28-05-2010, 01:55
|
|
Üye
|
|
|
|
Kuran'da Gezegen-Yıldız Ayrımı
“Bir zamanlar Yusuf, babasına: ‘Babacığım! Rüyamda, on bir gezegenin, güneşin ve ayın bana secde ettiğini gördüm.’ demişti.” (12/4)
Bu ayette, “gezegen” olarak tercüme ettiğimiz kelime, “kevkeb”dir. Arapçada “kevkebe” fiili “ parıldamak” anlamına gelir (örneğin, demirin parıldaması). Kevkeb ise, parıldayan çeşitli şeyleri tanımlamak için kullanılmaktadır: gezegen, kılıç, yıldız gibi… Bu nedenle, ayetteki kelime “yıldız” olarak da tercüme edilebilmektedir.
Kuran’da “yıldız” olarak Türkçeye çevrilen bir diğer kelime ise “necm”dir. Arapçada “neceme” fiili, görünmek, belirmek, zuhur etmek anlamlarına gelir.
Görüldüğü gibi, “kevkebe (parıldamak)” pasif (edilgen); “neceme (zuhur etmek)” ise aktif (etken) bir durumu tanımlamaktadır.
Bilindiği gibi, yıldızlar, nükleer füzyon adı verilen reaksiyonlar sonucu açığa çıkan enerjiyi, elektromanyetik enerji şeklinde uzay boşluğuna yayar. İnsan gözünün algılayabildiği görünür ışık, bu elektromanyetik spektrum içinde yer almaktadır. Gezegenler ise, yıldızlardan gelen ışığı yansıtan gök cisimleridir ve kendileri ışık üretemez.
Dolayısıyla, dil bilimsel bir yaklaşımla, Kuran’da geçen kevkeb kelimesinin gezegene; necm kelimesinin ise yıldıza tekabül ettiğini söyleyebiliriz. Şimdi Kuran ayetlerindeki bu kelime farklılığına dikkat ederek, ilgili ayetlere yeniden bakalım.
Yüce kitabımız Kuran’da, “kevkeb” ve çoğul şekli olan “kevakib” kelimeleri toplam 5 ayette geçmektedir.
“...yakın göğü bir süsle, gezegenlerle süsledik.” (37/6)
“...Bir gezegen gördü, ‘Rabbim budur’ dedi…” (6/76)
“...Cam ise, sanki inci gibi parlayan bir gezegendir…” (24/35)
"On bir gezegenin, güneşin ve ayın bana secde ettiğini gördüm...” (12/4)
“Gezegenler dağılıp döküldüğü zaman” (82/2)
Kuran'da gezegenlerin “dökülmesinden” bahsedilmektedir. Oysa kıyamet günü yıldızların durumunun anlatıldığı Mürselat Suresi’nin 8. ayetinde (tamese fiili kullanılarak) “Yıldızların ışığı giderildiği zaman” ve Tekvir Suresi’nin 2. ayetinde (kedere fiili kullanılarak) “Ve yıldızlar bulandığı zaman” denilmiştir.
Yani, Kuran, gezegenler için "dökülmek" fiilini; yıldızlar içinse “kararmak, bulanmak” fiillerini kullanmaktadır.
Kuran’ın indiği dönemde sadece 5 gezegen bilinebiliyordu. Bunun sebebi, ancak 5 gezegenin çıplak gözle görülebiliyor oluşudur. Bunlar: Merkür (Utarit), Venüs (Zühre, Akşam Yıldızı, Çoban Yıldızı), Mars (Merih), Jüpiter (Müşteri) ve Satürn (Zühal)’dür.
Eski Yunan düşünürü Aristo, Dünya’yı evrenin merkezinde hayal ederek ve çıplak gözle görülebilen gök cisimlerini de onun etrafına yerleştirerek bir evren tasarımı geliştirmişti.
Kuran, ancak teleskoplarla tespit edilebilecek bir gerçeği, 1400 yıl önce haber vermektedir.

Kaynak: http://www.newscient...n9761-2_800.jpg
Yukarıdaki şekilde görüldüğü gibi, bugün Dünya dışında, güneş sisteminde yer alan 11 gezegenden bahsedilmektedir.
Şunun altını özellikle çizmek gerekir. “Gezegen” tanımının tartışmalı olması nedeniyle, bu listeden bazı gezegenler çıkarılıp, bazıları ilave edilebilir; ancak önemli olan şey, Kuran’ın, indiği dönemde bilinen 5 gezegenden değil; ancak teleskoplarla tespit edilebilecek olan daha fazlasından (11 tanesinden) bahsetmiş olmasıdır!
|

28-05-2010, 02:47
|
 |
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi
|
|
|
|
sayın korelmis,
izin verirseniz, tezlerinizi ve çıkarımınızı özetlemek ve ardından bir soru sormak istiyorum.
(özette hata varsa, lütfen düzeltiniz)
(1) Kuran'da geçen 'kevkeb' kelimesi, her ne kadar yıldızlar için de kullanılsa da, gezegenler için kullanılmış olduğu daha yüksek ihtimaldir.
(2) Kuran'ın bir ayetinde 11 'kevkeb'ten söz edilir.
(3) Oysa Kuran'ın 'nazil' olduğu dönemde, insanlar sadece 5 gezegenin varlığından haberdar idi.
(4) Günümüz bilimi güneş sistemimizde (her ne kadar tanım farklılıklarından kaynaklı rakam farklılıkları olsa da, genel olarak) 11 gezegenin varlığından yola çıkıyor.
=> Sonuç: Dolayısıyla Kuran insan eseri olamaz.
Şimdi bakınız,
eğer sizin bu tezleriniz ve çıkarımınız doğru ise, Kuran kelamının müellifi Allah, bununla neyi murad etmiş olabilir?
(1) Kuran'ın 'nüzulü' dönemindeki insanlara, onların henüz bilmediği, evren hakkında yeni bilgiler vermek mi?
(2) Yoksa, günümüzün bilim seviyesine ulaşmış insanlara, Kuran'ın Allah kelamı olduğuna dair kuvvetli bir işaret vermek mi?
Elbette ki, sadece ikincisi makul olabilir. Birincisi olamaz, çünkü bilim, 5'ten daha fazla gezegenin olduğunu keşfedene kadar hiçbir müslüman, hiçbir alim, bu ayetten böyle bir mana çıkartmamış. Allah, birinci amacı murad etmiş olsaydı, (haşa) başarısız olmuş olurdu. Çünkü söz konusu keşif öncesi hiçbir müslüman bu bilgiyi zaten anlamamış.
Geriye bir tek ikinci murad kalıyor.
Ama siz de takdir edersiniz ki, bu ''işaret/ipucu'' hani böyle 2+2=4 diyebileceğimiz türden değil. Bırakın eski dönemleri bugün bile İslam alimlerinin ezici çoğunluğu bu ayetten sizin çıkarttığınız manayı çıkartmıyor. Veya örneğin Türkçe meal yapanların ezici çoğunluğu ayetteki kelimeyi 'yıldız' olarak anlıyor. => tıkla
Yani, bizzat müslümanlar arasında ''kevkeb'' kelimesinin hangi anlama geldiği, ayetin genel olarak yorumu tartışmalı. Bilim insanları arasında ise güneş sisteminde 11 gezegen olup olmadığı ('gezegen' kelimesinin tanımı) tartışmalı. Yani apaçık, herkesin yüzde yüz kabul etmesini aklen zorunlu kılacak, tartışmasız bir kanıt yok. Üstelik ayette de Allah, ''11 kevkeb vardır'' da demiyor, Yusuf'un rüyasında 11 kevkeb geçtiğini söylüyor.
Ama Allah'ın muradı, günümüz insanlarını Kuran'ın kendi kelamı olduğuna ikna etmek idiyse, niçin bu gibi 'bulanık' ipuçları koymuş olsun ki?
Örneğin neden '' Dünya yuvarlaktır. Ay Dünya'nın, Dünya ise Güneş'in etrafında dönmektedir. Ay'ın ışığı kendinden değil, Güneş'in yansımasındandır. Size yıldız olarak yansıyanlar da aslında birer Güneştir, fakat çok uzaktadır.'' gibi kesin, tartışmasız ifadelerle, o günkü insanların asla bilemeyeceği, doğru bilgiler vermedi?
Neden sürekli bir 'saklambaç' durumu, bir 'şifre' sökme olayı, 'öyle de yorumlanır, ama böyle yorumlanırsa, Kuran'ın hak olduğunu kanıtlamış oluruz' oyunu var bu mucize iddialarında?
Allah neden bizimle oyun oynuyor?
saygılarımla
Konu ulpian tarafından (28-05-2010 Saat 03:06 ) değiştirilmiştir.
|

28-05-2010, 04:24
|
 |
Üye
|
|
|
|
Öncelikle saygılar;
Sorumu sorup gideyim;Diyelimki kelimenin anlamı gezegen ve devamla 11 gezegen, ay ve güneşi yusufa rüyada gösteren tanrı gezegenlerdeki diğer uyduları unutmuş mu? Çünkü ay secde etmişse diğer uydular da secde etmeli ,yoksa onlar kafir mi?
Şimdilik saygımla gittim...
Sorular sormuyorsan ya ölüsün ya da köle...
|

28-05-2010, 18:12
|
|
Üye
|
|
|
|
Değerli ulpian kardeşim,
Kuran'ın -haşa- peygamberimiz tarafından uydurulduğu iddiasına karşı, bir ayette şöyle bir cevap verilir:
"İnkar edenler: 'Bu Kuran uydurmadır, ona başka bir topluluk yardım etmiştir' diyerek haksız ve asılsız bir söz uydurdular... De ki: 'Onu, göklerin ve yerin sırrını bilen indirmiştir.'" (Furkan Suresi, 4 ve 6)
Demek ki, Kuran'da yerin ve göklerin sırlarının bulunması, onun Hz.Muhammed tarafından uydurulmadığının bir delilidir.
Bu türlü ayetlerin Kuran'da yer almasındaki amaç, insanlara yeni bilgiler öğretmek değil; Kuran'ın peygamberimiz veya etrafındakilerce yazılmadığını, görmek isteyenlere göstermektir.
Nitekim bir başka ayette şöyle denir:
"Onlara ayetlerimizi hem dış dünyada, hem de kendi bedenlerinde göstereceğiz; ta ki Kuran'ın Allah tarafından geldiği iyice anlaşılsın." (Fussilet 53)
Allah isteseydi, şüphesiz herkes iman ederdi. Fakat o, inkar etmek isteyenle, iman etmek isteyeni ayırır. Ben, Kuran'da 5 değil de 11 gezegen ifadesini görünce, imanda derinleşirim; ama bir başkası neden uydu sayıları yok, der, inkarına devam eder...
Günümüzde Allah'a inanmak için, ayetlerde açık astronomi bilgilerinin olmasını isteyenle, geçmişte "Bize Allah'ı göster!" diyenler arasında bir fark var mı?
"Bilmeyenler dediler ki: "Allah bizimle konuşsa ya! Yahut bize bir mucize gelse!"... (Oysa) kesin olarak inanacak kimseler için, işaretleri açıkça göstermişizdir." (2/118) "Göklerde ve yerde nice belgeler vardır ki, yanlarından yüzlerini çevirerek geçerler." (2/105) "Kesin olarak inananlar için yeryüzünde âyetler vardır. Kendi nefislerinizde de öyle. Görmüyor musunuz?" (51/20-21)
|

28-05-2010, 18:43
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
korelmis´isimli üyeden Alıntı
Demek ki, Kuran'da yerin ve göklerin sırlarının bulunması, onun Hz.Muhammed tarafından uydurulmadığının bir delilidir.
Allah isteseydi, şüphesiz herkes iman ederdi. Fakat o, inkar etmek isteyenle, iman etmek isteyeni ayırır. Ben, Kuran'da 5 değil de 11 gezegen ifadesini görünce, imanda derinleşirim; ama bir başkası neden uydu sayıları yok, der, inkarına devam eder...
|
sevgili kör..
bilimin gerçekleri ortaya çıkarması tam tersine muhammedin uydurmalarını ortaya koymazmı?? sonuçta orada yazılanlar yunan kökenli değil mi?? ve de YANLIŞ değil mi??
nasıl oluyor da 11 gezegen var demek imanını derinleştiriyor sayın körelmiş dostum???...
verdiğin o garip kaynaktaki google cevabı şu : Hata! Google Chrome www.newscient...n9761-2_800.jpg sitesini bulamadı
kuranı okuyun cunku okudukca allahin olmadigini daha iyi anlayacaksiniz .......
|

28-05-2010, 18:47
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
ne 7 kat gök var.. ne 11 gezegen var ne yer altı 7 kat....
bunların hepsi YANLIŞ bilgi körelmiş dostum....
bu nasıl oluyor da imanını güçlendiriyor hayret !!!! boşuna nikin körelmiş değil sanırım
|

28-05-2010, 18:48
|
 |
Üye
|
|
|
|
Saygıdeğer korelmis kardeşim insan önce inandığını iyi bilmeli, o ayet Tanrı sözü ise iyice okuyun 11 gezegen demez 11 yıldız der bu bir, gezegen sayısı konusunda 11 olduğu konusunda bilimsel tartışma olduğunuda biliyoruz ki ben bunları es geçerek direk 11 gezegen olduğunu kabulle diyorum ki tanrı bilinmeyen gezegenleri bile sayısıyla veriyor madem ay ve güneşte dahil secdeliyor (ay bir uydu değil mi yoksa) diğer uydularıda sayı olarak vererek sistemi tamamlaması gerekmez miydi? Ha sizin mantığınız inanacak yer arıyor ve mucizeler arıyorsa neyleyim elimden bir şey gelmez. Siz bana kurandan yola çıkılarak bulunmuş ( bilimce önceden bilinmeyen) tek kanıt sunun ondan sonra konuşun. Tek yaptığınız burda olduğu gibi başka insanların elde ettiği bilgiyi zorlama yorumlarla inancınıza maletme çabası. Nasıl bir tanrıysa hiç bir yerde bakın ey insanlar şuda şudur demiyor. Ama inandığını iddia edenler tanrılarının ne demek istediğini ondan iyi biliyorlar. Hep aynı hikaye, biz hep yanlış anlıyoruz ,siz hep doğru anlıyorsunuz( kanıtınızda yine bilimsel yollar değil demogojik inanç propagandası)Hatta tanrı bile şaşırıyordur:"ben demekki böyle demek istemişim , kulum sağolsun benim anlatamama sorunumu çözüyor." Ben sizi kime benzetiyorum biliyor musunuz?
Nazlı Ilıcak denen dümensuyuna gidiciye. Başbakan ne zaman gaf yapsa o kadın tvye çıkıyor ve "öyle demek istemedi, aslında şunu demek istedi siz yanlış algılıyorsunuz, doğrusu bu diyor." Hey tanrı sen ne hallere düştün, bir türlü doğru ifadelerle tüm kullarına ulaşamadın. imanlı kullarında olmasa nic olur halin.
Saygıdeğer arkadaşım bu inanıp inanmamak meselesi değil, buyrun hiç öyle demogoji falan yapmadan kanıtlar sun eğer red edersem dilediğini söyle bana,
inançla açıklayacaksan ben olsam sen olsam demogojisine dayayacaksan kimseyi yorma...
Sorular sormuyorsan ya ölüsün ya da köle...
|

28-05-2010, 18:53
|
|
Üye
|
|
|
|
Hikayenin benzeri Kutsal Kitap'ta da geçmektedir. Yusuf'un zaten 11 kardeşi vardır. İsrael boylarının atalarıdır o 12 kardeş.
Ayrıca Ceres'i falan katıyorsanız neden Eris yok? Neden Sedna yok?
Müslüman oldum.
|

28-05-2010, 20:01
|
|
Üye
|
|
|
|
|
sonuçta orada yazılanlar yunan kökenli değil mi?? ve de YANLIŞ değil mi??
|
Eski Yunan'da gezegen sayısı 5'ti. Çünkü ancak 5 gezegen teleskop olmaksızın görülebilir.
Kuran'da ise, sayı 11'dir; Güneş, Ay ve 11 gezegen denir!
Resmin kaynağı: http://www.newscientist.com/data/ima...9761-2_800.jpg
New Scientist, oldukça tanınmış bir dergidir.
|
Hikayenin benzeri Kutsal Kitap'ta da geçmektedir. Yusuf'un zaten 11 kardeşi vardır. İsrael boylarının atalarıdır o 12 kardeş.
|
Kuran ile -kısmen bozulmuş- diğer kitaplar arasında benzerlikler olması, gayet doğaldır. Bize göre vahyin kaynağı aynıdır. Bu nedenle, Tevrat'ta anlatılan rüya, Kuran'da da anlatılmaktadır.
Burada aile fertleri, gök cisimleri ile sembolize ediliyor.
Güneş, ay ve 11 gezegen deniliyor...
Oysa o zamanki şartlarda 5 gezegenden fazlasının bilinmesine imkan yok. 11 gezegen denilmesi, işte bu nedenle önemlidir!
|
Ayrıca Ceres'i falan katıyorsanız neden Eris yok? Neden Sedna yok?
|
Yukarıda altını çizerek söyledim: ""Gezegen" tanımının tartışmalı olması nedeniyle, bu listeden bazı gezegenler çıkarılıp, bazıları ilave edilebilir; ancak önemli olan şey, Kuran’ın, indiği dönemde bilinen 5 gezegenden değil; ancak teleskoplarla tespit edilebilecek olan daha fazlasından (11 tanesinden) bahsetmiş olmasıdır!"
Ayrıca küçük bir not: "Eris" özel isimli gezegen, 2003 UB313 koduyla şekilde yer alıyor.
|

28-05-2010, 20:04
|
 |
Kıdemli Üye
|
|
|
|
new scientist bilyorum körelmiş .. lütfen o derginin yazısının linkini verebilirmisin.. resimden bulunamıyor
|