Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > İbrahimi Dinler > İslam

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 18-10-2006, 01:08
exclusive exclusive isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Dinlerin başarısının sırrı ne?

Arkadaşlar dinler hakkında fikir birliği edeceğimiz sayılı konulardan biri heralde islam, hristiyanlık ve yahudilik dinlerinin gerçekten başarılı olduğu, yani geniş kitlelerce benimsendiği gerçeğidir...

Acaba bu dinler bunu nasıl başardı? Bu dinlerin bu kadar çok insanca kabul edilmiş olmasının ve kabul edenlerini de sıkı birer savunucuya dönüştürmesinin sırrı sizce neler olabilir?

m.kara
Alt 18-10-2006, 01:34
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart Re: Dinlerin başarısının sırrı ne?

aslında budizmi,çin ve japon dinlerini de buna eklemek lazım gelir diye düşünüyorum.Sorunu inanç biçimleri ve inanma ihtiyacı olarak tanımlasak daha dogru olabilir.Ya da dinlerden niye kurtulamıyoruz sorusu daha anlamlı ve açıklayıcı olabilir.
* * İslamıa inanıldıgından bahsediyoruz.Ama şunu düşünüyorum ve sorguluyorum hangi islama.Sorguladıkça şunu görüyorum.Dünyada inanan sayısı kadar islami farklılık var.Her insan kendi dinini yaşıyor ve yaşamaya çalışıyor.Evet temel normları aynı.İslamın şartı deniyor görünüşte de kabul ediliyor.Namaz kılmayan müslümanlar var,zekatı yazıldıgı gibi veren hiç müslüman yoktur herhalde,oruç tutmayan ya da oruç tuttugu halde namaz kılmayan müslümanlar var.Hacca gitmeye çalışıyorlar ama imkan bulurlarsa.Tek ortak paydaları kelimeyi şahadet.Aleviler bunda da farklı.Sonuçta her müslüman islamı bildigi gibi yaşıyor ve inanın ki vecibeleri yerine getirme ve kitaba uygunluk konusunda bizden pek bir farklılıkları yok.Kitabı uygulamıyorlar ki.Hoş bilmediklerinden uygulamıyorlar.Mevalilerden bahsediyorum tabii ki.
* * * *Aslında müslümanların çogu atalarının dinine tapıyorlar,bilmeden nüfularına islam yazılıyor.İslami bir ilk egitim alıyorlar.En önemlisi toplum psikolojisi ve toplumsal coşku onları dine baglıyor.
* * * * İnsanların büyük çogunlugunun yaşam ve ölüm hakkında bir fikirleri yok.Yaşama çok baglılar ve ölümden korkuyorlar.Ölümden sonra yaşam düşüncesi onları iki şekilde rahatlatıyor.Sonsuz bir yaşama kavuşma,ve bu dünyada erişemediklerini öbür dünyada elde etme.
* * * * *Elbette devletlerin ve devletlerin islami niteliklerinin bunda büyük bir payı var.Dinin bir afyon oldugunu en iyi onlar biliyor ve empoze ediyorlar.Öncelikle kul oldugunu düşünen bir kişi bu kullugunu genişletme egilimini de barındırır bünyesinde.Kime karşı olursa olsun kul oldugunu düşünen bir kişi acizdir.Kulluk acizliktir ve icazet gerektirir.Bir kere görünmeyen bir varlıga kul oldugunu düşünen bir birey bir süre sonra o tanrının görünen dostlarına da kul olmaya başlar.İslamiyette bunlara Allah dostları deniyor.Bu kulluk güçlüye kulluga dogru yol almaya başlar zamanla.
* * * *Toplu ibadetlerin de bunda payı çok fazla.Din tanrı ile kul arasında deniyor fakat tüm insanlık tarihi toplu dini rituellerle dolu.Toplu ibadet bir nevi sürü psikolojisi,güç psikolojisi yaratıyor.İnsana sosyallik veriyor bir de ciddi anlamda ruhsal olarak etkiliyor.O camianın bir ferdidir artık birey ve ondan kolay kolay kopamaz.Koparsa sosyalligi kalmaz.
* * * * *

* * * * *saygılarımla
Alt 18-10-2006, 13:06
gul_gulsoy gul_gulsoy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

selam/eirene

sanırım ilkel dinlerden başlamak ve bunları analiz etmek gerekiyor önce.sözgelimi animizm,fetişizm,totemizm gibi dinler ,bunların özellikleri,ortak ve ayırd edici özellikleri üzerine düşünmek gerekiyor.bu konuda ''spencer'' ve ''durkheim'in'' bildiğim kadarıyla güzel çalışmaları var(bu yazarları okumadım ama alıntı yapan kimi dinler tarihi uzmanı yazarların yaptığı alıntıları okudum)
boş bir vaktimde bu konularda bildiklerimi paylaşmaya çalışıcam

selam/eirene

''GERÇEĞİ BİLECEKSİNİZ VE GERÇEK SİZİ ÖZGÜR KILACAK''

( NASIRALI İSA)[b]
Alt 18-10-2006, 13:50
Üye Değil

exclusive";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Arkadaşlar dinler hakkında fikir birliği edeceğimiz sayılı konulardan biri heralde islam, hristiyanlık ve yahudilik dinlerinin gerçekten başarılı olduğu, yani geniş kitlelerce benimsendiği gerçeğidir...

Acaba bu dinler bunu nasıl başardı? Bu dinlerin bu kadar çok insanca kabul edilmiş olmasının ve kabul edenlerini de sıkı birer savunucuya dönüştürmesinin sırrı sizce neler olabilir?
"gerçekten başarılı olduğu" "yani geniş kitlelerce benimsendiği gerçeğidir..."

"sırrı" nedir ?
Evet gerçekten ilginç ve güzel bir soru.

"Ben insanın sırrıyım,İnsan da benim sırrım"
Bu beni hep düşündürmüştür.Hala da cevabını ararım.
Alt 18-10-2006, 13:57
Üye Değil

bana göre dinlerin başarısı öncelikle din olarak ortaya çıkmalarından kaynaklanıyor. ayrıca bu dinlerinvar olduğu zaman ve toplumsal yapı içerisinde çabuk kabul görecek yapıya sahip olmasından kaynaklanıyor. özellikle ortaya çıktıkları coğrafya hem de doğu hem batı ile iyi bir iletişim içerisindeydi. musanın ortaya çıktığı dönemde köleliğin varlığı ve köleliğe karşı çıkışı büyük kitlelerin peşinden sürüklenmesini sağlamıştır. hristiyanlığın yükselişini de roma imparatorunun hristiyanlığı resmi din ilan etmesine bağlayabiliriz. islamiyetin yükselişi ise arap milliyetçiliği ile bağlantılı olarak gelişiyor. tabii islami liderlerin o dönem zaptettiği noktaların da hem doğu hem batı için önemli bir yol olduğunu unutmamak lazım.
Alt 18-10-2006, 14:14
gul_gulsoy gul_gulsoy isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

selam/eirene

islamiyetin yükselişi ise arap milliyetçiliği ile bağlantılı olarak gelişiyor.
tersine arap milliyetçiliği durdurucu etki yapar.(emeviler döneminde islamın gelişmesi kısıtlıdır:çünkü emeviler arap olmayanlara tepeden bakar)
islamı ilk benimseyenlerin hepsi arap değildir:selmanı farisi (adı üstünde fars) iranlı mesela...aslında sayın spartacus'e göre sizin önermeniz kesinlikle yanlış.(çünkü ona göre islamın gelişmesinde milliyetçilik değil ümmetçilik başarı sağlayabilirdi)

selam/eirene

''GERÇEĞİ BİLECEKSİNİZ VE GERÇEK SİZİ ÖZGÜR KILACAK''

( NASIRALI İSA)[b]
Alt 18-10-2006, 14:14
spartacus - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
spartacus spartacus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği 

Şu anda bir yanıt olarak üst başlıkları verebilirim.

1.KORKU- Oluşum ve sonuç DEHŞET. Fiiliz Çök (Deprem, durum; bilinmiyor, sonuç:Zelzele Tanrısı yapıyor yada Tanrılar yada Tanrı yapıyor. Sonuç:Bilinmeyen deprem, yine bilinmiyor; KORKU, bilinmeyen tanrılardan dolayı olumlanan-sonuç: DEHŞET)
2.KORKU-DEHŞET; Sığınma durum:Kötüye Kullanım- Sonuç: Güçlü olanın eline geçmesi. Fiil:Hükmet
3.ÖLÜM-Her insan için geçerli olması-Çözüm bana yada bize biat edin olumlama=Ruhun Özgürlüğü, sonsuz hayat. Fiil=Diz Çök. Sonuç=Çıkarlara kullanım
4.BİLİNÇSİZLİK- OLUMLANAN KURGU- Oluşum ve sonuç- Karmaşa-Cevap-Çözümsüzlük, ertelenmiş ilahi kurgular, fiiliz Çök, nedenleri yine öğrenememiş ol, bilmez iken bir başka bilinmeyen ile ifade et, kendini kandır, durumu kurtar, avuntuya sevk et. (Her avuntu için ayrı ayrı yada tümü için bir Tanrı gerekebilir, mesala ayrı tanrılardan Yağmur ve gürültü Tanrısı yağmuru yağdırmaktadır, sorun: bilinmeyen yağmur: çözüm yine bilinmeyen karmaşaya dönmüş yağmur)
5.HÜKÜM SEVK-İDARE- Sonuç, Egemen olmak, oluşum, Biat etmek, hüküm altına girmek, söz(emire amade olmak) dinlemek. Fiil=Emir, Diz Çök, Uygula
6.HURAFE- Oluşum Korku, Sonuç, DEHŞET, bağlı kıl,
7.SİYASİ OTORİTE İÇİN KULLANIM, oluşum egemenlik altına almak, olumlanan; yanlı eğitim, süreklilik, kılıç. Fiil:Çatının Altına Gir, diz çök, sürüden ayrılma!. Sonuç:Zaman, süre

Sersemler akıllıların 7 yılda cevaplandıramayacağı soruları 1 günde sorarlar.
-------
Korku ve menfaat dalkavukluğa yol açar.
-------
İnsan korktuğuna ya da arzuladığına çok kolay inanır. La Fontaine
-------
Öküz tahta çıkarsa padişah olmaz, saray ahır olur. Çerkes Atasözü
-------
Akıllı bizi arayıp sormaz, aptal bacadan akar.
------
Su dağları kemirir, vadileri doldurur.
------
Aslanlar kendi tarihçilerine kavuşuncaya kadar kitaplar avcıyı övecektir.
------
Hürriyet, başkalarına vermedikçe alamayacağımız tek şeydir. William Allen White
------
Belki söylendi herşey,/ belki de gece bekleniyor/ yazılsın diye aynı cümle. Tüm nedenleri yeryüzünün/ bir çakıltaşına takılıp kaldı. Esteban
------
Sıradan insan kendini evrenin merkezi yapmanın yolunu arar; bilge kişinin evreni onun merkezindedir. Lao Tzu
Alt 18-10-2006, 14:28
Üye Değil

gül arkadaşım bu benim düşüncem.
ayrıca spartacusun yazdıklarına da katılıyorum. korku dehşet faktörü de var. ama burada untulmaması gereken bir şey var. islam islamı kabul etmeyen kişilere başka seçenekler de sunmuştur. kelle vergisi verip yaşamlarını devam ettirebilirlerdi.
bilinçsizlik konusuna gelince o dönemde hangi toplum bilinçliydi?
ek olarak sığınma isteği.
Alt 18-10-2006, 14:36
Üye Değil

Din, ruhu başka türlü hayal edilemeyecek potansiyellere uyandırır. Kişinin, kendi yaşadığı çağdaki Tanrı vahyinin nüfuzundan yararlanmayı öğrenmesi ölçüsünde, karakteri gittikçe İçsel dünyasında var olan İlahi dünyanın nitelikleriyle bezenmiş hale gelir: “Her insan, bu Hakikat Güneşinin Öğretileri sayesinde” *“iç varlığına doğuştan bağışlanmış olunan gizli kabiliyetlerin hepsini açığa çıkarabileceği bir makama varıncaya kadar ilerleyip gelişir.”İnsanlığın amacı “sürekli ilerleyen bir uygarlığı” daha ileriye götürmeyi içerdiğinden, dinin sahip olduğu sıra dışı güçlerden biri de, onun inananlarını zamanın sınırlarından özgür kılma ve onlardan gelecek yüzyılların nesilleri uğruna yapılmış fedakârlık örnekleri ortaya çıkarma yeteneği olmuştur. Gerçekten de ruh ölümsüz olduğundan, kendi gerçek doğasına uyanması sadece bu dünyada değil, aynı zamanda daha doğrudan bir şekilde ötede uzanan dünyalarda evrim sürecine hizmet etmesi için onu güçlendirir: “Bu ruhlardan yayılan ışık” * “dünyanın ilerlemesine ve milletlerin yükselmesine sebeptir...Sebepsiz,harekete geçirici hiç bir şey yoktur. Feragat timsali olan bu ruhlar varlık aleminde en büyük iç tepki olagelmiş ve olagideceklerdir.”

İnanç insan ırkının, bu nedenle, önemli bir çağdaş düşünür tarafından “evrim kendi kendinin bilincine vardı” *diye tanımladığı şekilde gerekli ve yadsınamaz bir itici gücüdür. Eğer, yirminci yüzyılın olaylarının üzücü ve kuvvetli bir tanıklık ortaya koyduğu gibi, inancın doğal bir şekilde ifadesi yapay olarak engellenirse inanç, kesinliğe duyulan güçlü özlemi belli ölçüde yatıştıran tapınma nesnelerini ne kadar da değersiz -hatta alçaltıcı- olsa yaratacaktır. Bu inkâr edilemeyecek bir dürtüdür.
Alt 18-10-2006, 14:39
coolfire coolfire isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

coolfire - MSN üzeri Mesaj gönder

dinler ölümden sonra hayat gibi bi ödül veriyor insanlara bilmediklere şeylere kolay olan acıklamalar getiriyor. yukarıda @spartacus acıklamıs gerçi ama temel olarak ilkel dinlerdede gelişmiş dinlerdede bu böyle..

Önerilen Siteler