Yazı güzel olmuş, eline sağlık müşkül
Ben de daha önceden başka bir yerde okuduğum kadarıyla, Teori/Kuram ve Kanun/Yasa arasındaki farkı maddeler halinde şöyle açıklayabilirim;
Teorilerde çok fazla değişken olduğu için, formülle ifade edilemezler.. Örneğin, bir canlı grubunun hepsinin veya içinden bir grubun göç edip etmeyeceği.. Veya genlerinde nasıl bir mutasyon olacağı vs. önceden öngörülemezdir.. Ancak Kanunlarda fazla değişken olmadığı için, rahatlıkla formülle ifade edilebilirler.
Teori bir olayı/olguyu 'Açıklamaya', Kanun ise 'Tanımlamaya' çalışır.. Örneğin, 'İdeal gaz kanunu' PV=nRT olarak yazılır.. Burda basıncın sıcaklıkla nasıl ve neden arttığının/azaldığının bir açıklaması yok.. Sadece bir tanım var.. Veya 'Enerjinin korunumu yasası'nda, kapalı bir ortamda enerjinin değişmeyeceği söylenir.. Ama neden değişmeyeceğini söylemez vs.
Bir de yazında farkında olmadan 'teori' yerine, 'teorem' yazmışsın bir yerde sanırım.. Bilmeyenler için onu da açıklayalım.. 'Teorem'ler matematikte vardır.. Ve deneye değil, mantık ilkelerine dayanırlar.. Teoriyle her hangi bir ilişkisi yoktur.
Yaratılışçılar bazen, akıllı tasarım iddiasına 'Teori' derler.. Bunun da gerçek dışı olduğu bilinmelidir..
Akıllı-Tasarım'ın hipotez olduğunu bile düşünmüyorum.. Şöyle bir örnek okumuştum;
'Taşlar neden aşağıya doğru yuvarlanırlar?' sorusuna, 'Deniz onları çeker' diye yanıtlarsak (Yanıtımızın doğru veya yanlış olduğu önemli değil).. Bu bir hipotezdir.. Çünkü bu yanıt deneye izin verir.. Taşların yuvarlanmasının nedeninin deniz mi, yoksa başka bir şey mi olduğunu deney yaparak bulabiliriz.. Ve verdiğimiz yanıtı kanıtlayabilir veya çürütebiliriz..
Ama 'Taşlar Tanrı'dan korktukları için yuvarlanırlar'' yanıtı verirsek, bu bir hipotez değildir.. Çünkü verilen yanıt deneye izin vermez.. Bu yanıtı test etmek için, Tanrı'dan korkmayan taşlar bulmamız ve onların da yuvarlanıp yuvarlanmadığını test etmemiz gerekir.. Bu ise mümkün olmadığından dolayı, verdiğimiz yanıt 'bilim-dışı' olarak kabul edilir.
Teoriler ise başlık yazısında da söylendiği gibi, bugüne kadar yanlışlanamamış hipotezlerdir.. Ve bilim çevresinde yaygın olarak kabul edilir.