merhaba,
Arkadaşlar eskisi kadar sık uğrayamıyorum siteye...
Bakınız bu tartışmalar binyıldır yapılan tartışmalar.
Eşari ve maturidi gibi akımlar bu tartışmaları yapmıştır.
Mutezile yine buna örnektir.
Bu konularda tartışma yapabilmek için belli bir alt yapı gerekir.
Gazali, itikadda Eşari mezhebindendir. Eşarilik de ise insan iradesi kabul edilir, ama kulun bu iradesi ( düşünce, seçim ) Allah tarafından yaratıldığı için hür iradeden yoksundur.
Cüzi ve Külli iradediye ikiye ayırma zorunluluğu işi içinden çıkılmaz hale getirmiştir.
Said Nursi/Kürdi yanılmıyorsam 26.sözde söyler...
bütün bu izahlar şu üç kelimeyi söylemek içindi: "ilim malum'a tabidir." Bu ifade ile onların neyi kastettiğini ve nasıl yanıldıklarını söyleyeceğim ancak zaman darlığı nedeni ile ancak geceleri yazabiliyorum.
Takvim yaprağı ve Güneşin ne zaman doğacağı le ilgili eskimiş bir iki örnekleri var ve genelde o örnek üzerinden soranları ve kendi vicdanlarını sustururlar.
Bu konulara kafa yoran müslüman sayısı azdır.
Ama GERÇEK bir açıklama DERİN DÜŞÜNMEYİ ve araştırmayı gerektirir.
Öte yandan Ateistlerin de pek bir Bilgi ile yazmadıkları açık.Daha ziyade açık yakaladım mantığı ile hareket ediliyor.
Oysa bu konu Felsefe bölümüne göre bir konu ve biraz Altyapı gerektiriyor.
En azından biraz Kuran bilgisi ve Gazali gibi, ibni Rüşd gibi islam düşünürleri hakkında bilgili olmak gerekiyor.
Olayı tam olarak anlayabilmek için geniş bir bakış açısı şart.Kuantum mekaniği de buna dahil
Bu konuda Allah ile İnsan arasında bir kıyas gerekirse;
Sonuç itibarı ile Labirentin içinde ordan oraya koşturan Fare ile Yukarıdan bakan bir insan aynı şeyleri görmüyor.
İşte insanın durumu Fareye göre nasılsa,Allahın durumuda kat be kat insana göre farklı bir posizyondadır.
Son cümlem üzerinde alınganlık yapmadan düşünülmesi dileğiyle...
UlUl