Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > Hristiyanlık

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-12-2009, 12:37
Lusin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lusin Lusin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Hristiyanlık Hakkında Sorular

Bazı konularda arkadaşlar sorularını soruyorlar, biz de elimizden geldiğince cevaplıyoruz fakat bu konuların çok dağılmasına sebep olabiliyor.
Bu nedenle ayrı bir konu olarak bunu açmayı uygun gördüm.
Sevgili üyeler,
Hristiyanlık hakkında merak ettiğiniz herşeyi hakaret etmeyen bir üslupla burada sorabilirsiniz. Elimden geldiğince cevaplarım.

Derin olan kuyu değil kısa olan iptir
Alt 28-12-2009, 17:01
vartor - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vartor vartor isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Birinci soru benden Lusin, Neden hristiyansin? Ustelik katolik, protestan degil de ortodoks mezhebine mensupsun? Devamli muslumanlara sordugumuz bir soruya bakalim hristiyanlar nasil cevap verecek.

Iman, ask gibidir,gozleri koreltir,beyni muhurler.
Alt 28-12-2009, 18:50
ugorur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ugorur ugorur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

ugorur isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder

Sayın Lustin

Benimde sorum bu İnciller sizin için ne ifade ediyor. Direk İsa'nın sözlerimi yoksa örnek alınması gereken metinler mi?

Birde bu 3'ün 1 olması konusunda Tanrı neden insanı önce cezalandırıyor sonra bir parçasını insan olarak gönderip insanlar için kendini feda ediyor?

Saygılarımla
Umurcan Görür
Alt 28-12-2009, 20:16
Psiko Psiko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sayın Lusin ;

Armageddon nedir ?
Yahudilikteki Hüküm günü ile bir benzerliği var mıdır ?
Ve/Veya
Müslümanlıktaki Kıyamet ile bir benzerliği var mıdır ?

Kendin için istemediğini,başkaları için de isteme.
Alt 28-12-2009, 20:26
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Saygideger lusin;

Benim sorum da; ana hatlariyla, protestan, katolik ve ortodox arasindaki belirgin farklar nedir ve neden vardir? Evengalizmin; hristiyanlik la bagi nedir?

Saygilarimla;
evrensel-insan

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 28-12-2009, 23:41
vesper - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vesper vesper isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Lusin çok inanılmaz bir tesadüf olmuş

Bugün bu başlığı açmayı düşünüyordum.Ama ben şu teklifi yapacaktım. Sorularımızı burada soralım eğer cevapları uzun sürecekse ve tartışmalı konularsa ayrı bir başlığa taşıyabiliriz

gerçekten şaşırdım ama bu başlığı görünce

.......

Lusine sormuşsunuz ama bir Hristiyan olarak ben de yanıt vermek istiyorum

Sayın Vartor

Benim kendi hikayemi anlatmam gerekirse... Çocukken inançsızdım aslına bakarsanız görmediğim duymadığım bir şekilde varlığını kavrayamadığım hiçbir şeye inanmazdım, pek çok çocuğun kabusu canavarlara, hayaletlere bile... Varlığına dair hiçbir kanıtım olmayan Tanrısal varlıklara da inanamıyordum o yüzden. Hatta komik gelirdi. Bir gün bir yanlışlık yaptım. ''Müslüman ne demek ki ben Müslüman mıyım şimdi'' diye sordum? Zaten inançsız olduğumdan şüphelenen büyükannem de hemen beni camiye Kuran Kursuna göndertti. O zamanlar 9 yaşındaydım.

Camide de bazı şeyleri komik bulmaya devam etmiştim. Ama o kadar inançlı insanın arasında 9 yaşında bir çocuk olarak etkilendim ve eğer onların inandıklarına inanmazsam cehenneme gideceğim fikri oluşmaya başladı kafamda. Ve inandım gerçekten de inandım. Başlarda öylesine olmasına rağmen sonradan onlar kadar bağlandım Allaha ve İslamiyete. (Ve ne yazık ki bu dönemden sonra başka soyut şeylere de inanmaya başladım hayaletler, cinler, periler, şeytani varlıklar, karabasanlar... Bugün bunlardan kurtulsam da hala karanlıktan korkuyorum.)

11 yaşındayken de bir kitapta hristiyanlıkla ilgili yazı okumuştum ve etkilenmiştim bir de o dönemler de yabancı dizileri-filmleri çok izliyorduk. Sürekli kiliseler, rahipler, dua eden hristiyanlar... Bu inancın mensupları bana Müslümanlardan daha ilginç gelmişti. Bu inancı araştırmaya başladım ve 13 yaşında inandım. İlk haç takışım 13 yaşıma rastlar ve o dönemden beri hep takarım. Ama Hristiyan olamamıştım. islamiyeti bırakmaya korktum. Onun yerine isanın inancına da inanmaya başladım. Bir çeşit Müslüman-hristiyandım. Burada şunu farkediyorum ki eğer 9 yaşında camiye yollanmasaydım 11 yaşına kadar inançsız kalacak 13 yaşımda da kendiliğinden bir inancım olacaktı. Bunun yerine 17 yaşımda oldu. İşte bu yüzden islamiyete bu kadar tepkiliyim. Bana korkular verdiği için...

Ben Hristiyanlığa istediğim, islamiyetede korktuğum için inandım. Daha sonra 17 yaşında ciddi ciddi araştırmaya başlayınca yalnızca birine inanmam gerektiğini farkettim. Seçimim hristiyanlık oldu. İsayı bırakamadım. İnanç gönülden gelmeliydi benim gönlümden gelen de İsanın söyledikleriydi. İsa'yla ilgili her konuda çok hassasımdır.

Mezhep seçiminde de hep protestanlıktı benim yakın olduğum. Azizlerin dularımıza aracı olmalarına gerek görmüyorum. papanın yanılmazlığını kabul etmiyorum. Günah çıkarmada pederlerin aracılıklarına da gerek görmüyorum. İnancın bütün geleneklerden arınarak insanın yalnızca bireysel yaşaması gerektiğine, Tanrıyla arasındaki bağı kendisinin kurması gerektiğine inanıyorum. Bunlara uyan da protestan inancıdır. ama katolik kiliselerine de sıklıkla giderim

Esenlikler

Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceklerini umut ettikleri için iyilik yapıyorlarsa o halde gerçekten acınacak haldeyiz.(albert einstein)
Alt 28-12-2009, 23:54
Psiko Psiko isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Sayın vesper ;

Başlığı sayın Lusin açtığı için soruyu da ona yöneltmiştim ama eğer sizin için bir mahsuru yoksa,
cevabı siz de verebilirsiniz.
Yani şahsım için cevap önemli kimin verdiği değil.

Şimdiden teşekkürler..

Kendin için istemediğini,başkaları için de isteme.
Alt 29-12-2009, 00:24
vesper - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
vesper vesper isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

ugorur´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster

Benimde sorum bu İnciller sizin için ne ifade ediyor. Direk İsa'nın sözlerimi yoksa örnek alınması gereken metinler mi?
İlk 4 bölüm müjdeler isanın sözlerinden oluşur. İsanın yaşamı anlatılır, Ardından gelen havarilerin işleri havarilerin neler yaptığı ve Hristiyanlığı nası yaydıklarını, mektuplarda öğretileri anlatır

Bütün Hristiyanlar İncile inanırlar. Ama deutrokanonik denen bir bölüm daha vardır ki bunlar apokrif metinlerdir protestanlar tarafından okunması gereken metinler olarak değerlendirilir doğrudan Kutsal Kitabın parçası değil

İsa hristiyan inancına göre günahsız olan tek kişidir. bu nedenle tanrının sevgisini kazanmak için en iyi örnektir. dediğiniz doğru, İncil metinleri örnek almamamız gereken metinlerdir.

ugorur´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Birde bu 3'ün 1 olması konusunda Tanrı neden insanı önce cezalandırıyor sonra bir parçasını insan olarak gönderip insanlar için kendini feda ediyor?

Saygılarımla
Umurcan Görür
3'ün 1 olması ile bu dediğinizin bir alakası yok. İkisi ayrı konular. ama asıl sorunuz ikincisi galiba.

Ve bu konunun açıklanması ön bilgiler gerektirir, uzundur. Ayrı başlık açıyorum

Ancak Lusin ve Paolo da kendi bilgilerini yazsınlar benim yazdıklarım daha batini ve kendi inandıklarım doğrultusunda olacak.

esenlikler

Eğer insanlar sadece cezalandırılmaktan korktukları ya da ödüllendirileceklerini umut ettikleri için iyilik yapıyorlarsa o halde gerçekten acınacak haldeyiz.(albert einstein)
Alt 29-12-2009, 00:35
ugorur - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ugorur ugorur isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

ugorur isimli Üyeye Skype üzeri Mesaj gönder

vesper´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
3'ün 1 olması ile bu dediğinizin bir alakası yok. İkisi ayrı konular. ama asıl sorunuz ikincisi galiba.

Ve bu konunun açıklanması ön bilgiler gerektirir, uzundur. Ayrı başlık açıyorum

Ancak Lusin ve Paolo da kendi bilgilerini yazsınlar benim yazdıklarım daha batini ve kendi inandıklarım doğrultusunda olacak.

esenlikler
Sayın vasper

Benim bu 3'ün 1 olmasından anladığım Tanrı birdi, insanı yartattı, onu cezalandırdı ve bir süre sonra bir parçasını dünyaya gönderdi. Bu konuda pek bilgim yok. Bu konuda da aydınlatırsanız sevinirim.

Saygılarımla
Umurcan Görür
Alt 29-12-2009, 00:49
Lusin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Lusin Lusin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

evrensel-insan´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Saygideger lusin;

Benim sorum da; ana hatlariyla, protestan, katolik ve ortodox arasindaki belirgin farklar nedir ve neden vardir? Evengalizmin; hristiyanlik la bagi nedir?

Saygilarimla;
evrensel-insan
İyiki de açmışım konuyu, bir sürü soru gelmiş hepsini teker teker yanıtlayacağım, endişeniz olmasın sevgili üyeler Gecenin bir vakti eve geldim, ancak bir soruya cevap vereceğim bu sefer. Diğerlerini sonra cevaplayacağım.
Bu arada vesper, kan mı çekiyor ne? Yakında akraba çıkarsak hiç şaşırmayacağım.

Sayın evrensel-insan'ın sorusuna gelince, mezhepler arasındaki genel farklar geleneklerden ve uygulamalardan gelir. Mezheplerde incil farkı yoktur. Öncelikle bunu belirtmek istedim. Tabi sadece bu üç büyük mezhebi açıklayacağım çünkü diğer tarikat ve mezhep arası oluşumlara girersem sabaha kadar bitmez
Katolik ve Ortodoksların öğretilerinde azizler ve azizeler vardır, ve katolik kiliselerinde genellikle İsa ve azizleri temsil eden heykeller bulunur. Ortodoks kiliselerinde ise Bizans zamanında çok yaygınlaşmış olan ikonalar bulunur. Fakat sadece ikona bulunmaz, kilisenin tavanı ve duvarları da bu incilden sahne tasvirleriyle doludur(olabilir, bazı kiliselerde sadece ikonalar bulunur).Merak eden varsa Büyük Ada'daki Aya Yorgi tipik bir örneği.
Ortodoks kiliselerinde bulunan ikonalara tapılmaz, bu ikonalar sadece o resmedilmiş kişinin anısının yaşatılması, cemaate hatırlatılması ve o azizin hayat öyküsünün imanlılar için teşvik edici olması içindir. Ortodokslukta patrik vardır, patrik insandır ve yanılabilir. Sadece dini konular üstünde yorum yapması uygun görülür. Fakat Katolikler papayı yanılmaz kabul ederler.
Ortodokslar sağdan sola doğru istavroz çıkarırlar, Katolikler soldan sağa doğru çıkarırlar, Protestanlar çıkarmazlar.
Bunun yanısıra Katoliklerde ruhban sınıfı evlenemez, protestanlarda ve ortodokslukta bu böyle değildir. Ancak ortodokslukta bir ruhban, rahip olmadan önce evliyse ruhbanlığa devam edebilir, ya da evliyken ruhban olabilir fakat bekar iken ruhban olduysa sonra evlenemez.
Protestanlar Katolikleri ve Ortodoksları ikona ya da heykel konusundan ve öğretide azizlerin bulunmasından dolayı putperestlikle ve şirk koşmayla suçlarlar. Protestanlarda azizler, ikonalar ve heykeller yoktur. İstavroz çıkarmazlar şekilci bulurlar. Tüm bunlarla beraber protestanların bir ruhani liderleri de bulunmaz. Protestanlar Meryem anaya önem vermezler ya da az önem verirler. Ortodokslar ve Katolikler Meryem Ana'ya çok önem verirler ve Meryem ana için dua ederler. Protestanlarda bu husus yine yoktur. Son olarak ortodoks ve protestan kilisesinde günah çıkarma ayini yoktur ancak bu katolik mezhebinde mevcuttur.
Katoliklerde ve Ortodokslarda uygulamaların bir geçmişi, bir hikayesi vardır, gelenektir. Fakat protestan kilisesi bu gelenekleri yok saymış ve geleneklerin olmadığı bir düzeni seçmiştir.

En basit bir şekilde ana farklar bunlardır üç büyük mezhep arasında. Umarım açıklayıcı olmuşumdur.

Derin olan kuyu değil kısa olan iptir

Önerilen Siteler