Türkiye'deki sorun ne Kürt ne Türk sorunudur. Asıl sorun eğitimdir.
Türkiye'de en önemli sorun eğitim sorunudur. Eğer çağdaş, mantıksal, eşitlikçi, insancıl bir eğitim sistemimiz olmazsa bu ülkede Kürt sorunuda olur Türk sorunuda.
Öğle bir eğitim sistemimiz var ki bir birey bir işe girmeden ne iş yapacağını bilmiyor. Önce ilk okulda bize ezberletilen bilgileri orta okulda "Aslında o tam olarak o değil, buda var, bunuda ezberle." şeklinde ilerleyen bir eğitim sistemi ile nereye kadar bu ülke yaşayabilir?
Bir ülkede 3 yıl üst üste aynı sistemde eğitim devam edemiyorsa o ülkede büyük sorunlar doğar. Aynı şekilde eğer mezun olduktan sonra öğretmenlerini yanlız bırakırsan, onları güncel bilgilerle donatmazsan, onların yetiştirdiği insanların kişilikleşmesi beklenemez.
Peki nasıl olmalıdır?
Bana göre:
Yeni oluşturulacak sitemde öğretmenlik sadece bilimle ıslanmış insanların yapması gereken bir meslek olmalıdır. Mezun olana kadar üç, beş bilgiyi ezberleyip geçen ve bu sayede öğretmen olan insanların bu işi yapmaya hakları yok. Bu insanların kendine yararı dokunmamış, öğrenciye ne yararı dokunur.
Sınavlar merkezi olur ve her okulda aynı anda yapılır. Bu sayede her öğretmen eşit seviyede derecelendirile bilir. Öğrenciler için adaletli bir sistem olur. X öğrencisi özel okulda tüm notları 100 ile geçerken, ondan daha zeki ve çalışkan olan Y devlet okulunda sadist öğretmenlerin elinde işkence gibi sınavları 50 ile geçmez.
Sınavda başarısızlığın nedenlerinden %25i öğrenci %50si öğretmendir. Hep suç bu öğrencilerin üzerine atılmaktadır. Eğer bir sınıfta öğrencilerden yüksek not alan yoksa burda öğrencinin hatası yoktur. Orda hatalı olan öğretmendir ve tekrar eğitilmelidir. Öğretmenler için yaz okulları olmalıdır. Belli bir puanlama sistemi getirilir ve o sistemde notları düşükse yaz aylarında bu zorunlu derslere girip, orada olacakları sınavlardan geçmelidir. Eğer geçemiyorsa bir yıl otursun ders çalışsın.
Beceri testleri ile öğrenciler becerebilecekleri bölümlere kanalize edilmeliler. Bir insan sadece parası çok diye tıp istiyosa, o mesleği gönül verdiği için değil para için yapıyosa, o insandan verim beklemek mümkün değildir.
Üniversiteler paralı ve özerk olmalılar ama başarılı öğrencilerin TÜM üniversite giderleri devlet tarafından karşılanmalı. Bir öğrencinin yeteneği mühendislik ise ve başarılı birysa o öğrenci hiç bir ekstra para vermeden (okul, yurt, kitap, yemek vb...) devlet tarafından okutulmalıdır. Eğer bir öğrencinin maddi durumu yetiyorsa, başarısına göre istediği üniversiteye gidebilmeli.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar. Ancak böyle bir eğitim sistemi gelecek nesilleri güvence altına alır. Eğitimli bir birey dünyadaki gerçekleri görebilir, bilimin ışığı ile aydınlanabilir.
Saygılarımla
Umurcan Görür
|