Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 12-08-2009, 20:43
ugurce82 ugurce82 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

Standart secde

Yusuf Suresi, 4–6 : Babacığım, gerçekten ben (rüyamda) on bir yıldız, Güneş'i ve Ay'ı gördüm; bana secde etmektelerken gördüm demişti. (Babası) Demişti ki: Oğlum, rüyanı kardeşlerine anlatma, yoksa sana bir tuzak kurarlar. Çünkü şeytan, insan için apaçık bir düşmandır. Böylece Rabbin seni seçkin kılacak...”

Bu rüyadan sonra abileri Yusuf'u bir kuyuya atar, gömleğini de kana bulayarak, Yusuf'u kurt kaptı diye babalarına yalan söylerler,daha sonra ise bir kabile Yusuf'u bulur ve köle olarak Azizeye satar, Azize ise Yusufa göz koyar, onu elde edemeyeceğini anladığı zaman çeşitli kumpanyalarla onu hapse attırır, daha sonra ise Yusuf hapisteyken bir ruya yorumu ile halkı açlıktan kurtarmış ve maliye bakanı olmustur.Yusuf'un yıllardır özlem duyduğu ailesi zahire almak için Mısıra gelirler,Yusufla karşılaşırlar ve bu durum Kuranda şöyle anlatılır,

Yusuf Suresi, 100 : Anasıyla babasını yüksek bir taht üzerine oturttu ve hepsi birden Yusuf için secdeye kapandılar. Bunun üzerine Yusuf dedi ki: "İşte bu durum, o rüyamın çıkmasıdır. Gerçekten Rabbim onu hak rüya kıldı. Şeytan benimle kardeşlerimin arasını bozduktan sonra, beni zindandan çıkarmakla ve sizi çölden getirmekle Rabbim bana hakikaten ihsan buyurdu. Doğrusu Rabbim dilediğine lutfunu ihsan eder. Şüphesiz O, her şeyi bilir, hüküm ve hikmet sahibidir."

Ayette görüldüğü üzere Yusufun ailesi onun önünde secde ediyor,müslümanlar bir insanın başka bir insan önünde secde'ye kapıldığını gördüklerinde kendilerini nasıl hissederler? ve aşagıdaki ayetlerde de görüldüğü Allah kendi dışındaki varlıklara secde edilmesini yasaklıyor ve bu durumu şirk olarak görüyor.

Neml Suresi, 24-25 : Onu ve kavmini, Allah'ı bırakıp da Güneş'e secde etmektelerken buldum, şeytan onlara yaptıklarını süslemiştir, böylece onları (doğru) yoldan alıkoymuştur; bundan dolayı onlar hidayet bulmuyorlar. Ki onlar, göklerde ve yerde saklı olanı ortaya çıkaran ve sizin gizlediklerinizi ve açığa vurduklarınızı bilen Allah'a secde etmesinler diye.

Fussilet Suresi, 37 : Gece, gündüz, Güneş ve Ay O'nun ayetlerindendir. Siz Güneş'e de, Ay'a da secde etmeyin. Allah'a secde edin, ki bunları Kendisi yaratmıştır. Eğer O'na ibadet edecekseniz

Bunları söyleyen Allah neden Yusufun önündeki secde gösterisine izin verdi?
Alt 12-08-2009, 20:59
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Güneşe secde etmenin bir anlamı vardır. Güneşin ilk ışıkları yer yüzüne, toprağa değdiğinde yapılan bir tapınmadır bu. Hayat kaynağı olduğundan, bereket verdiğinden, ışık verdiğinden, o gün de doğmamazlık etmediğinden v.s. güneş ışığına alın sürülen bir ritüel.
İslam'daki secdeye anlam katmak için sonraki yüzyıllarda kafa yorulmaya başlanılmış. Kur'an'da da hadislerde de secdenin anlamına ilişkin bir açıklamaya rastladığımı hatırlamıyorum.

Yusuf suresindeki şu cümle ilginç geldi bana:
Güneş'i ve Ay'ı gördüm; bana secde etmektelerken gördüm demişti.
Hayal etmeye çalıştım. Güneş ve ay bir çocuğa nasıl secde ediyor olabilir diye.
Güneş dizlerini kırıp yere (?) (dünyaya?, fezaya?) dayıyor, sonra alnını (?) (perçemini, helyum patlamalarını?) yere(?) (dünyaya? fezaya?) mı dayıyor, nasıl oluyor hakkaten bu güneş ve ayın secde edişi?

@uğurce82, Azize kim yahu? Satın alan Aziz ve göz koyan Aziz'in kırısı olmasın o? Züleyha?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 12-08-2009, 21:57
barudi barudi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

aferin ugurce, fii tarihindeki bir yasa ile gündelik hayati yargiliyorsun ya senden iyi profesör olur..
Alt 12-08-2009, 22:00
K.C. - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
K.C. K.C. isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

barudi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
aferin ugurce, fii tarihindeki bir yasa ile gündelik hayati yargiliyorsun ya senden iyi profesör olur..
Sayın Barudi,
"fi tarihindeki yasa eskimiş, günümüzde işlerliğini / işlevselliğini kaybetmiştir, yürürlükten kalkmıştır" anlamında mı almalıyız bu cümlenizi?

YILDIZLAR ATEŞ BÖCEĞİ SANILMAKTAN KORKMAZLAR

http://kadinislamadalet.blogcu.com/
Alt 12-08-2009, 22:02
Üyeliğini Sonlandırmış

barudi´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben senin kuranın evrensel olduğunu düşündüğünü zannediyordum.
Değişmeli mi diyorsun yani. Saol barudi tezlerimi desteklediğin için.
Alt 12-08-2009, 22:10
Üyeliğini Sonlandırmış

K.C.´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
@uğurce82, Azize kim yahu? Satın alan Aziz ve göz koyan Aziz'in kırısı olmasın o? Züleyha?

Bilemiyorum kaynak kitapta öyle yazıyordu.

Birde şu olay var tabi. Allahın melekleri zorla ademe secde ettirmeye zorlaması. Bu da enterersan. İkisini de sen yaratmışsın önce yarattığını sonra yarattığına secde ettiriyorsun. Japonları bir icad yaptıktan sonra eskisini ona secde ettirdiğini düşünsenize.
Alt 12-08-2009, 22:13
ulpian - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ulpian ulpian isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

Söz konusu olan zaten bir ''yasa'' (fıkıhi bir hüküm) değil ki, yürürlükten kalkıp kalkmadığı sorulabilsin.

Mesele Kuran'da geçen bir kıssada insanın insana Allah'ın rızasıyla secde etmesi. Bunu zaten bugünkü Müslümanlar için bir yasa anlamında yorumlayan yok. Fakat bu olay sadece bir kere gerçekleşmiş olsa, hatta gerçekleşmemiş olup da sadece mecazi bir anlatım kullanılmış olsa bile, ayet ve hadislerdeki 'secde' eyleminin ruhuyla açıkça çelişmekte.

''Fi tarihinde'' diyerek, yapılan eleştiriye karşı çıkılamaz ki böyle bir durumda.

saygılarımla
Alt 12-08-2009, 22:25
barudi barudi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

ugurce82´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Ben senin kuranın evrensel olduğunu düşündüğünü zannediyordum.
Değişmeli mi diyorsun yani. Saol barudi tezlerimi desteklediğin için.
türkce bilgine hayranim zaten...

Kuran insana secde etmeyin diyor ama sen Kuran nazil olmamis bir deviri kiyaslayip carpik sorular soruyorsun...

daha basit sekilde söyleyecek olursam o insanlar kuran'a göre yasamadilar..
Alt 12-08-2009, 22:30
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Ayette görüldüğü üzere Yusufun ailesi onun önünde secde ediyor,müslümanlar bir insanın başka bir insan önünde secde'ye kapıldığını gördüklerinde kendilerini nasıl hissederler? ve aşagıdaki ayetlerde de görüldüğü Allah kendi dışındaki varlıklara secde edilmesini yasaklıyor ve bu durumu şirk olarak görüyor.
Secde, salatın bir parçasıdır.
Kur'an'a göre bırakın secdeyi, insan insana, Allah insana, melekler insana, peygamber insana salat etmiştir.
Melekler de Adem'e secde etmiştir. Peygamber kimliğine değil, insan kimliğine.
Ahzab-56, Ahzap-43, Tevbe-103, Bakara-157 ayetlerini incelemelisiniz.
Alt 12-08-2009, 22:30
Yergin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Yergin Yergin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sayın ugurce82

"Yusuf için secdeye kapandılar" buradan siz Hz. Yusuf'un önünde ona secde ettiler diye algılıyorsanız yanlış anlamışsınız. İçin kelimesi geçmekte orada farkederseniz.

Mesela bende şöyle bir cümle kurabilirim.

Akşam kendim için secdeye kapandım ve Allah'ı zikrettim.
Akşam ailem için secdeye kapandım ve Allah'a dua ettim.

Saygılar

Rabbim; Ben hiçim, Azametin karşısında acziyetimin bilincindeyim. Sen ne yazarsan güzel. Sen neyi silersen güzel. İstediğin gibi yaşat. İstediğin gibi öldür.

Önerilen Siteler