"Ne Mutlu Türk'üm Diyene" Sorunsalı
Geçmişten bugüne kadar devlet adamlarının (en domakratından en diktatörüne kadar) veciz sözlerine şahit olmuşuzdur. Çoğu zaman tek cümlelik, en haşininde bile içinizi gıdıklayan, sizi tebessüm ettiren retoriği yüksek sözlerdir bunlar.
Hakimler lehinde karar verseler bile sen gerçek hükmü vicdanından iste. Hz. Muhammed (sas)
Benim kudretimin ulaştığı yerlere onların hayalleri bile yetişmez. (Fatih Sultan Mehmet)
Tek bir kimsenin ölümü trajedidir, milyonlarınki ise istatistik. (Stalin)
Büyük müsibetler büyük adamların yetiştiği okuldur. (Napoleon)
Haksızlığa sapıp bütün insanların senin peşinden gelmeleri yerine adaletli davranıp tek başına kalman daha iyidir. (Mahatma Gandi)
Vermeye çalıştığım devlet büyüklerinin sözlerindeki belagatı hemen anlar tebessüm edersiniz. Ancak çocukluğumuzdan bu yana dağa, bayıra, taşa, toprağa, gazetelere, dergilere neredeyse boş bulunan her yere yazılmak istenen "Ne Mutlu Türk'üm Diyene" cümlesinde benim göremediğim ne tür bir retorik vardır? Hangi problemin analizidir? Retorik sorunu işin sadece bir kısmıdır.
İkinci ve belki de daha vahim olanı içerdiği anlamla ilgilidir. Belki maddeleştirirsem daha iyi kendimi ifade edebilirim:
1- Salt "Türk" olmanın ne tür bir avantajı olabilir?
2- Bu avantaj hangi bilimsel ya da felsefi kaynakla ilgilidir?
3- Bir Alman'da olmayıpta Türk'te olan nedir?
4- Türklük tek başına yeter midir? Mesela "Ne mutlu adil ya da çalışkan Türk'üm diyene" denemez miydi?
5- Türk olmayanlara "mutsuzluk mu" atfedilmektedir?
5- Türkiye'deki Türk olmayanların bu cümleyle küstürülebilineceği hesap edilmemiş midir? Sorumsuzca bir açıklama değil midir?
6- Neden Türk olmayan çocuklara her sabah bu cümle tekrar ettirilir? Devlet çocuğa yalanı mı teşvik etmektedir?
7- Çocuk eğer "Varsın Türkler mutluluk duysun" bundan bana ne dese ne cevap verilecektir?
8- Hitler "Ne mutlu Alman'ım diyene" dediğinde onu ırkçı olmakla suçlayanlar, sözkonusu kendi milliyeti olduğunda buna neden vatanperverlik demektedir?
Şimdilik aklıma gelenler bunlar, görüşlerinizi alabilirsem "ne mutlu" bana!
Selamlar
-Şeytanın yaptığı en büyük hile bütün dünyayı yaşamadığına inandırmakmış-
"The Usual Suspects" filminden
|