Turan Dursun Sitesi Forumları
Geri git   Turan Dursun Sitesi Forumları > Dinlerden Özgürlük > Özgür Düşünce Platformu > Deizm

Başlık Düzenleme Araçları Stil
Alt 11-02-2015, 02:26
evrensel-insan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
evrensel-insan evrensel-insan isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Kıdemli Üye

evrensel-insan - MSN üzeri Mesaj gönder
Standart Teizm ile Deizm arasindaki Fark

Teolojinin bu iki tanrinin varligina olan inanci arasinda cok belirgin bir fark vardir.

Bu fark, teizmin tanrisi evren/insanoglu v.s. olarak hala etkileyici/ilgilenen/istemci konumdadir. Ustelik soyut bir nitelik tasir.

Deizmde ise, tanri, genelde ilk/tek neden olarak fakat hic bir sekilde evren ve insanoglu dahil hic bir seye etkileyici/ilgilenen/istemci konumda degildir.

Bu da aslinda neden teizmin tanrisinin dunyevi olarak bir dine bagli oldugunun da hatta tanriya etkileyici/ilgilenici ozelliklerin ve yetilerin verilmesini de izahidir.

Ayrica teizmin tanrisi deizmin ilk/tek neden tanriligini da icerir.

Deizmde bir dinin bulunmamasi da, yine inanilan tanrinin etkileyici bir aktivitesinin insanolglu ya da baska bir sey uzerinde bulunmamasidir.

Yani her seye bir baslangic olarak bir ilk/tek neden olarak bir tanri varligi inancidir.

Iste o yuzden deism de, somutluk geneldir. Nedenseldir.

Hyloteizm-tanri madde

Panteizm- tanri evren

Deism ilk olarak 17. yuzyilda "bilimsel devrim" doneminde cikmis ve 18. yuzyildaki aydinlanmayi etkilemistir.

Bilimsel devrim, toplum ve dogaya modern bilimin erken modern doneminde mathematik, fizik, astronomi, biyoloji (insanoglu anatomisi dahil) ve kimyadaki gelismelerin donusturulmesidir.

Bu devrim, Avrupa'da ronesan ile baslamis sosyal entellektuel hareket olan aydinlanma hareketini 18. yuzyilda etkiliyene kadar da surmustur.

Deizmin naturalism ile bagi dogaya tanriyi baglamasi ve bunu da kendince somut bir nedene baglamasidir.

Bir deiste gore, insanoglu dogayi nedenleme ve gozlemi ile tanrisini bilebilir, ama supernatural one surumlerle ya da mucizeler ile degil.

Kisaca bir deist ilk/tek neden olarak bir tanriyi somut bir fenomen ile nedenleyerek ve gozlemleyerek ozdeslestirebilir.

Evrensel-Insan - Yapılandırmacı Epistemoloji/Bilişsel Bilim/Qua Felsefesi/Serbest Düşünce/Devrimci Sorgulama/Zihinsel Devrim - Evrensel-Insan Zihniyeti
Alt 05-04-2015, 02:37
turin - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
turin turin isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

Sevgili evrensel-insan;

Bir tanrının var olduğunu kabul edersek;

Sizce deizmde olduğu gibi bizi başı boş bırakması mı anlaşılır ve mantıklı?

Yoksa teizmde olduğu gibi bir şekilde yarattıklarıyla iletişim halinde olması mı?

Saygılar
Alt 05-04-2015, 23:16
Üye

Yaratıcının yarattığı şeyi başı boş bırakması ve ona müdahale etmiyor olmasını düşünmek saçmalık. Deizm Ateizm'e geçiş sürecinde insanların kullandığı bir ara düşünce yöntemidir.
Bir gün Allah'a inanmayı bırakırsam kendimi dosdoğruca Ateist olarak tanımlarım. Yarattığıyla iletişim halinde olmayan/olamayan yaratıcı mı olur?
Alt 05-04-2015, 23:23
Stepal Kepton Stepal Kepton isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üye

turin´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Yaratıcının yarattığı şeyi başı boş bırakması ve ona müdahale etmiyor olmasını düşünmek saçmalık. Deizm Ateizm'e geçiş sürecinde insanların kullandığı bir ara düşünce yöntemidir.
Bir gün Allah'a inanmayı bırakırsam kendimi dosdoğruca Ateist olarak tanımlarım. Yarattığıyla iletişim halinde olmayan/olamayan yaratıcı mı olur?
Sevgili turin;

Deizm asla Ateizme dönüşmez. Mantıklı bir deist asla bunu kabul etmez diye düşünüyorum. Şöyle bakalım olaya.

Bir yaratıcı madem ki olaylara müdahale edecek o zaman sende akıl olmasının ne anlamı var? Kısacası aklının sende olmasının sana ne kazancı var? Neden bir taş değilsin? Hayat o kadar ucuz mu sizce yoksa bulunmayacak olan çok büyük bir mükafat mı?

İçinizde ki Yaratıcıya sıkı tutunun! – Stepal Kepton
deistim.com
Alt 05-04-2015, 23:38
Üye

Stepal Kepton´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Sevgili turin;

Deizm asla Ateizme dönüşmez. Mantıklı bir deist asla bunu kabul etmez diye düşünüyorum. Şöyle bakalım olaya.

Bir yaratıcı madem ki olaylara müdahale edecek o zaman sende akıl olmasının ne anlamı var? Kısacası aklının sende olmasının sana ne kazancı var? Neden bir taş değilsin? Hayat o kadar ucuz mu sizce yoksa bulunmayacak olan çok büyük bir mükafat mı?
Bendeki akıl yaratıcının sahip olduğunun küçük aciz bir kopyası. Taşında aklı var. Bizdeki gibi değil bizdekinin çok daha küçük çok daha aciz bir kopyası. Varolan herşey ise mükemmel aklı oluşturuyor. Biz bu aciz akıllarımızla neler yapabiliyoruz? Yaratıcının mükemmel aklı ile neler yapabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Bir de şu açıdan bakalım lütfen. İnsan(bazı) merhamet sahibi değil mi? Onu yaratanın ne kadar merhamet sahibi olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
İnanın sevgili Stepal Kepton o size karşılık verecek. Kurana hadislere peygamberlere değil ama onun sizinle iletişim kuracağına..
Alt 05-04-2015, 23:45
Üye

Bendeki akıl yaratıcının sahip olduğunun küçük aciz bir kopyası. Taşında aklı var. Bizdeki gibi değil bizdekinin çok daha küçük çok daha aciz bir kopyası. Varolan herşey ise mükemmel aklı oluşturuyor. Biz bu aciz akıllarımızla neler yapabiliyoruz? Yaratıcının mükemmel aklı ile neler yapabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Bir de şu açıdan bakalım lütfen. İnsan(bazı) merhamet sahibi değil mi? Onu yaratanın ne kadar merhamet sahibi olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
İnanın sevgili Stepal Kepton o size karşılık verecek. Kurana hadislere peygamberlere değil ama onun sizinle iletişim kuracağına..
Ben tam olarak duruşunuzu şuan çözemedim Bence bir yaratıcı varsa bana bu hayatı vermiş ise daha büyük ödül ne olabilir? Onunla başka nasıl bir iletişim kurmayı isteyebilirim ki?Sizin istediğiniz nedir mesela? Ben yaratıcıyım mesela, bana anlatın ne yapmamı isterdiniz?

deistim.com
Alt 05-04-2015, 23:53
Üye

Hahaha tamam siz benim yaratıcım olun. Bu foruma üye oldum olalı bir siz kalmamıştınız taptığım Ama çok kötü bir tanrı oldunuz. Tanrı kuluna sorar mı ne istiyon diye, o zaten bilir kulun ne istediğini. Düşünün ben kulunuz ne istiyorum ve ne yapıyorum bu hayatta? Mesela nedir en çok sorduğum sorular? Allahım çözemiyorum anlayamıyorum yardım et bana!!!

Ne yaparsınız? Umursamadan öylece dururmusunuz?
Alt 05-04-2015, 23:54
Vefik Sami Vefik Sami isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Üyeliğini Sonlandırmış

...Bir de şu açıdan bakalım lütfen. İnsan(bazı) merhamet sahibi değil mi? Onu yaratanın ne kadar merhamet sahibi olabileceğini hayal edebiliyor musunuz?
Matta: 7. Bölüm;

7 - Dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır.
8 - Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapı çalana açılır.
9 - Hanginiz kendisinden ekmek isteyen oğluna taş verir?
10 - Ya da balık isterse yılan verir?
11 - Sizler kötü yürekli olduğunuz halde çocuklarınıza güzel armağanlar vermeyi biliyorsanız, göklerdeki Babanız'ın, kendisinden dileyenlere güzel armağanlar vereceği çok daha kesin değil mi?
Alt 06-04-2015, 00:04
Üye

Hahaha tamam siz benim yaratıcım olun. Bu foruma üye oldum olalı bir siz kalmamıştınız taptığım Ama çok kötü bir tanrı oldunuz. Tanrı kuluna sorar mı ne istiyon diye, o zaten bilir kulun ne istediğini. Düşünün ben kulunuz ne istiyorum ve ne yapıyorum bu hayatta? Mesela nedir en çok sorduğum sorular? Allahım çözemiyorum anlayamıyorum yardım et bana!!!

Ne yaparsınız? Umursamadan öylece dururmusunuz?
Evet çok açık, dururum. Sana yardım edersem diğer gelmiş geçmiş ve gelecek olana da yardım etmeliyim. Yardım edeceksem niye gönderdim? Ben yardım kurumu muyum? Hayır yardım edeceksem bu aklı niye sana verdim? Bu arada taşta olan akıl konusunu kısaca yazar mısın?

deistim.com
Alt 06-04-2015, 00:07
Üye

Vefik Sami´isimli üyeden Alıntı Mesajı göster
Matta: 7. Bölüm;

7 - Dileyin, size verilecek; arayın, bulacaksınız; kapıyı çalın, size açılacaktır.
8 - Çünkü her dileyen alır, arayan bulur, kapı çalana açılır.
9 - Hanginiz kendisinden ekmek isteyen oğluna taş verir?
10 - Ya da balık isterse yılan verir?
11 - Sizler kötü yürekli olduğunuz halde çocuklarınıza güzel armağanlar vermeyi biliyorsanız, göklerdeki Babanız'ın, kendisinden dileyenlere güzel armağanlar vereceği çok daha kesin değil mi?
Tekvir : (27-28) Bu Kur'ân, sizden doğru yola gitmek isteyenleriniz için, bütün insanlara bir öğütten ibarettir.

Yunus 35 : De ki: "Ortak koştuklarınızdan, hakka iletecek olan var mı?" De ki: "Allah hakka iletir. Öyle ise hakka götüren mi uyulmaya lâyıktır, yoksa hidayet verilmedikçe kendi kendine doğru yolu bulamayan mı? Size ne oluyor? Nasıl böyle yanlış hükmediyorsunuz?"

Önerilen Siteler