06-10-2009, 20:53
|
|
Yasaklandı
|
|
|
|
Din Nedir?
Selam,
‘Din’ kelimesi ‘deyn’ kökünden gelir ve sözlükte şu anlamlara gelir:
Üstünlük, egemenlik, itaat, zorlamak, itaatkâr olarak kendini bir güce teslim etmek, borçlanmak.
Birinin emrine girmek, onun emrine amâde olmak, onun hakimiyet ve otoritesi altında boyun eğmeyi kabul etmek.
Şeriat, kanun, yol, millet, âdet, taklit.
Hesaba çekmek, ceza veya mükâfat vermek. [1]
-----------------------------------------------------------------------
[1] Hüseyin K. Ece, İslam’ın Temel Kavramları, Beyan Yayınları: 143.
Dinin kelime anlamı özetle kaide, kural ve prensipleri olan demektir.
Terim anlamına gelince bunuda ben söylemek istiyorum.
Din, Hayatı rastlantı/öylesine/boş/umutsuz değil bir hedefe ve bir yolda olduğunun bilincinde olmaktır. Sebepleri kabulenmek, hayatı anladığını anlamak, gerçekleri/doğruları sadece Akıl ile değil aynı zamanda Tanrı destekli olduğunun bilincinde olmaktır. Din genel manasıyla hayatın bilincini bilmek ve yeryüzünde ilerleyiş/ilericilik/ileri görüşü kavramak demektir.
Dinleri ben ikiye ayırabiliyorum. Bir; Üstün bir güç kabul eden Dinler. İki; Üstün güç kabul etmeyen Dinler.
Ateizm'de bir Dindir çünkü genel anlamıyla Maddeye dayanan ve maddeyi dogma kabul eder. Maddeyi dogma kabul etmek yanlış değildir ama sonuç itibarıyla bir kuralı vardır.
İslam, Hristiyanlık, Sabiilik, Maniheizm, Zerdüştilik(mazdaizm), Mitraizm, Şintoizm ve benzeri tüm dinler üstün bir gücü kabul eder bu Dinler kısaca iletişimide kabul ederler. Vahiy...
Deizm, Agnostizm gibi akımlar ise iletişimi kabul etmez. Ama Tanrıyı ve Maddeyi kabulenmeleri bir dogmayı oluşturur.
Doğru Din: İslam doğru Dinlerin kayboluşunun özetidir. İslam bir uyarma, uyandırma, bilinçlendirme ve İnsanı uyarma Dinidir. Tanrıyla iletişimi kabul eden ve Hayatı, ölüm ötesini kabulnen bir Dindir.
m.salih
kıvançla...
|

10-01-2018, 02:34
|
 |
Super Moderator
|
|
|
|
|
Ateizm'de bir Dindir çünkü genel anlamıyla Maddeye dayanan ve maddeyi dogma kabul eder. Maddeyi dogma kabul etmek yanlış değildir ama sonuç itibarıyla bir kuralı vardır.
|
Ateizme felsefi bağlamda bir temel olarak materyalizmi öne sürebilirsiniz , ancak "madde" ateist için bir "epistemolojik sabite" değildir , zira ,böylesine bir kavram bellekte bulunmaksızın özne, ateist (tanrı-tanımaz) olabilir. bunlara ek olarak, (1) metafizik "olan" madde "kavramı" (dikkat: madde metafiziktir demiyorum) zaten dilin içerisinde icat edilen idealist metafiziğin bir sonucudur ve onun diyalektik karşıtı olarak ortaya çıkar (bunun için "ateist" kavramı teizme aittir, yani "kendinde-ateist" diye birşey yoktur... ya da , başka bir ifadeyle söylersek, ateist_olmaklığa_dair_olan_ateizm teizmin "zıttı" falan değildir, ancak onu kurgulayıp "zıt" ilan eden tam da teologlardır zira, "teizm" denilen toplumsal şizofreniye bir kanal açılacaksa, o kendisini ancak bu şekilde ortaya çıkarabilir ve tanımlayabilir), (2) materyalist metafizik, ateistin kendi öznesini ortadan kaldırmaz, sadece başkaca ("doğal") bir etik oluşturur..
ateizmin din olduğu ise elbette sadece "teistlerin" bir abuklamasıdır. ateistin perspektifinden teizme bir yanıt verilecekse, yine teizme_karşı_olarak şu minvalde içerikler verilebilir ateizme:
- teizmin, yani "teo"nun (dolayısıyla aşkın teleolojinin) reddi
- (böylece) kendinde/aşkın-anlamın reddi, vs..
Ben de içgözlemin kurbanıyım.
Sylvia Plath
Her bir sözcük, sessizlik ve hiçbirşeyliğin içinde gereksiz bir leke gibi...
Samuel Beckett
Uzun ince bir yoldayım, gidiyorum gündüz gece...
Aşık Veysel
Tekrar ede ede bitirilemeyen keşif, tekrar ede ede bitirememenin keşfine dönüşür.
Maurice Blanchot
İletişim, bir iletişimsizlik düzeneğidir.
Lacan
Sonuçta hepsi kendini kandırmaktan ibaret, öyle değil mi..?
Marilyn Monroe
ex nihilo nihil fit
il n'y a pas de hors-texte
|

10-01-2018, 18:39
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
Pyrrón;doğru diyorsunuz ama anla(ya)maz bunlar..Bunlara göre ateizm dindir..Bunlara istediğimiz kadar itiraz edelim,yine aynı şeyi papağan gibi söylerler..
Kimse kusura bakmasın..Ateist olmayan birisi,bu konuda anormaldir..Agnostik,deist,panteist dahil..Herkes..
Ateist olmak demek,normalleşmek demektir..Yalnız sadece bu konuda..Yani deli gibi bir hayatınız olabilir ama bu konuda ateizmi savunarak normal bir duruşunuz olabilir..Ateist olmayı,tümden akıllı hale gelmek olarakta görmemek lazım..
Tinsel/spiritüel/dinsel anlamdaki duruşumuz normalleşir sadece..Pyrrón'un dediği gibi aslında ateist diye bir şey yoktur..Ateist kavramını icat edenler,inananlardır..Kendileri gibi olmayanları yaftalıyorlar işte..Şu ateist,şu agnostik filan..
Adam kafayı üşütmüş..%100 bu..Mesela bakirenin çocuğunun olacağını gerçek sanıyor..Hepten uçmuş kafa..Bu kafa,bakireden çocuk doğmayacağını söyleyenleri ateist,agnostik gibi kavramlarla yaftalıyor..Geçmişte de dinsiz,kafir,sapkın deniyordu bu tarz kişilere..
Deli,akıllının aslında ne olduğunu söylüyor..Böyle bir şey olabilir mi?!
Deli olan sensin..Ben seni yaftalarım sadece,sen bana bir ad koyamazsın ama mümkün mü bu delilerin deliliklerini kabul etmeleri
Dipnot: DİN konusunda bir konu açmıştım;
http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=39470
|

10-01-2018, 20:00
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
Ahlaksız´isimli üyeden Alıntı
Pyrrón;doğru diyorsunuz ama anla(ya)maz bunlar..Bunlara göre ateizm dindir..Bunlara istediğimiz kadar itiraz edelim,yine aynı şeyi papağan gibi söylerler..
Kimse kusura bakmasın..Ateist olmayan birisi,bu konuda anormaldir..Agnostik,deist,panteist dahil..Herkes..
Ateist olmak demek,normalleşmek demektir..Yalnız sadece bu konuda..Yani deli gibi bir hayatınız olabilir ama bu konuda ateizmi savunarak normal bir duruşunuz olabilir..Ateist olmayı,tümden akıllı hale gelmek olarakta görmemek lazım..
Tinsel/spiritüel/dinsel anlamdaki duruşumuz normalleşir sadece..Pyrrón'un dediği gibi aslında ateist diye bir şey yoktur..Ateist kavramını icat edenler,inananlardır..Kendileri gibi olmayanları yaftalıyorlar işte..Şu ateist,şu agnostik filan..
Adam kafayı üşütmüş..%100 bu..Mesela bakirenin çocuğunun olacağını gerçek sanıyor..Hepten uçmuş kafa..Bu kafa,bakireden çocuk doğmayacağını söyleyenleri ateist,agnostik gibi kavramlarla yaftalıyor..Geçmişte de dinsiz,kafir,sapkın deniyordu bu tarz kişilere..
Deli,akıllının aslında ne olduğunu söylüyor..Böyle bir şey olabilir mi?!
Deli olan sensin..Ben seni yaftalarım sadece,sen bana bir ad koyamazsın ama mümkün mü bu delilerin deliliklerini kabul etmeleri
Dipnot: DİN konusunda bir konu açmıştım;
http://turandursun.com/forumlar/showthread.php?t=39470
|
Benim dört dörtlük güzel ateist kardesim nede güzel mantikli düsünüyor  
Kendisi tesadüfen varolup gelisip serpilip robotlar yapip canli klonlayabilip ilerdede insanda yaratabilir ama bir tanri kendikendine varolup gelisip serpilip hicbirsey yaratamaz   saygilar
"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
|

10-01-2018, 20:48
|
 |
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
Dilin evrimsel gelişimiyle birlikte dinin de kaçınılmaz olarak ortaya çıkacağını düşünüyorum.
Çünkü dil, bir çeşit mutlaklaştırma arar. Örneğin matematik, türkçe, fizik, allah hepsi birer dil ürünü ve hepsi mutlaklaştırma içeriyor.
Dilin kendi hareketi için kendi kuvvetini yaratmak zordur, kendisi dışındaki hazır kuvvetlere kıyasla.
Din burada ''hazır kuvvettir'', yani hazırda var olan ürün veya hazırlanmış yönlendirici güç.
Kendi kendinin otoritesi olmak ve kendi kendine açıklama bulmak yerine hazırda var olan otoriteye yönelmek, kuvvete dayanmak daha kolay, çabasız.
|

10-01-2018, 23:13
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
anti-ka;saygı karşılıklı 
Demişsiniz ki tanrı yaratamaz..Burası kesin de,bu tanrıya inananlar da bir şey yaratamıyor.. 
Laik ülkelerdeki inananları bir kenara bırakırsak,laik olmayan ülkelerde bugün ne yaratılıyor/üretiliyor?Hiçbir şey..
Aziz Nesin bir konuşmasında,''müslümanlar bir hap bile yapamazlar'' diyordu..
Bu tanrıya inananlar,o kadar bağlılar ki inançlarına,birşey yaratmak bunlara gereksiz geliyor..O yüzden Dünya'daki en berbat yerler,hep inançlarına körü körüne bağlı olanların yaşadığı yerler..
|

11-01-2018, 09:18
|
 |
Üye
|
|
|
|
|
anti-ka Diyor ki
"Benim dört dörtlük güzel ateist kardesim nede güzel mantikli düsünüyor. Kendisi tesadüfen varolup gelisip serpilip robotlar yapip canli klonlayabilip ilerdede insanda yaratabilir ama bir tanri kendikendine varolup gelisip serpilip hicbirsey yaratamaz"
|
|
Ahlaksız Diyor ki
Demişsiniz ki tanrı yaratamaz..
|
Sayın anti-ka ironi yapmış gibi geldi bana.
"Olmuyorsa zorlama, ya hayallerin kırılır ya kalbin. Unutmuş gibi yap. Çünkü güzel şeyler; Onları hiç beklemediğin anda gerçekleşir." Gabriel Garcia Marquez
|

11-01-2018, 13:32
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
anti-ka;saygı karşılıklı 
Demişsiniz ki tanrı yaratamaz..Burası kesin de,bu tanrıya inananlar da bir şey yaratamıyor.. 
Laik ülkelerdeki inananları bir kenara bırakırsak,laik olmayan ülkelerde bugün ne yaratılıyor/üretiliyor?Hiçbir şey..
Bu tanrıya inananlar,o kadar bağlılar ki inançlarına,birşey yaratmak bunlara gereksiz geliyor..O yüzden Dünya'daki en berbat yerler,hep inançlarına körü körüne bağlı olanların yaşadığı yerler..
|
Sayin Ahlaksiz ateist zihniyete göre bir tanri kendi kendine varolup varoldukdan sonrada herhangi birsey yaratamaz ama ateist tesadüfen varolup sonradan metalden insan yapip hayvan klonlayabilir.saygilar
"Din sıradan insanlar için gerçek, aydınlar için yalan, iktidarlar içinse kullanışlıdır." - Lucius Annaeus Seneca
|

11-01-2018, 17:32
|
 |
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
anti-ka;saygı karşılıklı 
|
- Hiçbir şey üretmiyor değiliz. sağda solda tek tük de olsa bir şeyler üretiliyor.
Ama üçüncü dünya genelinde bir şeyleri görmek şart.
Ülkenin kendisi fakir de olsa, kısır döngüden yarar sağlayan kesimler hep var (Feto ve türevleri böyle yapılardır)
Bir de islam olunca bunlar masal ile cahil halkı kandırarak daha kolay iş yapıyolar. Ama dinin olmadığı ülkede de bu var.
Sadece kendine çalışan, ülkenin toplamını düşünmeyen mahluklar bunlar.
Batı'nın gelişme sebebi, bu kişilerin gücünün sınırlanması, ve üretim araçlarının toplumun geneline çalışmasının sağlanmasıdır.
Mesela filancanın yeğeninin düğününe TR'nin GSYİH'sı kadar para gitmiyor.
Ya da hukuk sistemi sadece belirli kişilere çalışmıyor.
Trump gibi adamların bile, hırsını alan, ve o hırsı ülkenin gelişmesine yönlendirmeyi sağlayan bir sistem var.
- Bu sistem eskiden bizde de vardı. Bu sistemin (ülkede din olsun olmasın) olduğu ülke güçlenir. Olmadığı ülke yozlaşır.
Adı üstünde "yozlaşma"
|

11-01-2018, 19:02
|
|
Üyeliğini Sonlandırmış
|
|
|
|
RollingStones;ironi değil de;tanrının var olmadığı,haliyle var olmayan birşeyin birşeyler yaratamayacağı söylenmiş..Doğru olan da budur..
anti-ka;yaratan da,yok eden de insandır tabi..Özellikle yok etme kısmı çok fena..
Ben insanı bir virüs olarak görüyorum..Sürekli çoğalan/yaratan,uyum sağlayarak gelişen/değişen bir virüs bu..
Avatarımdaki kişinin,Matrix filmindeki şu sözlerine katılıyorum yani;
|
Sizinle, bir süredir kafamı meşgul eden bir düşüncemi paylaşmak istiyorum. Bu düşünce aklıma sizin türünüzü sınıflandırmaya çalışırken geldi ve anladım ki sizler aslında memeliler sınıfına dahil değilsiniz. Bu gezegendeki tüm memeliler, yaşadıkları çevre ile içgüdüsel olarak bir denge kuruyorlar. Ama siz insanlar öyle değilsiniz. Bir bölgeye yerleşiyorsunuz ve çoğalıyorsunuz, tüm doğal kaynakları tüketene kadar çoğalıyorsunuz. Canlı kalabilmenizin tek yolu başka bir bölgeye yayılmak. Bu gezegende bu şekilde yaşamını sürdüren bir organizma daha var. Ne olduğunu biliyor musunuz? Virüsler. İnsanlar hastalıktır. Bu gezegenin kanserleri. Sizler vebasınız. Ve bizler de bunların ilacıyız.
|
Leonardo;konu aslında laiklik..Din veya dinsizlik değil..Batı Rönesans ile laikliği yarattı ve gelişti..Müslümanlar bu laikliği daha anlayamadılar ve bu yüzden berbat durumdalar..
|