Parça parça gelmesini geçtim. Belki montajı sürüyordur ya da yükleyenin neti falan yavaştır da neden sırayla gelmiyor?
Kapitän´isimli üyeden Alıntı
2. gün 1. bölüm
|
Bu tadından yenmiyordu, fakat beş dakika mola verdiler ve devamı daha gelmedi. Çok acayip şeyler anlatıyor Tanah ve Talmud ile ilgili. Bekliyoruz bakalım.
Kapitän´isimli üyeden Alıntı
3. gün - 1. bölüm
|
Bunu da herkese şiddetle tavisye ediyorum. İslam'ın ortaya çıkışını anlamak için İslami kaynakları harfiyen kabul etmenin insanı bir yere vardıramayacağını çok güzel anlatıyor. Konuya uzak olup da azıcık düşünebilenlerin üzerinde şok etkisi yaratması gerektiğini zannediyorum.
murted´isimli üyeden Alıntı
Bu videoda Sevanyan bu başlıkta konuşulan pek çok şeye değininmiş.
Muhammed diye biri ister yaşamış olsun, ister yaşamamış olsun İslam'ın bugünkü hüviyeti ile Mekke'de Medine'de değil Küfe'de, Bağdat'ta, Şam'da ortaya çıktığını söylüyor.
Anlattıkları arasında ilginç bir nokta da Emeviler dönemine denk gelen Arap istilasından Bizans ve Süryani kaynaklarının sadece istila olarak bahsetmesi. Yani Bizans ve Süryani kaynaklarında bu istilanın yeni bir dini yaymak gibi amaç güttüğüne, istilanın bu yeni dinin gereği olduğuna dair herhangi bir şey yazmıyormuş. Esasında Muaviye dönemine ait paraların üzerindekiler düşünüldüğünde bu iki bilginin bizi aynı yere götürdüğünü görüyoruz:
Minareler önce çalınmış, sonra da Araplar işgal ettikleri coğrafyalarda kalıcı olmak istediklerinde kılıfı uydurulmuş. Tabi bu kılıf da sıfırdan oluşturulmuyor, Arapların mevcut inançları üzerine inşa ediliyor.
Sevanyan'dan da düşündüklerime gayet paralel şeyler duymak hoşuma gitti, nihayetinde aklın yolu her zaman bir olmasa da "rasyonel akıl"ın yolu bir.
Detaylar elbette tartışılabilir ama Kuran'ın ve haliyle İslam'ın son şeklini Muhammed'in öldüğü varsayılan 632 tarihinde almadığı bence apaçık ortada. Burada çoktan son halini almış bir Kuran'ın üzerine hadis ve ictihatlarla geleneksel Sünni İslam'ın ortaya çıkmasından bahsetmiyorum elbet. Benim dediğim bu yayılmanın dayanağı olan temel bir kitabın, sistemleşmiş bir dinin şak diye ortaya çıkmamış oluşu.
(...)
İkinci videonun ciddi bir kısmı Arapların çok kısa zamanda bilinen dünyanın ciddi bir kısmını fethedebilmelerinin ve sonrasında da buralarda kalıcı olabilmelerinin dayandığı dinamikler üzerine bir fikir cimnastiğini kapsıyor.
|