Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Turan Dursun Sitesi Topluluğu > Servis Şartları & Site Duyuruları > Yeni Üyeler

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 27-06-2009, 04:13
toli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
toli toli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Yorumlar, Düşünceler, Sorular..

Öncelikle herkesin kendi düşüncesini özgürce dile getirebildiği, beyin fırtınası, bilgi alışverişi yapılabildiği böyle bir forum açtığınız için tebrik ediyorum.. Uzun yıllardır varmış fakat ben yeni keşfedebildim.. Aslında arayıp da kendi çevremde bulamayacağım bir ortam olmuş..

Son okuduğum konu başlığından gördüğüm 'uğraşmak' kelimesinden başlamak istiyorum .. Benim de çoğu zaman kendime sorduğum soru 'Neden uğraşmak zorundayız?' diye başlayıp giden 'Neden' ' li sorular.. Benim sorum ise temelde yatıyor aslında.. Dinlerde inanışlarda değil.. 'Tanrı bu kadar büyük, yüce bir güç, bir varlık.. Öyleyse neden evreni insanlığı, canlıları vs.. yaratmak istesin?' O kadar yüce bir varlığın egolarını tatmin etme gibi bir sorunu olmamalı..

Bu sorudan yola çıkarak semavi dinlere baktığımda bir çok yasaklama, ibadet, KORKUTMA, 'eğer ödevini yaparsan sana şeker alacağım, yapmazsan sınavları geçemezsin sana dışarı çıkmama cezası!' politikaları.. O kadar büyük bir gücün bu tarz bi politika yanlısı olacağını düşünmüyorum.. Müslümanlar bu konu hakkında 'Bir adadasın ve her şey sana ait, ev yapıyorsun hayatını geçiriyorsun ama kimse yok, sıkılırsın.. Var olduğunu kanıtlayacağın bir şeylere, -varlıklara- ihtiyaç duyarsın' gibi açıklamalar getiriyor ama böyle bile olsa dediğim gibi Tanrı çok büyük bir güç, her şeyin yaradanı, neden böyle bir şeye ihtiyaç duysun.. Burda Tanrıyı insan sıfatı olarak değerlendirmiş olmuyor muyuz? Ve burdan da yola çıkarak Tanrının cennet cehennem gibi bir ödül-ceza olayına da ihtiyacı olmamalı.. -Ve burdan yine başa dönüyoruz- dolayısıyla yasalara, yasaklara, dinlere ve insanlara ihtiyacı olmamalı.. Hadi Allah varlığını göstermek istesin -ki bu bana insan olarak düşündüğümde normal geliyor- peki bütün canlıları yaratıp mutlu mesut şekilde bir yaşam sunamaz mıydı.. Veya cennet cehennem muhabbetinde -günahkarlar 'SONSUZA' kadar cehenneme iyi iş yapanlar iman edenler cennete gidecekler- bu da bana insancıl bir yaklaşımın, dünya hayatını düzene sokmak için üretilmiş bir caydırma olgusu gibi geliyor.. Kadınlara bakış açısı konusuna hiç girmiyorum.. İbadet-iman etmek konusunda ise yine 'ego' diyorum ihtiyaç olmamalı..

Bunlar en son düşünülecek konu benim düşüncemde sorun dediğim gibi temelde.. Tüm bunlara ihtiyaç olmamalı ve bütün bunları yaşamak zorunda olmamamız gerektiği.. Bütün bu cehennem korkusu, cezalar vs.. Ayrıca kimin cennet cehenneme gideceği belliyse dünya yaşamının gereksiz olduğu.. Bu konudaki dünya hayatının insanın yaptığı şeyler ve aldığı ceza- ödül için kanıt olduğu konusu da bana saçma geliyor..

Ölüm sonrası yaşam olayında da, 'madde yoktan var; vardan yok edilemez' maddenin yok olmadığı görüşüne göre inanıyorum.. Burda şöyle bir ikilem var.. Beden ve ruh.. Madde kuramına göre öldüğümüzde bedenimiz yok olmayacak sadece en küçük moleküle parçalanacak.. Ölüm sonrası yaşam dediğimizde de işin içine ruh giriyor ve ruh kavramı da insan için var olan bir olgu.. hayvan ve bitkide ruhtan bahsedilemez.. Yoksa onlar da mı paylaşamadıkları ciğer için sorgulanacaklar?

Son olarak deist-teist-agnostik.. ya da müslüman- hristiyan.. vs.. gibi kategorilere koymuyorum kendimi.. Çünkü öyle yaptığımda ucu açık bırakılmış olsa da bir görüşe bağımlı olmak icabediyor.. Bu durum ise beni sınırlar..Eğer müslümanlık vs bunları din olarak görmüyorsan diğerlerini de din kategorisi içine sokmam -ki onların felsefi akım olduğunu düşünüyorum- bu kavramlar din olarak geçtiği için yorum yapıyorum.. Ateistlikten ise bunlardan tamamen farklı yerde çünkü onda zaten temelde inançsızlık var, temelden kestirip atılmış..

Bir de müslümanların bazı konularda çok sinirlendiğini gördüm.. Sizleri bilemem ama çoğu müslüman içinde -kendine bile itiraf edemese de- şöyle düşünür: 'İnanmayanı, 'hak yolu' na döndürürsem çok büyük sevap kazanırım cenetin kapıları bana açılabilir'.

Biraz uzunca bir giriş oldu, bir konu başlığı altında görüşlerimi yazacaktım ama kendi düşünce ve görüşlerimi belirtmek istedim ayrıca kendi sorularımda sizlerin görüşlerini almak.. Konuyu bağlamak istedim ancak sonunu göremedim o yüzden yarıda kesiyorum farklı forumlara bırakıyorum
Alt 27-06-2009, 05:33
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger toliveistodie;

Sitemize ve aramiza hosgeldin.

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 27-06-2009, 06:27
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Dinlerden ozgur insanlarin sitesine hos geldin. Umdugundan da fazlasini bulavagina eminim.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 27-06-2009, 10:48
aydoe - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
aydoe aydoe isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Hoşgeldin toliveistodie,
Kalıcı katılımcı olmanı ve katkılarını bekleriz.
sevgilerimle

''asla değişmeyecek hükümler getirdiğini iddia etmek,aklın ve ilmin gelişimini inkar etmek olur''
Alt 27-06-2009, 19:04
İvan Karamazov İvan Karamazov isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

hoşgeldin toliveistodie
Alt 27-06-2009, 19:40
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Ilginc bir yorum toliveistodie (yahu bu kadar zor isimleri nasil buluyorsunuz )

Tanrilarin insanlari neden yaratmis oldugu konusu üzerinde düsünülmeye deger bir konu. Hatta degisik dinlerdeve mitolojilerde buna nasil bir aciklama getirilmis oldugunu arastirmak bile sanirim ilginc seyler cikaracaktir. Müslümanlarin aciklamasi tanrinin kendisine itaat edecek, ona bagliliklarini gösterecek yaratiklar yapma ihtiyaci seklinde ise, ki tam emin degilim, oldukca tutarsiz bir aciklama gibi görünüyor.

Sümer tanrilarinin neden insanlari yarattigi tartismali, cünkü mitoloji zaman gectikce degisiyor, yeni öyküler doguyor. Birine göre tanri insanlari hizmetlerini görsünler diye yaratiyor. Bizim hayvanlari ehlilestirmemiz gibi yani. Birine göre ise bir yarisma var. Tanrilar icki alemi düzenliyor. Enki kafayi biraz fazla cekiyor. Nammu ile yarisa giriyor. Nammu bir insan yaratiyor. Enki bende yaratirim diyim ise kalkisiyor, ama hep bozuk bozuk yaratiyor. Bir de böyle bir öykü var.

Yunan mitolijisinde insanin yaratilisi sanki biraz kazara olmus yada tanrilar arasindaki rekabette bir tanrinin kendi safina birilerini cekmek icin yaratmis oldugu seklinde öyküler var.
http://www.toplumdusmani.net/modules...?articleid=640

Tevrat'ta hicbir aciklama yok. Sadece tanri insani yaratiyor, ona kendi ruhundan üflüyor.

Kuran'da da kendime bir halife yaratayim diyor. Tevrat'taki ruh üfleme olayina benziyor. Tabii burdaki sorun su: Insanlar neden cocuk ister, soylari devam etsin diye. Tanrinin soyunu devam ettirme sorunu olmamasi lazim, ama halife istiyor, ruhu kaybolmasin, baskalarinda kalsin istiyor. Ilginc..

Tanrilar neden insan yaratmayi istediler acaba? Iyi bir soru..

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 27-06-2009, 19:48
Titan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Titan Titan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hoşgeldin toliveistodie...

"Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar"

Ernesto Che Guevera
Alt 27-06-2009, 21:38
toli - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
toli toli isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Hoşbulduk.. Selamlar herkese

Kuran' da şöyle geçiyor:
'Ben insanları ve cinleri, ancak (sadece)bana kulluk etmeleri için yarattım.'

Burdan yola çıkarak da yaradılış sebebimiz İslam' a göre yalnızca kulluk etmek ki benim gözümde -her ne kadar Müslüman' lar kabul etmese de- kulluk=kölelik.. Kölelikten bir yerde ayrılıyor o da Tanrı' nın iradeye sahip olmamızı istemesi.. Tabii yine İslamiyet' te irademizi kullanmanın bir sonucu var, 'cehennemde yanmak'.. 'Yanmak' kelimesi biraz yüzeysel onu 'cehennemde çeşitli işgencelere maruz kalmak' olarak değiştiriyorum..

Başta bahsettiğim gibi temelde benim sorularım.. Tanrı' nın bizi yaratarak kulluk etmemizi isteyeceği kadar egoist olduğunu sanmıyorum.. Bakıyoruz evren ne kadar gizemli ve büyüleyici bir yer.. Sürekli yeni bir şeyler öğreniyoruz, bilginin sonu yok, aynı zamanda canlılar.. Hepsinin bi düzeni var çok muhteşem bir şekilde yaratılmış.. Bir çok gizem var ve insanoğlunun çözebildiği çözemediklerinin yanında solda sıfır kalır.. Bu nedenlerden ben Tanrı' nın varlığına ve onun çok büyük bir güç olduğuna inanıyorum.. Böyle bir güç ancak bir şeyler yaratıp belli bir düzen kurup mutlu mesut bir yaşam kurabilir diye düşünüyorum.. Neden kötülük-iyilik, cennet-cehennem var.. Bu konuyu da şöyle düşünüyorum iyilik varsa kötülük de olacaktır elbet.. Karşıt kavramlar olmalıdır ama bu insancıl bir düşüncede böyle Tanrı katında ise her şey farklı olmalı.. Burdan da yine başa dönüp yaradılış konusuna kafam takılıyor.. Madem Tanrı insanı yarattı ki yaratılmış olmak benim açımdan kabullenilebilir bir kavram, yaratılmış olmayı hiç olmamamış olmaya tercih ederim(hiç olmama kavramı, ruhumun olmadığı zamanlar konusu da ayrı bir tartışma). Bu Tanrı' nın başlangıcı sonu yok kavramı da benm için büyük bir tartışma konusu.. Yani sonsuz başlangıç ve sonsuzluk.. Bu da Kuran' da: Allah insanın beynini kısıtlı kavramları anlayabilecek şekilde yarattı gibi bir şekilde geçiyor tam olarak hatırlamıyorum..

Mitoloji konusu da bana hep gizemli ve bilinmeye değer hikayeler gibi gelir çünkü orda Tanrı değil Tanrı' lar vardır.. Bense tek bir Tanrı' nın olduğunu düşünüyorum.. Bu nedenle mitoloji hiçbir anlamda benim sorularıma cevap olmuyor.. Sadece bir takım kehanetler ve efsaneler topluluğu ama okumaktan çok hoşlanırım sargonun bu verdiği link de okunmaya değer Bazı insanlar da yaradılış konusunda 'Tanrı egolarını tatmin etmek için ve ordan bize gülmek için, sıkıntısını gidermek için yarattı' derler bu da bence tamamen yüzeysel bir görüş..

Önerilen Siteler