz.

musa ve isa bölümünde tam olarak neye katılmıyorsunuz ? isanın tanrısal kişiliğini musanın peygamberliğine indirgememe mi ? elbette isanın musadan farklı olarak tanrısal doğası da yazlıdır anak ortak yönleri yazdım. ve ayet yazmaya gerek var mı bilmiyorum ancak kitabı mukaddes isanın tanrısal doğasının yanına öğretmen, iyi&etkili bir konuşmacı , aracı ve peygamber vasfınıda belirtir.

sizin de bilmeniz gerekiyor . istediğiniz zaman ayetlerle temellendirebilirim .

Önerilen Siteler