Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Genel Forumlar > Politika > Tarih

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 07-01-2007, 16:06
sargon - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
sargon sargon isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Onur Üyesi
Dinlerden Özgürlük Grubu Üyesi

Onur Üyeliği Başarı Ödülü Başarı Ödülü 

Standart İzmir'i Kim Yaktı?

Bugün bir mail aldım. Tarihin köşesine saklanmış, üzerine masal perdesi gerilmiş olaylara ilgi duyduğumu bilen bir arkadaşım göndermiş bu maili. Gönderdiği yazı da Birgün gazetesinde Ümit Bayazoğlu adında bir yazarın aşağıdaki makalesi idi.

http://www.birgun.net/view.php?type=article&id=8494

Yazar soru işaretlerini oluşturmuş ama tam olarak cevap da vermemiş. Ben çocukluğumdan beri İzmir'in kaçarken Yunan ordusu tarafından yakıldığını sanıyordum. Nerelerde okuduğumu hatırlamıyorum. Herhalde okulda öyle öğrenmiştik. İnterneti biraz kurcalayayım dedim. Her zamanki gibi tarihsel bir olay ideolojik baskılanmalarla farklı okunuyor ve yazılıyor.

http://www.haberx.com/n/253525/izmir...sondurmedi.htm

Yukardaki makale Sabah gazetesinden Emre Aköz'ün yazısı. Burda açıkça İzmir yangınını Yunan ordusu İzmir'i terkettikten 4 gün sonra Mustafa Kemal'in yaktırdığı iddia ediliyor. Bu kadar sert bir iddianın Sabah gazetesinde nasıl çıktığına şaştım doğrusu. Yanlış anlaşılmasın, iddianın yanlış olabilecepi değil söylediğim, milliyetçiliğin bu kadar yükseldiği bir dönemde böyle birşeyin yazılmaya nasıl cesaret edildiği

Resmi tezler cephesinde ise son yıllarda yangını Yunanlıların değil Ermenilerin çıkarmış olduğu iddiası öne çıkmış görünüyor.

http://www.acikistihbarat.com/Haberler.asp?haber=5858

Yukardaki metinden bir şey daha öğrenmiş oldum. 1924 yılında Londra'da enteresan bir dava açılıyor. Davayı açan Amerikan Tütün Şirketi. Şirket Sigorta Şirketinden zararı olan 600 bin doları talep ediyor. Sigorta şirketi ise bunun savaş halinin bir sonucu olduğunu, dolayısıyla ödeme yapamayacağını söylüyor. Asıl sorun 600 bin dolar değil, emsal teşkil edeceği için diğer zararlarla 100 milyon dolara çıkacak bir zarar var ortada. Dava farklı iddialardan dolayı karmakarışık hale geliyor. Karar: olay savaş halinin sonucudur, tütün şirketi para alamaz.

Gerçekten benim aşığı olduğum bu güzel şehri, yaprağına kıyamayacağımız güzel İzmir'i kim yaktı?

"Daha önce ben televizyona bakıyordum, şimdi televizyon bana bakıyor
Mısırlı bir gösterici
http://sargon.blogcu.com/
Alt 07-01-2007, 17:53
ozgur_beyin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
ozgur_beyin ozgur_beyin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Standart Re: İzmir'i Kim Yaktı?

sevgili sargon. hangi savaştı,hangi komutandı , hatırlamıyorum.
yalnız zaman ,Bonapart'ın zamanı,komutanda ,Bonapart!ın komutanı
kumutan savaşta hezimete uğruyor, hezimetin ardından, vakaı-nüvis'ine diyor yaz.
- büyük bir zafer kazandık
bonapart'a göndermek için
- hezimeti anlatan bir yazı yazdırıyor.
vakaı-nüvis soruyor.
-efendim biz zafer kazanmadıkki ,deyince.
general
- ap..l herif ,o tarih içndi ,diyor.
onu için , kimi zaman tarihte sapla saman birbirine karışıyor.
RIZA NUR'un hatıratını okudum, tahmin ediyorum sende okumuşundur.
O'na göre ,Atatürk'ün zamanında sanki rıza nur dan başka namuslu adam yok. hani argoda derler ya buyur burdan yak, mesele aynı o minval . hatıratı nurcular tarafından yayınlanmıştı .kitabı bitirince
Rıza Nur hakkında biraz araştırma yaptım.
adam son derece geçimsiz ve paranoyak bir tipmiş.
işine gelmeyen herkesi herşeyi kötülemiş ,buna karısı dahil.

8
Alt 07-01-2007, 22:40
erencan68 erencan68 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

sevgili sargon tavsiyen üzerine üye oldum.İzmir yangını ile ilgili resmi tarih dışında ilk kez İsmail Beşikçi'nin 'KÜRDİSTAN ÜZERİNDE EMPERYALİST BÖLÜŞÜM MÜCADELESİ' kitabında karşılaştım.Yazar kitabında özetle azınlıkların (rumlar ve ermeniler)in tapu kayıtlarının silinmesi için kemalistler tarafından bilinçli bir şekilde çıkartıldığını yazıyordu.Yıllar sonra A.B.D IRAK'I işgal ettiğinde kürtler tapu dairelerine koşup tapu kayıtlarını yaktıklarında türk medyasında kopan fırtınaları gördüğümde ilk aklıma gelen izmir yangını oldu. İPEK ÇALIŞLAR'IN Latife hanım kitabında da Konu ile ilgili *önemli açıklamalar yapılmıştır
Alt 07-01-2007, 23:11
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

İZMİR YANGININI EMPERYALİSTLERİN İŞBİRLİKÇİLERİ ÇIKARMIŞTIR:

Türklerin veya Türk ordusunun çıkardığı iddiası adi bir iftiradır.

Greskovich'in tanıklığı

İzmir'de yangın söndürme kuruluşundan sorumlu Greskovich ona Türk atlıları İzmir'e yaklaştıkça önceleri çok daha seyrek olan yangın başlangıçlarının birden ve aynı anda çoğaldığını, sıklıkla Ermeni yerleşim bölgelerinde çıktığını, kendinin iki Ermeni papazını paçavraların üstüne gaz dökerek tutuşturmaya hazırken kendi eliyle yakaladığını, kente sonra giren Türk komutanın kaçıp ayrılan Rum itfaiyeciler yerine yüz Türk askeri verdiğini ve Türkler birkaç yapıyı dinamitle yıktıklarsa da bunun rüzgârla da yayılan ateşi sınırlayıp durdurmak amacı güttüğünü söylemiştir. Bu anlatım yazanakta ve Prentiss imzalı gazete yazılarında ayrıntılarıyla vardır.

Prentiss, Türklerin yaktıkları ve içindekileri öldürdükleri söylenen hastahaneye de, yanına başka tanıklar almayı ihmal etmeyerek, hemen gitmiş, bu söylentiye neden olacak en ufak bir başlangıç görmemiş, ancak Türk askerinin oraya sığınan Ermenilerin ellerindeki çok sayıda silahı toplamakla yetindiklerini yazmıştır.

Yenilerek çekilen Yunanlıların Uşak, Kütahya, Bursa, Eskişehir ve Aydın gibi yerlerdeki kanlı ve yangınlı eylemlerinin onlar tarafından İzmir'de de yinelenebileceğine ilişkin Amerikan ve İngiliz belgelerinde kaygılar vardır. Prentiss ve yanındakiler ''Türk askerlerinin kıyım ve ırza saldırılarını gözleriyle gördüklerini'' söyleyenlerin bildirimleri üstüne hiç vakit yitirmeden olay yerlerine ulaşmış, ancak ''tek bir kişi bile zarar görmemiş, bu yönde gözdağı bile verilmemiştir'' diye yazabilmişlerdir.

'Türkler üstün yardım ruhu sergiledi'

Üstelik, Türk askerlerinin, göçmek isteyenlerin limana Başkomutan Mustafa Kemal 'in izniyle (ama Yunan bayrağı taşımama koşuluyla) gelen 27 yabancı gemiye taşınmalarına yardımcı olduklarını ve yerinde müdahalelerle gereksiz yığışma, kargaşa, ezilme ve hatta Amerikan denizcilerinin denize düşmelerine engel olduklarını da belirtmekten geri kalmıyor, ''üstün bir yardım ruhu sergilediğini'' de bu sözcüklerle belirtiyor.

Ayrıntılarını belgelerle yayımlamaya hazır olduğum çıplak gerçek budur. İzmir yangını da böyle biline. Savaşı kazanmış olarak oraya giren Türklerin bu varlıklı kenti yakmada hiçbir çıkarları yoktu. Ayrıca, kanıtlara ilk elden ulaşan görevli yabancıların güvenilir yazılı belgeleri ve açıklamaları, yangına en başta Ermenilerin ve sonra Yunanlıların neden olduklarını da belirtiyor.

Öte yandan, günümüzdeki gidiş öyle ki, birer siyaset yuvası olan ve üyelerinin gündeminde yeniden seçilme desteklerini yitirmeme isteğinin en başta yer aldığı yabancı parlamentolarda bu konuda da bir kıpırdanma olabilir. Önyargılı, bilgisiz ve çıkarcı kişilerden ancak bu beklenir. Ancak, bu belgelerin ışığında özür ve ödencenin kime düştüğü ise apaçık görünüyor. Yabancılar içindeki gerçeklere bağlı iyi araştırmacılardan ve vicdanlı kişilerden umut kesmiş değilim.

(Cumhuriyet)
Alt 08-01-2007, 01:20
Onur Üyesi

Sevgili Erencan, öncelikle hoşgeldin. Sitedeki yazıların belki hepsi ilgini çekmeyebilir ama bazı tartışmalara katılırsan bizi de zenginleştirici olacağına inanıyorum. İlginin ağırlıklı olarak politik ve tarihsel konularda olduğunu biliyorum. Politik konuları çok nadir, yada dini konularla ilgili olduğu çerçevede ele alıyoruz ama bu topic'de olduğu gibi böyle ilginç tarihsel konularda da tartışma başlıkları açtığımız oluyor bazen. Katkıların ve ilgin için şimdiden teşekkürler.

Ayrıca, eğer İsmail Beşikçi ve İpek Çalışlar'ın bu konuda yazdıklarını da aktarabilirsen (tabii elinde varsa) çok sevinirim. Kitaplar bende yok.

Mısırlı bir gösterici
Alt 09-01-2007, 01:55
erencan68 erencan68 isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Aday Üye

ZIMNİ ANLAŞMA

* * * * * * * * * Sevgili Sargon,İsmail Beşikçi’nin kitabı bende de ne yazık yok.Ancak hatırladığım kadarıyla ayrı bir başlık altında İzmir *yangınını incelememiş,kemalistlerin çıkardığını iddia etmişti.İpek Çalışlar’ın *Latife Hanım kitabının 49. sayfasında ‘yangına doğru’ adında bir bölüm var ve bu bölümde yaşanan felaket ile ilgili kurtuluş savaşı önderlerinin anılarına yer verilmektedir. Mareşal Fevzi Çakmak dahil herkes 1. ordu komutanı Nurettin Paşayı sorumlu tutmaktadır.Alıntı yapmayı gerekli görmüyorum . İstersen kitabı sana ulaştırmaya çalışırım.Ancak işin ilginç yönü Mustafa Kemal , Fevzi Çakmak , İsmet Paşa ve diğer kuvvet komutanları da yangın çıktığında İzmir’dedir.Bu Nurettin Paşa bu komutanların emrinde midir,yoksa hepsinin üstümüdür ki ağız birliği etmişçesine herkes Nurettin Paşayı yangından sorumlu tutmaktadır.
* * * * * * * * * *Bu tartışma vesilesiyle işin başka bir boyutuna değinmek istiyorum.İzmir’in yangını bizim tarih kitaplarımızda üzerinde durulacak bir olay olarak görülmemiştir.Rum ve Ermenilerin işi olarak ilan edilmiştir.Neden bu konu(İzmir yangını ve Rumların Ege,Akdeniz,İç Anadolu’dan göç ettirilmesi) Yunanistan tarafından uluslararası platformlarda Türkiye’nin başını ağrıtacak bir konu olarak gündeme getirilmez?1. dünya savaşının başlaması ile birlikte Ermeniler gibi Rumlar da silah altına alınmışlar daha sonra amele taburlarına ayrılarak en ağır işlerde çalıştırılmış ve birçoğu ölüme terkedilmiştir(DİDO SOTİRİYU ,BENDEN SELAM SÖYLE ANADOLUYA).Türkiye ve Yunanistan arasında yapılan mübadele anlaşmasına kadar yaklaşık İki milyon rum yerinden yurdundan edilmiş,(Mihri *Belli ,RİGAS’IN DEDİĞİ)Yunanistan’a göç ettirilmiştir.Ermenilerle benzer bir kaderi yaşadıkları halde bugün ermeni tehciri Türkiye’nin başını ağrıtan bir konu olarak gündemde yerini korurken, İzmir yangını ve yangın sorası Rumların göçü Türkiye’nin önüne neden bir engel olarak çıkartılmaz?
* * * * * * * * * * *Kanımca, Yunanistan tarafından bu konu gündemde tutulsaydı işin bütün boyutları şimdiye kadar açığa çıkartılabilirdi.Ancak bu konu gündeme getirilmiş olsaydı Yunanistan’ın Müslüman *ahaliye ve Yahudilere *yapmış olduğu göç ettirme, mülklerine el koyma *Ümit Beyazoğlu’nun da işaret ettiği gibi hiç bilmediğimiz Selanik yangını Türkiye tarafından gündeme taşınacaktı.Bu nedenle mübadele anlaşmasıyla birlikte tarihin kirli sayfalarının gündeme getirilmemesi konusunda Türkiye ve Yunanistan arasında zımni bir anlaşma olduğu kanısındayım.
Alt 09-01-2007, 04:12
dilaver - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
dilaver dilaver isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bizim hiç bir konuda tabularımızın olmaması gerektigini düşünüyorum. Gerçeklerin sonundan ne çıkarsa çıksın cesaretle üzerine gitmek gerektigini savunuyorum. Bu konuda bir yoruma girmeden Falih Rıfkı Atay dan bir alıntı yapmak istiyorum :

* * * * "Gavur İzmir karanlıkta alev alev, gündüz tüte tüte bitti. Yangından sorumlu olanlar, o zaman bize söylendigine göre sadece Ermeni kundakçıları mı idi ? Bu işte ordu komutanı Nurettin Paşa'nın hayli marifetli oldugunu söyleyenler de çoktu. "

* * * * " Yağmacılar ateşin büyümesine yardım ettiler. En çok esef ettigim şeylerden biri, bir fotografçı dükkanını yağmaya giden subay, bütün taarruz harbleri boyunca çekmiş oldugu filmleri otelde bıraktıgı için, bu tarihi vesikaların da yanıp gitmesi olmuştur. İzmir'i niçin yakıyorduk? Kordon konakları, oteller ve gazinolar kalırsa azınlıklardan kurtulamayacagımızdan mı korkuyorduk? Birinci Dünya Harbinde Ermeniler tehcir olundugu vakit Anadolu şehir ve kasabalarının oturulabilir ne kadar mahalle ve semtleri varsa, gene bu korku ile yakmıştık. Bu kuru kuruya tahripçilik hissinden gelen bir şey degildir. Bunda bir aşşagılık duygusunun da etkisi var. Bir Avrupa parçasına benzeyen her köşe, sanki hiristiyan ve yabancı olmak, mutlak bizim olmamak kaderinde idi. Bir harb daha olsa da yenilmiş olsak, İzmir'i arsalar halinde bırakmış olmak, şehrin Türklügünü korumaya kafi gelecek miydi? Koyu bir mutaasıp, öfkelendirici bir demagog olarak tanımış oldugum Nurettin Paşa olmasaydı, bu facianın sonuna kadar devam etmeyecegini sanıyorum. Nurettin Paşa ta Afyon'dan beri Yunanlılar'ın yakıp kül ettigi Türk kasabalarının enkazını ve aglayıp çırpınan halkını görerek gelen subayların ve neferlerin affetmez hınç ve intikam hislerinden de şüphesiz kuvvet almakta idi. Nitekim İzmir zaferinin hemen arkasından bir Nurettin Paşa meselesi çıkacaktır."

*Falih Rıfkı Atay- *Çankaya - shf 325 - Bateş yayınları 1984 baskısı

* * * * *saygılarımla
Alt 09-01-2007, 22:14
pante - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
pante pante isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

Bu nasıl bir anlayış, bu nasıl bir bakış açısı anlam vermek mümkün değil.
İsmail Beşikçi'nin hiçbir incelemesi, araştırması olmadığı halde "Kemalistler yapmıştır" zannını burada yazarak nereye varmaya çalışılıyor? 1922'de hangi Kemalizm'den söz ediyor bu adam?
Yoksa "Türkler" demekten çekindiği için mi "Kemalistler" diyor.
Milliyetçilikten vazgeçtik, az da olsa içinde yurt sevgisi olan insan, birlikten, barıştan yana olan insan böyle belgesi, ispatı olmayan, zana dayanan iddialara ve iftiralara kulak asar mı?
Neden ulusal konularda objektifliği bırakıp şovence bir tutum içine giriliyor?
Bu düşmanca tavır sergileyenleri esefle kınıyorum.

Falih Rıfkı Atay'ın kitabındaki düşünceleri nasıl bir belge olarak sunulabilir? Böyle saçma sapan bir mantık olur mu?
Kim bu adam ki bu kadar önemsiyorsunuz? Sadece "Nurettin Paşa yapmıştır" türünden zannını buraya taşıyorsunuz. Aynı yazar "Babanız Atatürk" kitabında “Bu sırada bir mesele çıkarmak isteyen Ermeni komitecileri şehri tutuşturdular.” diye yazıyor. Bu adamın hangi yazdığına inanacaksınız? Önce kendi karar versin hangi tahmini yapacağına..
İsmet paşa ve Ecevit düşmanlığıyla ün salmış, sol, sosyalizm hatta sosyal adalet düşmanlığını kitaplarında sergileyen sağcı, Demirel'ci, sözde şeriat karşıtı dar kafalı değersiz bir yazarın saçmalıklarını nasıl dikkate alıyorsunuz? Anlamak mümkün değil.

Böyle önemli konularda *tahminle, zanla, düşmanlıkla hareket edilmez. Olayın şahitleri vardır, suçluları vardır, belgeleri, delilleri vardır. Hani bunlar? Ayıptır ayıp. Saçmalamayın.

Atatürk, İsmet Paşa, Nurettin Paşa İzmir'deymiş yangın sırasında.. Nerede olacaktı? Tabi ki İzmir'de olacak ve Kurtuluş Savaşının neticesi için karara varılacaktı. Ordu, Çanakkale ve İstanbul için hareket mi edecekti yoksa İngilizler çekilmeyi kabul edecekler miydi? Bu müzakerelerle uğraşanlar kurtardıkları şehri ne diye yaksın? Bu hangi akla mantığa sığar?

Rum'a, Ermeni'ye yakmayı, yıkmayı yakıştıramıyanlar "Vurun abalıya" misali hareket ediyorlar.
İstiyorsanız çok örnek sıralayabilirim. Rumların, Ermenilerin yakıp yıktıklarıyla ilgili.

Sargon arkadaşımızın konunun bir sır oluşu nedeniyle düşüncelerimizi öğrenme amacıyla açtığını sandığım başlık gördüğüm kadarıyla Kurtuluş Savaşına, Orduya, Atatürk'e saldırı fırsatı oluşturmuş. Erencan68' gördüğüm kadarıyla öylesine kin ve nefret dolu ki Rumlar niye hesap sormuyor diye üzülüyor. Niye olacak? İzmir'i yakanları çok iyi biliyorlar da ondan...

Bu satırlardan bazı arkadaşların dikkatini çekmek istiyorum. Milliyetçi değilim ama yurdumu seviyorum. Halkımı, ulusumu da seviyorum. Bu topraklar üzerinde oynanan oyunların da bilincinde olduğuma inanıyorum. Benim için önemli olan bölünmez bir bütün olan vatandır.
Bu sitede politika forumu açıldı diye bu forumu "Türklere saldırı" köşesi haline getirmeyin. Bu şoven, ırkçı tavırları burada sergilemeyin. Yazdığınız iddiaların hiç olmazsa kabul edilebilir bir belgesi, ispatı olsun. Aksi takdirde üzücü, kırıcı olmak zorunda kalacağımı belirtirim.
Alt 09-01-2007, 22:28
Cemal - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
Cemal Cemal isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Bulunduğu yer: şirrinmişirrin egemino canlıuzurlu bi sayilgassabasının şirim bi beldesimden tefrişediyom sitteye.

ÖNce VATAN..önce VATAN..önce VATAN

PanTE abim saol varol.Bütün insana saygmıs sevgimis var.bu yurdumuzda yaşayan*dünyada yaşayan.Ama ençok vatanımıza var saygımıs-sevgimiz.Bu vatan için çok Cemaller şehit oldu.Daada vatanı için ölcek çok Cemal sırada durur.

cml.

http://www.mebnet.net/resim/ataturk/a53.jpg

'Biri senin hakkında kötü bir şey söylerse
sakın kızma ama şöyle karşılık ver:
Hakkımda bunu söyleyen hiç şüphesiz başka kusurlarımı bilmiyormuş.
Bilseydi, sadece bunu söylemekle kalmazdı!
'
Alt 09-01-2007, 23:57
Onur Üyesi

Sevgili Pante,

biraz sakin olmanı ve duygularınla hareket etmeyi bırakmanı rica ediyorum senden. Erencan68 rumuzlu arkadaş benim davetimle siteye üye oldu. Bu tarzla amacın onu uzaklaştırmaya çalışmak ve konuyu kapatmaksa yanlış birşey yapıyorsun. Erencan'ı 20 yıldan beri tanırım, kin ve nefretle dolu falan değildir, tersine sevgi dolu bir insandır. Ayrıca Türklere karşı düşmanlık beslemesi için de bir neden yok, kendisi de Türk'tür. Yazdıklarından dolayı bir tartışmayı engelleme çalıştığını görüyorum. Bu tavrınla bu konu nasıl sürdürülür? Sürdürülemez elbette. Yazında bir yığın hakeret olduğu gibi apaçık bir kin ve öfke var. Bu şekilde tartışamayız. Lütfen..

Konuyu tartışan, katkıda bulunan diğer arkadaşlardan da birşeyi rica edeceğim. Cemal arkadaş gibi sloganlarla, gereksiz laflarla tartışmayı çıkmaza sokmasınlar lütfen. Konu hakkında bildiğiniz şeyler varsa lütfen ortaya koyun, yoksa duygularınızı yazmayın, kendinize saklayın. Burası tribünlere dönmesin.

Mısırlı bir gösterici

Önerilen Siteler