Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 30-07-2009, 16:45
tensiz.denek - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
tensiz.denek tensiz.denek isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Başarı Ödülü 

tensiz.denek - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Tanrı insanı hangi nedenle yarattı?

Forumda konu başlıklarında aradım fakat bu konuya ait bir başlık bulamadım. Tanrı'nın insanı hangi maddeden yarattığına dair başlık var fakat insanı ne amaçla yarattığına dair bir başlık göremedim.

Tanrı insanı neden yaratmıştır? Eğer zamandan ve mekandan bağımsız ise ve herşeyi herzamaan biliyor ise bizi yaratma ihtiyacı neden duymuştur?

Saygılar,

... sadece çok büyük bir zeka saçma düşüncelerin içine mantık üfleyebilir. [Milan Kundera]
Alt 30-07-2009, 18:21
Mikail16 Mikail16 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bunu bilmediğinize inanamıyorum bunun cevbı gayet net ve basittir

Ben, insanları ve cinleri bana kulluk etmeleri için yarattım. Zariyat Suresi Ayet 56

Cin ve insanlar kendilerine Allah'a ibadet etme veya yüz çevirme ya da başkalarına ibadette bulunma hürriyeti verilmiş olan yaratıklardır. Kainattaki diğer varlıklar ise, böylesine bir irade hürriyetine sahip değillerdir. Onlar Allah'ın koyduğu yasalara uyarak, Allah'a ibadet etmenin dışında başka bir seçeneğe sahip olmadıklarından sadece insanlara ve cinlere hitap edilmiştir. Onlar dilerlerse kendilerini yaratan Allah'a ibadet ederler, dilerlerse O'ndan yüz çevirip, kendilerini yaratmayan başka varlıklara ibadet ederler. Ancak bu şekilde davrandıkları takdirde fıtratlarının dışına çıkmış olurlar. Bu bakımdan insanlar ve cinler, kendilerini yaratan Allah'ın dışında başka hiçkimseye ibadet etmeleri için yaratılmadıklarını bilmeli ve kendileri için doğru olan, onlara verilen bu hürriyeti yanlış yolda kullanmamak olduğunu anlamalıdırlar. Bu hürriyeti doğru yolda kullanarak, tıpkı vücutlarındaki her zerrenin Allah'ın kanunlarına uyarak, O'na ibadet ettiği gibi, onlar da kendi iradeleriyle Allah'a ibadet etmelidir.
(Alıntı)
Alt 30-07-2009, 18:32
Titan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Titan Titan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mikail16, tensiz.denek'in burada anlatmak istediği sadece ayetlerden değil, tahmin ve varsayımlardan da bahsetmek.

"Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar"

Ernesto Che Guevera
Alt 30-07-2009, 18:44
Üye

Allah ın bizi neden yarattığını sadece ayetlerle açıklayabilirz çünkü Allah insanlarla sadece ayetler aracılığı ile bilgi verir tahmin ve varsayım ise Allah ın bizi neden yarattığını açıklamaz sadece neden burda olduğumuza inandığımız şeyle ilgilidir tensiz.denek te sizce neden burdayız değil Allah insanları neden yaratmıştır diye sormuştur

Bilmediğin bir şeyin ardına düşme. Çünkü; kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. İsra Suresi 36
Alt 30-07-2009, 18:52
Titan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Titan Titan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Mikail16´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Allah ın bizi neden yarattığını açıklamaz
Neden? İşte tensiz.denek ve bizlerin öğrenmek istediği bu, neden? Yaratıyor ama neden yarattığını açıklamıyor?

"Aç insanların karnını doyurduğum zaman bana kahraman diyorlar. Bunların neden aç olduğunu sorduğum zaman ise; bana komünist diyorlar"

Ernesto Che Guevera
Alt 30-07-2009, 19:54
Üye

Titan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Neden? İşte tensiz.denek ve bizlerin öğrenmek istediği bu, neden? Yaratıyor ama neden yarattığını açıklamıyor?
hala neden yarattığını açıklamıyor demişsin kendisine kulluk etmemiz iiçin yaratmıştır dedik ya siz ateistler Kur'an ı kötülerken de da aynı olayı yapıyorsunuz bir ayetin bir kısmını alıp onu kötülüyorsunz kutsal kitapta namaz kılmayın yazar eğer başındaki sarhoşkeni atarsanız farkettiysen burda yaptığımız tahminler ve varsayımlar Allah ın bizi neden yarattığını açıklamaz çünkü bunlar bizim kendi şahsi görüşümüzdür Allah ise Kur'an da açıkça belirtmiştir İnsanların Allah a kulluk için yaratıldığını Allah ın bizi neden yarattığını kendi fikrimizle açıklayamayız. Siz ise müslümanlardan bunu istiyosunuz

Bilmediğin bir şeyin ardına düşme. Çünkü; kulak, göz ve kalp, bunların hepsi ondan sorumludur. İsra Suresi 36
Alt 30-07-2009, 22:23
Mutezile - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Mutezile Mutezile isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Tensiz-denek;

Bir yerde de şöyle der:''...Muhabetten yarattım''

''....Ben bir kenz-i mahfi idim, bilinmek istedim'' ((Acluni, II, 132))

Yani ben bir gizli hazine idim, bilinmek istedim..

Bunlar islamı kaynaklardan alınan yanıtlar. Müslümanlar bunları şiar edinmiştir. Bunların ve ayetlerin dışında bir Müminden ''akıl yürütmesini'' herhalde beklemiyorsun?

‘Barışı sabote etmek için Türklerle savaştık. Öldük ve öldürdük… Sevr Antlaşması ve ‘büyük Ermenistan’ hayali gözlerimizi kör etti. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık… Tehcir doğruydu ve gerekliydi…’

''Askerî operasyonlara katıldık. Kandırıldık ve Rusya’ya bağlandık. Tehcir doğruydu ve gerekliydi. Gerçekleri göremedik, olayların sebebi biziz. Türklerin millî mücadelesi haklıydı. Barışı reddetmemiz ve silahlanmamız büyük bir hataydı. ''
Ovanes Kaçaznuni (Ermenistan'ın 1. Başbakanı)
Alt 31-07-2009, 00:43
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

bunu bilmediğinize inanamıyorum bunun cevbı gayet net ve basittir
Konu bilmek veya bilmemek değil, tartışmaya açmaktır.
Ben, insanları ve cinleri bana kulluk etmeleri için yarattım. Zariyat Suresi Ayet 56
Cin ve insanlar kendilerine Allah'a ibadet etme veya yüz çevirme ya da başkalarına ibadette bulunma hürriyeti verilmiş olan yaratıklardır. Bu hürriyeti doğru yolda kullanarak, tıpkı vücutlarındaki her zerrenin Allah'ın kanunlarına uyarak, O'na ibadet ettiği gibi, onlar da kendi iradeleriyle Allah'a ibadet etmelidir. ...
Bildiğim kadarıyla cinler insanlardan daha önce yaratılmış
“Biz insanı kara çamurdan, şekillenmiş bir balçıktan yarattık. Cinleri de daha önce, zehirli ateşten yaratmıştık.” Hicr: 15/ 26-27

Bu da aslında tanrının zamandan bağımsız olmadığını göstermiyor mu? Cinerin yaratılışı konusunda bir öncelikten bahsedilmiş. Yani tanrı ve melekler -bazı arkadaşlarımızın iddialarının tersine- zaman boyutu içinde yaşamaktadırlar çünkü cinleri daha önce yaratmışlardır ("biz" derken tanrıdan ve meleklerden bahsettiğini varsayıyorum).

Eğer iddia edildiği gibi zaman tanrı için varolmasaydı veya tanrı zamandan bağımsız olsaydı, tanrının cinleri ve insanları aynı anın veya "ansızlık" adı verilebilecek kadar sonsuz küçük bir anın içinde yaratmış olması, gerekmezmiydi?

Bunun dışında cinlerin ibadeti tanrı'ya yeterli gelmemiş midir? Kendinde gizli hazineleri göstermek için tanrı cinlerin üzerine birde insanları yaratmaya neden ihtiyaç duymuştur? Tanrının bu büyük egosu daha ne kadar süre devam edecektir? Eğer insanların ibadeti tanrıyı tatmin etmez de kendisinin aslında daha da büyük hazinelere sahip olduğunu göstermek için başka yaratıklarda yaratacak ve bizden o yaratıklara zarar vermememizi isteyecekmidir?

Allah ın bizi neden yarattığını açıklamaz çünkü bunlar bizim kendi şahsi görüşümüzdür Allah ise Kur'an da açıkça belirtmiştir İnsanların Allah a kulluk için yaratıldığını Allah ın bizi neden yarattığını kendi fikrimizle açıklayamayız. Siz ise müslümanlardan bunu istiyosunuz
"Neden" sorusu bilimin cevaplamadığı bir sorudur. Dolayısıyla bu sorunun cevabını dinde aramamız gerekir. Sizlere göre aslında hayatımızın amacı Allah'a kulluk etmek. Bu kadar basit. Başka birşey değil. 3 kelimelik bir cümle. Bu açıklama yeterlimidir? Beni kesinlikle tatmin etmeyen bir cümle. Bir kalemde "neden kahvaltı ediyorum" sorusunun cevabına bir kutsal kitap dolusu yazı yazabilirim. Bu koskoca alemin neden yaratıldığının cevabı ise sadece 3 kelime mi? Kur'an hayatı nasıl yaşamamız gerektiği konusunda derslerle dolu. Fakat benim gördüğüm kadaıyla neden yaşıyoruz bu hayatı sorusuna yeterince cevap bile veremiyor.

Mutezile´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Tensiz-denek;

Bir yerde de şöyle der:''...Muhabetten yarattım''

''....Ben bir kenz-i mahfi idim, bilinmek istedim'' ((Acluni, II, 132))

Yani ben bir gizli hazine idim, bilinmek istedim..

Bunlar islamı kaynaklardan alınan yanıtlar. Müslümanlar bunları şiar edinmiştir. Bunların ve ayetlerin dışında bir Müminden ''akıl yürütmesini'' herhalde beklemiyorsun?
En azından deniyorum. Çünkü bu açıklamaları yeterli bulanları anlayamıyorum.
Bir tanrı nasıl olur da kendisinin ne kadar muhteşem olduğunu göstermek amacıyla yoktan canlılar yaratır ve bu canlıların arasında bu muhteşemliği kabul etmeyenleri cehenneme atıp sonsuz ateşte sonsuza kadar yakar? Manyak bir tanrı yapabilir bunu ancak. Yüzlerce fantastik kitap okudum bugüne kadar. O kitapları yazan ölümlü yazarların bile icad ettikleri tanrılar çok daha romatik ve şiirseldi. Hatta gerçek olsalardı aralarında kendimi ibadete adayacağım tanrılar bile tasvir etmişlerdi.
Kur'an, insanın hayatı nasıl yaşaması gerektiğine o kadar çok takılmış ki aslında cevap vermesi gereken en önemli soruyu atlamış görünüyor: Neden varız?

... sadece çok büyük bir zeka saçma düşüncelerin içine mantık üfleyebilir. [Milan Kundera]
Alt 31-07-2009, 22:10
layemud - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
layemud layemud isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

bence tanrının canı sıkılmış bir meşgale aramış ve insanı yaratmış. kız çocuklarının bebek le oynaması gibi.. sorun o değil bu nedenle bebek sahibine karşımı gelmeliii????
Alt 31-07-2009, 23:18
Kıdemli Üye

Başarı Ödülü 

layemud´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
bence tanrının canı sıkılmış bir meşgale aramış ve insanı yaratmış. kız çocuklarının bebek le oynaması gibi.. sorun o değil bu nedenle bebek sahibine karşımı gelmeliii????
Tanrının canının sıkılabileceğini sanmıyorum. Can sıkıntısı özellikle memeliler gibi karmaşık canlılara ait bir özelliktir.
Merak, canlının çevresinde kazanılabileceği bir ödülün varolma ihtimalinin çekiciliği sayesinde ortaya çıkmış ve gelişmiş bir duygu mekanizmasıdır. Can sıkıntısı çekmeyip yerinde oturan bir canlı rastlantısal olarak çevresinde bulunabilecek ödüllerden mahrum kalırken merak eden canlı çevrede dolaşarak çok daha fazla mekan görüp öğrenerek deneyim kazanacak ve hayatta kalma becerisini geliştirecektir. Tanrı ise sonsuz deneyime ve bilgiye sahip bir varlık olarak, zamandan ve mekandan bağımsız bulunarak, merak ve can sıkıntısı gibi sadece canlılara ait duygu mekanizmalarından muaf olmalı. Yani tanrının canı sıkılmamalıdır.
Saygılar,

Önerilen Siteler