Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-02-2006, 13:55
Üye Değil

Standart Rusya'dan Fethullahçı okullarına yasak

Milliyet Gazetesinin haberi:
[http://www.milliyet.com.tr/2006/02/14/guncel/gun07.html

Gülen'le bağlantılı olduğu iddia edilen okullar, 'Pan - İslamist, Pan - Türkist' propaganda ve 'casusluk' gerekçesiyle kapatılıyor

Cenk Başlamış - Moskova

Sovyetler Birliği'nin yıkılmasının ardından Fethullah Gülen'le bağlantılı olduğu ileri sürülen vakıf ve dernekler tarafından Rusya'da kurulan Türk okullarının büyük bölümü kapatıldı.
1990'ların başında Moskova'dan Kuzey Kafkasya ve Sibirya'ya uzanan geniş bir bölgede faaliyet göstermeye başlayan Türk okulları zaman içinde tepki çekti.

50 kişiye sınır dışı
Aradan geçen 10 yılı aşkın sürede 10'dan fazla okul kapatılırken, 50 kadar Türk ve Rus vatandaşı da, Nur cemaati üyesi oldukları gerekçesiyle tutuklandı ya da sınır dışı edildi.
Şu anda Moskova'da bir, St. Petersburg'da iki Türk okulu faaliyette bulunuyor. Sibirya Yakut - Saha Cumhuriyeti'nde faaliyet gösteren tek okulun yönetimi ise Türklerden alınmış durumda.
Özellikle Rusya Federal Güvenlik Servisi'nin (FSB) şimşeklerini üzerine çeken Türk okulları "Pan - İslamist ve Pan - Türkist propaganda yürüttüğü", "Casusluk faaliyetinde bulunduğu" gerekçesiyle kapatılıyor.

FSB: CIA bağlantılı
Türk okullarının kapatılma süreci, 2002'de FSB Başkanı Nikolay Patruşev'in okulları kuran vakıf ve derneklerin ABD gizli servisiyle bağlantılı olduğunu iddia etmesinden sonra hızlandı.
Patruşev, Serhat, Eflak, Toros, Tolerans ve Ufuk gibi vakıf ve dernekleri CIA ile işbirliği yapmak, istihbarat çalışması yürütmek ve faaliyette bulundukları bölgelerde Türk lobisi oluşturmaya çalışmakla suçladı.

Aşırı dinci eğitim
Patruşev'in açıklamasının ardından Saha - Yakut, Buryatya, Başkurdistan, Dağıstan, Karaçay - Çerkez, Tuva ve Hakasya gibi büyük bölümünü Türk asıllı ya da Müslümanların oluşturduğu Rusya'ya bağlı özerk cumhuriyetlerdeki Türk okulları kapatıldı, yöneticileri sınır dışı edildi.
Nur cemaatiyle bağlantısı olduğu gerekçesiyle son olarak geçen yıl ağustosta Tataristan'daki Türk okulu kapatıldı.
Yerel FSB, sürdürülen operasyon sonucu gizli bir örgütlenme ortaya çıkarıldığını, Türk okulunun yönetimindeki gizli medreselerde aşırı dinci eğitim verildiğini açıkladı.
Moskova'daki Türk lisesi ve ona bağlı dil okulu ise zaman zaman yetkililerle sorun yaşadığı iddialarına karşın faaliyetini sürdürüyor. St. Petersburg'da da biri kız, diğeri erkek iki Türk koleji bulunuyor.
Alt 14-02-2006, 14:07
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Darısı bizim başımıza
Alt 14-02-2006, 15:37
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Ex. sana 1 kilo kına gönderiyorum.Anca yeter.
Alt 15-02-2006, 14:18
aspartam aspartam isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

aspartam - MSN üzeri Mesaj gönder

Kınayı vermekten şimdilik vazgeçiyorum.Çünkü okullar kapatılmamış.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Mahmut Bozan, “Rusya Federasyonu’nda faaliyet gösteren Türk okullarının kapandığı” yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını vurguladı. Herhangi bir sıkıntı yaşamadıklarını belirten Tolerans Eğitim Kurumları Genel Müdürü İsmail Tas da, “Sankt Petersburg ve Moskova’daki okullarımızda 495 öğrenci var. Türk ve Rus öğretmenlerle, olimpiyatlarda derece alarak yolumuza devam ediyoruz. Yerel medya eğitim kurumlarımız için ‘en başarılı okullar’ ifadesini kullanıyor.” dedi.

‘Uluslararası 664 Numaralı Lise’ ismini taşıyan Türk okulu, önümüzdeki günlerde Moskova’da yapılacak ‘Rusya’nın en iyi okulları’ yarışmasının finalinde Sankt Petersburg kentini temsil edecek. Moskova’daki Türk okulu da ekim ayında 10’uncu kuruluş yıldönümünü kutlayacak. Törene her iki ülkeden yetkililer katılacak.

Türkiye’nin Moskova Büyükelçiliği Eğitim Müşaviri Dr. Mahmut Bozan, Rusya Federasyonu ile Türkiye arasındaki ilişkilerin her alanda olduğu gibi eğitim alanında da iyi bir düzeyde devam ettiğini aktardı. Bozan, “Turizmde ve ticari ilişkilerde olduğu gibi kültür ve eğitim ilişkileri de doğal olarak artıyor. Daha çok insan Türkçe ve Rusçayı öğrenmek istiyor. Bu meyanda Türkiye’de Rusça seçmeli yabancı dil olarak, otelcilik ve turizm meslek liselerine girdiği gibi pek çok özel kurs merkezlerinde de Rusça öğretiliyor. Antalya’da özel bir Rus ilköğretim okulu bulunmaktadır. Eğitim ilişkilerini ‘problemli’ gibi göstermeye çalışmak bu ilişkilere olumlu katkı sağlamıyor.” Rusya Federasyonu’nda hizmet veren Türk okullarının kapatıldığına ilişkin ilk haber PKK’nın yayın organı olarak bilinen Fırat Haber Ajansı’ndan yayıldı. Daha sonra ise Cumhuriyet Gazetesi aynı haberi hiçbir kaynağa dayandırmadan iki gün üst üste yayınladı. Haber dün de Milliyet’te ‘Rusya’dan Gülen okullarına yasak’ başlığıyla yer aldı. Haberlere karşı Zaman’a açıklama yapan Tolerans Eğitim Kurumları’nın Müdürü İsmail Tas, “Okullarımız faaliyetlerini sürdürüyor. Bir sıkıntımız, Rus yetkililerle de bir sorunumuz yok. Birilerinin sorun varmış gibi göstermesine bir anlam veremiyoruz.” dedi.

Okul idarecileri: Hiçbir sorun yok

Zaman, Cumhuriyet ve Milliyet’in ‘kapatıldı’ diye yayın yaptığı Rusya’daki okullardan 56 Numaralı Uluslararası Okulun Yönetim Kurulu Başkanı Genrih Kuzentsov, “Rusya kanunları çerçevesinde faaliyetlerimize devam eden bir kurumuz. Geçenlerde bir anket yaptık. Velilerimizin yüzde 95’i okulumuzu ‘muhteşem’ diye nitelendirdi. Yine de bazı gazeteciler, ‘bu okullar lazım değil’ derse biz de karşı çıkar ve ‘hayır, bu okullar lazımdır’ diyeceğiz.” şeklinde konuştu. Rusya Eğitim Bakanlığı bünyesindeki okulda çalışan Türk vatandaşı öğretmenlerin, Rusya kanunları kapsamında çalıştığına da dikkat çeken Kuzentsov, eğitim çalışmalarının çok takdir edildiğini ifade etti. Okulun İngilizce öğretmenlerinden Erhan Tügen, 6 yıldan beri Rusya’da yaşadığını ve Moskova ile çalıştığı okulu çok sevdiğini ifade etti. Moskova’nın tecrübeli eğitimcilerinden olduğu söylenen Kuzentsov’un verdiği bilgilere göre okulda 12 milletten öğrenci eğitim görüyor.

Öte yandan Rusya’daki gözlemciler, iki ülke arasında doğalgaz üzerinden sorun çıkarmaya çalışan bazı çevrelerin, buna ek olarak milliyetçilik ve din konularını kullanmaya çalıştıklarına dikkat çekiyor. Uzmanlar, iki ülke arasında önemli bir sorun olmadığını ifade ediyor.

Zaman
Alt 15-02-2006, 15:50
Üye

Kapanmasına bişey demem de rusya bu fettoşçuları sınır dışı ederse üzülürüm... Türkiye'ye geleceklerine Rusya'da kalsınlar daha iyi
Alt 15-02-2006, 18:14
idrisi idrisi isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ruya gibi bilime önem veren bir ülkenin Hoca Efendi'nin actigi okullari kapatmasi akla uygun degildir.

Bu okullarda yetisen NUR'lu gencler o ülkeyi NUR'lu ufuklara tasiyacagini bilir Rus yöneticileri.

Nitekim bu NUR'lu okullar Rusya'nin geri kalmis bölgelerindeki halklara ISIK tasidiginin bilincindedir oradaki yöneticiler.

Ülkemiz den hakkin da cikarilan bin türlü dedikodu vesilesi ile Amerike Birlesik Aletleri'ne hicret etmek zorunda birakilan Hoca Efendi'nin engin görüsleri ve ilme verdigi degeri cok iyi bilir Rus'lar.

En son Rus bakanin NUR'lanmasi bunun en acik örnegidir.

Hatta söylentilere göre egitim de Hoca Efendi'nin eserleri ve NUR'lu risalelerden yararlanmak konusunda girisimlerin oldugu rivayet ediliyor.
------------------------
Na istin panta kala
Alt 15-02-2006, 18:35
Üye

Aman bizi nurlamasınlar da gitsinler kimi nurluyorlarsa nurlasınlar

Amerika'nın da hakkını yemesinler ama, az emeği yoktur bu nurcular üzerinde. Bence en başta Amerika'yı nurlamaları gerekir.
Alt 18-02-2006, 01:46
Üye Değil

http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler...0217&hn=256922

YORUMA NE GEREK VAR!!!

Önerilen Siteler