Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 14-11-2011, 12:34
G Milat - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
G Milat G Milat isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Uluslararası Örgütler ve Terörizm

Sayıları hızlı bir şekilde günden güne artan uluslararası örgütlenmeler, 21. yüzyılın politik tabanında bazı devlerlerden daha başat bir konumdadırlar.Modern uluslararası politikanın en önemli parçası haline gelen bu örgütleri muhtelif başlıklar halinde incelemek gerek diye düşünüyorum.Fakat bundan önce "örgüt ve örgütlenmek" kavramları üzerinde durmak gerek. Zira bazı örgütler legal iken bazıları illegal olarak etiketlendirilir.

Örgütler, ortak bir gayeyi baz alarak kurum, kuruluş veya bireyler tarafından oluşturulmuş birliklerdir. Örgütlenmek eylemi ise, devlet, kişi veya toplulukların bir amaç uğruna/etrafında teşkilatlanmasıdır.

Bazı durumlarda devletler toplumun ihtiyaçlarını karşılayamayacak konumda kalırlar.Globalleşen dünya pazarı da göz önüne alındığında uluslararası örgütlenmeler, yalnızca güvenlik için değil, aynı zamanda da toplumların devamlı gelişen ve çeşitlenen ihtiyaçlarını karşılamak için de ortaya çıkarlar.
Örgütler, -legal veya illegal olmalarının dışında- coğrafi ve fonksiyonel(amaçsal) olarak iki ana gruba ayrılabilir.

--->İçinde bulundukları ve/veya dahil oldukları coğrafi kriterler esas alınıp yapılan sınıflandırma da global, evrensel ve bölgesel olarak kendi arasında üç ara gruba ayrılır:

1.Global örgütler Dünya'nın her yerinden bazı devletlerin istedikleri zaman katılabileceklerı yapılanmalardır.Bunlardan bazılarını kuluş tarihleri ve amaçlarıyla birlikte aktarmak istiyorum:

*IMF(The International Moneytary Fund)-->Uluslararası Para Fonu: ABD'nin New Hampshire eyaletinde Türkiye'nin de içinde bulunduğu 45 ülke tarafından imzalanan ana sözleşmeyle resmen 27 Aralık 1945'te kuruldu.Uluslararası ticarette döviz kurlarının istikrarının sağlanması, dış ülkelere borcuolan üyelere parasal yardım yapılması ve prasal işbirliğinin teşvik edilmesi başlıca amaçlarından birisidir.

*UN(United Nations)-->Birleşmiş Milletler: 24 Ekim 1945'te kurulmuştur.Dünya barışını ve güvenliğini korumak ve toplumsal, ekonomik ve kültürel birliği sağlamak amacındadır.

*UNESCO(UN Educational Scientific and Cultural Organization)-->BM Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü: 1946'da kurulan örgütün merkezi Paristedir.Amacıüye ülkeler arasında eğitim, bilim ve kültür alanlarında iş birliği sağlayarak barışa katkı sağlamaktır.

*WHO(World Health Organization)-->Dünya Sağlık Örgütü: 1948'de kurulan örgütün amacı, insan sağlığının olabilecek en üst seviyeye çıkarılmasına katkı sağlamaktır.

2.Evrensel örgütler ise bütün dünyadevletlerine açıktır.BM buna verilebilinecek en güzel örnektir sanırım.Bu örgütlerin globallerden farkı ise, globallerin dünyanın çeşitli bölgelerinden üyesinin olmasına rağmen üyeliğin herkese açık olmamasıdır.

Tam da bu noktada bir şeye dikkat çekmek istiyorum.Bariz bir şekilde görüldüğü üzere sağlık, bilim, para veya eğitim amacı güdülerek kurulmuş olan bazı örgütler sadece belirli ülkeleri üyeliğe kabul ediyorlar.Dünya'nın geri kalan kısmı ise hiç bir şekilde sağlık, eğitim vb gibi doğal insani hizmetlerden faydalanamıyor. Bu yüzden adalet ve eşitlikten bahsetmenin mümkün olmadığı bir uluslararası politikayı her alanda görmek mümkündür.

3.Bölgesel örgütler ise, yalnızca Dünya'nın belli bölgelerindeki ülkelerin üye olabileceği organizasyonlardır.NATO(Kuzey Atlantik Anlaşma Örgütü), OAU(Afrika Birliği Örgütü), EU(Avrupa Birliği), SEATO(Güneydoğu Asya Anlaşma Örgütü), OSCE-AGİT(Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı), Arap Birliği gibi organizasyonlar bölgesel örgütlere örnektirler.

Bir devletin devlet olarak uluslararası platformda anlaşmalara imza atabilmesi için ilk başta BM tarafından devletliği onaylanmalıdır.Bu da bazı örgütlerin uluslararası ilişkiler ve politikada çoğu devletten daha baskın olduğunu gösterir.Her devlete açıkmış gibi görünen/tanımlanan evrensel örgütlerden en önemlisi Birleşmiş Milletler'de bile istisnalara rastlanır.Örneğin ABD ve Batı'nın tavrı nedeniyle 1972'ye kadar Çin Halk Cumhuriyeti'nın devletliği kabul edilmemiş ve BM'ye alınmamıştır. Yani eğer TC de BM üyeliğine alınmasaydı politika ve siyasi anlamda diğer ülkelerle resmi anlaşmalara imza atma yetkisi olmayacaktı.Bu nedenle, bir devlet olabilmek için yalnızca kurtuluş mücadelesi vermek yeterli değildir.Hala BM tarafından bağımsız devlet larak kabul edilmeyen birçok ülke var.Bunlar ticari anlamda diğer ülkelerle kendi aralarından ilişkilere girebilir; fakat yukarıda bahsi geçen hiç bir örgüte katılamazlar. Aşikar bir şekilde BM'ye ne kadar da bagımlı olduğumuzun ve kendi başımıza devlet olmanın yeterli olmadığının altını tekrar tekrar çizmek istiyorum.

--->Uluslararası örgütler amaçlarına göre de birçok sekilde sınıflandırılabilir.Mesela sosyal amaçlı örgütlerden bazıları: WHO, UNISEF, UNESCO, UNEP, ILO vb.dir.Askeri amaçlılar ise, NATO,CENTO, SEATO gibi örgütler en bilindiklerdir.Bazılarının da birden fazla amacı olabilir.AB, BM, AGİT gibi örgütler askeri, sosyal ve ekonomik amaçlar güderler.

Yukarıda saydıklarımın hepsi legal örgütlerdir.Bunların yanında bazı örgütler kimi devletlere göre legal kimilerine göre illegaldir.Özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra illegal sayılan örgütlerin sayısı oldukça artmıştır. 30.000'den fazla illegal örgüt olduğu düşünülüyor. Bunun nedeni, siyasi ve sosyal çıkarlar olmakla birlikte her halkın kendi kaderinin tayin etme hakkının da bulunmasıdır.

Uluslararası aktörlerin yalnızca devlerden ibaret olduğu düşüncesi bence tamamen yanlıştır. Uygulamada ilişkileri şekillendiren, bağımsız ve otonom hareket eden; lakin devlet olmayan birimler vardır. FKÖ, IRA, ETA, PKK gibi örgütler bunlara verilebilinecek en iyi öreneklerdir.Bunlar uluslararası politikayı en az devletler kadar -hatta bazı devlerden daha fazla- etkileyebiliriler. Çünkü çoğu devletin içinde barındırdığı halkların hepsi aynı derecede devlete bağlı olmak zorunda değillerdir. Farklı siyasal kültüre sahip olanlar, zamanla devletin ön gördüğü mevcut siyasal yapı dahilindeki sosyalizasyonlarını tamamlayamazlarsa siyaset arenasında seslerini duyurmak için örgütlenme yoluna giderler.

Örneğin İsrail baskısına karşı oluşturulmuş FKÖ, 1988 yılında bağımsız bir Filistin Devleti kurulduğunu ilan etti.Türkiye'nin de içinde bulunduğu 40 ülke bu devleti tanıdığını açıklayıp ülkelerinde büyük elçilikler açılmasına izin vermiştir. (İsrail'e göre FKÖ kesinlikle bir terör örgütüdür.)
Başka bir örnek ETA.. İspanya Bask bölgesinde yaşayan halkın ezilmesine tepki olarak 1959'da kurulmuş olup geçtiğimiz günlerde silahsızlanma kararı almıştır.Bask halkının kökleri oldukça eskikere dayanır.Bu halk, Romalılardan beri kendi dilleriyle Bask bölgesinde eşitlikçi bir yapıda ayrı bir siyasal varlık olarak yaşamışlar.Hatta 19. yüzyılın sonlarına kadar da kendi parlamentoları, mahkemeleri, askeri güçleriyle, idari, mali, yasal yapılarıyla özerkliklerini muhafaza etmişlerdir.Sanayileşmenin ve merkeziyetçiliğin de etkisiyle kırsal alanda yaşasayan Basklılarla kentte yaşayan Karlistler arasında çıkan savaşa Madrid yönetimi mudahale etmiştir. Kamu alanlarında Euskeranın(Bask dili) kullanılmasını yasaklanmış.Bütün bunların sonucunda tepki olarak ETA kurulmuş...
Örnekler IRA, NPA, KLA vb şeklinde çoğaltılabilir.

Terörizm, bu tip örgütlerin siyasi amaçlarına ulaşmak ve haklarını almak için kullandıkları yıldırma hareketlerinin devamlılığına verilen isimdir.Terörizm listerini açıklayanların ABD, İngiltere gibi ülkeler ve NATO gibi askeri örgütlerin olması terörist tanımımızı bir kez daha incelemiz gerektiği gösterir.

Bu yüzden bazı (kapitalist) ülkere göre terörist olan örgütler bazılarına göre terörist değildir.Kendi ülkemizden örnek verirsek; PKK örgütü ABD tarafından terörist olarka ilan edilirken Rusya'ya göre terörist değildir. Kapitalizm kendisine tehdit oluşturabilecek bütün özgürlükçü ayaklanmaları terörist olarak yaftalamktan hiç çekinmez. Benzer bir şekilde ASALA(Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu) Türkiye tarafından terör örgütü sayılırken NATO veya ABD'ye göre terör örgütü olarak tanımlanmaz...

Bana göre tek şey esastır: Halkların haklı mücadelesi.Çünkü her halk kendi kaderini tayin hakkına sahiptir.

Herkes kendisinin milatıdır!
Alt 14-11-2011, 12:47
Lullaby Lullaby isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Los Angeles'lı hanım efendi. Bende size aynen katılıyorum! İslami bir terör örgütü Los Angeles'da başına bomba yağdırsa onları destekleyeceğim. O örgütü destekleyen bir halk var sonuçta. Her halk kaderini tayin hakkına sahiptir. İster terör yapsın ister demokratik yollara başvursun değil mi!?

Ben Türkiye'de değil de Los Angeles'da yaşasam borunun sesi uzaktan güzel gelirdi!! Burada her an bir terör saldırısına uğrama ihtimalim var ama Los Angeles'da hayat güzel )

Faşist zihniyetlersiniz.
Alt 14-11-2011, 16:09
Ottomanus Ottomanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

G Milat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Kapitalizm kendisine tehdit oluşturabilecek bütün özgürlükçü ayaklanmaları terörist olarak yaftalamktan hiç çekinmez. Benzer bir şekilde ASALA(Ermenistan'ın Kurtuluşu için Ermeni Gizli Ordusu) Türkiye tarafından terör örgütü sayılırken NATO veya ABD'ye göre terör örgütü olarak tanımlanmaz...

Bana göre tek şey esastır: Halkların haklı mücadelesi.Çünkü her halk kendi kaderini tayin hakkına sahiptir.
Bu forumda çok PKK destekçisi görmüştüm ama ASALA destekçisine yeni rastlıyorum.

Demek Los Angeles'tasınız. Nedense hiç şaşırmadım.

Bu arada iddia edilenin aksine, ABD'nin ASALA'yı terör örgütü olarak gördüğü yazıyor Vikipedi'de.

http://tr.wikipedia.org/wiki/ASALA
Alt 15-11-2011, 12:19
Üye

Sayın Lullaby

"Los Angeles'lı hanım efendi. Bende size aynen katılıyorum! İslami bir terör örgütü Los Angeles'da başına bomba yağdırsa onları destekleyeceğim. O örgütü destekleyen bir halk var sonuçta. Her halk kaderini tayin hakkına sahiptir. İster terör yapsın ister demokratik yollara başvursun değil mi!?

Ben Türkiye'de değil de Los Angeles'da yaşasam borunun sesi uzaktan güzel gelirdi!! Burada her an bir terör saldırısına uğrama ihtimalim var ama Los Angeles'da hayat güzel )

Faşist zihniyetlersiniz. "
demişsiniz.

Bayan olduğumu nereden çıkardığınızı anlayamamakla birlikte yaşadığım kent ile anlattıklarımı nasıl bağdaştırdığınızı anlayabilmiş değilim! Yazıyı oksaydınız herhangi bir örgüt veya topluluğun yandaşlığı değil, uluslararası politika bağlamında temel kabul edilen örgütlenme ve örgüt anlayışlarına kısa ve sade bir biçimde değindiğimi anlayabilirdiniz.

Yazdığım gibi "terör" tanımınızı gözden geçirmeli ve hangi örgütü neye ve kime göre terörist ilan ettiğinizi açıklamalısınız. Aksi takdirde "bana dokunmaya yılan bin yaşasın"cılıktan yakanızı kurtaramayıp genel olarak size empoze edilen kavramları orada burada bilgizlikle birleştirip sunarsınız.

Aslında yaptığınız yorumda da aşikar bir şekilde yalnızca sizin canınızı yakanları terörist olarak etiketlendirdiğiniz ve diğer halkları umursamadığınız görülüyor. Bu, sağduyu ve empati yoksunluğudur.Ayrımcılıktır! Dilerim bir gün insalara halkına, ırkına veya milletine göre değil de insanlıklarına göre bakabilmeyi becerirsiniz...

Faşist zihniyet mi demiştiniz... : ) evet halkların politik ve sosyolojik olarak olabildiğince eşit olması gerektiğini savunmak, faşistliktir ) evet evet kesin faşistliktir

Alt 15-11-2011, 12:38
Üye

Sayın Ottomanus,

Sanırım, anlam bilgisi ile ilgili bir sorununuz var : ) Wikipedia'ya sırtınızı yaslayıp oh çekerken orada yazılanları okumadığınızı görmek son derece ironik... Okumadan veya anlamadan(!) vermiş olduğunuz linkte bakalım neler yazıyor ASALA ile ilgili...

" Bazı kaynaklarda (kimi tarafsız kaynaklar da dahil olmak üzere) terör örgütü olarak nitelendirilmektedir.1980-1990 yıllarında ABD'nin terör örgütü listesinde de yer almaktaydı"

1980-90 arasında ABD'nin listesinde yer almaktaydı demek, artık yer almıyor anlamına gelir. 10 yıllık bir süreçten listeden kaldırıldı demektir.

Okuduğunuzu anlamak konusunda zorluk çektğiniz oldukça bariz. Zira eğer yazımı anlamış olsaydınız ASALA veya PKK gibi örgütlerin yandaşlığını ya da karşıtlığını değil, Dünya örgütlenme ve siyaset arenasındaki yerlerini açıklamaya çalıştığımı idrak ederdiniz : )

Size, ABD tarafından yayınlanan ve sürekli güncellenen bir terörist örgütler listesi vereyim de, Wikipedia'ya avuç açmaktan vaz geçin (hoş, avucunuza dolanların da ne olduğunun farkında değilsiniz ya neyse..) Bakın bakalım ASALA orada var mı yok mu : )

Size de diyorum, terörist tanımıznı ABD, NATO gibi kapitalist ülkelere göre yapmayın! Halkların genel-insani hakkına göre yaparsanız tarafsızlığa en yakın bir liste edinirsiniz.

Current List of Designated Foreign Terrorist Organizations
Abu Nidal Organization (ANO)
Abu Sayyaf Group (ASG)
Al-Aqsa Martyrs Brigade (AAMS)
Al-Shabaab
Ansar al-Islam (AAI)
Asbat al-Ansar
Aum Shinrikyo (AUM)
Basque Fatherland and Liberty (ETA)
Communist Party of the Philippines/New People's Army (CPP/NPA)
Continuity Irish Republican Army (CIRA)
Gama’a al-Islamiyya (Islamic Group)
HAMAS (Islamic Resistance Movement)
Harakat ul-Jihad-i-Islami/Bangladesh (HUJI-B)
Harakat ul-Mujahidin (HUM)
Hizballah (Party of God)
Islamic Jihad Union (IJU)
Islamic Movement of Uzbekistan (IMU)
Jaish-e-Mohammed (JEM) (Army of Mohammed)
Jemaah Islamiya organization (JI)
Kahane Chai (Kach)
Kata'ib Hizballah (KH)
Kongra-Gel (KGK, formerly Kurdistan Workers' Party, PKK, KADEK)
Lashkar-e Tayyiba (LT) (Army of the Righteous)
Lashkar i Jhangvi (LJ)
Liberation Tigers of Tamil Eelam (LTTE)
Libyan Islamic Fighting Group (LIFG)
Moroccan Islamic Combatant Group (GICM)
Mujahedin-e Khalq Organization (MEK)
National Liberation Army (ELN)
Palestine Liberation Front (PLF)
Palestinian Islamic Jihad (PIJ)
Popular Front for the Liberation of Palestine (PFLP)
PFLP-General Command (PFLP-GC)
al-Qaida in Iraq (AQI)
al-Qa’ida (AQ)
al-Qa'ida in the Arabian Peninsula (AQAP)
al-Qaida in the Islamic Maghreb (formerly GSPC)
Real IRA (RIRA)
Revolutionary Armed Forces of Colombia (FARC)
Revolutionary Organization 17 November (17N)
Revolutionary People’s Liberation Party/Front (DHKP/C)
Revolutionary Struggle (RS)
Shining Path (Sendero Luminoso, SL)
United Self-Defense Forces of Colombia (AUC)
Harakat-ul Jihad Islami (HUJI)
Tehrik-e Taliban Pakistan (TTP)
Jundallah
Army of Islam (AOI)
Indian Mujahideen (IM)

Detay için : http://www.state.gov/s/ct/rls/other/des/123085.htm

Alt 15-11-2011, 14:47
Ottomanus Ottomanus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

G Milat´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sayın Ottomanus,

Sanırım, anlam bilgisi ile ilgili bir sorununuz var : ) Wikipedia'ya sırtınızı yaslayıp oh çekerken orada yazılanları okumadığınızı görmek son derece ironik... Okumadan veya anlamadan(!) vermiş olduğunuz linkte bakalım neler yazıyor ASALA ile ilgili...

" Bazı kaynaklarda (kimi tarafsız kaynaklar da dahil olmak üzere) terör örgütü olarak nitelendirilmektedir.1980-1990 yıllarında ABD'nin terör örgütü listesinde de yer almaktaydı"

1980-90 arasında ABD'nin listesinde yer almaktaydı demek, artık yer almıyor anlamına gelir. 10 yıllık bir süreçten listeden kaldırıldı demektir.
Okuduğumu anlamada bir sorunum yok çok şükür. Sol ve demokrasi jargonuyla maskelenmiş metinlerdeki faşizan zihniyeti görmede de bir sorunum yok.

Hazır o sayfaya bakmışken örgütün var olduğu yıllara da dikkat etseydiniz keşke. 1985'ten sonra miadını doldurmuş, yok olup gitmiş bir örgüt artık listede var olsa ne olur, olmasa ne olur? Aktif olduğu dönemde listede olmasıdır önemli olan.
Alt 15-11-2011, 16:41
Üye

"Bana dokunmayan yılan bin yaşasın" gibi düşünen sizsiniz bu çok açık.

Siz hak aramak için örgütsel suçları legal buluyorsanız sizde demokrasi bilinci yoktur.

Faşist olduğunuzu zaten kabul etmişsiniz

Benim terör kıstasım, masum insanların zarar görmesidir. İşin devlet-örgüt boyutuna girmek istemiyorum şimdilik, uzun konular..

Siz PKK'yı terörist olarak görüyor musunuz? Evet veya hayır gibi fazla kıvırmadan kısa bir cevap verirseniz sevinirim. Kiminle muhatap olduğumuzu bilelim. Cevaplarımı ona göre vereceğim. Ayrıca ABD'nin Irak, Afganistan ve diğer Arap ülkelerine demokrasi(!)ve eşitlik(!) götürmesi hakkındaki düşüncelerinizi de alabilir miyim?

ABD'nin terör yaptığını kabul ediyor musunuz? Ben sizin ezilmiş halkları önemsediğinizi düşünmüyorum.
......

Ben dışarı çıkarken tedirginlik duyuyorum (terör saldırısı olasılığı) sizin böyle bir tedirginliğiniz var mı LOS ANGELES' da? yoksa ben de olaylara sizin gibi engin bilgilerimle entelce bakabilirdim!!
.......

Buradan şu anlaşılmasın; ben devletleri ak kaşık görmüyorum. Bu sorunların en büyük sorumlusu devletlerdir. Örgütsel faaliyetlerin her türlüsü devlete karşı yapılmalıdır ama her zaman masum insanlar zarar görüyor. Ben mesela asker-örgüt çatışmalarını yadırgamam ama iş sivillere gelinde olay değişiyor.
Alt 15-11-2011, 16:53
Üye

Benim PKK'yı terör örgütü kabul etmemin sebebi sivillere zarar vermesidir. Başka bir sebebi yok. Ulusalcı bir faşist değilim.
Alt 15-11-2011, 17:06
Sangre - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Sangre Sangre isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Demek G Milat Los Angeles'taymış.. Tabii bu durum hemen kendisini CIA mensubu, Amerikan ajanı yapıyor

Ben de İstanbul'dan yazıyorum.. Burada da herşey çok güzel.. MİT'te işler de tıkırında.. Derin devletle aram da çok iyi

Tabii şu anda Fransa'da olmanız Ermeni diasporasına üye olduğunuz, Diyarbakır'da olmanız ise PKK'lı olduğunuz anlamına geliyor.

Bir yandan Amerika'da olmayı dahi bir sorun olarak kabul eden zihniyet, bir kaç ileti öncesinde 'Terör örgütü olma kıstasını, Amerikanın terör örgütü listesinde olma durumu ile sınırlandırabiliyor'

Zihniyete bak, çay demle

Sevgili G Milat, ciddiye alıp yanıt yazacağın kişilerle dalga geçip eğleneceğin kişileri pek iyi seçemiyorsun kanımca.. Naciz tavsiyem, bu konuda biraz daha seçici olman yönünde olacaktır.
Alt 15-11-2011, 17:19
Üye

Sangre, istesen de ciddi cevap veremezsin zaten.

Kankana akıl vermene gerek yok bence. İster ciddiye alır ister almaz sana mı sorar genelde?

Bu liberallerde pek milliyetçi oluyor yahu! ABD'ye laf etmeye gelmiyor! Hemen savunma mekanizmaları devreye giriyor.

Los Angeles'a gönderme yapmamın sebebini anlayamamışsın ne yazık ki. Bu yüzden komik olduğunu sanacak laflar ediyorsun.

Önerilen Siteler

Etiket
örgüt, örgütlenmek