aliyarasfal´isimli üyeden Alıntı
...
|
Darfur'daki insanlık ayıbının medya tarafından çok az gösterildiği bir gerçek. Sizin de dediğiniz gibi insanlar kendilerinden olanın trajedisine daha çok ilgi gösteriyor. Fakat böyle büyük olaylarda, din ve ırk sempatisinin etkisi bence marjinal; Filistin'e gösterilen ilginin Darfur'dan daha yüksek olmasının temel sebebi ekonomik.
Ben Amerikan, İngiliz ve Alman medyasını da takip ediyorum; Onlar da Darfur'a Türkler'den daha fazla ilgi göstermiyorlar. Sadece Filistin'e bizim kadar ilgi göstermiyorlar. Fakat yine bizde de olduğu gibi Filistin'e veya İsrail'e Darfur'dan daha büyük ilgi gösteriyorlar.
Tabi bu noktada Avrupalı ve Amerikalı'nın Darfur'a karşı gösterdiği ilgisizliğin de soykırıma uğrayanların zenci olduğundan kaynaklandığını söyleyebilirsiniz. Ancak haber psikolojisinde çok daha temel bir dinamik var, ki o din, dil, ırk gözetmiyor. O da sık olan şeyler'in, haber değerini yitirmesi.
Filistinlilerin sorunları da aynı dinamikten dolayı haber değerini yitirmiş durumda; aslında hem batı'da hem de Türkiye'de hak ettiğinden çok daha az anlatılıyor. Ne İsrail'deki appartheid rejiminin, ne İsrail'in kullandığo oransız gücün, ne Filistinliler'in terrör eylemleri'nin, ne de Afrika'da soykırım yapılmasının şok ve dolayısıyla medya şirketleri için ekonomik değeri yok.
Peki ozaman aradaki fark nereden kaynaklanıyor?
İsrail'in Filistinliler'e yaptıkları Sudanlılar'ın Darfur'a yaptıklarının yanında aslında çok hafif kalıyor. Kuşkusuz bir Gazalı bile bir Darfurlu'dan hem daha zengin, hem kat kat eğitimli, hem de daha az tehdit altında. Dolayısı ile Filistinli, Darfurlu'dan daha iyi organize olabiliyor; problemlerini dünyaya aktarmakta da daha başarılı oluyor. Benim tanıdığım üç Filistinli'den ikisi Almanya'da doktorluk yapıyor. Bunlar'ın sesi tabi çok daha yüksek çıkıyor.