Efendim yemek yapmaya meraklılar için, yeni keşfettiğim bir içecek tarifini paylaşmak isterim. Tarifi Türabi Efendi'nin Osmanlı Mutfağı adlı kitabında buldum. Çok basit ve tarafımdan denenip beğenilmiş bir tarifdir. Türabi Efendi'nin kitabı yabancı dilde yapılan ilk Osmanlı yemek kitabıdır. 1864'de Londra'da basılmıştır. Ben Dönence'nin bastığı kopyadan aktarıyorum:
MALZEMELER- 1,5 su bardağı limon suyu
- 1,5kg toz şeker
- 1 yumurta akı
- 4 su bardağı su
HAZIRLANIŞI
Şekeri iyice çırpılmış yumurta akı ve suyla bir tencereye koyun ve iyice karıştırarak ateşe oturtun.
Kaynamaya başlayınca köpüğünü alın. Koyulaşınca limon suyunu ekleyip yarım dakika daha kaynattıktan sonra ateşten alın. Soğumasına yakın temiz bir bezden süzüp şişeleyin.
Kullanacağınız zamana kadar mantarı kapalı olarak saklayın.
Denemelerim sonucunda tarifin benim için fazla tatlı olduğu sonucuna vardım ve limon suyunu 3 katına çıkarıp, şekeri 3 kat azalttım ve kendime göre muhteşem sonuca ulaştım(suyuda biraz artrmak lazım). Süzme için kahve kağıdı kullanmayın yırtılıyor. Tülbentten ya da bezden süzdükten sonra, biraz bekletip buzdolabına koyun, ertesi gün en altta biraz çökelme oluyor, dikkatlice üst tarafı başka kaba aktarın ve altını dökün ya da için bilmiyorum

Ben döküyorum. Misafirlere verince delirdikleri bir tarif olduğunu gördüm. Çok da serinletici.
Afiyet olsun...