Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Bilim > Biyoloji > Evrim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 20-10-2006, 11:30
Üye Değil

Standart Yerin 2.8 km altında bulunan bakteri kolonisi

Aşağıdaki haber Slashdot sayfasından. Alıntıyı şimdilik İngilizce yapıyorum, ilk fırsatta çevirisini de yapacağım.

"A colony of bacteria found 2.8 kilometers below the Earth's surface in a South African gold mine is able to sustain itself without energy from the Sun. While sub-surface colonies of microorganisms utilizing sulfur (mostly near deep sea hydrothermal vents) is not new, this particular colony is unusual. The colony does it by relying on radioactive uranium to split water into hydrogen gas. Thus, instead of solar energy and photosynthesis, this species relies on radioactive materials and sulfur/hydrogen to facilitate its energy needs. There is some speculation about life on other planets in the article as well."

kaynak: Slashdot ilgili haber
Alt 20-10-2006, 12:41
Üye Değil

Standart Re: Yerin 2.8 km altında bulunan bakteri kolonisi

Elimden geldiğince çevirdim. Asıl kaynak oluşturan makaleyi çevirebileceğimi sanmıyorum.

Güney Afrika'da bir altın madeninde, yerin 2.8 km altında yaşamak için güneşten enerji almaya ihtiyaç duymadan yaşamayı başaran bir bakteri kolonisi bulundu. Her ne kadar, kükürt kullanan (çoğunlukla derin deniz hidrotermal bacaları çevresinde) yer altı mikroorganizma kolonileri yeni değilse de, bu koloni pek alışıldık değil. Koloni, yaşamda kalmasını radyoaktif uranyum kullanarak suyu hidrojen gazına ayrıştırabilmesine borçlu. Bu nedenle, güneş enerjisi ve fotosentez yerine bu organizma enerji ihtiyacını radyoaktif maddeler ve kükürt/hidrojen ile karşılamakta. İlgili makalede, başka gezegenlerdeki yaşam konusunda da spekülasyonlar var.

Haber'de adı geçen ilgili makale : These bacteria use radiated water as food
Alt 20-10-2006, 13:19
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder

her ortamda yaşayan canlılar yaratmıştır allah netr. ateşin içinde de.
Alt 20-10-2006, 13:20
jayjay jayjay isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Ben bu bir kaç gün içinde uğraşırım elimden geldiğince çevirmeye çalışırım.
Alt 25-10-2006, 00:38
Üye Değil

" her ortamda yaşayan canlılar yaratmıştır allah netr. ateşin içinde de."

Soröğren,

Burada ilginç ortamlarda yaşayan bir canlının olmasının dışında da önemli bir nokta var. İstisnasız her canlı, canlılığını sürdürebilmek için enerjiye ihtiyaç duyar. Dünyamızda bu enerji eldesinin en yaygın yöntemi, güneşten gelen enerjiyi kullanmak, ya da onu kullanan canlıların enerjisini kullanmak. Burada söz konusu olan bakteri kolonisi, canlılığını sürdürebilmek için radyoaktif elementleri kullanmakta. Canlılık için bizim gördüğümüz kadarı ile harika bir yer olan bu gezegende, pek de bu gezegenin genel yaşam sistemine uymayan bir yöntem söz konusu. Ama şu da var, anladığım kadarı ile kimyasal işlemleri bu canlının da hemen hemen aynı diğerleri ile.

Burada özellikle dikkat çekici olan şu. Dünya benzeri koşullara sahip olmayan gezegenlerde de, yaşam olabilir. Dünyadaki gibi olmayabilir tabii ki, ama bir yaşam olabilir. ABD ya da diğer gelişmiş ülkeler neden milyonlarca doları Mars ya da diğer gezegenlerde yaşam araştırmalarına dökmekteler hiç düşündünüz mü? Nasıl bir akıl yürütme sonucu, ne gibi teorilere dayanarak böyle bir araştırma masrafına girebilmekteler?

İnsanmerkezci bakış açımızın sorgulanması gerektiğini düşünüyorum. İnanan biri iken bile, insanın dışında kalan herşeyin var olma nedeninin insan olabildiğine aklım yatmazdı. Bu düşüncem değişmiş değil.
Alt 25-10-2006, 00:49
Üye

sorogrenV2.0";p=&quot´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
her ortamda yaşayan canlılar yaratmıştır allah netr. ateşin içinde de.
Sevgili sorogren
Senin de dediğin gibi bu yüce imtihan evreninde her türlü canlı yaratılmış. Benim aklıma takılan onlar da mı imtihandan geçiyor? yoksa bizim imtihanımızın bir kuklası mı?

Bu konuda Risale-i Nur külliyetımız ne diyor?

Bir de artık yapmışsın ama keşke bu kadar bilimsel bir başlıkta dini araya sokmasaydın...

Saygılar.
Alt 25-10-2006, 02:11
Üye Değil

Arkadaşın huyu kurusun. Geçerken bir uğramış işte. Değil mi Sorogren...
Alt 25-10-2006, 09:18
soro soro isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

soro - MSN üzeri Mesaj gönder soro - YAHOO üzeri Mesaj gönder

haklisin ezkamo hocam,bayram ziyaretine giderken yol ustuydu ugradik bir soyle.maksat bizden habersiz bir seyler donmesin etrafta...

sayin netr,kardesim,
"Burada özellikle dikkat çekici olan şu. Dünya benzeri koşullara sahip olmayan gezegenlerde de, yaşam olabilir. Dünyadaki gibi olmayabilir tabii ki, ama bir yaşam olabilir"

bu yazdigini evvelce ben defaatla yazdim,herhalde dikkat etmedin.risale-i nurda bazi ayetlerin tefsiri babinda 7 ayri kure de daha hayat oldugu yazilidir.hayat formlari hakkinda bilgi yoktur.akil ve suur sahibi olduklari konusunda bilgi yoktur.sadece yedi dunya ve icinde istikrar icinde iskan eden hayat sahibi varliklardir.
tum varliklarin merkezi lla insan degildir.evet biz kumandan konumunda ve hepsi bize calisir.ama onlarin yaratilmasi hikmetleri,1001 ismi-i Ilahiye bakar,kendilerine bakar ve insana bakar.dag basindaki veya jupiterdeki bir varligin insana alakasi pek yok simdilik.onlar ,hem kendi hayatlarinin minnettarligi ile hem de kendilerindeki sanati ve harikalari yaraticinin nazarina gostermeleri hikmetiyle ve bilemedigimiz veya su anda ifade edemedigimiz diger hikmetlerle yaratilmislardir.insan sadece nazirdir,kumandandir,suur sahibi olarak hepsine sahiptir.

jayjay,ne demek bilimsel baslik anlamadim.ney varki bizim konumuza girmesin.
diger canlilar (insan ve cin haric) imtihana tabi degil.
safi iyiler var,melek
safi kotuler var,seytan
iyi kotu anlamazlar var,hayvanlar,
iyi kotu anlayip,iradesi ile tercih edenler var,insan ve cin.
tum secenekler yaratilmistir.
Alt 25-10-2006, 11:11
Üye

Rabbım ne güzel yaratmış demek. Abicim bak burada neutrino'nun verdiği linke bakarsan baştan aşağı bilimsel bir konu. Yani bu din konusuna girmiyor. Daha doğrusu ben öyle anladım.
Ama yine de ben bu bakterilerin imtihandan geçtiğinden yanayım.
Saygılar...
Alt 03-12-2006, 15:46
yenidendogus yenidendogus isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bakteriler yaşamın sigortasıdır. Bildiğimiz omurgalı yaşam sona ererse bakteriler yaşamı yeniden başlatırlar. Yaşam sürekli kendini yenileyen bi olgu. Evrim bunun itici gücü.

Önerilen Siteler