Firestorm´isimli üyeden Alıntı
Şii mi? Emin misin dostum ben nursayri diye biliyorum şii olduklarını ilk defa senden duyuyorum açıkcası.
Zaten şii olsa bizimle yani Alevi'likle hiç bir ilgileri olmaz yani laf atamazlar çünkü şii'likle Alevi'lik çok farklıdır.
|
Şii demek Ali'ye taraf olan demektir. Dolayısyla Alevi ile Şii aynı anlamdadırlar.
Lakin, Anadolu Aleviliği, herkesin bildiği gibi Şiilikten apayrı ayrı bir inanç görünümü sergiler. Zaten Anadolu Aleviliği'nin İslam'dan bağımsız ortaya çıktığını falan söyleyen araştırmacılar var. Baskılar karşısında Ali, Muhammed gibi İslami öğeler Anadolu Aleviliği'ne bir şekilde girmişler belki de.
Halkta bunu ayıracak bilinç olmadığı için bu çamurluk gayet iş görür. Gerçekte ise Sünni İslam ve Şii İslam, Şii İslam'ın Anadolu Alevilğine yakın olduğundan çok daha yakındırlar. Şiiler oruç tutar, recm eder, el kol keser, irtidatı öldürür vs. Aralarındaki temel fark Sünniler tüm sahabeyi güvenilir ve masul sayarken Şiiler Ali'ye yamuk yapanları hain sayarlar. Bunun dışında 12 İmam inancı, Muta gibi terferruatı saymazsak ikisinin de aynı derce ilkel, vahşi olduğunu söyleyebiliriz. Oysa Anadolu Aleviliği şekilcilikten uzak, ilk önce insan olmanın önemine vurgu yapan insancıl bir yoldur.
Senin Aleviliği bir din ya da İslam'ın mezhebi saymadığını biliyorum. Anadolu Aleviliği ile Şiilik'in çok ayrı şeyler olduğunu ise bilmiyorlar. Akp bu kartı oynayıp insanları manipüle etmekten çekinmeyecektir.