|
Sayın Hümayun,
Gazali'yi nasıl bilirsiniz?
|
Tenkit edilecek beyanları olup bir İslam alimidir diyebiliriz.Ama ben kimya-yı saadet adlı eserine şöyle bir göz attım.Okumaya değer beni etkileyecek fazla bir şey bulamadım.Dedim ya zaman öncesinden kalma , bir noktada dondurulmuş hükümler vermek Kuran ın özünü iyi anlamamak olur.Çünki Kuran indirildiği toplumun kurallarına göre düzenlemeler yapmıştır.Peki insanlar ne yapmıştır?
1-Kendi toplumunun güzel olan noktalarını bile araplaştırmaya çalışmıştır.
2-Arapların yaşam tarzlarına özlem duymuşlardır.
Bunlar Kuran ruhunu anlamayan insanların işidir.Allah ın emirleri açıktır.
Kuran ölçüleri belirlemiştir.Kimseye şöyle böyle devlet diye bir düzen çizmez.Zorlama ile bunları arap hukukundan ve arap içtihatlarından çıkarıp din diye sunanlar tenkit edilmesi gereken kişilerdir.Maturudiliği araştırınız.
Nisa 4/34:Şimdi burada bahsedilen olayda aileyi geçindiren erkeğin, kadının üzerine bir hakimlik söz konusudur.Buradaki hakim olma onu bir robot gibi kumandasını ele alıpta sağa ,sola ,getir ,götür gibi *bir mana çıkarmak çok manasızıdır.Burada korunmaya ve kollanmaya muhtaç kadınlardan bahsediyor.Kadın erkekeğe nisbetle daha duygusal ve histerik yapıya sahiptir.Ve erkek ile kadınlar arasında bazı farklar vardır.Ben bunu üstünlük olarak değil farklılıklar olarak ifade ediyorum.
Ayette önemle üzerinde durduğu nokta kadının sadakati ve iffetidir.Eğer sadakati ve iffeti konusunda bir kuşkunuz varsa ilk önce öğüt verin onun ile paylaşın , olmaz ise yataklarınızı ayırın ,ve en sonunda dövün deniliyor.Şimdi *işin merhalelerine bir göz atalım.Konuş,yalnız bırak,ve güç kullan(döv).Eğer ben karımın bir iffetsizliğini gördü isem ilk önce konuşurum , sonra yatağımı ayırırım eğer bu iş olmayacaksa ayrılırım.Dövme en son çaredir.Bu inanan insanın kendi seçimidir.Ben karımı dövmem.Bu konuda da Allah beni niye dövmedin diye yargılamayacaktır.Zaten dövmek nedir ki .Buradan kim miktarını belirleyecektir.Allah *ağzını burnunu dağıt diye emretmediği kesindir.Eğer karım namusunu koruyamadı ise ben dövme yolunu seçmem.Bu yüzden burada döv emri olsa bile bunu yapmamak inanan insanın kendi seçimidir.Başka ayetler Allah affetmenin kat kat daha hayırlı olduğunu zaten bildirmiştir.Ayrıca dövme meselesi şu anda araştırmalarım arasındadır.Bazı tefsirlerde yer almamıştır.Bu kelimeyi araştırıp varsa bir yanlışım ileride düzelteceğim inşallah.
Hepimiz bu gibi konularda kız arkadaşlarımız ile belli başlı sorunlar yaşamışızdır.Ben kendimden bir örnek vereceğim.Zamanın birinde bir kız arkadaşım vardı.Ben müzisyenim kız arkadaşımda müzisyen.Bir koro çalışması için provalara katılmıştık.Biz sandalyede oturuyoruz arkamızda ise koristler dizili.Kız arkadaşımın sandalyesinin arkasında baktığımda tangasının neredeyse belinde olduğunu gördüm.Ve uyardım.İlk uyarmam da suratı başka bir hal alıp beni tersledi.Ben bir şey demedim.Baktım hala devam ediyor bir *daha uyardım.Gene aynı bu sefer suratını çeviriyor benim ile ilgilenmiyor.İçimden sazımı alıp kafasına geçirmek geçtiği halde ben bunu yapmadım.Çünki arkada dizili olan koristlerin manzarası çok hoştu.Pembe bir tanga tee bele kadar çıkıyor.Bu gibi şeyler ile çok karşılaştım.Kızlar ile çok tartıştım.Ben kapanmaktan ve ya kapatmaktan yana bir insan değilim.Ama bayanların giyim tarzlarına çok dikkat etmesi gerekiyor bence.Heralde karısını veya kız arkadaşını sahilde yürürken playboy yıldızları gibi giyinip kalçasını bir o yana bir bu yana savurması hoş bir davranış değildir.Orta olan ölçü ne ise onu yapsınlar bari.bu gibi durumlardan çok rahatsız olurum.Bilmiyorum burada ben iffetsizliğin tanımına bile girmeyen bir örnek verdim.Ama daha ağırlar örneklerini herkes karısı iel yaşayabilir.Burada ki en güzel yol konuşmak olmazsa biraz zaman tanımak olmaz ise yolları ayırmaktır.Ama Allah ın döv emri araştırılacaktır.Ve gerekli açıklamalar ileride yapılacaktır.
Kuran ı iyi okuyup gözlemlediğiniz de 1400 yıl öncesinde kadınlara *o zamanlar da * *büyük bir değer verdiği açıktır.Demek ki o zaman ki toplum kadınlarının böyle bir uyarıya ihtiyacı vardır.Eğer karınız sizin yüzünü kızartacak durumlardan uzak durupta sizin öğütlerinize kulak asıyorlarsa bir yaptırıma gerek yoktur.Ama karşı cinsi tahrik edici hareketler sergileyip , siz evde yokken siz şüphelerden şüpheye sıçratıp bir ikide fasosunu yakaladı iseniz heralde birazcık öğüt verip ve ya yalnız bırakmak faydalı olacaktır.Ee o kadar uyarıya rağmen halen aynı hareketleri yapmaya devam ediyorsa sakın ola kaba kuvvet kullanmayın!!! medeni erkekler gibi ''işte evimin kadını'' deyip ona çiçekler alın övgülerde bulunun.Kadını dövmek bize yakışmaz değil mi.
Ayet tamamen iffet ve namus ile alakalıdır.Artık bunları göz önünde bulundurup ,evinde karısını hapseden,ona ayaklarını yıkatan,gece gündüz ona yardım etmeden hizmet ettiren bir uşak yaratma anlayışının İslami olmadığını kabul edin.
|
Ahzab suresinin 33uncu ayetinde de soyle denmistir:
"Evlerinizde oturun, eski cahiliyyede oldugu gibi acilip sacilmayin
"Mu'min kadinlara da soyle: gozlerini bakilmasi yasak olandan cevirsinler...Suslerini...acmasinlar. Bas ortulerini yakalarinin uzerine salsinlar. Suslerini kocalari veya babalari, veya kayinpederleri, veya ogullari...veya cariyeleri, veya erkekligi kalmamis hizmetciler veya kadinlarin mahrem yerlerini henuz anlamayan cocuklardan baskalarina gostermesinler.." (24 Nur 31)
|
Açılıp saçılmak ne anlama geliyor sevgili arkadaşım.Açılıp saçılanlara evlerinizde oturun diyor da galiba dimi ?
''Ey kadınlar evden çıkmayın adımınızı atmayın ''diyen bir ayet mi var yoksa ben mi görmedim?
Gözleri yasak olandan çevirmek nedir?Süslerini açmasınlar nedir?Dekoltelerini kapatsınlar? İ
lk önce bunları bir örnekle ben sana gerekli açıklamayı yapayım.
Bir de inşallah o zamanın ortamını iyi kavraya biliyorsundur?
Çıplaklık medeniyet ve çağdaşlık ise en medeni yaratıklar hayvanlardır!!!
Ayrıca konu İslamda kadın hakları ve kadının rolleri ise
Hz Fatımanın hayatını okumanı öneririm.
Ali Şeriati ''Fatıma Fatıma' dır''(birleşik yayıncılık)
Bu eserde Modern Çağın müslüman kadınının evinde oturupta çoluk çocuğuna bakmak kocasına yemek yapmaktan daha hayırlı şeyleri bulacağının garantisini veririm.Medeni ve Çağdaş kadınlarımızın çok vazifeleri var çok.