Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Felsefe > Etik, Estetik, Sanat, Politika, Bilim & Eğitim

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 28-07-2013, 16:44
Baskoylu Baskoylu isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Standart Teori Ile Pratigin Butunlugu

Insanin ve tabiatin yapisinda gizlenen kusursuzlugun sirlari ancak Teori ile Pratigin el ele vermesi ile cozulebilir.

Teori ile Pratik Birbirini Tamamliyan Bir Butunun, Iki Ayri Alanidir, diyorsak ve kabul ediyorsak.
Teori olmadan pratik olmaz, Pratik olmadan teori olmaz, tezi vazgecilmezlerdendir.
Yani var olan ve dusunulen herhangi bir Teori pratige gecirilmiyorsa veya uygulamaya gecirilmiyorsa.. O Teori yirtilip cope atilmak zorundadir.

Kimi insan Teorinin gozu bir ise, Pratigin gozu bindir der!
Kimi insan Teori olmadan Pratik olmaz, her pratigin temelinde Teori vardir der.
Kimi insan ise Teorinin tek sahibi Allah`tir der, yani kendi varligini hice sayar ve yok oldugunu dusunur.
Yani Varligin Birligini degilde, Yoklugun birligini savunur.

Eger Teorinin gecerliligi pratige, Pratigin gucu Teoriye dayanir diyorsak, ki dogru olanda budur.

Pekki yasadigimiz sure icinde hayatin acimasizligina karsi YASAMAK DIRENMEKTIR siari ile Teorik olarak kendimizi yeniliyebiliyormuyuz? teorik olarak kendimizi gelistirebiliyormuyuz?

Yanlis uretilen Teorilerin pratigide yanlis olacagindan dolayi, hem kendimize hemde insanliga zarar verebilecegimizide goz onunde bulundurursak.
Insanlik Aklin yolu ile degilde, neden hayal gucleri ile veya kendisine adapte edilen anlamsiz ve yersiz yapilanmalarla kendisini yenilemiyen ve gelistirmiyen bir varlik haline getirmektedir?

MILLIYETCILIK COCUKLUK HASTALIGIDIR. INSANLIGIN DA KIZAMIGIDIR. EINSTEIN.
ADOLF HITLER VE MUSSOLINI GIBI IRKCILARIN USTASI, ATATURK`TUR

Konu Baskoylu tarafından (28-07-2013 Saat 16:50 ) değiştirilmiştir.
Alt 28-07-2013, 16:57
Erdem Alaca - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Erdem Alaca Erdem Alaca isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Güzel bir yazıydı Sn. Baskoylu ağabey, teşekkür ederim. Son cümlenizdeki sorunun "hayal güçleri" kısmına değinmek istiyorum. Ben de asla anlayamıyorum bunu, yani doğuşumuzdan bu yana bize öğretilen din, çarpıklıklarını farkede ede nasıl daha senelerce bizleri pençesi altına alıyor, bu kadar tesirli bir olgu olmasının sebepleri nedir?

Ben cehennem korkusu, veya cennet mahrumiyeti de denebilir; bundan kaynaklıdır diye yorumlayabiliyorum şu an; ama elbetteki türlü türlü alternatifler gelecektir bu düşünceme.

"Bu kadar tesirli bir olgu olması" - eğer bu dediğimde bir yanlışlık yoksa, bunu aşmanın yollarını da bulmak lazımdır diye düşünüyorum...

1930'lar: Uçak ihraç ediyoruz, 2010'lar: Saman ithal ediyoruz...
Alt 28-07-2013, 21:00
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder

Baskoylu´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Insanin ve tabiatin yapisinda gizlenen kusursuzlugun sirlari ancak Teori ile Pratigin el ele vermesi ile cozulebilir.

Teori ile Pratik Birbirini Tamamliyan Bir Butunun, Iki Ayri Alanidir, diyorsak ve kabul ediyorsak.
Teori olmadan pratik olmaz, Pratik olmadan teori olmaz, tezi vazgecilmezlerdendir.
Yani var olan ve dusunulen herhangi bir Teori pratige gecirilmiyorsa veya uygulamaya gecirilmiyorsa.. O Teori yirtilip cope atilmak zorundadir.

Kimi insan Teorinin gozu bir ise, Pratigin gozu bindir der!
Kimi insan Teori olmadan Pratik olmaz, her pratigin temelinde Teori vardir der.
Kimi insan ise Teorinin tek sahibi Allah`tir der, yani kendi varligini hice sayar ve yok oldugunu dusunur.
Yani Varligin Birligini degilde, Yoklugun birligini savunur.

Eger Teorinin gecerliligi pratige, Pratigin gucu Teoriye dayanir diyorsak, ki dogru olanda budur.

Pekki yasadigimiz sure icinde hayatin acimasizligina karsi YASAMAK DIRENMEKTIR siari ile Teorik olarak kendimizi yeniliyebiliyormuyuz? teorik olarak kendimizi gelistirebiliyormuyuz?

Yanlis uretilen Teorilerin pratigide yanlis olacagindan dolayi, hem kendimize hemde insanliga zarar verebilecegimizide goz onunde bulundurursak.
Insanlik Aklin yolu ile degilde, neden hayal gucleri ile veya kendisine adapte edilen anlamsiz ve yersiz yapilanmalarla kendisini yenilemiyen ve gelistirmiyen bir varlik haline getirmektedir?
"Evdeki pazar carsiya uymaz" ve "Midyat'a bulgura giderken, evdeki pirincten olmk" deyimlerini teori ile pratik arasindaki olabilecek celiski acisindan nasil aciklayabilirsin?

Teorinin (ideolojik inancsal dogrulanmis) pratige tasinmasinda, o pratigin verdigi gozlemin neden herkesce ayni asnlam ve icerikte olmamasini nasil aciklarsin?

Ortada olan bir pratige (ideolojik inancsal dogrulanmis) bir anlam ver icerik temelinde verilen teorinin, tekrar ayni pratigi verecegini kim/ne garanti edebilir.

Konu "felsefe-psikoloji" bolumunde oldugundan, bilimsellige deginmedim.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 29-07-2013, 03:33
Üye

Saygideger evrensel-insan.

Konuyu acarken, farkli dusuncelerin ve farkli fikirlerin catismasi, yani 100 cicek acsin bin fikir carpissin dusuncesi ile actim.

Her Teori dogrudur, dogru olacagindan dolayi Pratikte uygulanmasi gerekir diye bir idda da bulunmadim,

Teori ile Pratik Birbirini Tamamliyan Bir Butunun, Iki Ayri Alanidir. dedim, dolayisiyla dogru teorilerin dogru pratiklere uygulanmasi ile bir butunun iki ayri alani olabilir.

"Evdeki pazar carsiya uymaz"
Size gore soylem "Evdeki pazar carsiya uymaz" bana gore ise "Evdeki Hesap Carsiya Uymaz" cumlesi dogrudur, belki ikisininde anlami ayni kapiya cikar ama, sonucta biri digerinden daha dogru bir cumle seklidir.

"Midyat'a bulgura giderken, evdeki pirincten olmk"
demisiniz! Size gore bu cumle dogrudur.
Bana gore ise,
"Dimyat`a bulgura giderken, Evdeki pirincten olmak" bana gore ise bu cumle sekli dogrudur.

"Dimyat" Misir'da, Suveys Kanali agzinda ve Portsait yakinlarında bir iskeledir. Eskiden Misir'ın meshur pirincleri, ince hasirdan orulmus torbalar icinde Turkiye ye getirilirdi.

Burada olan iki ayri teori veya iki ayri atasozunu farkli algilamak veya farkli bilmek elbette zenginliklerimiz ve farkliliklarimizdir. Onemli olan farkliliklarimizi insani degerler icinde paylasip dogru ile yanlisi tespit etmektir.

Insani degerler icinde tespit ettigimiz dogrular bizim teorimiz olur, dogru teori pratige gecmesi icin, pratige ihtiyaci var, pratige gecirilmiyen hic bir teori dogrulugunu ve gercekligine kavusamaz.

Dogru tahlil ettigimiz veya dogru planladigimiz her seyin pratige gecmesi ile o dogruyu gorebiliriz veya yasama yansitabiliriz.

Temelsiz, yersiz, ve anlamsiz teoriler elbette yirtilip cope atilmak zorundadir. veya Aklin yolunun kabul etmedigi yalanlar uzerine kurulmus dini inanclar, farkli kulturlerin farkli inanclarinin bir daha pratige gecmesinin mumkun olmiyacagini dusunursek, Bunun Teori ile ilgisi yoktur, ilgisi olmadigi icin Pratige ihtiyacida yoktur.

Eger 500 katli bir binanin projesini cizerseniz, Mimarliginiza guvenip bu planin hayata gecirebileceginizi inaniyorsaniz, bunu bagli oldugunuz kurum ve kurulusun onaylamasi ile, Binayi dikerseniz.... Yapmis oldugunuz ilk sey, kagit uzerine cizdiginiz Teorik olarak yaptiginiz plandir, eger bina soyle veya boyle engellenmis olsaydi, yani bina dikilmemis olsaydi. emek vererek cizmis oldugunuz plan bir kagit parcasindan oteye gitmiyecek ve yirtilip cope atilacaktir. Cunku planda mutlaka eksikler ve yanlisliklar oldugundan dolayi kabul edilmemistir. veya farkli gerekcelerden dolayi pratige gecmemistir.

Meryam`in Allah ile iliskiye girdigini, ve Isa`nin Allahin oglu oldugu idda edilir, Aklin yolu bunu kabul edermi? elbette hayir, Firavuna karsi cikarilmasi ve inanilmasi gereken bir insanin ortaya cikmasi gerektiginden dolayi, O zamanki toplumun bir kesimi boyle bir yapilanmaya gerek duymus, insanlari etkilemek icin boylesi bir yola bas vurmustur. Pekki bu teorinin pratigini goren varmi?
Insanlar boylesi bir hikayenin olmasi ile Firavunun gazabindan ve zulumunden biraz olsada, farkli bir gurup yaratarak, guc olma pesinde olmasi gayet normaldir. lakin Allah denen kisinin gelip Meryemle cinsel iliskiye girmesinin pratikte gercekligi yok olduguna gore, Oradaki Teori ile Pratik bir gurubun planladigi Yalan duzmecesidir.

Hz. Muhammed tarafindan hortlatilan Islam Din`i bunun bir benzeridir.
Okuma yazmasi olmamasina regmen Kurnaz ve cingozlugu ile Kendisini Peygamber hemde SON Peygamber ilan etmesini bilmistir.
ilk once yaninda calistigi kisinin zenginliginden faydalanmak istiyerek evlenmis, Ekonomi gucu eline aldiktan sonra, Hira Magarasina Kapattigi donemin Teorik kisileri magaraya kapatarak, yine diger kitaplardan kopuk olmamaksizin cikardigi yeni fikir ve dusuncelerle, bunlari Allah tarafindan Hira Magarasina yollandigini idda etmis. yalan duzmecesini insanlara asilamis, Cennet ile Cehennem`i insanlarin beynine bir afyon olarak yerlestirmistir....

Magarada bu fikir ve dusunceleri ureten Muhammedin esirleridir. Teori onlara aittir, Pratikte ise Yalan duzmecelerle Allah tarafindan gonderildigi soylenmistir.. Bunun pratigini goren varmidir? Elbette Hayir.

Sonuc Olarak Dusundugun ve planladigin her seyin Pratikte dogru olacaginin garantisi yok. Yanlis plan ve yanlis teorilerin pratikle bagdasmamasi, suc Pratigin degil, Suc Teorinin yanlisligindadir....

Baska bir ornek verecek olursak. Turkiye Devrimci Harketinin Basarili Olmamasinin temel nedeni Teori ile Pratigin uyumsuzlugudur. Dogru yapilmiyan Tahlillerin yanlislar zinciri ile gidilirse, pratikte bunu uygulamanin yanlisliklari ile karsilasilmasi kacinilmaz olur. sonuc zafer degil yenilgi ile biter.
Yani Devrimci Teori Olmadan Devrimci Pratik Olmaz,

Isterseniz daha net anlasilabilmesi icin buna gunumuz Turkiye`sinde yasiyan cirkin politikanin Teori ve Pratigine bir goz atalim.

Kirli Savas Gitti, Kirli Baris Geldi

Baristan soz ediyorlar, ama Kendi Kaderini Tayin Hakkindan soz etmiyorlar.

Kardeslikten soz ediyorlar ,ama Hak Esitligi"nden soz etmiyorlar.

Silahlar ve silahli mucadeleye karsiyiz diyorlar ,ama silahli burjuva-feodal siyasi iktidar ve onun fasist ordusundan soz etmiyorlar.

"Eylemlere karismama" sartindan soz ediyorlar,ama devlet adina onbinlerce kisiyi iskencelerle olduren ve oldurme emri verenlerden soz etmiyorlar.

Demokrasilerden soz ediyorlar,ama ezilen bir ulus adina kararlari kendileri veriyor.

Ulus devletlere karsiyiz diyorlar,ama tek bayrak/tek devlet/tek dil/tek millet israrindan vazgecmiyorlar.

Proleterya diktatorlugu "sapikliklarindan" soz ediyorlar,ama Burjuva-feodal diktatorlugu gormezden geliyorlar.

Bireysel ozgurluklerden soz ediyorlar, ama sinifsal ve ulusal ozgurluklerden soz etmiyorlar.

Emperyalizme karsiyiz diyorlar ,ama kuresel sermayeye karsi cikmayin diyorlar.

Her secim doneminde barisicaz diyorlar ,ama secimlerden sonra hadi yine savasin diyorlar.

Kirli baris politikasi ile neo-liberal sistemi ayakta tutuyorlar;iste tamda o nedenden baris oyununundan vazgecmiyorlar !

Saygi ve Insani Sevgilerimle.

Alt 29-07-2013, 03:46
Kıdemli Üye

Saygideger evrensel-insan.

Konuyu acarken, farkli dusuncelerin ve farkli fikirlerin catismasi, yani 100 cicek acsin bin fikir carpissin dusuncesi ile actim.

Her Teori dogrudur, dogru olacagindan dolayi Pratikte uygulanmasi gerekir diye bir idda da bulunmadim,

Teori ile Pratik Birbirini Tamamliyan Bir Butunun, Iki Ayri Alanidir. dedim, dolayisiyla dogru teorilerin dogru pratiklere uygulanmasi ile bir butunun iki ayri alani olabilir.

Size gore soylem "Evdeki pazar carsiya uymaz" bana gore ise "Evdeki Hesap Carsiya Uymaz" cumlesi dogrudur, belki ikisininde anlami ayni kapiya cikar ama, sonucta biri digerinden daha dogru bir cumle seklidir.

demisiniz! Size gore bu cumle dogrudur.
Bana gore ise,
"Dimyat`a bulgura giderken, Evdeki pirincten olmak" bana gore ise bu cumle sekli dogrudur.

"Dimyat" Misir'da, Suveys Kanali agzinda ve Portsait yakinlarında bir iskeledir. Eskiden Misir'ın meshur pirincleri, ince hasirdan orulmus torbalar icinde Turkiye ye getirilirdi.

Burada olan iki ayri teori veya iki ayri atasozunu farkli algilamak veya farkli bilmek elbette zenginliklerimiz ve farkliliklarimizdir. Onemli olan farkliliklarimizi insani degerler icinde paylasip dogru ile yanlisi tespit etmektir.

Insani degerler icinde tespit ettigimiz dogrular bizim teorimiz olur, dogru teori pratige gecmesi icin, pratige ihtiyaci var, pratige gecirilmiyen hic bir teori dogrulugunu ve gercekligine kavusamaz.

Dogru tahlil ettigimiz veya dogru planladigimiz her seyin pratige gecmesi ile o dogruyu gorebiliriz veya yasama yansitabiliriz.

Temelsiz, yersiz, ve anlamsiz teoriler elbette yirtilip cope atilmak zorundadir. veya Aklin yolunun kabul etmedigi yalanlar uzerine kurulmus dini inanclar, farkli kulturlerin farkli inanclarinin bir daha pratige gecmesinin mumkun olmiyacagini dusunursek, Bunun Teori ile ilgisi yoktur, ilgisi olmadigi icin Pratige ihtiyacida yoktur.

Eger 500 katli bir binanin projesini cizerseniz, Mimarliginiza guvenip bu planin hayata gecirebileceginizi inaniyorsaniz, bunu bagli oldugunuz kurum ve kurulusun onaylamasi ile, Binayi dikerseniz.... Yapmis oldugunuz ilk sey, kagit uzerine cizdiginiz Teorik olarak yaptiginiz plandir, eger bina soyle veya boyle engellenmis olsaydi, yani bina dikilmemis olsaydi. emek vererek cizmis oldugunuz plan bir kagit parcasindan oteye gitmiyecek ve yirtilip cope atilacaktir. Cunku planda mutlaka eksikler ve yanlisliklar oldugundan dolayi kabul edilmemistir. veya farkli gerekcelerden dolayi pratige gecmemistir.

Meryam`in Allah ile iliskiye girdigini, ve Isa`nin Allahin oglu oldugu idda edilir, Aklin yolu bunu kabul edermi? elbette hayir, Firavuna karsi cikarilmasi ve inanilmasi gereken bir insanin ortaya cikmasi gerektiginden dolayi, O zamanki toplumun bir kesimi boyle bir yapilanmaya gerek duymus, insanlari etkilemek icin boylesi bir yola bas vurmustur. Pekki bu teorinin pratigini goren varmi?
Insanlar boylesi bir hikayenin olmasi ile Firavunun gazabindan ve zulumunden biraz olsada, farkli bir gurup yaratarak, guc olma pesinde olmasi gayet normaldir. lakin Allah denen kisinin gelip Meryemle cinsel iliskiye girmesinin pratikte gercekligi yok olduguna gore, Oradaki Teori ile Pratik bir gurubun planladigi Yalan duzmecesidir.

Hz. Muhammed tarafindan hortlatilan Islam Din`i bunun bir benzeridir.
Okuma yazmasi olmamasina regmen Kurnaz ve cingozlugu ile Kendisini Peygamber hemde SON Peygamber ilan etmesini bilmistir.
ilk once yaninda calistigi kisinin zenginliginden faydalanmak istiyerek evlenmis, Ekonomi gucu eline aldiktan sonra, Hira Magarasina Kapattigi donemin Teorik kisileri magaraya kapatarak, yine diger kitaplardan kopuk olmamaksizin cikardigi yeni fikir ve dusuncelerle, bunlari Allah tarafindan Hira Magarasina yollandigini idda etmis. yalan duzmecesini insanlara asilamis, Cennet ile Cehennem`i insanlarin beynine bir afyon olarak yerlestirmistir....

Magarada bu fikir ve dusunceleri ureten Muhammedin esirleridir. Teori onlara aittir, Pratikte ise Yalan duzmecelerle Allah tarafindan gonderildigi soylenmistir.. Bunun pratigini goren varmidir? Elbette Hayir.

Sonuc Olarak Dusundugun ve planladigin her seyin Pratikte dogru olacaginin garantisi yok. Yanlis plan ve yanlis teorilerin pratikle bagdasmamasi, suc Pratigin degil, Suc Teorinin yanlisligindadir....

Baska bir ornek verecek olursak. Turkiye Devrimci Harketinin Basarili Olmamasinin temel nedeni Teori ile Pratigin uyumsuzlugudur. Dogru yapilmiyan Tahlillerin yanlislar zinciri ile gidilirse, pratikte bunu uygulamanin yanlisliklari ile karsilasilmasi kacinilmaz olur. sonuc zafer degil yenilgi ile biter.
Yani Devrimci Teori Olmadan Devrimci Pratik Olmaz,

Isterseniz daha net anlasilabilmesi icin buna gunumuz Turkiye`sinde yasiyan cirkin politikanin Teori ve Pratigine bir goz atalim.

Kirli Savas Gitti, Kirli Baris Geldi

Baristan soz ediyorlar, ama Kendi Kaderini Tayin Hakkindan soz etmiyorlar.

Kardeslikten soz ediyorlar ,ama Hak Esitligi"nden soz etmiyorlar.

Silahlar ve silahli mucadeleye karsiyiz diyorlar ,ama silahli burjuva-feodal siyasi iktidar ve onun fasist ordusundan soz etmiyorlar.

"Eylemlere karismama" sartindan soz ediyorlar,ama devlet adina onbinlerce kisiyi iskencelerle olduren ve oldurme emri verenlerden soz etmiyorlar.

Demokrasilerden soz ediyorlar,ama ezilen bir ulus adina kararlari kendileri veriyor.

Ulus devletlere karsiyiz diyorlar,ama tek bayrak/tek devlet/tek dil/tek millet israrindan vazgecmiyorlar.

Proleterya diktatorlugu "sapikliklarindan" soz ediyorlar,ama Burjuva-feodal diktatorlugu gormezden geliyorlar.

Bireysel ozgurluklerden soz ediyorlar, ama sinifsal ve ulusal ozgurluklerden soz etmiyorlar.

Emperyalizme karsiyiz diyorlar ,ama kuresel sermayeye karsi cikmayin diyorlar.

Her secim doneminde barisicaz diyorlar ,ama secimlerden sonra hadi yine savasin diyorlar.

Kirli baris politikasi ile neo-liberal sistemi ayakta tutuyorlar;iste tamda o nedenden baris oyununundan vazgecmiyorlar !

Saygi ve Insani Sevgilerimle.

Vewrdigin aciklayici yanitlar icin tesekkurler. Yalniz neden hepsini bold yaptin, okurken gozlewrim kamasti.

Ayrica kullandigim deyimler uzun zamandir kullanmadigim deyimlerdi. O yuzden belki de benim kullanim ve secmis oldugum kelimeler yanlis ta olabilir.

Onemli olan teori ile pratik arasindaki ters orantinin ortaya konmasi idi. Bu konuda da yaptigin aciklamalar icin tesekkurler.

Aslinda gozlemi olmayan teorilere teori demek de abestir. Mitoloji efsana masal mistisizm bilim kurgu v.s. demek dahadogru olur.

Bir de "her ideoloji kendi pratiginde tutarlidir" i aciklamis olman, guzel.

Mesela fasizmin ideolojisinde var olan demokrasi, sosyalistin ideolojisinde yoktur.

Sence ideoloji ve izmlerde; onceideoloji akilda yaratilip mi, pratige yansitmaya calisilir, yoksa pratikteki bir algi ve gozlem mi ideolojiye tasinir,ya da her ikisi de mi?

Ya da hangisi daha tutarlidir. Kalicilik ve toplumun kabullenebilmesi acisindan.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 29-07-2013, 04:07
Üye

Saygideger evrensel-insan Dost.

Ayrica kullandigim deyimler uzun zamandir kullanmadigim deyimlerdi. O yuzden belki de benim kullanim ve secmis oldugum kelimeler yanlis ta olabilir.
Elbette kullandiginiz deyimleri koz olarak kullanmadim, aslinda emegine saglik konu acisinda aciklayici guzel ornek oldu, yani konuya aciklik getirmemde faydali oldu.
Ben sizden daha cok yapiyorum buna emin olun guzel yurekli dost.....

Sence ideoloji ve izmlerde; onceideoloji akilda yaratilip mi, pratige yansitmaya calisilir, yoksa pratikteki bir algi ve gozlem mi ideolojiye tasinir,ya da her ikisi de mi?
Teori olmadan Pratik olmaz, Pratik Olmadan Teorinin Varligi (Gercekligi) Ortaya Cikmaz.
Dolayisiyla Aklin Suzgecinden Gecmiyen, Aklin Yolu ile Tespit Edilmesiyle (Tahlil edilmesiyle) Pratige yansitilir, Insan dusunmeden konusursa, dusunmeden bir sey yaparsa sonuc pekte ic acici olmadigina gore... Ilk soyleminiz dogru olandir.

Yani
ideoloji ve izmlerde; onceideoloji akilda yaratilip mi, pratige yansitmaya calisilir
Yazinin Renk seciminden dolayi ozur dilerim.
Guzel aciklamalariniz ve Yorumlarinizdan dolayi ben tesekkur ederim.

Saygi ve Insani Sevgilerimle

Alt 29-07-2013, 04:18
Kıdemli Üye

Elbette kullandiginiz deyimleri koz olarak kullanmadim, aslinda emegine saglik konu acisinda aciklayici guzel ornek oldu, yani konuya aciklik getirmemde faydali oldu.
Ben sizden daha cok yapiyorum buna emin olun guzel yurekli dost.....

Teori olmadan Pratik olmaz, Pratik Olmadan Teorinin Varligi (Gercekligi) Ortaya Cikmaz.
Dolayisiyla Aklin Suzgecinden Gecmiyen, Aklin Yolu ile Tespit Edilmesiyle (Tahlil edilmesiyle) Pratige yansitilir, Insan dusunmeden konusursa, dusunmeden bir sey yaparsa sonuc pekte ic acici olmadigina gore... Ilk soyleminiz dogru olandir.

Yani

Yazinin Renk seciminden dolayi ozur dilerim.
Guzel aciklamalariniz ve Yorumlarinizdan dolayi ben tesekkur ederim.

Peki sence o zaman bir ideolojik inancsal dogru adina yola cikan bir teorinin, pratige teoriye uygun olarak yansiyip yansimadigini;

Birincisi kim ve nasil belirleyecek?

Ikincisi bu yansiyani algilama adina ayni ideolojik inancsal dogruyu savunan iki kisi bile pratige bakarak pratigi mi/teoriyi mi tartisir?

Mesela bir yerde sosyalizm olup olmadigini ortaya koyan iki sosyalist arasindaki fark, teoriye yanasimdan mi, yoksa pratigi degerlendirmeden mi kaynaklanir.

Ya da iki musluman arasindaki tartismada, temel sence hangisidir; pratigin verdigi gozlem ve algi mi, yoksa olan ideolojinin farkli degerlendirilmesi mi, ya da her ikisi?

Alt 29-07-2013, 04:31
Kıdemli Üye

Mesela somut bir ornek verelim.

Marx teoriyi ortaya atti.

Lenin, mao, trocki ve fidel farkli farkli algiladi ve pratige tasidi.

Bu radaki fark, sence;

Teorinin verildigi gibi algilanamamasi mi, yoksa pratigin marxin teorisine uymamasi mi?

Diyelim proleter ve working class.

Biri isci, digeri koyle bir digeri pasif bir digeri de gerilla olarak algiladi ve uyguladi.

Simdi;

Birincisi kime neye gore ve hangisi neden marxizm?

Ya da teorideki marxizm iyi algilanamayip, pratige mi tasinamadi? Ya da marxizm teoriye zaten tasinamaz miydi? v.s.
Bu bir ornek.

Aslinda bu ornegi her bir ideolojik inancsal dogru temelli izm icin uygulayabiliriz.

Alt 29-07-2013, 07:56
Üye

Ozellikle 68 kusagindan yola cikacak olursak.. Deniz Gezmis, Mahir Cayan ve Ibrahim Kaypakkaya uc ayri tahlillerle Turkiyede Demokratik Halk Devrimi siari ile yola ciktilar.

Deniz Gezmis donemin politik gelisiminden yola cikarak, Marksist ve Leninist bir cizgi izlemismidir? izlemisse, Irkci, Milliyetci ve Fasist ideolojinin kiskacindan neden cikmadi? Cunku ulkenin sosyal ekonomi yapisini iyi tahlil etmemesinden kaynaklanmaktadir.

Marksist felsefeyi okumakla Marksist olunmadigi gibi, Marksist teoriye sahip olupta pratige yansitmamak yine Marksist oldugu anlamina gelmez.

Marksizmi ve Leninizmi kendine siper ederek, sadece ve sadece kendisini Marksist gostermek politikasini on planda tutarak. icinde bulundugu somut sartlari somut ve soyut tahlilleri dogru yapmazsa.
belirli asamalari asmayip, gizli milliyetcilik ve gizli irkciligini farkinda olmadan yasaminda surekli hale getirirse, kavradigini sandigi veya kendisini Marksist olarak dusunmesi! onu Marksist yapmadigi gibi, Teori ile Pratik arasindaki baglarida kurmakta zorlanir.

Teori ile Pratik arasindaki celiski zincirlerin sonucu basarisiz oldugu gibi. Marksizmi gelistiriyorum adi altinda Reviziyonist bir cizgiden disari cikamaz.

Marksist teorik egitim Marksist teorinin ozgun uretim biçimi nedeniyle, genel-soyut formulasyonlarin ogrenilmesi olarak ele alinamaz.

Bilgilenme, soyuttan somuta ve somuttan soyuta dogru ilerleyen bir yeniden uretim faaliyeti olarak ele alinmadigi takdirde, Turkiyenin veya dunyanin degistirilmesinin etkin bir araci haline getirilemez.
Ote yandan soyuttan somuta hareket, yalnizca bir teorik dusunme ve uretme sureci degîl ayni zamanda pratik bir giriskenlik olarak ele alinmalidir. cunku dusunuyorsun ve uyguluyorsun. dusunuyorsan ve uyguluyorsan VARSIN

Teori ile Pratigin eksenini Marksist Teoriye yonlendirirsek veya Turkiye Devrimci Harketine yonlendirirsek uzun uzun bunun aciklamlarini somut tahlillerle yapmak zorundayiz, Denizler ve Mahirler Devrim Yolunda mucadele vererek topraga dustuler, Teori ile Pratik arasindaki baglantilarini elbette ince eleyip SIK dokuyacagiz.

Turkiye Devrimci Haraketi Her Gelen Askeri Darbe ile neden geriledi veya neden elleri ile koymus gibi buldular, kimisi iskencelerde, kimisi goz altinda, kimisi sokakta infaz edildi. kimisi hala zindanlarda yasamakta. kimiside benim gibi yurt disina kacarak mucadeleden kacti. Bunun temel nedeni saglam bir teoriye sahip olmamasina bagliyabiliriz veya yilginligin bir asamasi oldugunuda soyliyebiliriz.

Dolayisiyla Teorik ve pratik bir etkinlik olarak Marksist egitim, genele ilişkin saptamalarin ozele iliskin ifadelerde yeniden uretimiyle tamamlanabilecek butunsel bir bilgilenme sorunudur.

Cunku genel soyut, kavramsal butunlukler, somutun (tek tek parcalarinin organik birligi olan) butunsel kurulusunda karsiligini bulmadikca bir anlam tasimaz ve soyutla somut arasindaki bu baglanti ancak ozel ve pratik olan araciligiyla kurulabilir.

Yani Marksist teorik egitim genel-soyutun genel ve soyut olarak kavranilmasi degil, ozel ve somut olan icerisinde kavranilmasidir.

Sonuc olarak Marksist teorik egitimin devrimci siniflarin kitlesel eylemi icerisinde yer almak olarak ortaya cikan pratik yani, halkla (ya da iscii sinifi ile) birlikte olma ile sinirli degildir, olamazda.

Cunku Marksizm isci sinifin devrimci teorisini yalnizca burjuva sinifinin ve egemenliginin elestirisi olarak degil ayni zamanda bu eylemin izelestirisi olarak ele alir.

Genel olarak baktigimizda sizinde sorularinizi goz onunde bulundurdugumuzda, gerek Turkiye`deki Devrimci hareketler olsun, Lenin. Mao, Dimitrov. Che. Stalin, Trocki kim olursa olsun. birilerinin teorilerini kendilerine ornek alip kendi Ulkelerindeki sartlara gore uygulamaya calismasi teorik olarak uyusmiyabilir, yeni teoriler uretebilir, yok degilse somut durumlar ve somut tahlillerin catismasi haline gelir.... Soviyetlerde yapilan Devrimle Cinde yapilan Devrim arasindaki farkliliklar Bunun En guzel ornegidir.

Alt 29-07-2013, 20:17
Kıdemli Üye

Aciklamalar ve yorumlarin icin, konunun detaylanmasi ve daha bir algilanir kirilmasi adina tesekkurler.

Ben burada senin yorumunu kendi yorumum ile degerlendirip karsilikli bir tartisma yerine karsilikli bilgi ve dusunce paylasimini tercih ediyorum.

Bu temelde ortaya atilan bir teoriyi pratige tasiyacak beynin gelismislik ve bireysel serbest irade temeli cok onemlidir.

Mesela Marxin teorisini batili bir beyin cok farkli algilar ve farkli bir pratik planlardi.

Bize gelince, toplumumuz her daim bir kaos ve karmasa temelinde yasam ve iliski surdugunden teori her zaman kulaktan dolma kendince yorumlama ve olani bilgilenmemeye dayanir ve o yuzden her zaman pratik ondedir.

Ayrica burada olmayan bireysel bilinc ve beyin gelistirmesi de en buyuk etkendir.

Iste bizim 68 kusagi dabu temeldedir. Ne teoriyidogru durust algilar ne de pratigi bilince ve bilgiye tasir. O yzden kendi icinde bolunur, kendini harcar ve arkasinda da destek bulamaz. Oyuna gelir, cabuk kandirilir ve cabuk ise kosulur.

Bu temelde benim daha onceki yazilarimda da acikladigim gibi Turkiye'de kitleye mal olmus isimlerin hic biri ne ne yaptiklarinin bilincindedir, ne de neyi neden yaptiklarinin bilincindedir.

Boyle olunca da butun izmler birbirine girer, butun kavramlasr corbalasir ve her kavram baska bir kavram ile alakasizca bag kurar.

Marxizm leninizm, halkin sulalesi, IGD, TKP, yok maocusu, yok sosyal fasisti, yok sosyalisti yok komunisti yok fasisti yok demokrasisi v.s. hepsi biribirine girer.

Cunku kavramlar bilinmez ve bilincli olarak algilanmaz.

Ondan sonra bakarsin yuzlerce bosu bosuna olumler.

Kisaca bizde hic bir tarihte hic bir zaman her hangibir kavramin ne oldugu ne bilinir ne algilanir. Sadece birilerice uygulanir. Bu da uygulama farklarini ve bolunmuslugu getirir.

Kisaca bizde teori yoktur ideoloji yoktur sadece inanc ve bilincsiz alginin getirdigi pratik vardir.

Tabi ki bu bize has bir durum degildir, beyinlerin gelismislik duzeyi ve zihni ve her turlu beyin yetisini kullanabilme ile orantilidir.

Yoksa pratik emir kullugu, birilerinin ajitasyonu, birilerinin oyunu, olur ve oyle de algilanir.

Önerilen Siteler