14-06-2009, 16:59
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Tanri ile Insanoglu Neden "Ugrasiyor?"
Saygideger arkadaslar;
Insanoglu; dusuncesinde yaratip, ortaya tanri diye bir kavram atmis. Iyi guzelde; peki neden bu insanoglu, ustelik kendi ortaya attigi tanri ile ugrasiyor?
Aslinda; tanri ile ugrasmanin en buyuk zarari; birey olamamak. Cunku cok basit, herhangibir sorunda; ya tanriya siginilir, ya da tanriya cikisilir. Tanriyla ugrasmanin diger bir zararida; kendi kontrolunu kendin uzerine alamamak. Ustelik hem ortaya atilmis ve kavram olarak var olan; bir soyutun; hangi temelde varligini veya yoklugunu ispatlamaya calisiyorsunuz?
Kavram; soyut, ve inanc oldugu icin; konu; ideolojik dogrusalligini, varlayarak ya da inanarak, ya da yoklayarak ya da inanmayarak dogrulamak mi? Kime ve neden?
Bilimin epistemolojinin konusu olmayan tanrinin tartismasi kime ne kazandiriyor?
Ustelik; bu dogruluk savasinda; kimse kimseye kendi dogrusunu kabul ettiremiyecegine gore.
Bence; tanri kavrami yerine; daha insana yakisan;mesela, sevgi kavramiyla ugrassaniz, en azindan insansal ve evrensel sevginin belki ortaya cikma olanagi olur. Tanri kavramini; hangi sifatla tartisiyorsunuz? Insansal mi? evrensel mi?, bireysel mi?
Ya da; daha gercekci olarak; tanriyi konusturacaginiza ve "tanri boyle diyor" diyeceginize; kendi oz iradenizin soylemini dile getirseniz, yani "ben boyle diyorum" diye.
Neyse; bu sorunun cevabini, birazda okuyucu yazarlara birakalim. Bakalim nasil cevaplar gelecek? Gerekirse ben devam ederim.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

14-06-2009, 17:08
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sevgili ve çok değerli evrensel-insan.
Tanrı kavramı, insanların bilgisizliği ve kendisinden daha güçlü bir varlığa sığınabilme çabasının bir ürünüdür. İnsanlar Tanrı kavramını tek yönden inceleyemezler.. Sıralamış olduğunuz üç sıfat da, birbirine bağlıdır.. Yıllardır bir Tanrı'ya inandım. Ama baktım ki; kendi öz benliğime uzağım, kendi öz benliğimle bütünleşemiyorum.. Baktım ki, objektif olamıyor, gerçekçiliği kendime şiar edinemiyorum. Ne zaman, ben böyle düşünüyorum dediysem, kontrol benim elime geçti.. Sağlık bir birey olmanın güzelliğini o zaman daha iyi anladım..
saygılarımla.
|

14-06-2009, 17:14
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sizin adınıza sevindim sevgili felsefeci 87...
Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
|

14-06-2009, 17:19
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
nogada´isimli üyeden Alıntı
Sizin adınıza sevindim sevgili felsefeci 87...
|
Teşekkürler ama hangi konu hakkında?
|

14-06-2009, 17:24
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Felsefeci 87´isimli üyeden Alıntı
Ne zaman, ben böyle düşünüyorum dediysem, kontrol benim elime geçti.. Sağlık bir birey olmanın güzelliğini o zaman daha iyi anladım..
saygılarımla.
|
Bu konuda...
Görmeyipte Korktuklarımız Sevmediklerimiz,Görmeyipte Sevdiklerimiz İnandıklarımızdır...!!!
|

14-06-2009, 17:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Sayın evrensel-insan aslında her şey bireyin mücadelesi ile ilgili.Kendisini gerçekten tanıyan ve anlayan insan Tanrı'yıda anlamış olur.Eğer bu dünyada iyi ve doğruları biliyorsak ki herkez biliyor.İnsanlar bir şeyi yanlış yaparlarken egolarını bir kenera atacak olursak herkez yaptıklarının yanlış olduğunu bilir,iyi veya kötü arasında bir seçim ve bir arınma yapabiliriz.Birey olduğumuzda ve tümüyle hür ve özgür bir çok şeyi idrak etmiş ve kendimize yön verebilmiş isek Tanrıyıda o derece anlayabiliriz.
Kendini tanıyan Allahı tanırad burdan gelen bir yansımadır.Yani aslında biz şu ainatta ufacık bir noktayı simgeliyor olsak bile o kadar çok benzerlikler ve tecelliler varki adeta küçük evreni oluşturmaktayız.Bu evrenin merkez noktasında biz kendimiz varız.
Bakın siz olduğunuz için ben bu yazıyı yazıyorum,siz olduğunuz i.in bu forum var sizin pencerenizden dünyaya baktığınız her şey siz olduğunuz için var.
Hepimiz kendi bilgisayarlarımızdan dünyaya bağlanıyor,ortak bir yerde buluşup sohpet ediyoruz ama herkez ortak bir alanda olmuş olsada farklı yerlerden bağlanıyoruz.İşte her insanın penceresi farklı kendi baktığı penceredeki manzara ona göre güzeldir ve özeldir,diğerleri o manzarayı kendi pencerelerinden gördüğü için sizin nasıl gördüğünüzü layıkıyla kavrayamazlar,hatta kimileri göremezler bile.
Biz birbirimizin manzarasını gölgelemediğimiz sürece herşey güzel olacaktır.Unutmayın bu dünya ve kainat siz olduğunuz için var en azından size göre.
Saygılarımla...
|

14-06-2009, 18:09
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Saygideger nogada;
Iyiler, kotuler; dogrular, yanlislar v.s. goreceli degisken ve soyutturlar. Dolayisiyle bu kavramlarin ifadesinin evrensel bir ortakligi yoktur ve olamaz.
Konu gerceklerdir. Gercekci olabilmek te; hem kendinden hem de herseyden bagimsiz olan soyut ve somut kavramlari, olgulari; sosyal-siyasal-toplumsal, etiksel ve epistemolojik olarak sistemlesmis duzenlasmis ve kisinin kisiselliginin kimligini de olusturan bu soyut degerleri de; disaridan bakis acisi ve notr algiyla, yorumsuz, dogrusuz, osuz, busuz, oldugu gibi algilamak gerekiyor.
Eger gercekler; gercekci olarak algilanmaz ve her ideolojik inancsal dogrusallarin dogruluklari temelinde carptirilir ya da yonlendirilmeye calisilirsa; iste bugunku dunyanin kaosuna ve insandisi insanlik disi gorunum ve ozune ulasiriz.
Onemli olan; bu kaosu, sorunu, problemi; gercekci olarak ortaya koymak ve cikarsama-curutme metoduyla insan ve onun insanligina gore kokten yenilemek ve yonlendirmektir.
Iste bu da once birey bilincine varmis bir bireyin, bireysel dusunce ve davranisindan baslar ve dalga dalga yayilir.
Saygilarimla;
evrensel-insan
Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
|

14-06-2009, 18:26
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
''Bu evrenin merkez noktasında biz kendimiz varız.''
Kendini evrenin merkezi olarak görmek büyük bir yanılgıdır
''Bakın siz olduğunuz için ben bu yazıyı yazıyorum,siz olduğunuz i.in bu forum var sizin pencerenizden dünyaya baktığınız her şey siz olduğunuz için var.''
Herşey bizden bağımsız olarak vardır,sen olmasanda dünya dönmeye devam eder,mezarlıklar nice vazgeçilmezle dolu
İşte her insanın penceresi farklı kendi baktığı penceredeki manzara ona göre güzeldir ve özeldir,diğerleri o manzarayı kendi pencerelerinden gördüğü için sizin nasıl gördüğünüzü layıkıyla kavrayamazlar,hatta kimileri göremezler bile.
Ev hapsinden kurtulun ,dışarı çıkın ve dünyayı olduğu gibi görün isterim,dar bir pencereden dünyaya bakıyor olmak üzücü ,gerçekleri göremezsiniz.
Biz pencereyi de camı da kırmışız ,daha net görebilmekteyiz olanı biteni ve gelmekte olanı.
''Unutmayın bu dünya ve kainat siz olduğunuz için var en azından size göre.''
İşte inancın kaynağı egosentrizim ,yok olmanın dayanılmaz zorluğu.
Siz var olmadan öncede dünya vardı,en azından bunu biliyoruz,FSM 1453 te size danışmadan İstanbulu fethetmiş
''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
|

14-06-2009, 18:38
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Dediklerimden tek bir şey anlamamışsınız
Saygılarımla...
|

16-06-2009, 15:49
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Rab insanı sevdiği için uğraşıyor.Nasıl bir anne çocuğu ile uğraşırsa.İnsanın mahvolmasını istemiyor.
|